Седмокласници 2023/2024 - тема 4

• 39 659
  • 775
  •   1
Отговори
# 525
Моята плака, че я накарах да прочете Една българка. Това дете като му кажеш да прочете нещо реагира все едно си го напсувал. А аз цял ден преглъщах сълзите си и се опитвах да й помогна. И аз никога не съм обичала литературата, но се стягах и се справях доста прилично. А тя казва "не мога" и край, а най-лошото е, че наистина не може.

Моят син така реагира миналата година на Цветарка на Христо Смирненски. Е не с плач, но с пълно недоумение. Опитвам се да му обясня как малката цветарка може да стане лека жена, той мига и ме пита “Ама защо трябва да учим за леки жени и какво е това “чуден цвет”? Много са далече тези неща от тях и това си е, изобщо не отричам нашата класика, но все едно нас да ни карат да четем жития на светци или нещо такова. Просто нещо напълно отдалечено от възприятията и интересите ти.

# 526
Остави далечни са им нещата, но и нашата госпожа прекалено задълбава, какво точно казва автор, герой, как го казва, какво мисли. Върти, суче да се каже с думи сложни, нещо просто. А дали е наистина така било?

# 527
Олее, и това е частно училище.

# 528
Здравейте, дали някъде има програма с разписани часове по отделните предмети по класове и училища? На сайта на МОН виждам програми само по предмети и класове, но не и за всяко училище. Благодаря и хубав ден на всички Simple Smile
Това е т.нар. учебен план и може да е различен за всяка паралелка в зависимост от профила/професията. По принцип на сайтовете на училищата се качват учебните планове най-често в секция "Учебни планове". Така че разгледайте сайтовете на училищата, които ви интересуват.

# 529
Здравейте, дали някъде има програма с разписани часове по отделните предмети по класове и училища? На сайта на МОН виждам програми само по предмети и класове, но не и за всяко училище. Благодаря и хубав ден на всички Simple Smile
На сайта на всяко училище потърсете програмата за срока, учебния план по класове.
Принципно учебният план за ЕГ с английски или друг език е една и съща за всички училища, които се водят езикова гимназия, разликата е в конкретните езици. Същото е и за професионалното обучение или профилите.

# 530
Пак сме със свободни часове по математика ние. Сигурно и класно няма да правят в петък.

# 531
Привет на групата и честита нова година!

Пиша за да споделя платформата НВО Навигатор, в която събрахме наличните данни (резултати, класиране, свободни места, ...), свързани с Националното Външно Оценяване след 7ми клас за София, публикувани от МОН - https://nvonavigator.streamlit.app/.
Надявам се да ви е полезно визуализираното  представяне на информацията, но същевременно и възможността за открояване на тренд, отклонения и други интерактивни анализи.

Надявам се постът да не се сметне за реклама - сайта е безплатен и не изисква регистрация. Целта е да е полезен.

На разположение съм ако имате въпроси или идеи.
Успех на всички!

# 532
  • Варна
Полезен сайт, но можеше да направите и за другите големи градове Simple Smile

# 533
Сайтът е супер. Ако искате мога да дам още няколко идеи за допълване....

- когато се гледа целия списък, не е ясно от кое училище е паралелката. Примерно на 15 място код 2656, но не е ясно от кое училище. Може би да се допълни и съкратено и училището пред номера, примерно СМГ, НПМГ, 1 СОУ, Дж.Ат. и т.н.

- Може да се допълни и критериите за кандидатстване, примерно 2*НВО БЕЛ и 2*НВО Мат, или 1*оценка Из.Изк., 1*НВО БЕЛ, 2*НВО Мат (примерно)

Последна редакция: пн, 08 яну 2024, 13:24 от Soul Free

# 534
Привет на групата и честита нова година!

Пиша за да споделя платформата НВО Навигатор, в която събрахме наличните данни (резултати, класиране, свободни места, ...), свързани с Националното Външно Оценяване след 7ми клас за София, публикувани от МОН - https://nvonavigator.streamlit.app/.
Надявам се да ви е полезно визуализираното  представяне на информацията, но същевременно и възможността за открояване на тренд, отклонения и други интерактивни анализи.

Надявам се постът да не се сметне за реклама - сайта е безплатен и не изисква регистрация. Целта е да е полезен.

На разположение съм ако имате въпроси или идеи.
Успех на всички!
Много благодаря за споделянето!
Една препоръка от първото разглеждане - филтрите се изчистват при промяна на годината и това затруднява потребителите. Ако има направени селекции на филтър, да не се премахват при промяна на селекция в радио бутона за година.  И един въпрос - от къде е дата фийда? Може би е хубаво да го сложите като инфо - иначе хора, които работят с данни се съмняват Grinning Видях линка към сайта на МОН, но наистина не става ясно какъв ви е сорса.

