Мнения за неелитни училища след седми клас в София - Тема 7

• 74 152
  • 748
  •   1
Отговори
# 450
  • нейде там, където ....
Дали има смисъл от профил “Природни науки” ( биология и химия ), ако ще се взимат оценките от десети клас и изпита ще е от общообразователния материал до десети клас за МУ София? Какви ползи, освен допълнителните знания, които не се изискват за изпита има от този профил когато става въпрос за кандидатстване в университет?

Да, разбира се. Особено когато детето има интерес към предметите. Учи се за знания, не само за оценки или поне така би трябвало да е.
Приложението на природните науки не се изчерпва с МУ София и извън нея. Има много други университети/специалности/професии, към които могат да се насочат децата след това.
За мен, не е за пренебрегване факта, че свикват с терминологията и свободното й използване, както и с повечето учене.
Не на последно място, има школи, които подготвят за кандидатстване в МУ, но не съм чула за такива, в които да се занимават деца просто със засилен интерес към природните науки, не към медицината.

# 451
  • Сф
Какво значи има ли смисъл от профила? Профила изобщо не е лесен и обичайно към него се насочват деца , които имат интереси към тези предмети. Нашата учителка по химия каза, че в 11 ти клас минават на университетско ниво. Трябва си учене, това е. А ползите , с оценката от матурите в 12 клас и дипломата Simple Smile

# 452
Здравейте, търся актуални отзиви за 105 су, 36 су, 23 су. Младежът винаги е искал да учи италиански, видях, че и в 164 гпие има паралелка, но италианския е втори език. Благодаря предварително.

# 453
  • Sofia
Здравейте, търся актуални отзиви за 105 су, 36 су, 23 су. Младежът винаги е искал да учи италиански, видях, че и в 164 гпие има паралелка, но италианския е втори език. Благодаря предварително.

Здравейте! Мога да дам актуални отзиви за 23 СУ. Италианският се учи яко в чуждоезиковата паралелка (италиански + английски). Имат по 20 часа италиански на седмица. Екипът са две госпожи, които дават много и много изискват. Нивото по езика е много високо и се учи страшно много. Дъщеря ми искаше да запише 105 СУ, но аз предпочетох 23 СУ и не съжаляваме. Освен това намери своята среда и се чувства много добре. Така, че успех на малдежа, винаги съм била влюбена в италианския, но съдбата ми поднесе да се боря с френски и испански. Smile

# 454
  • София
Hariela, а има ли изобщо мъжко присъствие в класа. Моят син също проявява интерес към италианския, 23-то ни е много удобно като местоположение,  но, честно казано, имах съмнения за средата там. Явно има значение и за коя точно паралелка става дума.

# 455
  • Sofia
annie 13, в класа на дъщеря ми (тя е 8 клас, профил чужди езици - италиански и английски) са 5 момчета, в горните класове (чуждоезиков профил) също са горе-долу по толкова мисля (каквото съм чула от дъщеря ми, че те италианските паралелки много си контактуват). Но в другите две паралелки (икономически профил и предприемачески профил), колкото са момчета, толкова и момичета. Тези две паралелки са с разширен английски език и втори италиански.

# 456
Здравейте, отново повдигам темата за училищата с изучаване на испански език. Като изключим испанската ,съм в голяма дилема как да подреждаме училищата. Ще се радвам да получа мнения от първа ,може и втора ръка за нивото на изучаване на испански.

# 457
31-во твърдо не. Ако искате подробности ми пишете на лично

Последна редакция: сб, 10 фев 2024, 20:37 от clevermary

# 458
31-во твърдо не. Ако искате подробности ми пишете на лично.
Писах Ви

# 459
  • София
Включвам се малко късно, но се сещам за още два варианта с италиански език.
1. От тази година в румънската гимназия откриха паралелка с интензивно изучаване на италиански език. Учителката е за първа година /разбираемо/ в училището, млада, омъжена за италианец, позитивна и влюбена в езика и децата. Гимназията е удачен избор при бал, който категорично и с много не достига за елитните езикови гимназии. От девети клас като втори език се включва румънски, но предвид произхода на езиците, изучаването му протича по-леко.
2. В профилирана гимназия "Елисавета Вазова" паралелката с интериорен дизайн е с разширено изучаване на италиански език. Разликата между интензивно и разширено е два часа седмично. Ако детето има интерес към дизайна и желание да се развива в тази посока, това е добро решение за научаването и на езика. Минусите са, че макар да не е оповестено, момчета приемат много малко. За тази гимназия е нужен и висок бал, - над 420 дава шанс за прием.

# 460
1. От тази година в румънската гимназия откриха паралелка с интензивно изучаване на италиански език. Учителката е за първа година /разбираемо/ в училището, млада, омъжена за италианец, позитивна и влюбена в езика и децата. Гимназията е удачен избор при бал, който категорично и с много не достига за елитните езикови гимназии. От девети клас като втори език се включва румънски, но предвид произхода на езиците, изучаването му протича по-леко.
2. В профилирана гимназия "Елисавета Вазова" паралелката с интериорен дизайн е с разширено изучаване на италиански език. Разликата между интензивно и разширено е два часа седмично. Ако детето има интерес към дизайна и желание да се развива в тази посока, това е добро решение за научаването и на езика. Минусите са, че макар да не е оповестено, момчета приемат много малко. За тази гимназия е нужен и висок бал, - над 420 дава шанс за прием.
Във втората гимназия балообразуването беше по спомен с тежест на оценката по НВО БЕЛ. 3хНВО БЕЛ + 1хНВО МАТ. Добре е да се има предвид ако детето е с добър резултат по БЕЛ, защото ще има по-висок бал и по-голям шанс.
Близко дете е в румънската 8 клас и не е доволно от поведението на децата в класа (псуване, пушене, пиене, прекаляване с гримове и маникюри са най-малкото).

# 461
  • София
Дъщеря ми е в 7мо с испански, доволни сме.

# 462
  • София
Скрит текст:
Скрит текст:
Във втората гимназия балообразуването беше по спомен с тежест на оценката по НВО БЕЛ. 3хНВО БЕЛ + 1хНВО МАТ. Добре е да се има предвид ако детето е с добър резултат по БЕЛ, защото ще има по-висок бал и по-голям шанс.
Близко дете е в румънската 8 клас и не е доволно от поведението на децата в класа (псуване, пушене, пиене, прекаляване с гримове и маникюри са най-малкото).
Да. И в двете цитирани от мен гимназии при балообразуването се взима 3хБЕЛ и 1хМат от НВО, като в румънската се взимат оценките от дипломата по БЕЛ и чужд език, а в гимназията по дизайн - оценките по информационни технологии и изобразително изкуство.

# 463
  • В царството на игрите:)
Разликата между интензивно и разширено е два часа седмично.
Разширеното изучаване е 13 часа, а интензивното 18 ч., така, че разликата е 5 часа на седмица. В класическите езикови гимназии е 20 чъса, но двата часа се добавят за сметка на нещо друго. Иначе по стандарт е 18.

# 464
Доколкото знам при разширено изучаване си учат и всички други предмети, а при интензивното - без разказвателните първата година. Поне преди беше така, може и да има промени.....

Общи условия

Активация на акаунт