“Дяволското гърло 2“ - “Есента на демона“ - нов сезон по НОВА ТВ - Тема №9 - финал, и след финала.

• 51 473
  • 1 008
  •   1
Отговори
# 570
Някой написа пет-шест страници назад в темата, че и в "Мостът" имало пластична операция. И един вид, щом там е било хубаво, значи и тук е хубаво направено. Моля ви, нека не обиждаме средната си интелигентност. Съжалявам за спойлера за тези, които още не са гледали скандинавския сериал и искат да го гледат (но те пък там сезоните са много, така че няма да казвам повече кое къде е и пак ще има изненада Wink )

Не е въпросът в добрата идея. Въпросът е като я имаш/вземеш, какво ще направиш от нея. И най-тъпата история може да се разкаже интересно. А най-интересната - да я съсипеш с тъп разказ. Така че сравнението на разказаните като по учебник класики при съвременните криминални сериали с това, което имахме честта да гледаме последните 2-3 месеца, е като да сравниш Айфеловата кула в Париж с макет на същата кула, която дядо Стамат си е направил в двора от подръчни материали. И двете са кула, и до там.

# 571
  • София
Една нощ и 2 кафета след финала гласувах в анкетата с 2 "Не"-та на съответните места. Да, гледах, изгледах го, нито ще връщам, нито ще повтарям. Не съм културен мазохист, но си отчитам повече любопитство и надежди за смисъл и удоволствие като зрител, отколкото удовлетворение. Кримка с елементи на хорър, социален сарказъм, мистика, психодрами, а като тегля чертата - почти (крими) хумор-сатира-забава. Че нямаше и много "забава". Толкова си могат, сър. Ако (някак) нищо никога не бях чел или гледал - щеше да ме впечатли, може би.
Написали сте коментари, които покриват и моето мнение. Присъединявам се към тези на:
@Врабец (с.27); @Kokito87 (с.30); @мандаринка (с.31); @М.Р. (с.34); @lady Koup (с.35); @BaDBluEeYeS (с.36); @Лъвица (същ.стр., по долу от моя) и доста други.
Писах ви, че моят зрителски взор (и надежди) бяха насочени не към самия физически злодей, а към подробностите от разказаната история - които (по скромното ми мнение) са изключително важни за един хубав трилър. Начинът, картините от "разказа", трохичките - по които добиваш представа не просто #Кой (е)?, а какви са, какво ги води, защо са такива... Какъв Дан Браун, какъв "Мост", какъв "Отдел Q"? Тюрлюгювеч от цитати на килограм - или съчинение по картинки на ученик от прогимназията.
И наблюденията за глобалната картина на @Kokito87 ме натъжават най-много. Понеже и аз виждам нещата така. Дори "пазарния капитализъм" (който много обичат да ни разясняват политици и работодатели от медиите) у нас е пародия. Нещо като "социалистически капитализъм". Защото няма механизми потребителят да "регулира" предлаганото му. Спирам с това. Няма смисъл.
[Сватбите (хубаво, годежи) бяха в Кухнята, мама си прибра Ергена от змийския пясъчник, Танцуващото предаване се оказа сезон за "Третата възраст" (без лоши помисли към намиращите се там - и аз, вкл.), Зомбори поне спечели - но го видяхме като победител още от "Епизод Едно"... Времето не е преди 1989-а, хората не си купуват Жигулита 2-ра ръка, а Аудита, примерно. Хайде, сериалът беше Голф Двойка.]

Последна редакция: пт, 17 май 2024, 14:04 от EmBrother

# 572
  • София
За какво бяха всички тези препратки.

Демони, стари езици, котки, средновековна история, образа на Дора, като сестра на Язов, диабета на Мия, върху който акцентираха, отношенията в семейство Елдърови, две бременности споделиха, кръвна група, Смилев - гей с връзка на шеф на болница и какво?, парите в Тороманов, какво толкова са крали, от къде са дошли?, Дякона знаел ли е че това е Пламен Арсов, съдействал ли е, понеже книгата с кръговете на Данте беше у него, то реално излиза че са били замесени 4мата по тази логика - Арсов, Дякона, Фичето / без да знае / и брат му, който си беше съвсем в час, ами онова позвъняване на Тороманов след убийството на Смилев, пишеше Илчев, това с инвалидността изобщо не са го измислили, защото Дора прочете експертизата, която бе на Карджиев, не на Пламен Арсов, и ако е станал инвалид, заради тази спец акция, то това е било до 2016г., защото Язов умира тогава и съответно всички в града би следвало да знаят, че е инвалид. И още колко въпроси ми изникват само. Истинска манджа с грозде.🤦♀

