Милано и Северна Италия - тема 17

• 36 697
  • 737
  •   1
Отговори
# 705
  • София
Много благодаря. Бях сигурна, че тука има мили и отзивчиви хора, които да ми помогнат. Дълго време търсих в Интернет, но безуспешно. Отново много, много брагодаря!

# 706
  • Варна
Хубаво е да има различни гледни точки в зависимост от собствената позиция.
Моята е като на peterky2002.
Има и фактор, наречен удобство.

ползващите  влак към шатъл за сигурно 1:100  , не стига , че си на чуждо място ами и да се чудиш как да спестиш 1-2евро навличайки си неприятности ? Ако беше по лесно , евтино и удобно всички щяха да са на влака , а шатълите от  само на Орио преди 15г. сега са поне 4. Не е въпрос аз или regina di cuori да налагаме мнение , а да ориентираме питащите и им спестим неприятности . А  възможноста да попаднеш в трафик с автобус е не по малка и в София - понякога водим децата на училище 2 часа всеки ден , а и като съм под напрежение все пак в чужбина и колкото и да съм свикнал и широкоскроен хич не ми е до екология щот то и ние сме вредни за планетата нали лапаме кислород и развъждаме крави дет пърдят много метан Simple Smile Simple Smile Simple Smile

Последна редакция: пт, 29 ное 2024, 11:00 от peterky2002

# 707
Тъй като аз казах ,че има и опция влак, някак си се чувствам лично замесена.
   Изобщо не съм мислела дали спестявам някакво евро.Аз като съм тръгнала на екскурзия в Италия, едва ли работата опира до 1-2 евро.Споделих ,защото за мен беше супер полезно,когато аз търсех инфо.И беше много ,много ценно да знам ,че има и шатъли и влак.Кацнахме вечерта,шатъла беше супер удобен.На връщане,излитахме в16.00, тръгнахме сутринта от Милано,предпочетохме влак. Имахме повече време, удобно е, бързо, лесно за хора,които пътуват сами за пръв път някъде и не говорещи добре език.
   Аз изключително много благодаря на Реджи и момичето ,което живее в Комо, също на Ребел , и още една - две потребителки. /съжалявам, не помня никовете/ . Винаги са много отзивчиви и точни , и не само за този район на Италия.Да не говорим,че заради тях почнах да се заглеждам и по картини и изложби.
   Хубаво е да се пътува и с влак , виждаш различни неща.Също така , за туристи е супер, да знаеш, че можеш да разчиташ на сигурен жп транспорт, не като у нас.
   Един малко страничен въпрос - има ли региони в Италия с по-малко развит жп транспорт или съм с грешно впечатление? Имам чувството,че от Милано можеш да стигнеш навсякъде с влак.

# 708
Много моля някой да ми преведе и дешифрира, че нещо не се справям май, информацията за стачките в транспорта на 5.02.2025 и 9.02.2025. И между тези две дати няма да има други стачки нали или може да добавят в последствие?

Последна редакция: пт, 29 ное 2024, 15:02 от MollyBy

# 709
Здравейте, имам нужда от вашата помощ! От два дена сме в Италия и дъщеря ми на 13 години започна да кашля. Моля някой  да ми каже, ако е купувал или знае сироп или пастили за суха и влажна кашлица. Няма температура и болка в гърлото, само кашлица. В Италия сме до понеделник.
У нас най-много тачим сироп Seki.

Скрит текст:

# 710
  • София
   Един малко страничен въпрос - има ли региони в Италия с по-малко развит жп транспорт или съм с грешно впечатление? Имам чувството,че от Милано можеш да стигнеш навсякъде с влак.
Колкото по на юг отиваш, толкова по-слабо развит и по-малко използван е жп транспорта.
Както и в други отношения, така и в това, Северна и Южна Италия са като отделни държави.

# 711
  • Milano
И на мен ми минава само от Секи при суха кашлица.

Ето сиропи за суха кашлица (tosse secca):

За влажна (tosse grassa):

Аз съм доволна от  Ambromucil обаче. Ако го няма го поръчват.

И тези таблетки Флуимучил:

А за смесена кашлица - Бронкеноло:

# 712
Барба, мерси! И аз така си мислех, ама викам ,с две ходенета в Италия да се правя на знаеща.
  Голяма работа сте в тази тема, страхотни сте!

# 713
  • Milano
Всеки да пътува, както желае.
Аз ж.п. пас не мога да ползвам, защото е за чуждестранни резиденти, "Аз пътувам в Ломбардия" не ми е изгодна, защото си имам абонамент за транспорта в Милано.
И на първо място обичам удобствата. Това е моят случай, останилите си преценяват какво и как.
Хубаво е че има различни варианти.

По отношение на стачките - на 05.02 е на въздушен контрол в Рим, на 09.02 засяга ж.п.транспорт в област Пиемонт. Могат да бъдат добавени и други.

За щастие днес министъра на транспорта издаде заповед стачката да бъде само  4 часа - от 9ч до 13ч и само една линия на метрото беше затворена.

Така ми се спи, вчера ходих на концерт на Лауретта🤣 (Паузини) и окъснях.

Миналата седмица посетих Villa Necchi Campiglio - голяма слабост са ми тези вили.😊
Те са били индустриалци. Първият басейн (затоплен) в частен дом в Милано е в тази къща.
Приятели често отсядащи при тях - разни царе между които и българският.
Ако не го бях чула на аудиогид-а нямаше да го позная..

# 714
Точно такава вана, вградена в монументална ниша от цветен мрамор, ми беше направила впечатление и във Вила Панца във Варезе.

# 715
Много благодаря, Regina di cupri!

# 716
  • Milano
Кой е бил архитекта там Барба?
Тук е Portaluppi и после Buzzi.
Аз станах фенка на Portaluppi и от други вили.

В тази, на горният етаж са 3 бани - 1мъжка, 1 женска, 1 за гостите - в черен мрамор плюс една на долният етаж. Всяка със съблекалня, душ-кабина, вана, и тоалетна+биде.
Асансьор, тенис-корт, който сега се използва като помещение за конгреси.
Има и кафене.

Персонала е много учтив и приятен за бъбрене и разкази.

# 717

Portaluppi Hands Clap

Ето тук бях писала за вилата във Варезе и има снимки.
https://www.bg-mamma.com/?topic=1652547.msg48053889#msg48053889

# 718
Извинете за тъпия въпрос,ама сега живеят ли хора там?

# 719
  • Milano
В тази в Милано, не. Предполагам и в другата щом са къщи-музеи.
Нямат наследници и Джиджина Некки, когато умира през 2001г я оставя на FAI (Fondo Ambiente Italiano).

Necchi са известните шевни машини.

Мерси Барба за разяснението!
Тази година ще има ли така обичаното от теб светлинно шоу в Комо?🤣

Успях да снимам елхата, докато й пробват светлините преди няколко дни.

Официалното запалване ще е на 06.12 от 17.00ч.
От няколко години го изместиха от традиционалното на 07.12, когато е празник на патрона на града Sant'Ambrogio  поради мерки за сигурност - полицията е струпана пред Ла Скала за премиерата.

В Галерията тази година елхата ще бъде на Диор и ще бъде запалена на 04.12 вечерта.
Вчера още не беше сложена.

Последна редакция: сб, 30 ное 2024, 11:21 от regina di cuori

Общи условия

Активация на акаунт