Мнения за Оземпик?

• 60 894
  • 649
  •   3
Отговори
# 630
6 седмици пише на листовките тук, в останалите официални източници пише 8 седмици:
източник
Цитат
Съхранявайте писалката в употреба в продължение на 8 седмици при температура между 59°F до 86°F (15°C до 30°C) или в хладилник при 36°F до 46°F (2°C до 8°C).
Писалката Ozempic®, която използвате, трябва да се изхвърли след 8 седмици, дори ако в нея все още има останал Ozempic®.

При официално посочен и толкова голям температурен диапазон, при който може да се съхранява след отварянето (а това са температури, при които процесите се развиват по съвсем различен начин), всеки може да си прави изводи колко стриктно трябва да се спазват тези срокове.
Но хайде да речем, че трябва да сме много стриктни (все едно сме канадци), тогава времето е 8 седмици, тоест почти пълни 2 месеца.
Та лекарката правилно е казала да си го прилагате спокойно и да не си обременявате мозъка, само защото производителят е решил да се презастрахова или да гарантира печалбата.

# 631
  • София
Момичета, бях обещала да споделя изследвания преди Оземпик и сега, в момента 0,5. Инсулина ме притеснява, но подозирам е защото на второто изследване ме предупредиха да спра Глюкофаж 3 дни преди, пия по 1000мг.  XR, преди лягане, а преди да започна Оземпик 2000-2500 Метфогама на 2-3 приема с храна. Ще обсъдим с ендокринолога завишеното GGT.
Килограмите са 9 надолу, на мен отдавна не ми влияе на апетита. Имам да свалям още 10, но и така да остане си е екстра. Не пазя никакъв режим.
Април 2025

Ноември 2025

Последна редакция: сб, 29 ное 2025, 22:30 от nad_tab

# 632
Много добре ви е повлиял Оземпика nad_tab Simple Smile
На практика ви е редуцирал биологичната възраст.
Инсулина е висок, защото все още си имате инсулинова резистентност.
Преминаването от 2,5 грама метформин на 1 грам е малко прибързано.
Много ни плашат с хипогликемия, но на практика риска е незначителен.

Много бързо ви пада холистерола. Добавете мъничко яйца към диетата,
защото според най-новите изследвания, твърде ниският холистерол също носи рискове.

# 633
Чудесни резултати ,но как никакъв режим ,предполагам спазвате леки ограничения Blush
Аз да ви попитам наблюдавате ли косопад и как се справяте с това ,предвид дефицитите при загуба на тегло ,винаги ми е било трудно да успявам с добавки да се справя . Пробвала съм ,но сякаш ми засилват апетита,та ако някоя има препоръка ,ще се радвам да сподели.

# 634
  • София
Под неспазване на режим, имам предвид, че няма промяна в начина на хранене преди и след Оземпик.
Косопад има, мажа с какво ли не, без особен успех. Заради него пуснах изследване за феритин и желязо.
Пържено от години не ям, гледам да не приемам захар, естествено това не важи за по някое парче шоколад или бонбон. Най-голямото ми прегрешение е кола, всеки ден, не мога да я откажа Sad

Най-голямата победа с Оземпик при мен е спирането на лекарствата за кръвно. Три месеца след започване, кардиолога препоръча намаляване наполовина, а от този месец ги спрях съвсем. За протокола, на 50 съм.

Последна редакция: нд, 30 ное 2025, 13:42 от nad_tab

# 635
Здравейте Януари става година от както съм на Оземпик .. въпроса ми е има ли сред вас преминали от Оземпик към Мунджаро . Тъй като свалих доста но и имам още доста за сваляне ,а навлязох в момента на плато което почва леко да ме смачква. Та при разговор с индокпинорожката каза ,че е време да се прехвърлям но директно на поне 5мг. Седмично… естествено предложението е да ми бъдат изписани писалки от 10мг които да дозирам на 5мг и една писалка да се ползва 2месеца. Да ама мен малко срока на годност ме притеснява … та се чудя да си купувам чисти 5мг писалки или да  се доверя. Също така ме интересува ,ако сред Вас вече има преминали …какъв е резултата за какъв период от време ,излязохте ли от (платото)  ,имахте ли странични ефекти.
П.п общо взето всякаква информация би ми била полезна. Също така да кажа че с Оземпик не съм имала странични ефекти освен последния месец световъртеж,който се оказа от ниско кръвно.

# 636
ЗДравейте, от кога започнахте да отслабвате с оземпик? Кога направихте първите изследвания за инсулин триглицериди и др.?

# 637
То и да има диабет ,от Новата година не го изписвали вече Оземпик по здр.каса.

Не е вярно. Оземпик 1мг е в лекарствения списък на НЗОК . Поема се на 100%.
Изписва се на пациенти с диабет и ИР с труден контрол на кръвната захар.
Само че безплатното изписване започва след 6-ия месец на лечението.

