Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 45

• 46 254
  • 803
  •   1
Отговори
# 390
  • Пловдив
Когато имам малко повече време ще ги погледна тези силикатни тухли .Само да кажа ,че 4 човека в 200м2(изключвам гаражи и т.н ) при родния климат ,  няма как да вдигнат влажността над 60%,дори без рекуперация .При това ,с гипсова вътрешна мазилка ,която е много слабо паропропусклива
и дебел пласт стиропор ,който също забавя преминаването на парите .  Е ,ако  4те човека са в 50м2 е доста по-лесно да се повиши влагата .

# 391
@tky:

Porotherm 38 Izo Profi беше с вата, нали? Внимай с този вариант - много хора се оплакват, че при строителството поемат много влага и после няма съхнене. Аз затова се бях насочил към варианта с перлит, който няма този проблем. Такива обаче за жалост не се продават в България. Може да си ги вкараш отвън евентуално.

@Angel_Dust:

Това е от тези измислените руски сайтове с автоматичен превод. Не се наемам да го разшифровам. Аз чета основно в разни немски сайтове/видеа, но не знам колко има смисъл да ги поствам.

@Алфа Херинга:

Със сигурност ги бъркам. Ще се опитам да обясня какво имам предвид - поради много голямата си маса, силикатните тухли имат способността да поемат и отдават голямо количество топлина и влага и да действат като регулатор, тъй като са дифузно отворени. Когато е много влажно в стаята, поемат влага, когато е много сухо - отдават влага. Стоплят се по-трудно, но и по-трудно изстиват. Лятото пък не се нагряват толкова, пак заради голямата маса, сходно на каменните къщи от едно време. Кирпичът също има много подобни свойства, затова го дадох по-горе като пример.

@nelina_london:

Никакви стиропори, никакви гипсови мазилки и никакви латекси. Иначе целият ефект ще се загуби. За вътрешна мазилка съм се спрял на глинена, която също е много пропусклива. Иначе нямам никаква файда от тухлите. Нещо такова: https://claytec.de/produkt/lehmputze/

# 392
@Алфа Херинга:

Със сигурност ги бъркам. Ще се опитам да обясня какво имам предвид - поради много голямата си маса, силикатните тухли имат способността да поемат и отдават голямо количество топлина и влага и да действат като регулатор, тъй като са дифузно отворени. Когато е много влажно в стаята, поемат влага, когато е много сухо - отдават влага. Стоплят се по-трудно, но и по-трудно изстиват. Лятото пък не се нагряват толкова, пак заради голямата маса, сходно на каменните къщи от едно време. Кирпичът също има много подобни свойства, затова го дадох по-горе като пример.
Това че поемат влага от средата и я задържат в себе си не е добре. Означава, че са хигроскопични и трябва да мислиш, как да ги изолираш по някакъв начин. Поне според мене, но не съм специалист. Може би е добре да се допиташ до архитект или конструктор. Те би трябвало да ти кажат и каква изолация и замазка са подходящи за такъв тип материали.

# 393
  • Пловдив
Ясно е ,че когато преминете в" по- еко" вариант ще наблегнете на естествени палопропускливи материали. Дадох Ви пример ,че в най-масовия ,не еко вариант ,влага няма  и неможе да има при такава кубатура на човек .
  Следила съм няколко теми в други форуми за цялото приключение за строежа на нечий дом .Когато финансиите не са проблем си започва с голям ентусиазъм и голям рисърч за всичко .Избират се иновативни продукти .Обикновено ,макс към края на грубия строеж ,ентусиазмът стихва ,заради непредвидени обстоятелство ,несериозни строители ,некачествено изпълнение .Донякъде съвпада и с моето мнение сега ,че за някои неща ненужно съм се  изнервяла и притеснявала  ,направо не искам да изброявам  нещата .

# 394
@Алфа Херинга:

Силикатните тухли са дифузно отворени, т.е. могат да поемат голямо количество влага, но и да пропускат голямо количество влага навън. Т.е. напротив, всякакъв вид "изолиране" на това им качество би било нежелано.
Виж, при порестия бетон е друга работа, той също може да поема голямо количество влага, но не може да я отдава, защото я задържа в камерите. Затова при него е проблем ако се намокри.
Слагам за илюстрация две картинки на структурата на едното и другото. А са тухлите, Б е порест бетон.

@nelina_london:

Ее, ти направо ме приземи на земята. Simple Smile За съжаление вероятно си права и даже с архитекта си говорихме, че колкото и да ми се искат някои неща, поради споменатите от теб реалности, вероятно ще се придържаме към малко по-практични, прости и идиотоустойчиви решения.
И между другото, не е нужно да ми говориш на Вие. Wink

# 395
Вчера видях, че съседа реже клони с резачката. Чак когато го видях и се заслушах осъзнах, че чувам шум от рязане на резачка.

Не знам в какъв район живеете и защо е толкова важна шумоизолацията. Знам че ватата има много добри шумоизолационни свойства. А за желнието за по-добър климат в къщата бих заложила на варови мазилки и шпакловки. Варта има много добри паропропускиливи свойства и антибактериални до колкото знам.

