ХАМАС нападна Израел

• 539 756
  • 8 960
  •   1
Отговори
# 8 745
Скрит текст:
С това, че религията им не е оправдание да избиват своите и друговерците. Ще унищожението не е единствена цел в живота. Да надрастнат религията си, извратените й варианти и да започнат да водят нормален живот. Да се преклонят пред жените си и да спрат да се държат с тях по-зле от животни. Да се погрижат за децата си, да получат образование, поминък и възпитание.
Разбира се, това не се случва не само на територията на Газа, а с поколения където и да се намират на планетата. Защото не го искат и няма да го поискат. Живеят в собствената си извратена вселена и я носят навсякъде със себе си и я възпроизвеждат непрестанно .Не им пречи Израел. Пречат си сами.
Израел оцелява даже прекалено дълго и цивилизовано. Все повече ще им слиза на нивото,което е жалко.

Личи си колко малко познаваш религията, за която говориш. Омраза към нещо, което не познаваш.
Радикалният ислям няма място в цивилизованите държави, с това съм съгласна.
Но как да живеят едни хора в тяхната си държава не е повод да ги мразиш. По никакъв начин. И написаното по-горе няма абсолютно нищо общо с това, което коментирахме по-рано.
Нито израелската армия ще накаже своите, нито ще спре геноцида в Палестина. Между другото, какво ще кажеш за тормоза над християни и арменци на Западния бряг? И те ли трябва да надраснат религията си? Rolling Eyes

# 8 746
С това, че религията им не е оправдание да избиват своите и друговерците.
Да , ама се считат за богоизбрания народ и смятат , че имат права да го правят ..

# 8 747
  • при него
Не съм писала от известно време, но днес ще споделя и аз малко информация и размисли, от различни източници.
Знам, че има хора, които не симпатизират на Израел. Имат това право разбира се. Единствения коментар, който ще направя е, че за нас е много лесно, живеейки в държава, в която не се водят войни и няма тероризъм. Да, имаме много други проблеми, но не ни обстрелват с ракети, не ни отвличат, не ни застрелват по улиците, не ни взривяват по спирките, нямае стая-бомбоубежище във всяко жилище, офис и магазин. Хората в Израел, живеят в това и с това през целия си съзнателен живот. Ние, тук и от тук, няма как да го разберем.

Скрит текст:
Статия от вчера: Днес 20-годишен израелски охранител беше убит при терористично нападение пред търговския център "Рами Леви" на кръстовището Гуш Ецион в Самария.

Двама палестински терористи пристигнаха с ножове, нападнаха охранителя, отнеха му оръжието и го застреляха от упор.

Скрит текст:
Махмуд Абед и Малек Салем — са били въоръжени служители на Палестинската автономна власт (ПА).

Обучени, заплатени и натоварени със задачата да „поддържат реда“ от името на ПА. Вместо това те са отишли до търговски център и са убили Шалев Звулуни, 22-годишен израелец, хладнокръвно.

За ситуацията в Газа, от Газа
Скрит текст:

От 01 юли

Стрелят по хората умишлено“ — жители на Газа разкриват бруталностите на Хамас.

Нови шокиращи свидетелства от жители на Газа показват, че Хамас умишлено открива огън по хора в близост до хуманитарни пунктове, за да всява страх, хаос и да разпространява фалшиви новини, обвинявайки Израел.

Според COGAT аудиозаписи доказват, че Хамас се стреми да саботира доставките на жизненоважни хранителни пакети в пунктовете на Фондацията за хуманитарна помощ в Газа (GHF), която е подкрепена от САЩ.

Докато невинни семейства чакат храна, въоръжени хора на Хамас стрелят по тях и разпространяват лъжи, че стрелбата идва от израелската армия.

Още по-лошо — Хамас използва пропаганда и фалшиви видеа, за да твърди за огромен брой жертви, които всъщност не съществуват. Те манипулират собствения си народ, за да обслужват терористичната си кауза.

GHF потвърди, че 12 техни местни палестински служители са били убити от Хамас.