Прилагам връзка към страничка с видовете медикаменти и условията за заплащане от НЗОК.
На тази страничка можете да направите справка за всяко едно лекарство:

https://services.nhif.bg/references/lists/medicine.xhtml

Значи след 6 мес може ако сте с ИР да ви го изпишат безплатно?

# 638
ЗДравейте, от кога започнахте да отслабвате с оземпик? Кога направихте първите изследвания за инсулин триглицериди и др.?

ППК ,пълния пакет щитовидна жлеза + анти телата, амилаза и липаза, както и липидния профил пускам на всеки три месеца.Инсулин пуснах преди лечението, ендокринолога каза,че поне след 6м на 1мг мога да повторя, аз обаче още не съм го пускала. Иначе за свалянето на кг за първите 3м свалих само 5кг , останалите 15 кг са от Март до днес,когато вдигнах дозата на 1мг.

# 639
❌ Защо НЕ трябва да гладуваш при инсулинова резистентност

Когато гладуваш:

кръвната захар пада

тялото вдига кортизол (стрес хормон)

кортизолът вдига ИНСУЛИН

А при ИР инсулинът вече е висок →
👉 това блокира отслабването и прави тялото “да се закачи” още повече за мазнините.

❌ Защо гладуването е лошо при Хашимото

Гладуването:

забавя щитовидната жлеза

сваля T3 (важният хормон за метаболизъм)

увеличава умората и задържа мазнини

👉 Това директно пречи на отслабването.

❌ Защо гладуването вреди при омазнен черен дроб

При дълги паузи черният дроб:

започва да отделя повече глюкоза в кръвта

това качва инсулина

забавя изчистването на мазнините от него

❌ Гладуване + инжекциите = по-лоши странични ефекти

Като:

гадене

киселини

слабост

световъртеж

пристъпи на глад вечер

✅ Какво трябва да правиш вместо гладуване

Следвай тези прости правила:

1) Яж 2–3 хранения на ден (може и малки)

Не е нужно да са големи порции — по-важно е да не пропускаш целия ден.

2) На всяко хранене — протеин

Примери:

яйце

кисело мляко

месо

риба

сирене

боб/леща

Протеинът държи инсулина стабилен → помага за отслабване.

3) Избягвай само тези храни (важно за ИР и черен дроб):

сладко

бяло брашно и хляб

пържено

много плодове (особено банани, грозде)

4) Вода 1–1.5 литра на ден

Помага за черния дроб и намалява гаденето от инжекциите.

5) Ако нямаш глад — яж малко, но НЕ нула

Дори малко кисело мляко или супа е достатъчно.

# 640
Здравейте, минавам да споделя последните си изследвания, предстои ми да се видя отново с ендокринолога и трябваше да направя ново обременяване с глюкоза.
6 месеца съм взимала оземпик, Инсулинът ми е паднал от 18 на 7.28, НОМА индексът ми е паднал от 4.1 на 1.43!
Кръвната захар предните пъти имаше разни колебания - 5.2/7.9/6.1, сега стои стабилна - 4.4/4.9/4.6.
В сряда имам среща с доктора, надявам се, че няма да го спрем оземпика, защото имам още 20-тина килограма за сваляне, докато стигна до тегло, което е нормално за ръста и възрастта ми.
Но ще видим какво ще каже, засега съм изключително щастлива от добрите резултати.

# 641
Една хубава новина:
В началото на 2026 г. патентите върху семаглутид - активната съставка на
Wegovy и Ozempic, изтичат в държави като Бразилия, Китай, Индия, Канада и Турция.

https://www.capital.bg/biznes/tehnologii_i_nauka/2025/12/27/4850 … yMDIkajU5JGwwJGgw

# 642
Една хубава новина:
В началото на 2026 г. патентите върху семаглутид - активната съставка на
Wegovy и Ozempic, изтичат в държави като Бразилия, Китай, Индия, Канада и Турция.

https://www.capital.bg/biznes/tehnologii_i_nauka/2025/12/27/4850 … yMDIkajU5JGwwJGgw
В Канада патента изтече още през 2020, защото Ново Нордиск нещо са се объркали (а може би нарочно), не са поддържали патента.  Има .защита заради data exclusivity срещу копиране на продукта, но патента е изтекъл отдавна.
През януари изтича data exclusivity и отваря вратите за генерични препарати, но ще мине време докато се появят. Поне в Канада.

# 643
Здравейте, някой може ли да препоръча лекари, които предписват Оземпик в София? Благодаря!

# 644
  • София
Вече е писано в темата  - всяко ДжиПи  (и всеки лекар) може да ви изписва Оземпик. Проблемът е, че след това ви трябва лекар, който да разбира от УЗД на вътрешни органи, да ви гледа жлъчка и т.н., за да избегнете усложнения заради използването на Оземпик.

Общи условия

Активация на акаунт