Кое ни кара да вярваме(да не вярваме) в съществуването на Бог?

• 41 552
  • 1 066
  •   1
Отговори
# 105
................ Каk "СИ"го представяш?.И къде според теб да търсим Бог щом не е "вътре" в нас?
Би ли споделила,интеpеcно е да споделяме,нали затова сме тук. Hug
[/quote]

Представям си Го като мой Баща. И се обръщам към Него като такъв. Наистина виждам проявлението Му в моя живот като на  родител. Обича ме, показва ми грешките, посочва ми правилния път, независимо, че аз понякога "си запушвам ушите, защото така ми отърва"(метафорично казано), чрез Него намирам отговори на въпроси, до които чрез чисто човешка логика не бих стигнала. Виждам, че се грижи и за най-малките детайли в живота ми. Ако някой иска да си обясни отношението на Бог, за мен най-ясно би станало това чрез представата си за това, което включва понятието РОДИТЕЛ и то много по-съвършен, отколкото самите ние сме способни да бъдем: "защото майка ще изостави детето си, но Той нас-никога!" цитирам по памет...

Ами и аз точно така си го представям,като Баща но като бащата който не ни съди,понеже ни е дал свободата и правото на избор от рождение.Само че го чувствам  вътре в мен,в сърцето си...! И аз виждам проявлението Му навсякаде около нас и съм безкраинао балгодарна за това!Аз съм христянка,правослвна( като пишех "че не съм" християнка, имах вредвид  не религиозна да вярвам в религията  или в библията,а вярваща в Бог(като сила)) ...християнка съм която не вярава в библията а в самия Бог,ако ме разбираш какво имам впредвид.Библията,да това е една  мъдра книга написана от мъдри  хора, но има противоречия а и съм сигурна че всеки си я тълкува по своему .А БОг не е противоречие.Тук мисля че бъркаш религиозният човек с вярващия. Религиозният вярва в религията си,а авярващия в БОГ...Там е разликата! Религииите са много,Коран,Буда Християнска...и във всяка от тях Бог е различен ....и всяка религия мисли че "другите"  религии са грешни .Нека не забравяме че религиите все пак са създадени от Хората ...а не от Бог.Това исках да кажа. Peace

Не съм ти се разсърдила,ни най-малко...даже бях сложила една голяма зелена усмивка  в постинга ми... и слагам в момента още една Mr. Green + Hug

# 106
Значи, християнин идва от Христос и ученията Му, описани в Библията. Християните вярват в Божието триединство-Отец, Син и Светия Дух. В спасението чрез Исус Христос (православните също), както и в написаното в Библията, разбират посланието й.  Ако ти отричаш това, значи вярваш в нещо друго.
Има разлика в понятията религия и вяра, така е! Аз също не съм религиозна, т.е. не спазвам ритуали, които са плод на човешката интерпретация в различните религиозни деноминации.
Има разлика и в това да вярваш в съществуването на Бог изобщо и това Той да се конкретизира откъм християнска гледна точка.
 Hug
P.S. Къде виждаш противоречие в Библията?

# 107
  • Варна
Какво всъщност означава "спасение" за вас?

Най-просто метафорично - Да издържиш изпита си на земята.
 Нямам отговор еднозначен защо се раждаме, какъв е смисъла на един човешки живот. Знам обаче, че съм жива, че ме има, че не съм сама и просто трябва да извървя земния си път. Чрез вярята хората се справят по-добре, ако имаш шанса да прозреш и някой простички истини без да ги преекспонираш и без да задълбаваш към бездънното може да стане и лесно. Разбира се трябва да се полага и усилие, нищо не идва даром.   

Т.е., да не си спасен, значи просто да те връхлетят нещастия?
Защо трябва да се усложнява всичко с този метафоричен език?

