Всякакви въпроси за пералнята - тема 16

• 43 983
  • 728
  •   1
Отговори
# 585
  • Горна Оряховица
Гледах в сайта на Bosch
https://www.bosch-home.bg/bg/mkt-product/washers-dryers/washing- … chines/WAN28060BY

Не виждам по-голяма от 8кг с WAN в името. До колкото четох из темата - това е знак, че барабана се разглобява при нужда от ремонт.
Тя бош имат ли 10кг с разглобяем барабан или не?

# 586
  • София
Гледах в сайта на Bosch
https://www.bosch-home.bg/bg/mkt-product/washers-dryers/washing- … chines/WAN28060BY

Не виждам по-голяма от 8кг с WAN в името. До колкото четох из темата - това е знак, че барабана се разглобява при нужда от ремонт.

Нито тази, нито 10-килограмовите Бош са с разглобяем казан. С изключение на Miele, повечето европейски производители изоставиха тази практика. Дори и Miele вече имат модели с капсулован казан. От години насам, няма АЕГ с отваряем казан, което не пречи марката да е една от най-търсените при пералните.

Корейските, турските и китайските производители имат много модели с разглобяеми казани, но това не ги прави по-добри от европейските. Според мен, това не трябва да е критерий при избора на пералня.

При Бош, капацитетът е обвързан със серията - в серия 4 вече всички модели са с 8 кг капацитет, в серия 2 има 7- и 8-килограмови, а в серии 6 и 8 всички модели са или с 9, или 10 кг капацитет.

Същевременно, моделите от серия 4 вече нямат конструктивни разлики със серия 6, така че може да избирате по капацитета и програмите, без да ви интересува серията.

Последна редакция: нд, 19 ное 2023, 00:47 от Vilemina

# 587
Гледах в сайта на Bosch

Да, беше така до преди почти година, но от известно време (виж последните няколко страници) пуснаха модели WAN, които са с неразглобяеми казани. За разлика от старите модели, с разглобяеми казани, новите имат с 10 литра по-големи барабани (65 литра) и триточково окачване. Старите, с разглобяеми казани, са с двуточково оказване и 55 литрови барабани.

Моделът, който гледаш, е от новите-с неразглобяем казан!

# 588
  • Stara Zagora, Bulgaria
Наскоро научих, че от Технополис вече няма да предоставят услугата доставка до етаж. В този ред на мисли, някой възползвал ли се е от тази услуга, предоставяна от ЕMAG да сподели опит?

# 589
И аз съм в търсене на бюджетна пералня. Прочетох темата от началото, но една част от линковете не работят вече, особено тези на Технополис.

Бях си харесала един Шарп, препоръчан от Васил, с отваряем казан, на добра цена е, около 550 лв, но ме отказаха оборотите, че са само 1200.

След това загледах този препоръчан Бош, но май беше с по-малък барабан и люк, ако не бъркам: WAN28163BY. Отивам да чета какви да програмите и дали може да настройваш обороти, градуси, че майка ми хич няма да й хареса, ако я няма тази свобода.

Старата пералня е един Индезит на 20 години, все още работи, но е с малък капацитет, всеки момент може да спре да работи, а и е по-малка и няма как да се сложи сушилнята отгоре й.
Напълно те разбирам. Добре че,  моята стара пералня напълно сдаде багажа и така се сдобих с нова. Дадох си сметка колко се е променила технологията на прането, едва след това. Единственото, което отбелязвам засега като минус е, че дрехите излизат доста намачкани.

# 590
И по повод новите перални и функциите им, винаги ли пускате центрофуга или се съобразявате с материите? Гледате ли етикети или вие преценявате? Новите машини дали са с по-щадящи центрофуги?
Моята е вече на 10 години, но центрофуга с 600 оборота пускам само на чаршафи и кърпи. Всичко друго или на деликатна, или без. Много ми развлича дрехите. Иначе машината ми има до 1000 оборота, но никога не съм ги настройвала.

