Седмокласници 2023/2024 - тема 4

• 39 607
  • 775
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Учителят не е длъжен да постави оценка която е Средноаритметична от оценките през срока. Поне няма Наредба, която да вменява това. Тъй знам. Може да е по преценка. Grinning

# 601
Максимумът, за който може да се бори моето дете е оценка Добър (4) и то само по БЕЛ, но към момента и това ми се вижда нереално, предвид оценките до тук. Петицата е мираж в пустиня. Колкото и да се старае детето, въпреки уроци и школа, поне за сега не се получава. Миналата година бях оптимист, но сега съм реалист. Положението е зле. Наистина зле.
И да, на първо желание, независимо от бала, ще пишем нейното желание. От там нататък ще редим реалистичните варианти и ще трябва да избира тях как да нареди, а и те са доста малко при нас.

# 602
То и шестица да има, стресът по време на изпита е голям. Точките понякога не са тези, които се очакват. Много важно е  известно време преди изпита, примерно месец да започнете да я окуражавате, за да може  тя да е спокойна и да използва максимално знанията си, независимо колко са.

# 603
Точно за стреса. В квартала миналата година дете получи изключително ниска оценка по мат, по бел средна работа. И независимо от 6- ците в дипломата не успя в желаното училище. А познавам детето като ученолюбиво, умно.

# 604
Точно, стресът ще е фактор, колкото и да говоря и окуражавам. Даже понякога се постига пренавиване. За капак, второто НВО е в петък, когато вече и е уморена, и стресът е максимален, и е рожденичка в същия ден. За капак е с ниско самочувствие, неуверена. Варианти с наизустяване няма при нея, работната памет е лоша. Ако се падне добър ресурсен, който да успее да я събере и леко даде едно рамо, може и да успее да се справи прилично, но накрая точно ниските оценки по балообразуващите могат да се окажат решаващи, а варианти с други балообразуващи почти нямаме.

# 605
Въпрос на тест по литература:

"Гръмките или безсмислени надписи" и "първобитната живопис" по тютюнджийските лавки, изобразени в повестта Немили-недраги, внушават представата, че хъшовете:

Следват 4 възможни отговора, от които моят юнак е избрал: са лишени от естетически усет. Smirk
Ами и аз това бих избрала Grinning Браво на детето! Безумни са някои неща по литература. Това с цитатите ми се вижда безумно като задача... Да важен е БЕЛ, но да ги научат да пишат грамотно, да разбират текстове. Фигурите и тропите и задълбаването в "какво е искал да каже авторът" ми идват малко в  повече. Преразказът като задача е добре, ама текстовете, които им дават, обикновено са безумни. Отделно архаизмите ги морят и не разбират доста от написаното. В неделя правихме тези флаш карти с цитатите. Имаше цитат от "Една българка" точно с думата кучка. Моят не са го учили, но беше възмутен. Пита ме наистина ли това е от разказа.
Аз като кандидатствах в гимназия влизахме с отговор на литературен въпрос. Бях се представила добре с локумите, както и съучениците ми, за да влезем в гимназията. Отидохме в подготвителен клас и първия час по БЕЛ учителката ни накара да правим диктовка. Всички имахме двойки, защото не пишехме грамотно - при 5 грешки получаваш 2. До 10 клас отделяше по един час седмично за диктовка и ни караше да правим поправка, като цитираме пунктуационното правило (от правописния речник) плюс три примера със същата конструкция. Петокласничката ми размахва едно контролно днес и пише "фулклорна област"  - не е коригирано от учителя и има отличен...Сега на български пиша изключително рядко, 2/3 от нещата съм забравила, литературните познания не ползвам. Да не говорим, че химикал ползвам само при попълване на декларации за училище.

Mama Ru - да се надяваме, че ще се паднат неща, които знаят и няма да се панират децата. Аз моя например го виждам как оплесква първите задачи, защото е блял или пък си измисля свои думи и моменти при преразказа.  Опитвам се обаче моето черногледство да го прикривам и него го хваля и поощрявам.

# 606
Да си сверя часовника. Правиха класна по формата на НВО, т.е върху бланка за отговори. У дома, съответно донесе само бланката с точките, но не виждам задачите, съответно не може да се прецени какво е сгрешила. При вас, ако е правено в такъв формат, децата донесоха ли и самите свитъци/ задачи? За БЕЛ иде реч.

# 607
  • София
Мама Ру, мисли позитивно. Всичко ще бъде наред.

Голямата ми дъщеря на пробните не изкара повече от 75 т по математика и 84 по БЕЛ.  Съответно на НВО-то беше с 91 и 94. И накрая каза: "Леле, а представяш ли си, ако бях учила?!"

Нека сме по-спокойни, по-позитивни и може би, малко по-лежерни. Записването на всякакви курсове и изпити няма начин да не се отрази негативно на психиката на децата. Само една различна гледна точка.