# 108

Roza66, надявам се да не ми се разсърдиш, но ти малко смесваш християнството, това, което в него се изповядва за Бог, Христос, с някаква друга религия, насочена към АЗ-а. Аз разбирам твоето усещане за нещата и уважавам виждането ти, но тълкуванието ти на Библията малко се различава от  християнската идеология.
Разбира се, всеки има правото да вярва в каквото иска, благодаря за усърдието, с което пишеш в темата!
 Hug

А цитата от Библията където Христос каза на учениците си :"Отца е в мен и извън мен.." ...aз го разбирам че е в сърцето Mу, душата Mу...къде другаде вътре в него би могъл Отца да бъде? Thinking Ти как го разбираш  товa че Бог е Във в Христос и извън него newsm78
А за усърдието мeрси Simple Smile...ама не съм само аз дето пиша с много усърдие,доста смe Sunglasses

# 109
Roza66, надявам се да не ми се разсърдиш, но ти малко смесваш християнството, това, което в него се изповядва за Бог, Христос, с някаква друга религия, насочена към АЗ-а.......
 Hug

Едни му казват,Бог(Йехова),други му казват,Алах,трети ... Буда,па четверти .... "АЗ-ът" индусите И викат Шива(Богиня) ...ама имат впредвид все едно и също нещо....Висшата сила....( и тя няма пол).Ако четеш и други kниги освен христянските ,ще видиш че съм права.... Освен  нашата Хрисиянска Библия  все пак има и други мъдри книги...не бива да мислим че Библията е единстевнната мъдра книга  на света...,това ни ограничава да приемем "Бога" на другите хора!А Той Бог си е  един...само дето сме му сложили различни имена.Peace

Последна редакция: вт, 30 яну 2007, 18:31 от roza66

# 110
...
А цитата от Библията където Христос каза на учениците си :"Отца е в мен и извън мен.." ...aз го разбирам че е в сърцето Mу, душата Mу...къде другаде вътре в него би могъл Отца да бъде? Thinking Ти как го разбираш  товa че Бог е Във в Христос и извън него newsm78
А за усърдието мeрси Simple Smile...ама не съм само аз дето пиша с много усърдие,доста смe Sunglasses
Sunglasses Доста сме и това е хубаво според мен! Simple Smile
В този цитат, който даваш, Исус говори за  Духа на Отец, който е в Него и извън Него...Те, всъщност: Отец, Христос и Святия Дух са едно. Освен това е казал, че ние след като повярваме, ще прати Святия Дух върху нас и Духа ще ни ръководи в живота, който предстои. Това е, което пише в Библията, а това, че ти търсиш със сърцето си Бог, значи че извървяваш пътят към Него!  bouquet

# 111

Roza66, надявам се да не ми се разсърдиш, но ти малко смесваш християнството, това, което в него се изповядва за Бог, Христос, с някаква друга религия, насочена към АЗ-а.......
 Hug

Едни му казват,Бог,други му казват,Алах,трети ... Буда,па четверти .... "АЗ-ът" индусите И викат Шива(Богиня) ...ама имат впредвид все едно и също нещо....Висшата сила....( и тя няма пол).Ако четеш и други kниги освен христянските ,ще видиш че съм права.... Peace
Тук вече навлизаме в друга тема. Всеки сам достига до своето убеждение...причините са много.

# 112

[/quote]
Sunglasses Доста сме и това е хубаво според мен! Simple Smile
В този цитат, който даваш, Исус говори за  Духа на Отец, който е в Него и извън Него...Те, всъщност: Отец, Христос и Святия Дух са едно. Освен това е казал, че ние след като повярваме, ще прати Святия Дух върху нас и Духа ще ни ръководи в живота, който предстои. Това е, което пише в Библията, а това, че ти търсиш със сърцето си Бог, значи че извървяваш пътят към Него!  bouquet