Терористичната групировка дори е обявила награди за убийства както на американски охранители, така и на местни палестински хуманитарни работници — предлагайки парични възнаграждения на всеки, който ги нарани или убие. Някои служители дори са били измъчвани.

Това не е съпротива — това е терор срещу собствения им народ.

Споделете тази истина. Светът трябва да види истинското лице зад лъжите на Хамас.

Палестинци се събират, за да вземат помощи от подкрепяната от САЩ Хуманитарна фондация за Газа в Хан Юнис, в южната част на ивицата Газа, 29 май 2025 г. (снимка: REUTERS/Hatem Khaled)

В коментари, може да чуете запис между жител на Газа и служител на американската хуманитарна организация.
(За съжаления, няма как да сложа линка към записа)

За антисемитизма и антиционизма
Скрит текст:
От 30 юни

Гад Саад, ливанско-канадски професор в Университета в Монреал, пише:

„Не мразя японците. Мразя само японизма — желанието на японците да имат своя собствена държава.

Не мразя финландците. Мразя само финландизма — желанието на финландците да имат своя собствена държава.

Не мразя боливийците. Мразя само боливизма — желанието на боливийците да имат своя собствена държава.

Нека не бъркаме японците, финландците и боливийците с японизма, финландизма и боливизма.“

Звучи абсурдно, нали?

Но точно така звучат хората, които обясняват, че нямат нищо против евреите, просто са против ционизма, т.е. правото на евреите да имат своя държава.

Така звучат хората, които се опитват да прикрият и оправдаят антисемитизма си, казвайки: „Аз не мразя евреите и нямам нищо против тях. Дори имам приятели евреи. Но съм против ционизма.”

С други думи, тези хора са против правото на евреите да имат своя собствена държава.

Явно за някои народи е нормално да имат родина, но за евреите — не. Те трябва да бъдат „граждани на света“, разпръснати и беззащитни, за да е удобно на всички „хуманисти“, които нямат проблем да изобретяват нови думи, да оправдаят стария и добре познат антисемитизъм.

Но нека не бъркаме нещата — антиционизмът е антисемитизъм!

Още за хуманитарната ситуация в Газа
Скрит текст:
От 28 юни
Ето какво написа днес в социалната мрежа Х Ричард Кемп, бивш полковник от британската армия и известен анализатор и коментатор по въпроси, свързани с военни конфликти, особено в Близкия изток:

„На мястото за раздаване на храна на @GHFUpdates в Газа днес имаше много знаци с формата на сърце и възгласи „Обичам Америка“.

Но най-силните възгласи и аплодисменти бяха „Мразя Хамас“ и „Да се приключи с Хамас“.“

За съжаление, това няма да го видим, защото медиите отразяват само пропагандната информация, получена от Хамас.

Тема за размисъл
Скрит текст:

През юни 1970 г. списание LIFE публикува фоторепортаж от военни лагери където деца са обучавани от Организацията за освобождение на Палестина да стрелят и да се готвят за „героична смърт“. Вместо книги и играчки, те държат оръжие и възпяват омраза към Израел.

Днес тази трагична реалност не само че не е изчезнала, а се е задълбочила. В ивицата Газа и Западния бряг десетки хиляди деца продължават да минават през милитаризация.

Според последните данни на редица международни организации като UNICEF, Human Rights Watch и Save the Children:

• Над 1 200 деца са били използвани от въоръжени групировки в Газа и Западния бряг за различни военни дейности — наблюдение, носене на боеприпаси, участие в паравоенни лагери.

• 90% от палестинските учебници (анализирани от IMPACT-se) към 2025 г. не съдържат препратки към мир, съвместно съществуване или признаване на Израел.

• В над 75% от учебните материали се представя израелският народ като враг, а „мъченичеството“ и въоръжената борба — като път към героизъм.

• Между 110 000 и 130 000 деца в Газа участват всяко лято в „летни лагери за джихад“, организирани от Хамас, където се провежда военна подготовка и идеологическа обработка.

Допълнителни данни от Save the Children показват:

• Над 85% от децата в Газа страдат от симптоми на посттравматичен стрес (ПТСР).

• 57% от родителите съобщават, че децата им са били изложени на насилствени или милитаризирани послания в училище или чрез медии.