# 573
За какво бяха всички тези препратки.

Демони, стари езици, котки, средновековна история, образа на Дора, като сестра на Язов, диабета на Мия, върху който акцентираха, отношенията в семейство Елдърови, две бременности споделиха, кръвна група, Смилев - гей с връзка на шеф на болница и какво?, парите в Тороманов, какво толкова са крали, от къде са дошли?, Дякона знаел ли е че това е Пламен Арсов, съдействал ли е, понеже книгата с кръговете на Данте беше у него, то реално излиза че са били замесени 4мата по тази логика - Арсов, Дякона, Фичето / без да знае / и брат му, който си беше съвсем в час, ами онова позвъняване на Тороманов след убийството на Смилев, пишеше Илчев, това с инвалидността изобщо не са го измислили, защото Дора прочете експертизата, която бе на Карджиев, не на Пламен Арсов, и ако е станал инвалид, заради тази спец акция, то това е било до 2016г., защото Язов умира тогава и съответно всички в града би следвало да знаят, че е инвалид. И още колко въпроси ми изникват само. Истинска манджа с грозде.🤦♀

Баща ми има точната реплика в отговор на въпроса ти - "за пинч на публиката". В превод - прах в очите, за да не видим голата истина, а тя е очеизвадна - творческо безсилие и жалък опит да им мине номера.

# 574
Хайде и моите пет пари, то всичко сте казали, но и аз да се запиша.
Хареса ми сериала, играта беше страхотна, само факта, че ни държеше в напрежение и го бистрихме и се омотавахме и пр., е достатъчен.  Не мога да се се съглася, че играта или сценария са слаби. Напротив, въздишаме по чужди продукции, които са доста по "плоски".
Но... финала, ах финала. Защо ни шамаросаха така? В тази ретроспекция след 3 седмици, показаха 6 човека, те избиха всички останали.
Като цяло първия сезон ми хареса повече.

# 575
  • София
Гледах целия сериал, малко съжалиш, че не се включих на обсъжданията, защото тук видно е било по-интересно, ама като за последно да кажа мнение.

Много слаб сезон. Особено сравнено с първия, който си имаше кусури, но беше на наистина високо ниво.

Историята - зле скалъпена, ключовите моменти се разбраха в последните два епизода в няколко експозиции и вкарване на тотално нови герои, вместо постепенно и дискретно да ни се разкриват през целия сезон. Големите разкрития - изсценирана смърт, пластична операция - бяха по-близо до сапунка, отколкото до криминален сериал. Изключително много неща не бяха разкрити, а беше важно да ги знаем, за да се навърже историята - как хакнаха мейла на Мия? Къде се изгуби линията с инсулина? Откъде достъпа до толкова полицейска екипировка? Не дадоха белега от куршум на помагача. Не дадоха какво има на дисковете, които щерката на Блатечки/Кърджилов донесе. Не се разбра как Кърджилов, в рамките на 5-6 години се е възстановил от осакатяващ бой, сменил си е физиономията (на снимката пред клиниката не изглеждаше прясно опериран, а и доста по-млад) и се е внедрил в град, в който го познават толкова добре, че чак полицейски акции му организират след излизането му от затвора. И още много, много, много висящи линии.

Мия и Филип - безобразна и неефективна полицейска работа, изчерпваща се с бой на свидетели (това важи за повечето полицаи) и надигане на манерка. Висящите на балкона листчета, които всеки момент ще се разхвърчат от вятъра. Никакъв опит да се мисли в посока мотив на убиеца, връзка между жертвите. Нито миг подозрение към човека, имащ най-много информация за посланията на убиеца, преди безумната сцена с боденето на краката. Не го проучиха по никакъв начин. Не се сетиха да питат къде е майката на отвлечено момиче.

Супер много сцени целяха единствено да шокират и нямаха никакъв друг смисъл - постоянни полицейски бой над всякакви хора, целувката между двете жени, врясъците на Мия, жестоките убийства. Само дето такива неща бяха шокиращи преди 20 години. Ритуалността на убийствата дойде от злодей със слаб мотив и общо взето никакъв особен смисъл от тази жестокост, освен опитът да шокира. В резултат, съчувствахме повече на жертвите.

