Еманципацията – ограбва или възнаграждава модерната жена?

• 24 745
  • 1 057
  •   1
Отговори
# 525
  • Paris, France
Борис, не си прав. Франция е внесла огромно количество хора от северна Африка след ВСВ. Качва се броя деца над 2, но бързо пада и днес потомците на тези хора, които ако не са умрели са им баби и дядовци (на днешните млади), имат по 1 или 2 деца, ако изобщо.

Съседите на етажа са от алжирски произход, като той е роден там и е от семейство от 5 деца. В ранните 40г са и имат едно, единствено дете, което са родили в средата на 30те и друго няма да имат. Толкова имаха и французите, които живееха там и бяха родени през 1921г. Единственият им син, роден като били на 35г, сега е над 60 годишен и няма деца. Бабата на френския дядо била шведка и имала 4 деца.

Децата ми имаха много съученици с родители от чужд произход, които са единствени деца. Родителите са от многодетни семейства.

Данните в уикипедия са от съответния статистически институт и има линк, чрез който можеш да идеш да ги видиш в официален сайт. Дадох уикипедия, защото лесно се виждат TFR за всяка година, не само за една и се вижда броя новородени и починали.

Населенията на изброените страни може да са млади, защото имат друга демографска история, но рано или късно ще стигнат до дереджето на България и ще го задминат. Не ги виждам много млади, де.

# 526
  • France
Там не съм ходила, но си мислех, че е като Корсика - по добре да се посещава без деца. По принцип от Париж има много полети за навсякъде и това не ме притеснява. Освен цената, де.

# 527
  • София
Има почти забравени от бога селца, но си трябва шофиране.
С малки деца, аз предпочитам ОИ. Поне за малко можеш да ги зарежеш. Иначе си като у вас, само дето удобствата ги няма.

# 528
  • France
Нямам проблем със шофирането до плажа, така съм свикнала. Като малка и когато св Влас беше още малко село, ходихме там с родителите ми. Всеки ден товарихме партакешите в семейния Москвич и отивахме на едно пусто плажче на север от влас. Рядко имаше някой. Мама и татко си го знаеха от тяхната младост. Гарирахме се под един голям орех и цял ден - плаж. Тишина, спокойствие и невероятна природа. Един път дори ни се наложи да се скрием в колата от стадо глигани. Толкова диво беше. Толкова бих искала да го покажа на децата, но знаете сега как е там. Sad 😞 не можем да спрем прогреса.

# 529
  • Чужбина
По дефинициите на МВФ България се води развиваща се страна поради по-лошите икономически показатели. Енергийният и здравен сектор, както и много държавни предприятия са в дългове. През 2021 две трети от населението едвам си е покривало жизнените разходи. Шестата най-бедна държава в Европа, като останалите 5 не са в ЕС. От държавите от бившия соц България е единствената с БВП на глава от населението под руското и единствената, която още не е в списъка на високите икономики.

Тази година се очаква най-сетне България да задмине Русия по номинален БВП на глава от населението. Не, че много е дръпнала напред, ами на Русия пак и се падна крадци и измамници да я управляват, настъпи мотиката в Украйна, та България я надмина.

Ориенталска държава сме си, в което няма лошо. И Израел и Гърция са сред ориенталските държави, а са развити и с добро качество на живот.
Специално Гърция наскоро фалира и им разрешаваха по 100€ от банкомат. Разбира се, Гърция е имала късмета в края на ВСВ да влязат там британци, а не СССР.

Това, че сме ориенталска държава - спор няма.

Иначе у нас има много сива икономика - декларира се едно, плаща се съвсем друго. Много хора има своя недвижима собственост. В това отношение сме доста напред спрямо много африкански, азиатски и латино-американски държави. Да видим и как сериозната инфлация последните две години не "уплаши" нашенеца - купува и пътува, че пушек се вдига.

Русия като БВП трудно може да сравняваме с нас, защото те имат газ и петрол. Иначе като заплати и пенсии, особено извън Москва и Питера, са по-зле от нас.

Задлъжнялостта на големи икономически сектори е неприятна, но често срещана в много страни - не са много по-добре всички от Южна или Източна Европа.

Бг, макар и в клуба на богатите, все още е на дъното в Европа, най-вече, заради манталитета си и трудното излизане от старите зависимости от ченгета и мутри...