Годишно над 100 000 деца участват в лагери, където вместо да учат, се обучават да стрелят, да носят оръжие и да възхваляват мъченичеството. Телевизионни програми и учебни материали пропагандират насилие, а социалните мрежи са пълни с кадри на деца в униформи, маршируващи и рецитиращи омраза.

Историческите кадри от 1970 г. не са архивна сензация, а огледало на настоящето. Днес, както тогава, деца са жертви на системно индоктриниране, организирано от политически и терористични структури, които използват невинността им като инструмент.

Днес, повече от 55 години по-късно нищо съществено не се е променило. Децата все още държат оръжие вместо моливи,без детство и бъдеще. Най-ужасното не е само насилието, а бездушното безразличие на света.

Докато международната общност не реагира категорично, надеждата за мир остава далечна, а всяко следващо поколение ще бъде жертва на същата съдба.

От преди два дни

Скрит текст:
"Хамас и Хизбула не са ислям. Те са чудовища. Израел се изправи срещу абсолютното зло и не се предаде.“

Това са суми на френския имам Хасан Чалгуми, който живее под постоянна заплаха за живота си, защото има смелостта да говори истината.

Като имам на Драси, предградие на Париж, той е известен със своята твърда подкрепа за Израел, категоричното отхвърляне на радикалния ислям и неуморната си работа за междурелигиозен диалог в Европа и Близкия изток.

Заради смелостта си, той е обект на смъртни заплахи и живее с постоянна полицейска охрана, но продължава да пътува и да защитава каузата на мирното съжителство между мюсюлмани, християни и евреи.

И разбира се, малко история, за размисъл
Скрит текст:
Изказват се тревожни мнения, къде да отидат хората от Газа, ами къщите, имуществото...
Добре, но същото се е случило с милиони евреи, които са били прокудени от арабски държави само с дрехите на гърба си, ами те, да не би някоя арабска държава да ги е обезщетила, да не би да им е върнала имуществото?

Когато се говори за несъществуващото етническо прочистване в Газа, редно е да се знае какво се е случило с еврейските общности в арабските страни.

Защото, етническо прочистване има, но то засяга еврейското население в Близкия изток и Северна Африка.

През 1948 г., когато е създадена държавата Израел, в почти всяка страна в Близкия Изток и Северна Африка има големи и стари еврейски общности, някои от тях с история от хиляди години.

В Ирак, Египет, Йемен, Мароко, Тунис, Иран, Либия, Сирия, Ливан и Алжир живеят стотици хиляди евреи, които са неразделна част от местната култура, икономика и история.

След 1948 г. ситуацията се променя драстично. Създаването на Израел и поредицата от войни в региона довеждат до прогонване и масова емиграция на еврейските общности – много хора бягат от преследване, насилие или политически натиск. Много от тях се заселват в Израел, докато други намират нов дом в Европа или Америка.

Ето няколко примера:

Ирак: През 1948 г. там живеят около 135 000 евреи – древна общност с над 2 500 години история. Днес няма нито един официално регистриран евреин.

Йемен: От 63 000 евреи в средата на 20 век, днес няма нито един.

Либия: През 1948 г. – 38 000, днес – 0.

Египет: От 75 000 евреи преди 1948 г., днес са останали по-малко от 100 души.

Мароко: В миналото най-голямата еврейска общност в арабския свят – 265 000 души. Днес са останали под 2 100.

Иран: Една от малкото страни, където все още има значителна еврейска общност (около 9 300), макар и много по-малка от преди.

А арабското население в Израел се увеличава – от 156 000 тогава до над 2.1 милиона днес, което е увеличение от над 13 пъти!

И последно, но просто няма как да прескоча, тази изключително точна аналогия.
Скрит текст:
Газа 2025 и Хамбург 1945 — уроци, които не трябва да забравяме.

Две снимки, две епохи — една истина: когато терорът управлява, обикновените хора плащат най-високата цена.

През 1945 г. Хамбург е сринат от съюзническите бомбардировки. Германия е разрушена не защото съюзниците са искали да избият германския народ, а защото нацисткият режим е превърнал градовете си във военни крепости и е вкарал страната в унищожителна война.

