Програмата за детегледачките

• 10 294
  • 101
  •   1
Отговори
# 60
  • Sofia
Здравейте

И ние вече сме в програмата!

Имам един въпрос към вас:
След включването в програмата какъв документ се представя на счетоводителя/работодателя, за да прекрати изплащането на 50% по чл. 54? Аз съм в заварено положение и до сега тези 50% се изплащаха от работодателя.

# 61
  • София
Аз представих трудовия договор на детегледачката.

# 62
Не се ли попълва някаква молба в свободен текст, че прекратяваш ползването на отпуск за гледането на малко дете, тъй като ще ползваш детегледачка по програмата?

# 63
  • София
Не се ли попълва някаква молба в свободен текст, че прекратяваш ползването на отпуск за гледането на малко дете, тъй като ще ползваш детегледачка по програмата?
Това е задължително, когато ползваш такъв отпуск, за да се върнеш на работа.
В този случай обаче става въпрос за вече работеща майка, на която се полага обезщетение по чл. 54 от КСО. 

# 64
Това е задължително, когато ползваш такъв отпуск, за да се върнеш на работа.
В този случай обаче става въпрос за вече работеща майка, на която се полага обезщетение по чл. 54 от КСО. 
ох, разбира се, че си права.Извинявай, спала съм снощи докато съм чела, не видях , че е по 54, мислех, че е по 53  Peace

# 65
аз попълних молба в свободен текст да ми бъде спряно изплащането на обезщетението по чл.54, считано от датата на която е сключен договора с детегледачката.

# 66
  • Sofia
Да, молба в свободен текст да бъде спряно изплащането на обезщетението по чл.54, считано от датата, на която е сключен договора с детегледачката, се попълва.
Но счетоводителката поиска някакъв документ, от който да става ясно, че за мен (съответно детето ми) има назначена детегледачка по програмата.
И реших да й дам копие от трудовия договор на детегледачката. Обаче за голяма моя изненада в този договор няма цитирано моето име (или някаква друга информация като номер на молбата или решението на дирекцията) или името/ЕГН-то на детето, за което е назначена детегледачката  Shocked

# 67
  • нейде там, където ....
Интересувам се от програмата, проучвам възможностите да се възползвам от нея.

Имам един въпрос, на който не намерих отговор, макар да мисля, че прегледах внимателно по-голямата част от документите свързани с програмата.

какво става, ако детегледачката излезе в болнични?

Последна редакция: пн, 23 апр 2007, 03:18 от jd

# 68
Интересувам се от програмата, проучвам възможностите да се възползвам от нея.

Имам един въпрос, на който не намерих отговор, макар да мисля, че прегледа внимателно по-голямата част от документите свързани с програмата.

какво става, ако детегледачката излезе в болнични?
ами оправяш се както можеш Tired
за съжаление не можахме да измислим разрешение на този проблем. Даже тема пусках тук, но нищо не можахме да измъдрим.
Не можем да забраним на детегледачката да излиза в болнични, не може майката да излезе болнични, защото детето не е болно, а детегледачката Rolling Eyes
Така както детските градини лятото излизат ваканция за ремонти, тук проблема е същия.
Ще трябва да си вземеш отпуск или да намериш някой да го гледа.
Мислехме си и за заместваща бавачка, но решихме, че не са добър вариант, защото детето няма да я познава  Tired

# 69
  • София
Моят отпуск по чл.163, ал.1 от КТ изтича на 22.05.07 г. Имам неизползван платен годишен отпуск за миналата и за тази година, който смятам да използвам, тъй като заплатата ми е висока, и след това да опитам да се включа в Програмата. Възможно ли ще бъде това или ползването на платен отпуск се счита за прекъсване на допълнителния отпуск по чл.164, ал.1 от КТ и това препяства включването в Програмата.

# 70
Моят отпуск по чл.163, ал.1 от КТ изтича на 22.05.07 г. Имам неизползван платен годишен отпуск за миналата и за тази година, който смятам да използвам, тъй като заплатата ми е висока, и след това да опитам да се включа в Програмата. Възможно ли ще бъде това или ползването на платен отпуск се счита за прекъсване на допълнителния отпуск по чл.164, ал.1 от КТ и това препяства включването в Програмата.
Няма да е проблем, но защо искаш да го ползваш?
Нали като се включиш в програмата се връщаш на работа? Като ти изтече и отпуска по 164, тоест когато трябва да се откажеш от детегледачката може би ще ти е по-добре да си вземеш отпуска, защото може да решиш да дадеш детето на ясла и ще има един адаптационен период.
Може да решиш да смениш детегледачката, ако тази си държи да работи по програмата.

# 71
Включих се в програмата от 1 април но от местоработата ми ме накараха да си пусна платения отпуск ,който е доста(м.май и м.юни).Това дали ще е някакъв проблем?

# 72
Включих се в програмата от 1 април но от местоработата ми ме накараха да си пусна платения отпуск ,който е доста(м.май и м.юни).Това дали ще е някакъв проблем?
честно казано нямам идея, мога да се обадя да питам  Peace
а защо те накараха?

# 73
честно казано нямам идея, мога да се обадя да питам  Peace
а защо те накараха?
Защото имам да ползвам от 2005

# 74
  • София
Тогава бях още в края на допълнението до 315 дни на отпуската за бременност и раждане, но в уверението от работодателя ми подробно беше посочено кога се е родило детето, от кога и какви отпуски съм ползвала и това, че след няколко дни се връщам на работа с право на обезщетение като работеща майка. За документ от НОИ не е ставал въпрос изобщо, може би защото съм в заварено положение...
Моят въпрос е следния: като чета Програмата и указанията за кандидатстване, разбирам, че трябва да получа удостоверението, което се изисква, от НОИ - тъй като отпускът по чл.164, ал.1 от КТ ми се полага от 22.05. 2007 г., когато изтича отпускът по чл.163, ал.1 от КТ. От  друга страна - към 01.01.2007 г. бях в т.нар. "заварено положение", тъй като отпускът по чл.163, ал.1 ми бе разрешен преди тази дата. Случаят ми е идентичен с този на tonia. А тя е взела удостоверението си от работодателя. Кой трябва да ми издаде удостоверението-работодателя или НОИ?  newsm78
Последно- ТП на НОИ за София това на "Стамболийски" ли е?

Последна редакция: пт, 11 май 2007, 11:17 от prokibar

Общи условия

Активация на акаунт