Екопътеки и всякакви приятни разходки-тема 5

• 59 489
  • 619
  •   1
Отговори
# 525
  • Пловдив
Момичета, може ли съвет? Simple Smile
Мислим около Смолян разходка, та...първо Невястата или Каьона на водопадите е ок да минем до обяд, напр?
Смолянските езера също ще видим, а на връщане Орфееви скали.

# 526
Невястата е по-кратка, може да я комбинирате с езерата.

# 527
Момичета, може ли съвет? Simple Smile
Мислим около Смолян разходка, та...първо Невястата или Каьона на водопадите е ок да минем до обяд, напр?
Смолянските езера също ще видим, а на връщане Орфееви скали.
Орфееви скали е кратка екопътека и е  се върви коло 15-20 минути, началото и е близо до кулата Снежанка. Между Пампорово и Смолян е пътеката за Невястата и тя също е кратка. После са Смолянските езера и Каньона на водопадите, която ще Ви отнеме няколко часа. Ако сте отседнали в Смолян може да видите и Смолянския водопад, който е в самия град. До екопътека Невястата има и друга екопътека тази до Смолянската крепост в местността Турлука, ако имате време може да разгледате и манастира.

# 528
Аз, понеже снощи обмислях кое кога да направим между Невястата, Орфеевите скали и Каньона на водопадите, реших, че за каньона ще отделим цял ден, тоест с нищо няма да го съчетаваме. Ако остане време, ще направим една разходка в Смолян. Ще нощуваме в Пампорово.

Аз имам друга чуденка. До Снежанка искаме да се качим с лифта, а не с кола. Само че искаме да посетим и приключенския парк Язовира. Според Гугъл мапс разстоянието между кулата и парка пеша е 30 минути - така ли е, пътеката обозначена ли е и дали случайно някой не предлага транспорт между двете? Мерси предварително за всякаква информация и идеи.

# 529
Аз, понеже снощи обмислях кое кога да направим между Невястата, Орфеевите скали и Каньона на водопадите, реших, че за каньона ще отделим цял ден, тоест с нищо няма да го съчетаваме. Ако остане време, ще направим една разходка в Смолян. Ще нощуваме в Пампорово.

Аз имам друга чуденка. До Снежанка искаме да се качим с лифта, а не с кола. Само че искаме да посетим и приключенския парк Язовира. Според Гугъл мапс разстоянието между кулата и парка пеша е 30 минути - така ли е, пътеката обозначена ли е и дали случайно някой не предлага транспорт между двете? Мерси предварително за всякаква информация и идеи.
Не знам да има транспорт от кулата Снежанка до приключенския парк. Тръгвате по асфалтовия път и няма как да го пропуснете, има и табела за него. Ние сме ходили винаги с кола.

# 530
Благодаря. Много ми се иска да избегнем колата в конкретния случай, така че вероятно ще оставим колата в хотела.

# 531
  • София
Днес се разходихме до х. Вада. Оставихме колата на разклона при Гюлечица. 4 км са до хижата по разбит асфалтов път. До към 12:30 е сенчесто, после слънцето огрява повече пътя, но не е беда. Температурата беше около 27 градуса. Почти равно е. Отстрани тече р. Черни Искър и има места с достъп до нея. Хората опъват палатки там или си правят пикник. Малините тепърва ше зреят. Може да се отиде и до вр. Зекирица над хижата. Там си е изкачване, но не е нещо сложно - единият вариант е по коларски път преди хижата. Другият по пътека след нея.
Един от притоците на Черни Искър

# 532
Много ли е разбит асфалта до х. Вада?

# 533
  • София
Много ли е разбит асфалта до х. Вада?
Става за всякаква кола. На места има повечко неравности, но не е нещо страшно.

# 534
В тези жеги къде около Варна може да се направи приятен преход, може би в някоя гориста сенчеста местност, рекичка? В радиус около 50 км.
Мислех да ходим до Пещеря Бисерна в Шумен, но е затворена в момента.
Някакви идеи?

# 535
Въпрос към тези от вас, които са посещавали Витоша - парк.
Със семейството ми искаме да изкачим Мальовица. Но преди това ме осени идея, да направим разходка в парк Витоша (началото на август), след това Седемте рилски езера и накрая Мальовица. Разбира се амбициозния ми план е за трите изброени да се отдели по ден. Принципно сме доста активни с дете на 8г.

# 536
Въпрос към тези от вас, които са посещавали Витоша - парк.
Със семейството ми искаме да изкачим Мальовица. Но преди това ме осени идея, да направим разходка в парк Витоша (началото на август), след това Седемте рилски езера и накрая Мальовица. Разбира се амбициозния ми план е за трите изброени да се отдели по ден. Принципно сме доста активни с дете на 8г.

Ами, какъв е въпросът? Simple Smile Според мен планът Ви е абсолютно изпълним, ако това Ви е чуденето Simple Smile

# 537
Природен парк Витоша е доста обширно понятие. Има много маршрути с най-различна трудност. Ние в събота започнахме от хотел Морени през Малък Резен, Голям Резен, Черни връх, връх Скопарника  и хижа Алеко. Преди няколко седмици тръгнахме от хижа Кумата до връх Селимица и връх Самара. Наистина, маршрутите са безброй. Ако не сте ходили там и имате само един ден, изберете цел - например връх Камен дел или Черни връх. Мальовица не е толкова лесен за изкачване. Денивелацията е около 1000 метра за 6,5 километра. Не знам какъв опит имате с планинските преходи.

Последна редакция: пн, 28 юли 2025, 20:02 от Кукувиче гнездо

# 538
  • Някъде по Дунава
Подкрепям за Мальовица. Трудно е. И няма как да се раздели преходът, както например до Ботев. Но не е неизпълнимо.

# 539
  • София
На Витоша като добра тренировка за Мальовица ви предлагам качване от х. Алеко през Стената (пистата пред хижата) до Черни връх, от там слизане към Самара - Конярника - Кумата - Златни мостове. Или за да се поизморите - Алеко, Черни връх, Ярловски купен, заслон Синята стрела, Железница. Това са около 18 км, като качване е само към Чени връх. После до Ярловски купен е малко слизане и равно по билото и оттам е голямо слизане към Железница. Мальовица е по-трудна - повече баир, повече камънак. Иска си по-хубави обувки, че пътеката към Еленино езеро е  песъчлива и не е за градски маратонки - трябва чепик с грайфери. Но нищо не пречи да отидете. Може да се върнете от всяка една точка, ако решите, че ви идва в повече. От паркинга до върха за ходещи със средно до бавно темпо са си 4-4,5 часа все нагоре. Хубавото е, че до х. Мальовица са 2 км по лек наклон и е добре за загрявка. После след хижата са двете тераси - стръмно качване и после равно и така два пъти.След втора тераса е големият баир - първо до Еленино езеро, после до билото зад връх Мальовица. Оттам се вижда Рилския манастир и половин Рила. От тази точка до върха е доста полегато. Виждат се Мальовишките езера под върха и на запад Урдини езера.

Общи условия

Активация на акаунт