Подозирахме всеки, не защото всеки беше подозрителен, а защото за никой нямаше никаква информация. И то нормално, информация ни беше дадена чак накрая. И въпреки всичко, Кърджилов беше топ заподозрян от първи епизод. Това другият убиец да е тотално нов персонаж, който изобщо по никакъв начин не е бил споменат цял сезон, си беше супер аматьорщина и измъкване. Това не е неочаквано развитие, това е сценарно безсилие. Гафовете с имена, доклади от аутопсии свалени от уикипедия и кой знае колко грешки в медицинските обосновки, изобщо няма да коментирам.

И много, много други. Изключтително аматьорска работа ми се стори. Политическият коментар накрая беше смешен. Начинът, по който накрая бяха обезвредени убийците, също. Нарочно оставиха вратичка да върнат Филип. Абе, пародия. Яд ме е, че с първи сезон (който копираха в много отношения, но некачествено) доказаха, че могат. Ама явно само веднъж.

# 576
Няколко неща ми подат очите: колко морална е Филотея, че в нейна памет бяха извършени толкова убийства? Да лъжеш един мъж, че детето е негово е голямо морално престъпление. Как се появява Кърджилов? Истинският Кърджилов е убит от Пламен? Или? И тия двама братя каква е тяхната история? Много повърхностно.

# 577
Само да вметна, понеже на няколко пъти се даде активното писане като аргумент за това, че сериалът е интересен. А аз съм от пишещите, та да кажа за себе си. Пиша активно, защото ми е забавна компанията тук. Започнах да пиша, защото имах очаквания. Още в началото стана ясно, че няма да се оправдаят, но в темата е забавно. Затова пиша лично аз. Сериалът си остава с оценка 3/10 от мен, като трите са за операторско майсторство и за неистовите усилия на актьорите да "оживят" тези образи. Та, активното обсъждане далеч не винаги е равносилно на одобрение Wink

# 578
Те четат , ама във фейсбук..

Те във фейсбук хвалеха и Войната на буквите,  сигурно са близки и роднини на авторите на продукциите.

# 579
  • София
Между другото, мотивът да отмъщава на Мия беше изключително слаб. Мъжът й, взривен на парчета по нейна вина при спец акция, явно не е достатъчно наказан, нито тя. Всичко беше за да има драматична развръзка с Филип. Която също олекна, предвид колко неразвита им остана връзката през сезона. Очаквах, че поне спец акцията, която е водила, може да е била срещу Кърджилов/Пламен, та да има нещо срещу нея, ама не.

# 580
Мен друго ме гложди. Вие представяте ли си Милошев какви ще ги натвори в Министерството на туризма, като видяхме в какво превърна една не лоша идея!?
Жална ни майка.....

Последна редакция: пт, 17 май 2024, 12:45 от Sysly

# 581
  • София
Ок ми е финалът. Карамазов се оттърва, Мия може и да се появи, а може и не, Димо и полицайката могат да станат следващите главни герои, така че може и да има трети сезон.

# 582
Много нескопосан последен епизод - Мия и Филип тамън се намърдаха в демонското убежище, не извикаха никакво подкрепление, не казаха къде отиват и ги хванаха като мишки. И видиш ли по същото време на останалите от екипа всичко им се изяснило и Демонът разбра, че е разкрит.

Няколко озъбени и изцъклени физиономии и всички дружно трябваше да повярваме колко коварен и зъл е. Не че отегченият зрител вече не се беше досетил кой е, след като разни демони се разфучаваха насам-натам, когато Мия му забиваше спринцовката. Можеше поне да им обясни, че сега ще ги трепе заради иглата.

# 583
А котката дето се спусна в подземието и мистично мяукаше котката на Кърджиев ли беше, или манастирска котка?

# 584
Те четат , ама във фейсбук..

Те във фейсбук хвалеха и Войната на буквите,  сигурно са близки и роднини на авторите на продукциите.
Аз надникнах снощи там след дискусията тук с вас и се хванах за главата. Феноменално, най-добрият сериал, страхотно БГ крими, 3-ти сезон, страхотен финал, най най най... След 100 мнения намерих едно по-така обрано със забележки. Изпаднах в дълбок размисъл честно.  Ние ли сме толкова мрънкащи и критични "лелки-домакини"? Или масовата ФБ публика е с много ниски критерии и повърхностно мислене?   Разсъждават ли поне малко за сюжета търсят ли логика,  или щом има екшън и зрелища всичко е точно?  Или на фона на Ергени и Кухни това наистина е уау. Градивна критика не може, трябва да се подкрепя БГ кино.  Каква огромна пропаст. Или яко се трие.

Общи условия

Активация на акаунт