,

Е да  де  ....и аз точно за това говоря Simple Smile...За Духът в нас дето го носим...понеже  духът е енергия, невидима, а не материя  доколкото знаем то Тои (Бог)може само де се почувства (а не да се види )...в сърцето! Както е казал и Христос  не може да им покаже Отца на учениците понеже Тои е вътре и навън...тоест навсякаде,и трябва да се почувства(Дух,Eнергия)...тоест учениците да"си отворят ушите"... а те са си "отворили очите" да го видят(Физически... те искали да го видят)
...Че ще прати Духът  да ни води ако повярваме...аз го разбирам така:Всички носим Божия дух в сърцето(понеже сме създадени по Божие подобие...(тоест ние сме енергия както и Бог е )едни го осъзнават а други не...тоест вярващите -да,невярвашите -не.И като повярваме...то Тои ще ни води! Както бях писала преди че Бог е винаги в нас...на дали сме го "поканили  и искаме да го чуем  или са" ни запушени ушите"(като ти спомена -съглана съм)Там е въпросът? ...тоест дали сме повяравали в него и сме готови да "слушаме" тоест "да си отпушим ишите"?Ако -да,тогава той" ще ни "напътства" по който само Той може.Бог говори чрез всичко наоколо... чрез нашите чувства,така че Sadцитат...)"слушай",посланието му може да дойде до теб чрез като текст на следвашатат песен,или случаино прочетена реплика в "случаинтата" сататия поданала ни пред очите,или песен по радиото и ще усетиш това "леко бодване в сърцето", ми да това е посланиетео.... Тои ни говори постоянно и никога не е спирал....ама "сме били с запушени уши".Неведоми са Божиите пътища!  Heart Eyesт. н."... Мисля че говорима за едно и също нещо ама  се изразяваме различно и не може да се разберем...Или аз го кавам сложно ...незнам  newsm78.Е поне за мен така стоят тнещата .Мир и любов! Peace

Последна редакция: вт, 30 яну 2007, 19:12 от roza66

# 113

Едни му казват,Бог(Йехова),други му казват,Алах,трети ... Буда,па четверти .... "АЗ-ът" индусите И викат Шива(Богиня) ...ама имат впредвид все едно и също нещо....Висшата сила....( и тя няма пол).Ако четеш и други kниги освен христянските ,ще видиш че съм права.... Peace
[/quote]
Тук вече навлизаме в друга тема. Всеки сам достига до своето убеждение...причините са много.

Друга тема ли,тук мислих чe темата е за Бог Thinkingте са Бог ...с различни имена....Но както и да е, няма значение...  bouquet

Последна редакция: вт, 30 яну 2007, 19:15 от roza66

# 114

Спасението идва чрез Исус Христос:
 Исус е пътят! Исус понесе нашите грехове (II Коринтяни 5:21). Исус умря вместо нас (Римляни 5;8 .....понесе наказанието, което ние засл...(Римляни 6:4-5). Защо Исус отиде на кръста вместо нас? Сам Исус отговаря на този въпрос: “Никой няма по-голяма любов от това, да даде живота си за приятелите си” (Йоан 15:13). Исус ...........вярата си в Исус, ....удовлетворен. Тогава светлината ще навлезе в живота ни. Тогава ще получим удовлетворение от живота.  Ще зна..............
“Защото Бог толкова възлюби све.......Единороден Син, за да не погине нито един, който вярва в Него, а да има вечен живот” (Йоан 3:16).
"Защото,..... е възкресил от мъртвите, ще се спасиш."Римляни 10:9.............

SilIli, Laughing

Забелязвам че  на повечето  от въпросите отговаряш с"цитати" от библията. Бих искала да чуя твоето мнеиние...твоята мисъл,тълкованието ти на цитатите които прилагаш. За да ме убедиш че разбираш цитата ...трябва да ми го разтълкуваш по свои начин.Как тълкуваш например (цитираш),"че Бог ще прати Светия дух"....и "Тои ще ни води")..Христос го казва на нас,това е послание! Така, Как ще "прати"и как "ще ни води ?Цитата го знам,бих искала  да чуя как Ти лично разбираш  например  този цитат....Как всеки го разбира. Аз вече писах как аз си тълкувам този цитат и как разбирам (зa себе си) Христивото послание.Бих  те помолила не ми  отговариш с"цитат" този път  понеже бих могла  да го изтълкувам че "цитираш" понеже  не разбираш смисъла....или че не можеш да изразиш свое мнение....или да го разтълкуваш.  ThinkingИ така  подай ми твоята мисъл... на въпросите ми горе, моля те,не искам цитати...мога да чета Библията и сама  Rolling Eyes.Искам да видя как"разсъждаваш"и как тълкуваш тези цитати,как ги  разбирараш. Така ще може да ми обясниш как точно вярваш в Бог и аз ще   мога да те рзбера... не да "копираме" от библията, ако ме разбираш какво имам впредвид? Аз библията съм я чела,както виждам и ти... ама даи да  се опитаме  да дискутираме  какво мислим за това.Иначе не е интерсно само ди седим и да си копираме "цитатчетa"..Просто искам да видим как рзсъждаваме върху библията и Бог, всеки може да цитира...тоав е наи-лесното,как го разбираме е друг въпрос..Това искам. Може ли?  newsm78 Peace