# 530
  • France
Този клуб на богатите с много широк диапазон на приемане се оказа

# 531
Ако на света бяхме само едно племе, тогава можеше да си каже човек - абе 8 милиарда сме, нека се огранича аз, че другите имат деца и за мен и сме достатъчно на тази планета, която не е безкрайно голяма.
Но не сме, и става борба за пространство и ресурси.
С хора, които не приличат външно въобще на мен, аз не се идентифицирам и не искам да остане за тях света, докато тези, които приличат на мен да изчезнат.
Това не значи, че съм расист и че искам да ги изтребвам или ги мразя или ги броя за по-нисши хора от мен. Просто нека си се въдят там, където преобладават, а пък където преобладават тези, които приличат на мен, да си продължава така.

# 532
  • France
И двете ми деца не приличат външно на мен. Scream ами сега?
Всеки генетик ще ти обясни, че дрейфът на гените е много важен за една популация. Така че приветствам всяко кръстосване. Самата аз съм микст и ММ (в по малка степен) също.

# 533
Дрейфът на гените ала-бала, ама заради туй се създават групи в отделните популации, които са най-добре приспособени за средата си, че чак с времето се развиват в отделни видове.
Хомо сапиенс отделни видове още не е развил, ама е развил различни групи, едните могат да скачат, другите не могат ама имат сини очи (които на мен ми изглеждат красиви), трети имат лактозна толерантност и като възрастни, четвърти оцеляват на студено, пети друго, и така нататък, и аз предпочитам да си ги има отделни и да живея сред тези, които приличат на мене, по-комфортно ми е така.
Знам, че Клаус Шваб иска всички да станем един цвят и някои хора му се връзват, но аз не съм от тях.

# 534
  • София
С хора, които не приличат външно въобще на мен, аз не се идентифицирам и не искам да остане за тях света, докато тези, които приличат на мен да изчезнат.
Това не значи, че съм расист и че искам да ги изтребвам или ги мразя или ги броя за по-нисши хора от мен. Просто нека си се въдят там, където преобладават, а пък където преобладават тези, които приличат на мен, да си продължава така.

Крис, аз съм на същото мнение. Но това няма да се случи със състезание по надраждане. Дори да родим колкото тях, дори повече - този, който си съхранява ценностите и ги защитава - дори агресивно, ако среща агресия, той ще се запази. Ако просто раждаме и разчитаме на бройки, в света ще има много мизерия и глад, а децата ни ще се превърнат не в хора, а в излишен биологичен материал - добитък. Нашите ценности не са техните ценности и ние трябва да защитим нашите. И това, съжалявам, но включва еманципацията. Техните ценности не вещаят добър живот, вещаят мизерия и насилие, и то далеч не само над жените. Мъжете им са по-агресивни, включително по между си. Спирането на това включва да застанете с жените, а не да им сочите печката. Алтернативата, която предлагате, просто ни връща към племенния строй.

# 535
Разнообразието на гените дава един по-здрав геном.
Точно българският ген е особено интересен и богат. По едно време доста четях по темата и се радвам, че имам български гени.
Примерно, в моите родове има изключително разнородни гени, което се вижда и по бабите ми, едната още жива и без сериозни заболявания на 95 години, а другата почина на 88 като разви последните 2 години старческа деменция за жалост.
В контекста на темата – еманципацията им е позволила ТЕ да си изберат мъжете, с които да смесят гените си. И са направили явно добър избор.

# 536
Е то еманципацията е само от едно поколение. А десетки поколения преди това как са съхранили разнообразието на гените без еманципация?

Нашите ценности не са техните ценности и ние трябва да защитим нашите. И това, съжалявам, но включва еманципацията. Техните ценности не вещаят добър живот, вещаят мизерия и насилие, и то далеч не само над жените. Мъжете им са по-агресивни, включително по между си. Спирането на това включва да застанете с жените, а не да им сочите печката. Алтернативата, която предлагате, просто ни връща към племенния строй.
Аз не съм приковал никого към печката. Моята жена си ме е избрала сама, не съм я купил от баща й. Тя работи и винаги си е работила по свой избор, излизала е 2х2 години майчинство само.
Крайностите не са хубави, но много жени изпадат в другата крайност на печката и мивката. Забравят да родят покрай голямото учене, кариера, постижения, развития, йога и медитация, и т.н.
Докато нееманципираните не забравят (то не ги и пита никой).

