Седмокласници - 2023/2024 - Тема 1

• 37 917
  • 766
  •   1
Отговори
# 645
И друг път съм чувала за обръщане на смените през месец, според мен е ужасна практика. Първо за режима и биологичния часовник на децата, второ - спорт и извънкласни занимания как се наместват при такава програма?

# 646
При нас всички деца са една смяна.

# 647
И друг път съм чувала за обръщане на смените през месец, според мен е ужасна практика. Първо за режима и биологичния часовник на децата, второ - спорт и извънкласни занимания как се наместват при такава програма?
И аз това се чудя. Кой родител и защо избира такова чудо за детето си?
Моята майка мина на четири часа, когато тръгнах на училище и до пети клас работи така, за да има човек у дома - нафтова печка и печка на дърва, разриване на двора... условията не бяха като за само седем-осемгодишно дете. Ако така ни въртяха през месец кой работодател щеше да търпи?
И моите са в едно от малкото останали в града училища на две смени, но поне цял срок са една смяна. Традиционно по-малките са първа смяна първия срок, заради ранното стъмване зимата.

# 648
Предполагам, че нямат избор родителите. Чудя се на акъла, дето е измислил тази система.

# 649
В Бургас ги въртят така всеки месец, само няколко училища са една смяна.

# 650
  • Пловдив
В Пловдив цял живот сме така, аз лично всеки месец сменях, нищо не ми е станало, всъщност даже и не подозирах, че не всички са така. Но след като голямото ми дете, сега 12 клас, изкара само в училища с една смяна, а наборът от 2 клас е на смени, виждам предимство чисто организационно за извънкласните дейности само. Иначе професионалните гимназии в Пловдив са на срокове.

# 651
  • София
Току що прочетох, че вдигат времето на модул 1 от 60 на 75 минути и всички задачи от него ще са с избираем отговор.
На мен ли ми се струва или правят формата по-лесен??

# 652
Да, така казаха в нашата школа. Че това е целта да има повече задачи с избираем отговор.

# 653
  • Пловдив
Точно така. В Пловдив и ние, родителите сме били винаги на две смени, менящи се всеки месец. Вероятно заради многото ученици в едно училище. Свикнали сме и сме се нагаждали без проблеми. Оправяхме се сами през деня със сестра ми, която е 1 година по-голяма от мен. Майка ми разправя, че сестра ми ме е будела в 1 клас, за да отиваме на училище. Да, училището беше на 3 минути от нас, но това е първи и втори клас. На обед се прибирахме, обядвахме и сядахме да учим. Вероятно само първа смяна е по-добре. Но моите деца предпочитат втората смяна, за да се наспиват.

# 654
  • София
Току що прочетох, че вдигат времето на модул 1 от 60 на 75 минути и всички задачи от него ще са с избираем отговор.
На мен ли ми се струва или правят формата по-лесен??
Ми, не, не ти се струва. Joy Вместо да сложат адекватен на обема и тежестта на материала хорариум на часовете в училище, те все повече се опитват да опростят формата, с абсолютно необоснованата надежда да вдигнат средните резултати. А че е необоснована и за слепеца е видно - вече колко години опростяват формата, а резултатите са все така трагични. Е, не могат да проумеят, че не там е проблемът и това си е. Smirk

# 655
Ако увеличат часовете по математика при този обем на материал, то трябва или да увеличат престоя на децата в училище или да махат предмети, за да освободят часове. 7 часа е тежко, а по осем - съвсем. Да не забравяме, че става въпрос за деца, а не за възрастни. Както и, че те са подложени на психическо натоварване, умствената умора е по-голяма от физическата такава и по-трудно се премахва.

# 656
  • София
Писането на домашни, допълнителните уроци по език, математика и т.н. не са ли умствена умора? Колко време отнемат те на ден или средно през седмицата? И трите ми деца са с по 9 учебни часа всеки ден от ПУК. И нищо им няма. Както и на всичките им съученици.

# 657
  • София
Не е до това да увеличат часовете. Но улеснявайки НВО-то не постигат по-високи резултати, каквото целят, защото и деца и учители стават все по-лежерни. Конкуренцията е това, което вдига нивото.

Но то това му е най-малкият проблем на нашето образование.

# 658
  • София
Абе и при по-трудно НВО, предполагащо по-голяма конкуренция, пак бяха много ниски средните резултати. Според мен, математиката в прогимназиален етап има крещяща нужда от увеличаване на хорариума. Точно в този етап се получава страшен срив по този предмет, който след това е с висока степен на непоправимост. И има как да стане. МГ-тата как успяват да вместят 8 часа хорариум по математика? А и по програмата има какво да се пипне. Технологии и предприемачество /или както там се нарича/ е абсолютно паразитен предмет в прогимназиален етап, да не кажа изобщо. Часът на класа - също.

# 659
  • София
При нас се появи и "Естествознание", като част от STEM обучението....Joy

Общи условия

Активация на акаунт