Банята - тема 44

• 36 684
  • 739
  •   1
Отговори
# 450
  • Sofia
Вярно е, че трябва да се пазят сифоните, но не е нужно да се оставя огромно отстояние.
По спецификация на сифоните, се оставя около 10-15см около водния затвор и така да не минава върху него самото подово, иначе е ок ако е около него.

# 451
Моля за консултация ако някой разбира от това докато дойдат ВиК майстори и преценят ситуацията на живо. Имаме баня свързана с тоалетна която граничи с кухня. В кухнята нямаме вертикални щрангове за ВиК, а само в банята. При къртене на старите плочки в банята, в стената над свода откриха хоризонтална метална тръба, която според къртачите е на топлофикация и ги е страх да я пипат, а аз съм по склонен да вярвам, че е стара ВиК тръба отиваща от банята към кухнята. Един майстор ми каза че тръбите на парното са черни, а на ВиК отпреди години са поцинковани. Честно казано в това им състояние и вид подаващи се от стената не мога да преценя дали са черни или поцинковани (цинково покритие поне не виждам). Имате ли идея как може да се разбере дали не е стара инсталация за лира в банята или нещо свързано с Топлофикация без разбира се да нарушаваме целостта на тръбата. Ако е ВиК тръба ще я сменя с PVC и ще мисля някакво по умно място за поставянето й, но ако е парно няма да я пипаме да не стане проблем.

Скрит текст:

# 452
  • Sofia
Каква е хипотезата? Че това е тръба за студена вода, течаща от банята към кухнята?
Ако не сте пускали известно време водата към кухнята - тръбата ще е със стайна температура. Пусне силно струята - ако минава от там тръбата ще стане много студена. Може и конденз да се появи след известно време.
Ако струята е много силна, може и да чуете с ухо течащата през тръбата струя.

П.П. Ако е напълно отрязана тръба (т.е. не се ползва за нищо и в двата и края), с помощта на достатъчно дълъг проводник и мултимер проверете за съпротивление между тръбата която сте открили и някой от близките щрангове. Разбира се ще е нужно да зачистите/зашкурите малко, до метал, а не през боята така, че да има добър контакт. Ако има някакво съпротивление (може и да е сравнително голямо), то тази тръба е свързана с щранг - няма как да е оставена просто така, без да е затапена в някой край (пак по същия метод на съпротивлението, можете да проверите - ако тапата я виждате някъде). Ако уреда показва безкрайно съпротивление има вероятност да е просто зарязана някъде в нищото.

Последна редакция: вт, 22 авг 2023, 17:03 от julian

# 453
Ако не ви пречи - просто не я пипате. Пускате си новите тръби от банята към банята и кухнята, а тази я забравяте (и замазвате. Така си стои направо като арматура в бетона.

# 454
  • Sofia
Хубаво е да разберат дали се ползва или не - правилно се ориентират, че трябва да я заменят ако се ползва. Ако ли не, след време ще протече и ще трябва да къртят. Ако не се ползва е ОК да стои стига да не е прекалено близо до мазилката че току-виж избило и ръжда Simple Smile

# 455
Те нали нова инсталация ще теглят - от водомерите в банята към баня, тоалетна и кухня. Така че като резнат старите тръби от водомерите нататък и почнат с новите тръби, не е нужно да е по старото трасе.

# 456
Те нали нова инсталация ще теглят - от водомерите в банята към баня, тоалетна и кухня. Така че като резнат старите тръби от водомерите нататък и почнат с новите тръби, не е нужно да е по старото трасе.

Да, реално старото трасе може и въобще да не се ползва и евентуално да се вкопаят в земята. Не бих тръгнал да правя баня и да оставя стара метална тръба в нея, каквото зависи от мен по хоризонталните щрангове ще го оптимизирам. Ще изтествам и вариантите които julian препоръча, но имам сериозното подозрение, че това може да е тръба за студена вода към кухнята, а тази за топла да се крие примерно няколко сантиметра над нея. Лошото е че къртенето около нея е много рисковано, ако тръбата е за парно, а и блока е стар от около 80-те години и схема на трасетата за парно/ВиК сигурно няма никой.

# 457
Лошото е че къртенето около нея е много рисковано, ако тръбата е за парно, а и блока е стар от около 80-те години и схема на трасетата за парно/ВиК сигурно няма никой.

80-те години на 19 век ли? Толкова стара? Satisfied
Пробвай в отдел "Архитектура" на малката община, ако блокът/кооперацията е до 6 етажа (мисля). Ако е над 6 етажа - в НАГ, на ул. "Сердика" 5. С оригинал и копие от н.а. за собственост. Справката е безплатна, т.е можеш да гледаш строителната документация, която намерят, безплатно. Ако искаш копие (може заверено, може незаверено, незавереното е по-евтино) - 20 лв. за 1-2 листа. Става на момента. На големия чертеж е отбелязано всичко, със знаци, ако не намериш отделен чертеж за ОВИ и ВиК.

