На море в Турция - тема 84

• 60 245
  • 753
  •   1
Отговори
# 360
  • София
Нужно е човек да си знае правата и да се спазват законите. Защото това с границата може и да ни се вижда маловажно, ама този манталитет прави живота ни доста сложен във всяко едно отношение. Ами ако им скимне да поискат нещо друго, документ, дето изобщо не се сещате да носите? Защото щом по закон нямат право да искат акт за раждане, то на този принцип може и да ви поискат удостоверение за постоянен адрес, например!

И изобщо изумявам се, че хората разсъждават така по отношение на правата си и законите.

Последна редакция: чт, 08 авг 2024, 12:50 от Клер

# 361
  • София
Не се изумявайте. Вярват повече на ЕЖК, отколкото на закона. А че бавят опашките като почнат да размятат по 100 принтирани листа, докато намерят това, което им трябва даже не ми се коментира 🙃

Carrylna, аз не съм почивала в cornelia diamond, но мои познати бяха в по-“обикновения” хотел от веригата- cornelia de luxe resort и казаха, че са много доволни от всичко и пак биха го посетили. Sirene също е хубав хотел, но cornelia са по-висок клас и би трябвало да са по-добри.

# 362
  • Sofia
Не, лично аз много добре си знам правата и винаги си ги отстоявам до дупка. Но не виждам с какво този факт би ми помогнал на граничния пункт, спорейки с недостатъчно компетентен граничар, който на вс отгоре е длъжностно лице, и който е решил да си търси документа, за който не е разбрал, че е отпаднал. Това, че след случката същият ще бъде наказан (евентуално), не променя факта, че аз съм с провалена почивка!

# 363
  • София
Не, лично аз много добре си знам правата и винаги си ги отстоявам до дупка. Но не виждам с какво този факт би ми помогнал на граничния пункт, спорейки с недостатъчно компетентен граничар, който на вс отгоре е длъжностно лице, и който е решил да си търси документа, за който не е разбрал, че е отпаднал. Това, че след случката същият ще бъде наказан (евентуално), не променя факта, че аз съм с провалена почивка!

Не искам да споря, но Вие подхождате с разбирането, че служителят би могъл да Ви поиска нещо, което няма право. Т.е. очаквате и приемате по презумпция, че няма да спази закона. Което е странно и не е подкрепено с факти от практиката.

# 364
Тази година,на границата,на влизане в България,имаше спрял автобус.Водачката ни и шофьорите коментираха ситуацията,заради която беше отцепен в никоята земя.Та,мъж,вдовец,се прибирал от почивка в Турция с децата си.И нашите граничари,му търсят декларация от другия родител 🙄.Починал родител!А на излизане от страната ни,никой не търсел подобен документ.Амакак да има такъв 😡🤬🤬🤬.Заядливи граничари има.Много заядливи!
Случката ме изуми,и ме остави безмълвна...И натъжена.
Няма ли почиващи по това време в съседката ни?Нови отзиви никой не е писал скоро 🙄

# 365
  • София
Тази година,на границата,на влизане в България,имаше спрял автобус.Водачката ни и шофьорите коментираха ситуацията,заради която беше отцепен в никоята земя.Та,мъж,вдовец,се прибирал от почивка в Турция с децата си.И нашите граничари,му търсят декларация от другия родител 🙄.Починал родител!А на излизане от страната ни,никой не търсел подобен документ.Амакак да има такъв 😡🤬🤬🤬.Заядливи граничари има.Много заядливи!
Случката ме изуми,и ме остави безмълвна...И натъжена.
Няма ли почиващи по това време в съседката ни?Нови отзиви никой не е писал скоро 🙄

Длъжни са да търсят декларация. Предполагам, че когато са установили, че човекът е вдовец, проблемът е бил решен.

# 366
Става въпрос за влизане в България,на български граждани.Които седмица преди това са напуснали страната ни безпроблемно.И,щом са я напуснали,би трябва да е отбелязано някъде из системата им,че човекът е вдовец.Та, идеята ми е,че за пореден път някой не си е свършил работата,или не е искал,заради което цял автобус с пътници с часове чака да мине границата.А вие за един акт за раждане спорите🙄.Щом не ви тежи, носете ксерокопие с вас.Вместо да си усложнявате чакането,а и на още 3-4-50 души...

# 367
Мдааа глобяването на нарушителя едва ли би "стоплило" недопуснатия да напусне страната и загубил значителна сума, и най-вече почивката си. Познавайки от първо лице нивото на държавната администрация, не бих лежала на това, къде какво пише и какви са правата ми. Не, че няма да си ги търся, разбира се, но ще е малко "след дъжд качулка". Всеки сам си преценЯ, както някой по-рано написа.
Това, е защото не си знаете правата а се натискате като мишки.
Има си дежурни телефони в министерството, работят и сега, работеха и преди 14 години. Точно преди 14 години един граничен полицай (митничари никъде не проверяват) ми се направи на мъж и ми поиска акт за раждане на детето. 2 тел разговора и 5 мин по-късно дойде със шефа си да се извинява. А беше 2.30 сутринта. Нито опашка се е бавила, нито съм загубила пари.
И стига с тези глупости, че всеки си преценявал, като нямате какво дa кажете, не го пишете