# 591
И по повод новите перални и функциите им, винаги ли пускате центрофуга или се съобразявате с материите? Гледате ли етикети или вие преценявате? Новите машини дали са с по-щадящи центрофуги?
Моята е вече на 10 години, но центрофуга с 600 оборота пускам само на чаршафи и кърпи. Всичко друго или на деликатна, или без. Много ми развлича дрехите. Иначе машината ми има до 1000 оборота, но никога не съм ги настройвала.

Почти всичко пера на "памук" и на 1600 оборота. Меня само градусите - 40 или 60, понякога 50 ей така, за кеф. Никаква разлика няма на практика между 40 и 50. Даже и фино бельо, на което пише да се пере само ръчно, на 30 градуса, да не се суши и прочее бухам на 60 и нищо му няма.
Внимавам само със ски екипите и други якета, кувертюри, пердета, вълна (ама не пера такава).

# 592
  • София
Преценявате си по дрехите как реагират на центрофугиране. Само плетива центрофугирам на ниски обороти, че иначе вода тече от тях. Стандартно ползвам 1000 оборота, но сега в студа пускам и на повече, че да съхнат по-лесно дрехите. 600 оборота за стабилни материи е малко. Дрехите са си мокри.

# 593
Само вълна и деликатни пускам на програма, която и по фабрична настройка си има ниски обороти /май към 600/, останалите - на 1200-1400, на старата пералня - на 1000 /Сименс, максималните обороти са 1000, иначе бих пускала и на по-високи/,  деликатни - на 600.

# 594
И аз като ЧС пера основно на Памук, 60С и 1400 оборота.
Изключение правят якета, ски екипи и вълна.
aDream, недопустимо е в 21 век да перете без центрофуга или на 600 оборота.

# 595
Днес пусках домашни дрехи, пижама, блузки. Прах ги на програма за тъмни памучни дрехи на 40 градуса. Не регулирах обороти, само слагам допълнително изплакване. Предполгам, че центрофугата е била 1400 оборота, но дрехите не бяха някви деликатни, че да ги пазя.
Етикети гледам на новите дрехи, старите са ясни. Simple Smile

# 596
Ниските обороти повече развличат дрехите. На ниски обороти се центрофугират само дрехи, които са деликатни,
Бих пуснала 1000 без изобщо да се замислям.
Моите перални са на 1400 и 1600. Пускам на макс.
Колкото позволява програмата по подразбиране-толкова. Много рядко намалявам за някоя дреха.

# 597
  • до най-прекрасния мъж
Аз пускам всичко без вълна и много деликатни (пердета, например) на 900 оборота. Моята е до 1200, но понеже е стара, я щадя. Вълна и деликатни на 700, както са си заложени по програма. Старая се да ползвам точната програма според вида на дрехите и засега нямам особени фалове. Вече, ако материята е кофти, е друг въпрос.

# 598
Моите приятелки и майка ми също се чудят. Те пускат всичко на макс. Явно моята е за смяна. Бельо, трико, всичко се развлича, ако е на центрофуга. Винаги текат води от моите дрехи по простора....
Благодаря за мненията. Simple Smile

# 599
Моите приятелки и майка ми също се чудят. Те пускат всичко на макс. Явно моята е за смяна. Бельо, трико, всичко се развлича, ако е на центрофуга. Винаги текат води от моите дрехи по простора....
Благодаря за мненията. Simple Smile
Ако разкодираш посланието й, точно ти казва да я смениш Simple Smile
Дори и старата над 20-годишна Индезит в селската къща, която спрях от експлоатация напълно работеща и здрава и я оставих в мазето за резерва, не е правила такива поразии. Нейната центрофуга беше с 800 оборота максимум, не съм пускала на по-ниска нищо, но и няма нито една повредена или развлечена дреха.

Общи условия

Активация на акаунт