Днес Газа е жертва на същата логика.

Хамас — терористична организация, която открито призовава за унищожението на Израел — управлява Газа като заложнически лагер. Терористите изстрелват ракети от жилищни квартали, крият оръжия в болници и училища, и използват собственото си население като жив щит.

Израел няма за цел да унищожи палестинския народ — точно обратното. Израел има право и дълг да се защитава от тези, които искат да го изтрият от картата. Точно както съюзниците са спрели нацизма, така Израел има право да спре терора на Хамас.

Каква е истината, която много хора удобно пропускат?

Руините не са доказателство за геноцид, а за това докъде води фанатизмът и тероризмът. Ако Хамас сложи оръжие, войната ще спре. Ако Израел сложи оръжие — Израел ще изчезне.

Историята учи, че мирът идва не когато се остави тероризмът да побеждава, а когато се спре със сила и разум.

Отговорността е ясна: не върху тези, които се защитават, а върху онези, които крият оръжие зад гърба на собствените си деца.

Хамас са терористи, които презират не само Израел, но и цивилното население на Газа.

Хамас, подобно на нацистите преди 80 години, причиняват само страдания и разруха.

# 8 748
  • при него
Цялата информация е налична с един клик в интернет.
Аз нямам против чуждото мнение, казах го няколко пъти и наистина го мисля.
И имам пълното право да си изразявам собственото мнение.

# 8 749
Куин, всяка държава живее в обстановка, каквато си създаде. Много назад в темата бях написала, че мирът не е само вследствие на геополитическата обстановка в даден регион, а и на народопсихология. Българите изобщо не бихме търпели подобно положение - да сме в перманетнна  война с някого, като Израел. Ние не сме такива националисти. Тук, слава Богу, не се ползват с голяма популярност и уважение националистически и крайнодесни партии. Толерантен народ сме.

Виждаме какво стана и малко по на запад от нас, в бивша Югославия. Вчера се чества годишнината от трагичните събития в Сребреница: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B5_%D0 … %D0%B0.%20%5B2%5D.

Всеки, който воюва, намира своите оправдания. Но много държави си живеят мирно и спокойно, въпреки конфликтите си от миналото.

Понякога е валидна поговорката: „Не е важно да си прав, важното е да си щастлив“...  Това е.

Последна редакция: сб, 12 юли 2025, 18:01 от Radilena

# 8 750
  • при него
Радилена, по принцип съм съгласна с теб, но знаеш, еврейския народ е разпилян по цял свят (Българският не е, не по този начин). Сега да не ме обвинят пак в история, но зараждането на идеята за създаване на Еврейска държава се случва, именно защото в Европа става невъзможно за евреите да живеят нормално. Е те какво е трябвало да направят, какъв друг избор са имали.
И както писахме и преди, новосъздадената държава е атакувана военно от ден първи. Е добре, те какво да направят, да чакат да ги избият ли…
Не ти го казвам като критика, аз наистина се интересувам от история и всеки събеседник по темата ми е интересен.

# 8 751
  • София
Радилена, по принцип съм съгласна с теб, но знаеш, еврейския народ е разпилян по цял свят (Българският не е, не по този начин). Сега да не ме обвинят пак в история, но зараждането на идеята за създаване на Еврейска държава се случва, именно защото в Европа става невъзможно за евреите да живеят нормално. Е те какво е трябвало да направят, какъв друг избор са имали.
И както писахме и преди, новосъздадената държава е атакувана военно от ден първи. Е добре, те какво да направят, да чакат да ги избият ли…
Не ти го казвам като критика, аз наистина се интересувам от история и всеки събеседник по темата ми е интересен.
Да и друго, даже да приемем, че евреите са виновни, че са взели земята на арабите палестинци, това е минало, ИЗраел през 2005 се изтегли от Газа и убитите невинни 15-30 годишни пируващи младежи нямат никаква вина за миналото. Все едно аз, за дето рода ми е от Батак, да отива и да отвлека 10 турци и да им причинявам ужасни неща, заради неща случили се отдавна. Абсурдно е. Палестинците трябва да обичат повече децата си, от колкото мразят евреите, толкова е просто!