Става въпрос за влизане в България,на български граждани.Които седмица преди това са напуснали страната ни безпроблемно.И,щом са я напуснали,би трябва да е отбелязано някъде из системата им,че човекът е вдовец.Та, идеята ми е,че за пореден път някой не си е свършил работата,или не е искал,заради което цял автобус с пътници с часове чака да мине границата.А вие за един акт за раждане спорите🙄.Щом не ви тежи, носете ксерокопие с вас.Вместо да си усложнявате чакането,а и на още 3-4-50 души...
При влизане не се изискват документи освен задграничен паспорт. https://www.mfa.bg/bg/uslugi-patuvania/konsulski-uslugi/patuvane … tuvane-deca-do-18
Информацията от ЕСГРАОН е налична в системата до 24 часа след постъпването и ( например акта за смърт). Нещо друго са търсели, или е имало недекларирана стока, за да ги държат. Н

# 368
  • Някъде в Европа...
Titina, напълно съм съгласна с теб! А за случая с влизането как точно пък се разбра, че е заради декларация - съгласие, точно там е една ЕЖК....
Същият е спора и с валидността на паспорта- дали -или трябва да има мин. 6 м. до изтичането му при посещение в Турция..Има си ТА, който продължават да изискват и това е , независимо от закона...

# 369
  • sofia
Само не разваляйте темата с груб тон, обиди и изхвърляния, в стил, колко съм умна и велика, моля ви! Няма да се получи! Кой каквото иска, това да носи, щом му дава някаква сигурност.

# 370
  • Пловдив
Миналият месец имахме "случка" на излизане от Турция на ГКПП Ипсала-съпругът ми влиза в Турция с френската си лична карта(той е французин) през ГКПП Кап.Андреево,но на излизане от Турция турският полицай от паспортен контрол му казва,че френската му лична карта не минава през машината и му иска международен паспорт,говори му на турски език!,дори не на английски.Но...аз знам турски и го питам как неговият колега е успял да си свърши работата,как "бей ефенди" е влязъл в Турция,а сега не може да излезе със същия документ...дискусията приключи с връщане на личните ни карти и без "гюле гюле"(всичко хубаво,довиждане-güle güle).На полицая му казах,че ще подам сигнал в турското консулство за случая с дата,час и номер на гишето и го направих на следващия ден.

# 371
Съгласна съм по принцип, че трябва да отстояваме правата си по закон, но и коментарите за това, колко са компетентни някои служители по граничните ни пунктове, също е вярна. Миналата година, на Кулата, на сина ми също са искали копие или акт-а, не помня, но те са забравили, че трябва да имат /различни имена, неженени, с детето/. Служителят дълго мислил и накрая казал, сега ще ви пусна, но да си знаете, че трябва да показвате.

Тази година летяха до Бари и май са им взели копието, не помня какво ми каза. Странно ми е, ако прибират копията, какъв архив правят от толкова много пътуващи.

# 372
Тази година летяха до Бари и май са им взели копието, не помня какво ми каза. Странно ми е, ако прибират копията, какъв архив правят от толкова много пътуващи.
Откак България е в Шенген декларации ( само и единственно те) се проверяват от служителите на гишетата за чекиране. Синът ми има тази година 4 полета без нас, никъде не са му поискали дори декларация

# 373
Един/или два/ въпроса по същество и по темата
- Тези, които резервират сами, не през агенция, например през Booking и получат потвърждение от системата, правят ли и допълнително запитване към хотела/комплекса, за потвърждение и от тях?
- Понеже до сега не съм правил толкова "далеко" резервиране, бях обяснил преди време защо, но този път го направих, съобразявайки се с хората, с които ще пътуваме... ох, стана дълго изречението, та... след резервация и потвърждение, Booking, не ми е дръпнал нищо от сметката. Някои резервации са с възможност за анулиране, тази в Алания не е... Въпросът е... кога Booking. дърпа паричките, ден преди датите за анулиране ли? А тази, без анулиране... кога? Grinning Grinning Grinning /П.П. то аз в тази сметка нямам и толкова пари де.../
П.П. за плащането...
Видях си в профила, шедулнато е, отложено за дата, а мога да платя и веднага, от мен зависи, супер Wink
П.П.П. за втория хотел...
Там нямам шедул, отложено, не знам защо, дори нямам бутон да платя веднага. Free canselation имам до 3-ти октомври, но да платя веднага възможност нямам... и никой нищо не ми е теглил още Simple Smile
П.П.П.П.
Resolved! Simple Smile
The final price shown is the amount you will pay to the property.
Booking.com does not charge guests any reservation, administration or other fees. Your card issuer may charge you a foreign transaction fee.
Payment information
The total price of the reservation is charged at the time of booking.
This property accepts the following forms of payment: American Express, Visa, Mastercard, Maestro, Discover, Bankcard

Последна редакция: чт, 08 авг 2024, 19:35 от Navy

# 374
  • Beyond the Frontiers
Navy, конкретно за букинг и Турция, бих проверила и при хотела.

Общи условия

Активация на акаунт