Последна редакция: пн, 15 яну 2024, 14:28 от nellytan1

# 396
Не бих казал, че е "толкова важна". Просто когато я има, защо пък не. Това за външните стени. За вътрешните ми е повече от важна.

За варовата мазилка ще го имам предвид, благодаря! Hands Plus1

# 397
Ако е "защо пък не" заложете на изолация с вата.

Ако е важно вътре също да е шумоизолирано, то тогава трябва добре да обсъдите всичко с проектантите.
При нас например въздуховодите за рекуперацията са отделни за всеки отвор. Не съм забелязала да се предава шум по него от дургите стаи.
Знам, че при Нелина беше с разклонения (ако не се бъркам). Не помня дали слагаха някакви клапи. Тя може да сподели дали по въздуховода е забелязала да се предава шум.

Сигуно има и други неща, които влияят.Обаче и аз като Нелина ще дам съвет да не задълавате чак толкова Simple Smile. И аз съм маниак и съм минала през същото. За някои неща не си заслужава. Ако имате добър екип от проектанти, те би трябвало да ви насочат.

# 398
  • Пловдив
Клапи имаме ,но ръчни .С тях регулиране само дебита за всяка стая .Предаване на шум по тръбите от стая в стая няма как да има .
Иначе ,миналият ден 3 часа ръчка в настройките на рекуператора .Беше ме вбесил и така и  не открих как да променя настройката .

# 399
@nellytan1:

Ако окончателно се спрем на вариант с външна изолация, то със сигурност ще е с вата.

За рекуперацията ще го имам предвид, нея изобщо не съм я мислил още.

# 400
Ако нямате външна изолация то тогава може би ще ползвате по-дълбоки тухли спрямо стандартаната 25ца?
Ние стоихме с 38 (без изолация в нея) и мога само да коментирам, че нито архитектите са свикнали да правят проекти с нестандартни тухли, нито изпълнителите. Може пък вашите архитекти да са по-опитни или поне да имат желание да си свършат работата качествено.

Когато тухлите са друг размер, трябва още на ниво проект да се предвиди какво и как да се направи с бетоновите части, които са си стандарни. Те трябва допълнително да се изолират, но има вариант това изолиране на стане още при кофража.
Отелно от това, трябва да има детайли как ще се монтират прозорците, особенно ако от единия край е тухла, а от другия край е стоманобетон.

Не всички стоители имат машини да режат нестандартни тухли. При нас се наложи ние да си купим електрически трион (страхона работа върши), за да не отидат всички тухли фира. Много беше крехка самата тухла.

Това което съм установила,  е че всички нестандартни неща, водят до много други казуси.

ПП. Ако ще залагате рекуперация то помолете конструкора да ви проектира безгредова конструкция. Със сигурност ако проектирам следваща къща ще е задължително без греди. И при въздуховодите пречеха и в баните ми пречат.  Постоянно ми се пречкат и ме дразнят тези греди.

Последна редакция: чт, 18 яну 2024, 15:04 от nellytan1

# 401
Ама нека човека си помечтае още, а пък като му дойде времето да проектира и строи, като го удярят яко по джоба  и като се сблъска с родната действителност бързо ще слезе на земята и ще го видим в темата да пита за стандартните неща.

# 402
Fatalina, аз много обичам нестандарни неща.
Там където ние със съпругът ми сме изпълнявали тези нестандарни неща (т.е. сме давали всичко от себе си да го измислим и изпълним) страва страхоно! Та не е лошо човек да се огледа и за нещо друго.

Например за повече изолация на покрива също е нестандарно, но в наше време пък е много необходимо и е време да стане стандарно.

ПП.Мен лично да гледам нестандарни решения много ме зарежда. Може би защото обичам главоблъсканиците Simple Smile.  Ако знех как, бих си сложила таванно "подово" хахаха.
Сега се боря със зет ми да ми смени чекмеджетата в кухнята със 60см дълбоки чекмеджета. Той ми е сложил 50см, защото това е стандарното решение.... Та, да с всичко нестандартно трябва да се борим като на война Grinning

Последна редакция: чт, 18 яну 2024, 09:42 от nellytan1

# 403
  • Пловдив
Нели ,защото според нашия майстор ,шкафовете се правили дълбоки 52 см ,респективно чекмеджетата 50 см ,за да остава разстояние до стената .Целта е да има въздух отзад ,за да те мухляса .Иди обяснявай ,че при нас   няма как да има мухъл .

# 404
Ама нашите шкафове са дълбоки 62см.
От над две години му дудна, че искам по-дълбоки шкафчета и скосяване на ъгъла. Ей голям зор беше. Направи ги, сега ще поръчаме и по-дълбоки чекмеджета да ги смени, ама след много увещаване. 

А не е като да не е правил извънземни неща при нас Smiley.  В апартамента имаме скосяване и направи  ъглов гардероб за ъгъла при скосяването. Стана страхотен и функционален гардероб. И други откачени неща ни е правил, но този гардероб е най-засукания. Та за това си мислех, че лесно ще го придумам за дълбока кухня и скосяване при ъгла. Като чу че там ще е котлона, направо ми каза, че съм луда, ама пък сега казва, че стои много добре Stuck Out Tongue Closed Eyes.

Общи условия

Активация на акаунт