На първо място сред причините, които карат жените да се обърнат към мамолог, е болката в гърдите. Тя винаги ни плаши и ни кара да си мислим за възможно онкологично заболяване. Но според мамолозите има много причини за появата на такива болки и злокачествените новообразувания заемат едно от последните места в този списък.

Но защо понякога ни болят гърдите и кога болката трябва да ни предупреди, че положението е тревожно?

Гърдите могат да болят заради... гръбнака


Болка в едната или в двете гърди могат да ни накарат да отидем на преглед, за да се открие причината за проблема. В 60% от случаите лекарите не намират никакви промени в жлезистата тъкан на гърдата. Тогава говорим за екстрамамарни болки, които не са пряко свързани с млечните жлези, но възникват поради мускулно напрежение, заболявания на гръбначния стълб, сърдечна патология и др. Болките, които се появяват в други органи, се предават на млечните жлези и затова на нас ни се струва, че ни болят гърдите.

Болки, свързани с кисти


В 30% от случаите болката в млечните жлези е свързана с фиброкистозни промени и наличие на кисти. Фиброкистозните промени се дължат на особеностите на структурата на млечната жлеза. Те могат да се проявят с уплътнения и периодично да наболяват. Възможно е да напипате твърди "топчета" в гърдите си, но няма защо да се страхувате – това са доброкачествени образувания. Кистите се появяват, когато в каналите се натрупва течност, което ги кара да се разширяват. По правило промените в млечните жлези стават по-осезаеми в дните преди менструацията, а след това болката и дискомфортът изчезват.

Пазете гърдите си от простуда


7% от случаите на болка в млечните жлези са свързани с възпалителни процеси. Това може да е възпаление на киста или на жлезистата тъкан. Такива болки обикновено са локализирани в едната млечна жлеза и не са свързани с менструалния цикъл. Често дискомфортът е придружен от зачервяване или други промени в кожата на мястото на възпалението.

Възпаление може да възникне след нараняване или простуда. А това може да стане много лесно – например ако дълго време стоите с мокър бански на студения вятър, работното ви място е под силната струя на климатика, не се обличате подходящо за сезона и др. Това е напълно достатъчно, за да получите мастит. 

Болки в млечните жлези в периода на съзряване

Хормоналните промени в тялото често са придружени от болки в гърдите – например по време на бременност, при навлизане в менопауза, както и през пубертета.

По време на пубертета млечните жлези на момичето узряват: развива се жлезистата тъкан и гърдите се увеличават по размер. Този процес обаче е различен за всяка девойка. Болките може да продължат само година или две, а може и през целия период на развитие на жлезистата тъкан – до 25 години. Това е напълно нормално.

Възможни са и други причини

Болката може да бъде свързана с постоперативни и посттравматични промени в млечната жлеза, както и с употребата на някои лекарства (антидепресанти, хормони, включително противозачатъчни и хормонозаместителна терапия).

Ами ако е рак…

Само в 3% от случаите болките в гърдите са свързани с туморни изменения – както доброкачествени, така и злокачествени. Въпреки това злокачествените новообразувания болят само в напредналите случаи, в последните им етапи. Напредналите форми на рак могат да бъдат открити дори с просто око, например когато се оглеждаме в огледалото. Естествено, не трябва да допускаме да се стигне дотам. Необходимо е да се подлагаме редовно на профилактични прегледи, за да могат туморите да бъдат открити в най-ранните етапи, когато могат да се лекуват много ефективно.

Кога да потърсим лекарска помощ?

Ако болките се появяват само при натиск на млечните жлези или няколко дни преди менструация и не причиняват силен дискомфорт, например не пречат при извършване на домакинска работа (чистене, готвене и т.н.), нямаме нужда от лекар и корекция на това състояние. Но ако изпитваме значителен дискомфорт, който се отразява на качеството на живота ни, това изисква лечение. Трябва да потърсим лекар също така, ако болката преди менструация продължава повече от седмица.

Ако се появи неясна болка и дискомфорт в млечните жлези, не прибягвайте до самолечение, защото това може само да влоши състоянието ви. Консултирайте се с опитен лекар, който ще разсее най-ужасните ви мисли или, ако е необходимо, ще предпише адекватно лечение.