Отговори
# 300
  • München, Deutschland
Един вариант е да си носи точно този препарат, който си ползва и в България. В Германия гарантирано ще е по-скъп. Иначе важат български рецепти в Германия, но в Германия законът е така, че изисква да ти дадат най-малката възможна опаковка, ОСВЕН ако лекарят специално не е написал да е по-голямата доза/опаковка. Затова на немските рецепти винаги пише и броя таблетки в опаковка. Ако има само един-единствен вид опаковане на продукта или само една дозировка, тогава не е нужно.

Ако лекарката отказва да напише бройката хапчета на рецептата, тогава просто трябва да отиде с повече бройки идентични рецепти.

# 301
  • Deutschland/HE
Ако е здравно осигурена, ще получава рецепта от ЛЛ за 100таблетки на тримесечие, които ще и струват само 5евро и ще може един или два пъти годишно да и пускат TSH, за контрола. Ако разчита само на ЕЗОК е по-добре да си ги носи от България.

# 302
Здравейте, мами! Записвам се и следя темите с интерес, защото предстои кандидатстване на дъщеря ми в Германия Simple Smile

# 303
  • Sofia
Здравейте!Чета няколко дни темата,но не мога да намеря място, където да са посочени университети и специалности,които да се изучават на английски. Има ли такова информация?И ако да може ли някой да ми я покаже Simple Smile

# 304
  • София
Здравейте!Чета няколко дни темата,но не мога да намеря място, където да са посочени университети и специалности,които да се изучават на английски. Има ли такова информация?И ако да може ли някой да ми я покаже Simple Smile
Пускала съм назад няколко пъти този линк.

Въведете в менюто под снимката интересуващите Ви критерии  - специалност, образователна степен (има два вида бакалавър) , вид учебно заведение (академичен университет или хохшуле), провинция, начин на прием (с /без квоти, с/без изпит/събеседване), старт (през зимен или летен семестър), вкл. език на преподаване английски.. Ще  излезе списък според зададените критерии. После вече си влизате и детайлно четете на сайтовете на  съответните yнита. 
https://www.daad.de/de/studieren-und-forschen-in-deutschland/stu … le-studiengaenge/

# 305
  • Sofia
Много благодаря, Русалке Simple Smile

# 306
  • столицата
За тази карта ми подсказаха, но още не съм я проучила ESNcard, даваща основание за ползване на отстъпки от студенти
https://esncard.org/discover/list?f%5B0%5D=field_discount_scope%3A3
Някой има ли преки впечатления?

# 307
Здравейте. Дъщеря ми ще си прави онлайн сметка в Дойче банк. Питат я дали ще има редовни приходи. Нали не е проблем да отговори НЕ, тъй като й превеждаме пари през Револют? Също така питат къде е данъчното местожителство. Тя е регистрирана вече на новия адрес в Мюнхен. Германия ли да пише като данъчно местожителство?

# 308
  • София
и аз се записвам с кандидат студентка 2024..изчетох последната тема..хваща ме страх как ще се справим.
Целта ни е TU Munich или TU Wien.

Към мамите с опит: Моля за препоръка за оправна и точна консултантска фирма/може и на лични/.
Данке

Здравейте, мами! Записвам се и следя темите с интерес, защото предстои кандидатстване на дъщеря ми в Германия Simple Smile

# 309
  • München, Deutschland
Здравейте. Дъщеря ми ще си прави онлайн сметка в Дойче банк. Питат я дали ще има редовни приходи. Нали не е проблем да отговори НЕ, тъй като й превеждаме пари през Револют? Също така питат къде е данъчното местожителство. Тя е регистрирана вече на новия адрес в Мюнхен. Германия ли да пише като данъчно местожителство?
Ми, където ще живее поне 6 месеца + 1 ден в годината, там си данъчно задължен, поне в ЕС. Щом ще е студентка, допускам това е Германия. Така или иначе и да работи, вероятно ще е под минималния облагаем праг, тъй че е все тая.

По въпроса дали ще получава приходи, това е реално перефразиран въпросът за кредитната ти линия. Тя има значение, когато кандидатстваш например за кредитна карта - при по-малка кредитна линия ти отпускат по-малък лимит. Или пък изобщо не ти отпускат. Аз все още седя с кредитната си линия от студентските години и веднъж ми бяха отказали кред. карта на определена банка, независимо че си имам доход от заплата. Другото, за което има значение, е Шуфата (SCHUFA мисля си се пише), която пък често е решаваща за това какво жилище ще получиш, ако си сред явяващи се за жилище под наем... Та не бих писала 0, пишете там едни 500 евро, примерно, или колкото ви се струват удачни, но според мен да не е 0.

# 310
Много ти благодаря!

# 311
  • Пловдив
Не съм влизала отдавна тук, толкова дертове имаме с това намиране на жилище в Кьолн, че не е истина. Сагата е дълга, не смятам да ви занимавам. Накратко - в момента е на airbnb, има свободни места в някакви частни общежития в Леверкузен, за които обаче искат гарант от Германия, които с Шуфата и с доходите си да гарантира за него. Имам близък, който евентуално би се съгласил, но човекът се притеснява да не му въведат някой негатив в Шуфата не поради наша вина, а от некомпетентност или нещо подобно. Аз разбирам напълно притеснението му.
Та, въпросът ми е, някой имал ли е сблъсък с подобен казус. Дали има възможност да се консултирам с адвокат относно евентуалния договор за наем и за самото поръчителство? Ползвал ли е някой такава услуга? Каква е цената (сигурно е скъпо...)? Изобщо - ако някой има опит, моля да сподели, било положителен или отрицателен!

Благодаря ви! Purple Heart

# 312
и аз се записвам с кандидат студентка 2024..изчетох последната тема..хваща ме страх как ще се справим.
Целта ни е TU Munich или TU Wien.

Към мамите с опит: Моля за препоръка за оправна и точна консултантска фирма/може и на лични/.
Данке

Здравейте,
Ние ползвахме услугите на фирма Едланта в София. Консултат ни бе Белослава Пламенова - прекрасно момиче -  много интелигентна, точна и винаги се е отзовавала на въпросите ни. Безкрайно сме й  благодарни за помощта.

# 313
Ако знаете немски / английски можете да се справите и без консултантска фирма. Но трябва да ровите много и да внимавате със сроковете и документите. Ние така направихме и не съжалявам.

След мъчителното записване, оставихме девойката - общежитието е прекрасно, чисто нова сграда. Бяха им организирали среща за запознаване, тъй като всички са нови, та вече излизат заедно, има хора и от нейната специалност. От университета също им направиха парти вчера, много им харесва храната там, което е хубаво. Унито и общежитието са на много хубаво място, между тях има една притеснителна част, но може да ходи с автобус, ако реши. След цяла година борба това беше, като глътка свеж въздух, най-после се успокоих. Чак не мога да повярвам, че приключихме. Остана и само да се регистрира в общината, записала си е час. Сега остава да свикнем със ситуацията, че от четирима останахме трима, стаята и е празна - но такъв е живота. Важното е нещата да вървят в правилната посока.

# 314
  • София
Аз си свикнах повече от месец  с хубавото  -  в различните седмици 1, 2 или 3 от девойките да си бъдат тук. И  сега - край. Едната отдавна си замина, другите две тръгват с колата след 2 дни. Сега си платиха нощувката в Унгария...

Общи условия

Активация на акаунт