# 8 752
  • София
Добре де, всичко това какво значи, значи, че Израел е много по-силен и САЩ е с тях и могат да правят каквото си искат. Тоест разумното е Хамас да се предаде, разоръжи, да моли за милост , освободи заложниците и да намери начин да предаде властта на Газа на Палестинската автономия? Нещо грешно?
 Или да прави същото, да убива 1 евреин, знаейки, че ще загуби 1000 свои в замяна, нямайки никакъв шанс и знаейки, че вие , които си ъпдейтвате профилната снимка с палестинското знаме, не може да помогнете. Кое от двете правят вашите хора от Хамас и разумно ли е?

# 8 753
Куин, има много новосъздадени държави, които не воюват перманентно със съседите си.

Израел периодично анексира и завзема територии, включително и Голанските възвишения от Сирия: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D1% … D0%BD%D0%B8%D1%8F.

Сега искат и Газа: https://www.24chasa.bg/mezhdunarodni/article/20866131.

Подготвя се конференция за решаване на конфликта чрез създаването на две държави: https://www.24chasa.bg/mezhdunarodni/article/20897436.

Дентист, ситуацията там е такава не само заради миналото, а и защото палестинците живеят зле и СЕГА.

Последна редакция: сб, 12 юли 2025, 16:49 от Radilena

# 8 754
  • при него
Радилена, така е, но по същия начин можем да кажем, че има много държави, чиито съседи не ги нападат от ден 1, не са люлки на тероризма, не копаят тунели под границата, за да отвличат, колят, бесят, изнасилват.

От Газа се изтеглиха изцяло през 2005г. Нахлуване нямаше да има, ако не бяха отвлечени чудовищен брой хора.
Ще потърся пак, но Рабин беше предложил Галилея и Самария само и само да има мир.
Но не и не.

Пак да подсетя за нещо историческо, връщането на Синай на Египет. Могли са да не го върнат.
На нас например (на България) някои държави не ни върнаха наши земи с наши хора. Не пиша имената, но си знаем, кой какво ни е взел.

# 8 755
  • Под сянката на разлистените кактуси
Израел периодично анексира и завзема територии, включително и Голанските възвишения от Сирия: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D1% … D0%BD%D0%B8%D1%8F.

Ами ако арабите не бяха започнали Шестдневната война, щяха още да са техни. Това явно им е начина на действие - започват война, губят и след това пищят "Ама защо така стана?" Е, колко пъти?

# 8 756
  • Paris, France
Все едно аз, за дето рода ми е от Батак, да отива и да отвлека 10 турци и да им причинявам ужасни неща, заради неща случили се отдавна.
Хм, не, не е все едно. Все едно ще е ако идеш в Турция и отялечеш и насилваш камари хора, някои видимо не турци и не владеещи турски и това заради баташкото клане. Сред отвлечените имаше филипинци, негър от Танзания.

Някои хора упорито не щат да проумеят, че въпросните религиозни секти не щат да изтрепят и изгонят само евреите, а всички с друго вероизповедание и разбирания. Искат да ги изгонят и избият и в собствените им държави, където въпросните не са кореняци.

# 8 757
  • при него
Пак аз с историята
2000г. Ехуд Барак предлага на Ясер Арафат създаване на палестинска държава на цялата територия на Газа и 94% от Западния бряг. Арафат казва не. Това се случва в САЩ, при Клинтън. Думи на Клинтън “Арафат беше тук 14 дни и през цялото време казваше само “Не””.
През 2008г. Ехуд Олмерт предлага на Махмуд Абас, дори още повече територии, отговора отново е “Не”.

Невена, много си права и аз все повече се тревожа за Европа. Гледах днес един клип от церемонията по връчването на дипломи в Кеймбридж мисля беше и съм направо в ступор.

# 8 758
Куин, Ицхак Рабин беше убит от евреин, не от палестинците...

Последна редакция: сб, 12 юли 2025, 18:03 от Radilena

# 8 759
  • при него
Така е, да. Точно заради териториалните отстъпки, които е предлагал.

Общи условия

Активация на акаунт