# 608
При нас - да.. и бланката, и свитъка.

# 609
Нищо не виждам аз от училище по математика и БЕЛ - никакви контролни. По другите предмети носи един-два пъти контролно за подпис. Правили били контролно по математика и имали 11 задачи. Решил ги бил без грешка и много горд от себе си. Нямало задача за движение или работа. Класното по математика предстои в петък. По БЕЛ на класното имал 5.71 - не съм го виждала, но ми обяснява тук, че били като работните листове и имало теза.

# 610
Етомира, и при моята голяма така - изкарваше 80-85 точки на пробните, които бяха само  в школата, в която ходеше. На НВО изкара по 94 точки.

Относно амбициите ми/ни за първо желание на първо класиране - и да съм ги имала, сега направо ще си замълча - до миналата година не знаеше какво е да имаш двойка, този срок е навъртяла.... ама айде няма да пиша колко двойки, че да не изглеждам толкова клета Stuck Out Tongue Closed Eyes
И какво да направя - да се обеся, да я набия? Говорих, говорих, това е. Все ще се намери училище и за нея, няма да свърши светът. Та така, мили момичета. Светът няма да свърши, ако не влезе в желаната паралелка, училище и т.н. И обратното - и да влезе - не е сигурно, че ще е щастлив/а там - случаят с голямата ми дъщеря. Остава ни да сме спокойни и най-вече да не побъркаме децата. Това с хилядата изпити не го разбирам, но всеки е с мнението си, така че не съдя никого.

Относно моите амбиции в седми клас. Аз исках в едно конкретно училище. Дойде на гости вуйчо ми, млад доцент по история, завряха се с нашите в кухнята, пиха по пет кафета и изпушиха 200 цигари, тръгна си, нашите дойдоха и ми казаха - ще кандидатстваш на друго място, вуйчо ти каза, че е по-подходящо за теб. То радост, то чудо беше в душата ми. Започнах подготовката, сядах да уча веднъж в седмицата - в неделя. Един конспект с 30 теми. И как учех - след всеки преподаден урок винаги почвам от първата тема и карам натам. Така първата тема съм я минала трийсет пъти, а трийстата - един път. Падна ми се първата, знаех я наизуст. Влязох, пък после като ме удари един тийнейджърски бунт, от 9 до 11 клас направо не знам как не ме изключиха. В 12 клас се освестих и като се опитаха пак да ме насочат кое е подходящо за мен за висше, тихомълком теглих една на всички и влязох това, което исках. Та така. Това е пътят на децата и трябва да ги побутваме в него според желанията им.

Малко встрани от кандидатстването - с дъщеря ми бяхме пропуснали една реимунизация - за морбили. Снощи ни се обади ЛЛ, днес ходихме да я ваксинарт. Имало епидемия от морбили в Румъния. Ако случайно има някой отнесен като мен, напомням.

# 611
Момчета, благодаря, но не знам.дали осъзнавате какво е детето ви да се бори за тройка и четворки, едва да връзва тройка на писмено изпитване, а на пробните изпити да е с 20-25 точки. Айде 50% да е по-добре на реалния изпит. 50 и 30-35 точки да изкара. Айде сега смятайте бал + две тройки, максимум една четворка от балообразуващите. Сещате ли се каква е разликата между 80+ точки и петици и шестици в свидетелството и хипотетичните резултати на деца като моето? Бал айде оптимистично на фона, на това, което се случва да сега - 50+35= 85*2= 170+ 15+15/26= 200/211
Айде по чужд език може да пребори до петица и балът оптимистично да стане 170+26+39 = 235.
И вариантите, които не са мъжка професионална гимназия - механик, заварчик и подобни и, където резултатите на ДЗИ са под Среден (3) за училището са само 2!(два) + още два добри, но за там може и да не стигне. И гаранция, че догодина и за тези два варианта бал 200-235 ще е достатъчен няма. Това е. И да не ми харесва, няма как аз да се явя вместо нея. И предвид, че много трудно сяда и се концентрира у дома за допълнителна работа, школите са вариант. Пращам я с надеждата, че все пак пише нещо и нещо й влиза в главата, а не е само яма за пари. Уроците по БЕЛ са, за да отлепи от двойките и да стигне поне до Среден (3), защото тази година стигна абсолютното дъно. Да, мъчно ми е, но има и такива деца. Дали се тревожа? Вие не бихте ли на мое място?

# 612
Да, аз тази година разбрах какво е. При нас положението е горе-долу същото към този момент.

# 613
Да, аз тази година разбрах какво е. При нас положението е горе-долу същото към този момент.
Съчувствам. Дано поне твоето дете се стегне и успее да постигне резултати, които да му позволят да влезе в прилично училище. И дано моето ме изненада приятно втория срок, но предвид, че ще е втора смяна, надеждата не е голяма.

# 614
Мама Ру, помня, че след 4 клас кандидатствахте за училище по изкуства, сега не ви ли е пак някаква опция? С един по-интензивен курс по рисуване евентуално.

Общи условия

Активация на акаунт