Работа, CV-та, HR-и, съвети - 91

• 41 270
  • 742
  •   1
Отговори
# 330
# 331
При формална комуникация обръщате ли се персонално с името на човека? От рода на Добър ден, г-н Иванов / Здравейте, г-н Иванов, или пропускате това г-н Иванов? Писала съм формален имейл, който започва със Здравейте и ми връщат въпрос към кого се обръщам и нищо по съществото на моите писания. Имейлът, на който съм писала, е тип иванов@мейл, не е  драганов@ или сексибатка@...
Ако е ясно с кого комуникирам, винаги. Само, когато е нов контакт и не знам към кого точно да се обърна, или когато едно и също се върши от няколко души, се обръщам безлично.
Един от лекарите, при които водя детето си, ми е позната от ученическите години. Беше в съседния клас и ме помни много добре. Супер приятелски се държи, но мен титлата ме респектира и ми е много трудно да се обърна към нея на ти.

Последна редакция: вт, 05 мар 2024, 11:17 от Анонимен

# 332
# 333
  • София
Няма неписано правило, изискващо да се обръщаш към инженерите като към доцентите. Макар че съм виждала и такива недоразумения.
Щях да питам в гроба ли ще си го носят, но после се сетих за надгробните плочи с "титлите". Парвенющина някаква.

# 334
На какви позиции би се взел на работа студент в специалност Бизнес и психология без опит? Или нещо като да се тръгне от някъде? На почти всички места изискването е придобито образование или и опит, но преди това?

# 335
Здравейте,
Дали някоя дама има информация добри ли са заплатите в Софарма Трейдинг. Питането ми е за ФСО отдела. Видях, че имат и бонусна система, която също ме интересува. 😊

# 336
Аз се ориентирам според визитката. Ако на нея човекът е посочен като "инж"., го добавям пред обръщението. Нашенското "инж." се води с по-висока стойност от западняшкото. Там всеки обикновен техник е "инж.", освен, ако не е "dipl.-eng."

# 337
Здравейте,
Дали някоя дама има информация добри ли са заплатите в Софарма Трейдинг. Питането ми е за ФСО отдела. Видях, че имат и бонусна система, която също ме интересува. 😊

Преди няколко години знам, че биолог в завода взимаше 1400 лв. Което за мен е изключително малко за такава длъжност. Не знам какво точно извършваше, но управляваше хора, следеше рецепти, имала е отговорности. Също е работила нощни смени, в които не е имало включен разход за транспорт - примерно да поемат такси. Ако имаш собствен транспорт - ок, ако не - оправяй се. Предвид, че едва ли има толкова биолози, както финансисти и счетоводители, не възлагам големи надежди и на заплатите в администрацията.
На бивш колега жена му работеше там, не знам конкретна заплата, но не беше особено доволна. Осигуряват ги на пълната заплата и тя стоеше, защото детето беше малко и често боледуваше.
Отделно в старата ми фирма работехме със Софарма и често сменяха човека, който отговаряше за нас, което ме навежда на мисълта, че не се задържат много често хората там.
Иначе, ако е първа работа, защо не? Фирмата е голяма, със сигурност ще добиеш опит, а и добре ще стои в сивито.

# 338
В колко дневен срок биха могли да ме поканят на второ интервю?

Първото беше в петък.

# 339
Зависи от вътрешната организация и заетостта на интервюиращите. Пауза от поне 3-4 работни дни е напълно нормална.

# 340
Обявите са със срок един месец обикновено. Интервюта почват по някое време, дори в този срок. След като изтече обявата една две седмици за първите интервюта, и после - почват да привикват вторите. Но си зависи и от интереса към позицията все пак. Ако има много кандидати... Случвало ми се е да се обадят след доста повече от месец, когато вече съм започнала на друго място.

# 341
Няма определени срокове. Има корпорации, където отнема месеци. Знам за сличаи от по над година (не в България).
От човешки ресурси трябва да ти кажат някакви очаквания за срокове. Ако не са казали, ти ги питай.

# 342
Обичайно - 1-2 седмици

# 343
  • Mars Hotel
Бих очаквала поне 2 седмици да има между двете интервюта - все пак трябва да се видят с всички кандидати и да вземат решение с кои искат да продължат на следващ етап.

# 344
Проточи ли се повече от месец обратната връзка, ги пиша бегали. Ако все пак ми се обадят след толкова време, си имам едно наум.

Общи условия

Активация на акаунт