Последна редакция: вт, 30 яну 2007, 19:47 от roza66

# 115
Какво всъщност означава "спасение" за вас?

Най-просто метафорично - Да издържиш изпита си на земята.
 Нямам отговор еднозначен защо се раждаме, какъв е смисъла на един човешки живот. Знам обаче, че съм жива, че ме има, че не съм сама и просто трябва да извървя земния си път. Чрез вярята хората се справят по-добре, ако имаш шанса да прозреш и някой простички истини без да ги преекспонираш и без да задълбаваш към бездънното може да стане и лесно. Разбира се трябва да се полага и усилие, нищо не идва даром.   

Т.е., да не си спасен, значи просто да те връхлетят нещастия?
Защо трябва да се усложнява всичко с този метафоричен език?

Спасението е безсмъртие на душата. Когато Исус Христос дойде за втори път на земята тогава ще възкръснат тези, които са се спасили, а те са тези които в земния си живот са повярвали и приели жертвата му. 

SilIli го е написала под първия ти постинг.

Най-общо е това. От тук на сетне започват различни тълкувания на Библията от католици, православни, протестанти .... за пътя на спасението т.е. земния път на човека какъв трябва да е за да се спаси.   

# 116
Аз не се опитвам да копирам Библията Rolling Eyes, като я цитирам, а това е нагледно илюстриране на една християнска позиция. Т.е. аз вярвам в написаното там и показвам, в какво точно. Защото иначе се получават свободни философски разсъждения и вариации на тема. Аз си защитавам тезата, именно придържайки се към Словото. Затова давам цитати, ако си забелязала всички християни тук правят същото. Но, мога ако така ти харесва и да перефразирам нещата със свои думи, разбира се!
За спасението: Спасяваме се като осъзнаем, че сме грешни, като приемем Христос чрез вяра, в това че Той умря на кръста заради всеки един от нас, че възкръсна и така победи греха. Само чрез Него са ни простени греховете и получаваме вечен живот. И това става единствено с една молитва към Бог! Когато приемем Христос, ние се новораждаме (раждаме се духовно). Исус ни обеща, че ще ни изпрати Утешител-т.е Святия Дух. Това е същият Бог, който живее в нас. Той е тихичкия глас, който ни говори и ни дава напътствията в живота, от които се нуждаем всеки ден, за да изпълняваме Неговата воля.  Разбира се, да четем Библията, защото така опознаваме Бог и се научаваме да чуваме и разпознаваме Този глас все по-ясно.
 Peace

# 117

......Спасяваме се като осъзнаем, че сме грешни, като приемем Христос чрез вяра, в това че Той умря на кръста заради всеки един от нас, че възкръсна и така победи греха.И това става единствено с една молитва към Бог! Когато приемем Христос, ние се новораждаме (раждаме се духовно). .....Исус ни обеща, че ще ни изпрати Утешител-т.е Святия Дух. Това е същият Бог, който живее в нас. Той е тихичкия глас, който ни говори и ни дава напътствията в живота, от които се нуждаем всеки ден, за да изпълняваме Неговата воля.  Разбира се, да четем Библията, защото така опознаваме Бог и се научаваме да чуваме и разпознаваме Този глас все по-ясно.
 Peace

А сега ми хареса,еи сега  вече те разбрах какво имаш вредвид! Това исках,да чуя твоето мнение и тълкование  bouquet Съгласна съм с теб  и аз така   го разбирам...Бог е тихичият НИ вътрешен глас които ни показва верния път и истината....е това имах впредвид за"АЗ"-ът(духът ни в нас)...този вътрешен гласец Grinning...бодването в сърцето.... Wink Просто не си ме разбрала точно Peace

# 118
Забравих да напиша, че с молитвата за спасение, ние трябва да изповядаме, че приемаме Исус за наш Спасител и Господ! Това е най-важното за един християнин!
 Peace

# 119
Всеки си има основание/основания - за едното, и за другото. И само той си ги разбира - т.е. дори и да ги кажа никой няма да ме разбере, а и предпочитам да ги запазя за себе си.

Общи условия

Активация на акаунт