Любители на рози 4

• 33 313
  • 736
  •   1
Отговори
# 330
Като съм се запънала за лилава/синя катереща роза Joy

Не видях от къде си. Ако това катерливо нещо, чието име не знам, ти харесва и си в регион Сф., мога да предоставя за резници. Никога не съм правила и нямам време в момента да се ограмотявам. Но розата е станала над 2 м. - има достатъчно силно стъбло и може да се размножи вегетативно.
Скрит текст:

# 331
  • при късмета
От София съм, почти всеки уикенд пътуваме до Своге. Ароматна ли е тази роза?

# 332
По-скоро не е ароматна, но е с устойчиви цветове. И понеже е до червена смрадлика, се вплитат в естествена икебана - особено когато и двете са в цъфтеж (по-често смрадликата изпреварва).

# 333
Рано ли е за рязане на рози? Моите още цъфтят.
Скрит текст:

# 334
И аз имам цъфнали, но вече поорязах някои много високи, а днес преместих 4 на ново място, въпреки, че имат цвят и  дори нови пъпки. Ако оцелеят добре, ако не, здраве да е.

# 335
  • гр. София
Рано е.

# 336
Не режа докато цъфтят, топло е и веднага ще изкарат нови клончета, които после ще измръзнат.

# 337
Скоро четох , че рози се режат , когато стане студено за да не могат да избиват повече . Не бързайте , бремето ще ги залъже. Ту студено , ту топло . Решила съм тази година да не ги жаля и всички ще ги отрежа на 20 30 см от земята , че не миналата ми се досвидяха и станаха около 2 м . Иначе до една сега са напъпили .

# 338
Трябва ли да се защитят по някакъв начин новопосадени рози на гол корен този месец за зимния период, поради топлото време тръгнаха леторасти. Благодаря за вашите мнения.

# 339
Аз съм садила главно през пролетта. Бих подрязала и направила традиционното затрупване с пръст около стъблото.

# 340
Момичета, видях това образувание на две рози в селската къща, за пръв път виждам такова нещо, а в двора ни има рози над 50 години. През пролетта със сигурност го нямаше. 
В селото има сериозен проблем с водоснабдяването и това лято не съм ходила в къщата, всъщност от началото на май месец, когато ги видях за последно, сега се втрещих.
Отделно, че розите едва са оцелели, в много лошо състояние са, но не е изненадващо, защото цяло лято са били без вода, иначе имат капково напояване.   
Какво представлява и какво е редно да предприема?
Благодаря!

# 341
Потърсих в мрежата, прилича на гнездо-инкубатор на специфични "розови оси" , не розови на цвят а оси по розата.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Diplolepis_rosae

Режеш и изхвърляш, предполагам, прочети и разкажи какво се случи.

# 342
Благодаря!
Непременно ще пиша, ако забележа развитие, а клоните ще отрежа. Дано няма и по други следващата година. Направи ми впечатление връзката с пресушаването на растенията, може би за първа година розите в градината преживяват такъв шок - когато ги видях, плаках, някои от тях са още от детството ми. 
Аз не съм добра цветарка, мама се грижеше за тях, но ви чета, радвам се на прекрасните ви рози и се уча, пък дали ще се науча, времето ще покаже...

# 343
Моля посъветвайте, да я режа ли и колко? Това е пълзяща роза, израстна около 3м., за две години и не е цъфтяла, няма разклонения, дръпна така защото търси слънцето, но виждате клоните на едно дърво, които и пречат. Ясно е ще отрежа клоните, но как да процедирам с розата?

# 344
Здравейте, кога да прибера тази красота и трябва ли да я подрязвам? През нощта температурите при нас падат до 1-2 градуса.

Последна редакция: вт, 22 окт 2024, 17:00 от Lilium :)

Общи условия

Активация на акаунт