При парното има 2 тръби (защото е затворена система под налягане) - от едната тръба се пълни инсталацията (тръби и отоплителни тела), минава по тях и се изтича през втората тръба, циркулира нон-стоп водата в системата. Погледни си вертикалните щрангове (2 един до друг са - за нагоре и за надолу), хоризонталната разводка (тръбите, които излизат от вертикалните щрангове) - от горната тръба се пълни, от долната изтича, както и радиатора - едната тръба влиза горе (пълни радиатора) и изтича през долната тръба. Без втора тръба, в която да изтича водата, няма как да е отоплителна инсталация.

Това, което показа на снимка, ми прилича на панел или на трегер. Тази "арка" ми прилича на някакъв ремонт тип на "баш майстора". Ако не са си направили незаконно подово отопление, т.е. не са си пуснали тръби от вертикалните щрангове някъде в плочата по пода, вероятно става дума за ВиК тръба. Да къртиш панел или трегер е малко рисковано, въпреки че много хора го правят. Тези неща служат за конструктивна стабилност.

# 458
  • София
Моля за консултация ако някой разбира от това докато дойдат ВиК майстори и преценят ситуацията на живо. Имаме баня свързана с тоалетна която граничи с кухня. В кухнята нямаме вертикални щрангове за ВиК, а само в банята. При къртене на старите плочки в банята, в стената над свода откриха хоризонтална метална тръба, която според къртачите е на топлофикация и ги е страх да я пипат, а аз съм по склонен да вярвам, че е стара ВиК тръба отиваща от банята към кухнята. Един майстор ми каза че тръбите на парното са черни, а на ВиК отпреди години са поцинковани. Честно казано в това им състояние и вид подаващи се от стената не мога да преценя дали са черни или поцинковани (цинково покритие поне не виждам). Имате ли идея как може да се разбере дали не е стара инсталация за лира в банята или нещо свързано с Топлофикация без разбира се да нарушаваме целостта на тръбата. Ако е ВиК тръба ще я сменя с PVC и ще мисля някакво по умно място за поставянето й, но ако е парно няма да я пипаме да не стане проблем.

Скрит текст:

По вероятно е тръба за водата.На 20см от нея може да има още една.Ако се загледате по мазилката и скоро не е боядисвано ще видите на къде отива.

# 459
За къща най-вероятно бойлера не е в банята, ако са на бойлер. Обаче отоплението може да е проблем. Не виждам как поддръжката е по-лесна на по-голяма баня 🙃 мен си ми е чудесно с по-малка. Въобще не ми трябва излишен простор в банята.
Аз въпроса за подовото го разбрах, като в банята ще има, но дали да е само в сухата или и в мократа част на банята... Естествено в цялата. Хем ще ти е топличко, хем ще суши по-бързо. Даже съм чела, че хората слагат и донякъде по стените.
Е, разговорът беше за баня около 6 кв.м, не 20. По-лесна е поддръжката, защото накъдето и да се обърнеш/наведеш/протегнеш да изчистиш или прибереш нещо, имаш достатъчно пространство за нормално движение, а и при обичайно движение не се налага да правиш принудителен слалом между отделните компоненти.  Мразя, ама истински мразя да чистя тесни пространства, в които трябва да вляза или аз или прахосмукачката/мопа. Дори и да влезем двете, не искам да се озъртам на всеки сантиметър какво ще закача с дългата дръжка например. Освен това искам да има къде да си позиционирам трайно, а не с непрекъснато местене, масичката и табуретката, които ползвам за разни бавни и не толкова бавни процедури. Даже ако имах място, бих си сложила не табуретка, а малко кресло. Ама нямам Simple Smile

# 460
  • София
Нищо не разбрах, какво има да закачаш в една баня, каква прахосмукачка, каква маса, какво кресло.
Ти си знаеш де... За мен колкото по-голямо =повече чистене =повече време

# 461
А трон в банята ? Аз би казах - римска баня на втория етаж = басеин, мраморни пейки и тъй нататък ...
Какъв беше този въпрос с големината на банята не го разбрах . Слагаме банята и около нея каквото остане планираме както можем?

# 462
Въпросът беше, че някой си прави втория етаж на къщата и пита колко да е банята. Макар да би следвало тези неща да са на ниво проект още заявени, но да кажем, че сигурно има как и сега тепърва да се мисли, не съм наясно с проектите за къщи. Оттам нататък всички се упражнихме по темата с големината, някои повече се вживяха Grinning

Последна редакция: ср, 23 авг 2023, 08:32 от Анонимен

# 463
Нищо не разбрах, какво има да закачаш в една баня, каква прахосмукачка, каква маса, какво кресло.
Ти си знаеш де... За мен колкото по-голямо =повече чистене =повече време
Е, по-ясно не мога да го обясня - чистя в банята с прахосмукачка и когато е тясна,ми е проблем. Имам една малка кръгла масичка от месинг, която ползвам за разни дреболии при  водни процедури и педикюр например. За което пък трябва някъде да поседна удобно поне за половин час, а може и за повече. Не мислех, че чак обяснения са нужни. Вие къде си правите такива процедури, извън банята ли?

# 464
При педикюрист.

Общи условия

Активация на акаунт