# 537
  • София
Те опасностите за западните ценности не идват от еманципацията, а от глобализацията и толерантността към чужди ценности, които не са толерантни към нашите ценности, и в частност жените, но не само. Също така войните, емиграцията, липсата на защита на границите, неадекватната интеграция и лошата политика относно мигранти, които не спазват западните закони и ценности. Само дето тези проблеми стоят, защото западняците търсят евтина работна ръка, защото те не са склонни да работят кофти работа за ниски пари. Само дето решението им не само не работи и няма желания ефект, но и идва със сериозни проблеми.

Аз не съм приковал никого към печката. Моята жена си ме е избрала сама, не съм я купил от баща й. Тя работи и винаги си е работила по свой избор, излизала е 2х2 години майчинство само.
Крайностите не са хубави, но много жени изпадат в другата крайност на печката и мивката. Забравят да родят покрай голямото учене, кариера, постижения, развития, йога и медитация, и т.н.
Докато нееманципираните не забравят (то не ги и пита никой).

И двете крайности не са хубаво нещо. Но всяка една система върви с множество минуси, само плюсове няма. Причините за намалената раждаемост не опират до това, че жената има свобода. Мъжете също имат безпрецедентна свобода (и много от тях също са безкрайно претенциозни отвъд възможностите си) и те също са фактор. По-добрият живот и по-добрите комуникации, които обаче в същото време влияят отрицателно на живите контакти, също са фактор, може би най-големият. Намалената раждаемост е в следствие на прогреса, включително икономически и технологичен. Съответно, трябва да се намери начин да се стимулира, без да се изтрие този прогрес. Еманципацията не е голямото зло, виновно за всички беди на човечеството.

# 538
  • Чужбина
И какъв е този "прогрес", ако води до демографски колапс и отчуждение - липса на живи контакти.

Естествено, че вакуумът ще се запълни от по-устойчиви и консервативни системи. Това е толкоз просто и логично.

Прогресът се изразява в това да се откъсне човек от Бога, от религията. Това за няколко века дава огромен тласък на иновациите и растежа, но постепенно започва да превръща хората в потребители.

Новите изобретения и цялостното развитие позволяват на всеки един от родителите да се справя сам с дете/ децата. Това тласка жените да се развеждат по-често от преди и да настояват за своя самостоятелност и независимост.

Парадоксалното е, че либералното равитие е в състояние са изиграе лоша шега, тъй като води до сериозни репродуктивни и психологически проблеми.

Ако съм човек с визия и прогнози за бъдещето, бих заложил на традиционни и консервативни модели, които да стабилизират и възстановят човечеството. Тези модели се базират на изконни човешки ценности и емоции като чест, достойнство, лоялност, пронадлежност, грижовност за другия, те превръщат тези ценности в сериозна кауза. А такава кауза не може да се оборва с елементарен потребителски нагон или с краткотрайната "радост" да натрием носа на сгрешилия партньор.

Мисля, че това би трябвало да е ясно поне за някой от нас..

# 539
  • София
Прогрес е да не се къпеш веднъж в месеца в реката, а да можеш да вземеш душ всеки ден. Прогрес е, да не умираш от инфекции, а просто да изпиеш едно лекарство. Прогрес е, да не умираш при раждане в полето, а да родиш спокойно в някоя болница, под грижата на лекари. Прогрес е да можеш да отидеш до всяка една държава в рамките на часове. Прогрес е да не вършиш и най-незначителната дейност на ръка, с много труд и усилия, колкото да има какво да ядеш и облечеш, а да имаш множество улеснения, които правят живота по-лек и щастлив. И още хиляди, хиляди неща. Еманципацията не е виновна за негативните страни на прогреса, те са естествено следствие от по-лесните условия на живот. Традиционните и консервативни модели се налагат със сила и могат да съществуват основно, ако животът, или някаква външа сила, ни натискат. Няма нищо лошо в ценности като чест, достойноство, лоялност, принадележност, грижа, но те не са обвързани с това жената да е подчинена на мъжа. Това са неща, които се случват, когато има взаимно уважение и всеки носи своята ценност. Животът сега не е по-нестабилен от преди, напротив. Връщането назад няма да го стабилизира, а ще не върне в едни по-мрачни и несигурни времена, след което историята просто ще се повтори.

Общи условия

Активация на акаунт