Последна редакция: пн, 08 яну 2024, 14:24 от jsed

# 535
Здравейте,
Започнах в началото на учебната година доста ентосиазирано да пиша в групата, но вихрушката покрай седмокласника ме завъртя и отдавна не бях нито чела нито писла.
Та накратко
МАТ: След като напусна миналата година учителят им, който ги държеше доста строго на негово място дойде учителка, която ги караше да преписват учебника по математика. Всички включително и децата бяхме втрещени. Последваха бурни седмици в групата на класа, официален разговор с ръководството, самоиндикално сезиране на РУО София от 2 майки, едно контролно на което не се вижда степента в уравненията, защото принтера явно е бил към края с мастилото и брутална рекация на няколко момчета след като уичтелката написала по 2 забележки на всички момчета. Кашата е пълна – на нас ни се реве – децата полудяха. Бяха взели 6ти клас материал от 7ми всичко замина по дяволите.... Следва родителска среща ръководство на училището, всички родители, всички ученици..., но родителите, които бяха натворили кашата с РУО не дойдоха. Учителката подава оставака. Децата ги мъмрим всички. Търсим нов учител по МАТ. Намира се г-жа при която поне не преписват учебника, но подготовката им е решаване на задачи от учебната тетрадка.
Това на кратко... Сега разчитаме на себе си и уроци, а часовете по МАТ в училище са загубено време.
БЕЛ: Много трудно вървят нещата цял първи срок. 4ки, 4ки и накрая на класното 5. Какво промених – взех сборник на Донка Кънева + писното в тетрадката в клас + уроци по БЕЛ от youtube един младеж ги води. И ги направих в едни док файлове структорирано точка по точка уроците по литература-  той ги чете подчертава с маркер и ЗУБРИ. При него друг вариант няма – той е от тия дето не чете м/у редовете и не иска да чете...
Добре че все още не е намразил четенето като цяло и чете каквтото му харесва...
Физика – учат с дядо си – зимната ваканция се занимаваха.
Математика Олимпиада – класира се за областен кръг
Физика и Химия ще се явява тази и другата седмица.
Класно по МАТ предстои.
По другите предмети не учи изобщо – каквото запомни в клас. Най-зле е по история с 4ки- защото г-жата говорела много бързо и не и разбирал.
Есенната ваканция ходихме до Лондон – много му хареса! Решаваха задачи с баща си в самолета 😊
Следващо пътуване най- вероятно Малта – априлската ваканция с класа, но още не е сигурно.
Сигурно пътуване, но без деца е това лято Париж – олимпиада с билети за финала по художественна гимнастика и четвърт финали баскетбол жени – това като светлина в тунела към която се стремим, за да избутаме годината...

БЛАГОДАРЯ на всички, които пускат в темата пробни изпити...

# 536
Благодаря за коментаире, ще добавя към списъка с подобрения и ще се опитам да акомодирам възможно най-много!

@Ehinaceq, Възможно е да се добавят и други градове, стига МОН да е публикувал информацията. И на сайта има запитване за добавяне на други градове. Ако имате линк - може да го споделите. Предполагам се интересувате от Варна.

@Soul Free, името на училището е видимо за сега само като допълнителен текст, когато курсора се постави на някой от баровете (hoover text). Пример:

Проблемът е с дългите наименования на училища и паралелки, които превземат съдържанието, освен ако не се стандартизират в по-кратка и практична форма, както предлаагате. Получих коментара и от други клиенти на платформата и ще се опитам да приоритизирам това подобрение.

@jsed, филтрите умишлено се зачистват за различните години, защото има разлика в подадените от МОН годишни данни (като нови паралелки, различни профили). Първоначално това беше и моята идея, но след като видях разликите реших да запазя този недостатък за момента, в полза на коректна информация по година.

Източника на абсолютно всички използвани данни е предоставения линк. Там МОН публикува през годините (поне за София) файлове с информация в зависимост от етапа - учлища и пралелки с държавен прием за годината, резултати от БЕЛ/МАТ, класиране, свободни места. Те са качени на платформата и синхронизирани за целите й. Ако се върнете назад в дадения линк със сигурност ще попаднете на файловете. Мога да потърся подходяща форма, за показване на суровите данни, ако би било полезно или ми кажете малко повече, какво би изяснило за вас произхода за да потърся адекватно решение.

Още веднъж, благодаря за въпросите и пропъръките и докато работя по тях, оставам на разположение ако имате други!

# 537
  • София
Браво, много полезно/ Гледах, с един извод: където се класираш на първо класиране там си... Повечето деца се записват още на 1-во класиране, най-много за 2-ро класиране да останат 1-2-3 места и толкова. Това за добрите училища. Даже на трето класиране, ако някъде има единична бройка,  тя е с по-висок бал от второ класиране... така ми се стори. Поне за профила който аз гледах : Природни науки. Cold Sweat

# 538
  • София
Почти всяко РУО публикува на сайта си справките за всяко класиране. Ето например Варна https://ruo-varna.bg/index.php?option=com_content&view=artic … 92&Itemid=102

Кодът на паралелката е излишно да е видим, по-добре да се вижда училището.

Последна редакция: пн, 08 яну 2024, 17:01 от sanaka

# 539
  • София
Cabo San Lucas 40, аз пък с изненада установих, че в желаната от нас паралелка на трето класиране има дете с много по-нисък бал. Не е от най-желаните. По принцип съм страхлива и мислех, че няма да имам смелост за трето класиране, но сега вече не съм сигурна. Дано все пак не стигнем до там, че ще полудея от притенение.

ДианаГ2, сайтът е супер. Браво и благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт