Отговори
# 225
  • Варна
Епизодът беше разкош!
Сърцето ме заболя за насълзените очи на Ег, актьорът е велик за крехката си възраст.
За глупак Дънк дръпна страхотна мотивационна реч пред трибуните, музиката беше епична и онзи снажен мъж като се изправи, беше много въздействащо .. И после хахахахах..... обрат!
Между другото станахме свидетели на началото на отделянето на двата клона на дома Фосоуей - червените и зелените ябълки. Wink

Последна редакция: нд, 08 фев 2026, 05:49 от Хексе

# 226
Малкият е страхотен наистина,в началото ми се видя някак плах и не толкова нахакан като в книгата,но му изградиха и разгърнаха образа.
Страхотен план на Паркър,много добре измислено надявам се да го реализират.
Епизодът ми хареса много,въпреки че знаех кой ще е седмия рицар,мъжът ми не знаеше и до последно мислеше че няма да има двубой.

# 227
Ох, ще ми се лорд Баратеон да беше по-едър и як, и по-млад също. Но актьорът е невроятен.
Много ми хареса детайла с акцента на Фосуел Зелената ябълка.

# 228
Гледах еп. 4 без да мигна. Знам репликите почти дума по дума, на някои места преводът не беше точен и променяше смисъла. Дънк и Ег са страхотен тендем, Дерън беше великолепен - тъжен и едновременно жалък и с много достойнство.

# 229
  • Fire & Blood ".... ако танцуваш с дракони трябва да очакваш да се изгориш" Джордж Р.Р. Мартин
Много се радвам на масовото одобрение особено на последния епизод на Рицарят и,
че все повече хора се включват да коментират защото този сериал го заслужава.
Четвърти епизод е определян от някои като "любовното писмо на Джордж Р. Р. Мартин към феновете му".
Малко fun факти:
- Последния епизод на РСК има по-висок рейтинг от всеки един епизод излъчен досега от Домът на
Дракона и става един от най-високо рейтингуваните изобщо в ГОТ вселената. Впечатляващо постижение
за малка новелка без дракони, политика, се*с и бели бродници.
- Питър Клафи а.к.а. сър Дънкан преди да стане актьор е бил ръгби играч
- Декстър Сол Ансел а.к.а. Ег е роден 3 години след като оригиналното шоу тръгва да се излъчва.
ГОТ стартира през април 2011, а Декстър е роден през септември 2014-та.
- Хенри Аштън а.к.а. Дерон пияницата е бил прослушван за ролята на Джон Сноу.
- Даниел Ингс а.к.а. Лайнъл Баратеон казва, че героят му е нещо средно между характера и поведението
на Джак Спароу и Ърнест Хемингуей. Станали са много добри приятели с Питър (сър Дънкан) Клафи.
- Танцът в първия епизод в шатрата на Лайнел Баратеон е вдъхновен като музика и изпълнение от
"Цигуларят на покрива", Айра Паркър е голям фен на филма/мюзикъла и е искал нещо подобно и в РСК.
- Сандвича в епизод три, който Дънкан и ЕГ си правят, и ги дават да ядат действително след като
са заснели сцената и двамата актьори са си го изяли до троха и много им е харесал и бекона и
гъшето яйце.
- Специално за шоуто са построили цял мост.
- Пазара в шоуто е вдъхновен да изглежда като пазар за подправки в Мароко.
- Сезон 2 вече е започнал да се снима.
- Всяка година ще има по един сезон на Рицарят, няма да има пропуснати години като Домът на дракона.
- Това е любимата новела на Джордж Мартин и той активно е помагал в сценария и цялостния облик
за това шоуто да изглежда по такъв начин, дет се вика чичо е следял всичко изкъсо.
- Шефа на HBO Кейси Блойс потвърждава, че Джордж Мартин изцяло се е оттеглил от трети сезон на HOTD.
- Много упорито в пространството циркулира, че Мартин се е оттеглил заради огромни различия и
несъгласия със създателя на HOTD Раян Кондал и това, което последния сътвори в сезон две.
Босовете от HBO не са взели забележките, препоръките и протестите му предвид, нито недоволството
накъде завива шоуто и в крайна сметка чичо ги е оставил да се оправят сами и се е насочил изцяло
към Рицарят. Това никак не ми харесва като новина и бая ме притеснява какво точно ще сътворят
в сезон три. Хареса ми много едно мнение, което напълно споделям: "от момента, в който превърнаха
една война между роднини в лес***ски романс беше ясно, че всичко ще се прецака".

- Четвърти сезон ще е и последния за HOTD
Малко забавни факти за яйцето ЕГ, слагам в спойлер, незапознатите с последващата история да не четат.
Скрит текст:
- Лорд Тивин Ланистър му е бил паж и е наливал чашите му с вино
- Кръщава първия си син на името на сър Дънкан и синът му става известен като Дънкан малкия
- Посвещава в рицарство 16-ния тогава сър Баристон Селми
- Лейди Олена Тайрел е трябвало да му стане снаха и жена на третия му син Дерон
- Принц Регар Таргариен е негов правнук
- Лорд Лайнел Баратеон е негов тъст, защото дъщеря му се жени за сина на Лайнел
- Робърт, Станис и Ренли Баратеон също са негови внуци
Ето как е предвидено да се движат нещата със сериалите

Познахте ли ги като цивилки Grinning

Последна редакция: нд, 08 фев 2026, 14:33 от Jess!

# 230
Четвърти епизод е определян от някои като "любовното писмо на Джордж Р. Р. Мартин към феновете му".
Това е любимата новела на Джордж Мартин и той активно е помагал в сценария и цялостния облик за това шоуто да изглежда по такъв начин, дет се вика чичо е следял всичко изкъсо.

- Много упорито в пространството циркулира, че Мартин се е оттеглил заради огромни различия и несъгласия със създателя на HOTD Раян Кондал и това, което последния сътвори в сезон две.

Личи си.
Аз "Домът на дракона" не го гледах и не смятам да го правя.
По-важното е продуцентите на малкия голям шедьовър да слушат чичо, за да си остане шедьовър. Така последно се вълнувах при 6. сезон на Троновете.

Още за Ег.
Скрит текст:
Ег се жени за Блекууд - по любов. Позволяват му, защото никой не е предполагал, че някога ще стане крал.
Проблемът с този брак е, че и децата му искат да се женят по любов, а лордовете се сърдят. Угаждайки на децата си, Егон V не създава дипломатически връзки, които да сближат грандлордовете с кралското семейство. Даже има конфликт с Лайнъл Баратеон, с когото са приятели от толкова години, защото Дънкан Малкия отказва да се ожени за неговата дъщеря.
Напрежението между краля и лордовете поражда идеята за излюпване на дракони и така се стига до трагедията в Съмърхол.
И другото важно - Мартин използва дома Блекууд като генетичен маркер за магически потенциал. Където и да се появи кръв на Блекууд в историята, обикновено следва персонаж с изявена интуиция или пророчески способности.
- Джон носи гени на Блекууд и от майка си, и от баща си. От линията Старк прабаба му, от линията Таргариен - прапрабаба му. Джон е варг и има пророчески сънища (за криптите).
- Роб, Санса, Аря и Рикон като Джон носят гени на Блекууд и от майка си, и от баща си. От Нед - споделят прабабата на Джон. От майка си - много назад във времето Тъли са имали бракове с Блекууд. Роб, Аря и Рикон са варги, при Санса не е развито, защото твърде рано загуби Лейди. Но при нея има много силна интуиция, а колкото повече се придвижва на север, тя се засилва.
- Денерис е правнучка на Бета Блекууд (съпругата на крал Егон V) - драконови сънища и много силна интуиция.
- Регар също е правнук на Бета Блекууд - обсебен по пророчества

Ланистърите като Тъли също са се женили за девойки Блекууд назад в годините.
Джейми в „Буря от мечове“ има един от най-мистичните сънища в цялата сага, провокиран от допир с язово дърво. А Тирион често има пророчески сънища за дракони, както и много силна интуиция.

# 231
Гледах клип в нета, в който се разисква предположението, че Дънк реално никога не е бил рицар, а е излъгал за това. Не успях да доловя подобен намек в книгата, но щом Мартин е наглеждал зорко сериала и там има внушения на няколко места, възможно е да е така.
Всичко е в еп. 4:
- Дънк казва (по памет): "дали всичко не е защото не си знам мястото"
- когато се приближава до сцената, за да търси Тансел "Ти не си рицар... ", става дума за Флориан Глупака, но някак звучи и като за него
- онова, на което се набляга в клипа и което ме накара да се замисля първоначално: не е способен да направи рицар Реймън (уж защото не знае думите и се колебае), затова Смеещата се Буря се заема с това.

Скрит текст:
Дънк се загледа след сир Стефон, който вече водеше коня си към другия край на полето. Ръцете му се свиха в юмруци, но гърлото му беше като раздрано и не можеше да отрони и дума. „Все едно, никакви думи не биха трогнали такива като него.“

— Направете ме рицар. — Раймън го хвана за рамото и го обърна. — Ще заема мястото на братовчед си. Сир Дънкан, направете ме рицар. — Смъкна се на коляно.

Намръщен. Дънкан посегна към дръжката на дългия си меч, но се разколеба.

— Раймън, аз… не бива.

— Трябва. Без мен сте само петима.

— Младежът е прав — каза сир Лайънъл Баратеон. — Направете го, сир Дънкан. Всеки рицар може да направи рицар.

— Съмнявате ли се в храбростта ми? — попита Раймън.

— Не. Не е това, но… — Все пак се поколеба.

Зов на тръби разцепи утринната мъгла. Ег дойде при тях бежешком.

— Сир, лорд Ашфорд ви призовава.

Смеещата се буря поклати нетърпеливо глава.

— Идете при него, сир Дънкан. Аз ще дам на скуайър Раймън рицарството му. — Измъкна меча си от ножницата и избута Дънк настрани. — Раймън от дома Фосоуей — заговори тържествено и опря острието на дясното рамо на скуайъра, — в името на Воина, задължавам те да бъдеш смел. — Мечът се премести от дясното рамо на лявото. — В името на Бащата, задължавам те да бъдеш справедлив. — Отново на дясното. — В името на Майката, задължавам те да защитаваш младите и невинните. — На лявото. — В името на Девата, задължавам те да защитаваш всички жени…

Дънк ги остави, толкова облекчен, колкото и гузен.

Винаги съм го приемала като страх за един скуайър, който все още не е готов да стане рицар.

И след битката:

Скрит текст:
След това Дънк нямаше ясен спомен дали сам беше излязъл от полето, или с нечия помощ. Болеше го навсякъде, на някои места — по-лошо, отколкото на други. „Наистина ли съм рицар вече? — помнеше, че се беше зачудил. — Шампион ли съм?“

Скрит текст:
Чакам с нетърпение следващите две абсолютно възхитителни и сърцерабиващи сцени, вероятно разделени в еп. 5 и еп. 6:
Скрит текст:
не чети освен ако не знаеш какво става
Скрит текст:
когато приключва двубоя и Бейлор умира и когато Мейкар говори с Дънк за брат си.

Последна редакция: нд, 08 фев 2026, 20:12 от happy cucumber

# 232
Точно в това е иронията  - без да е посветен технически в рицарство, Дънкан е по-рицар от най-високородените и прославени рицари. Червената ябълка е помазан рицар, но с поведението си показа, че клетвата при него е куха.
Затова Смеещата се буря не каза, че няма да се бие заради някакъв случайник, а извади Дънк дипломатично от неловката ситуация. Даже колебанието на Дънк беше рицарска проява  - човекът има доблест и не иска да подвежда Рейман. Това също е оценено от Лайнъл Баратеон. И като се прибави и решението на Белор да се бие за Дънк - Дънк си е рицар и още как.

Joy

Последна редакция: нд, 08 фев 2026, 22:54 от Ирена.

# 233
  • Варна
Гледах клип в нета, в който се разисква предположението, че Дънк реално никога не е бил рицар, а е излъгал за това. Не успях да доловя подобен намек в книгата, но щом Мартин е наглеждал зорко сериала и там има внушения на няколко места, възможно е да е така.

https://www.westeros.org/Citadel/SSM/Entry/Norescon_Boston_MA_September_2_67

Така е.

# 234
Изгледах всички четири епизода на веднъж . И като изключим няколкото криндж сцени , сериалът никак не е лош . Особено последният четвърти епизод беше много добър.  Приятно съм впечатлена от играта на Ег . Това момченце ми влезе под кожата , очаква го според мен добра актьорска кариера за напред. Дано и пети епизод си заслужава , само като чух накрая на четвърти епизод познатото интро и настръхнах. Общо взето доста по добро продължение на Троновете от " Домът на Дракона " дори и епизодите че са толкова кратки .

# 235
  • Fire & Blood ".... ако танцуваш с дракони трябва да очакваш да се изгориш" Джордж Р.Р. Мартин
То и в сериала не става ясно дали е станал рицар или не. Оставят всеки един сам да реши за себе си. Бях го коментирала това, кое всъщност прави един човек рицар. Титлата, името, положението или качествата и ценностната система. Щото и гнилата ябълка е рицар, ама ми е далеч от това определение. Хитър е чичо, не го е написал директно в книгата, но пък прави Дънк един от най-известните и благородни рицари изобщо във Вестерос.
Излезе ми новина, че Бърти Карвел (принц Бейлор) ще е магистъра на магията Корнелиъс Фъдж в новия Хари Потър.

# 236
— Направете ме рицар. — Раймън го хвана за рамото и го обърна. — Ще заема мястото на братовчед си. Сир Дънкан, направете ме рицар. — Смъкна се на коляно.
Намръщен, Дънкан посегна към дръжката на дългия си меч, но се разколеба.
— Раймън, аз… не бива.
— Трябва. Без мен сте само петима.
— Младежът е прав — каза сир Лайънъл Баратеон. — Направете го, сир Дънкан. Всеки рицар може да направи рицар.
— Съмнявате ли се в храбростта ми? — попита Раймън.
— Не. Не е това, но… — Все пак се поколеба.
Зов на тръби разцепи утринната мъгла. Ег дойде при тях бежешком.
— Сир, лорд Ашфорд ви призовава.
Смеещата се буря поклати нетърпеливо глава.
— Идете при него, сир Дънкан. Аз ще дам на скуайър Раймън рицарството му. — Измъкна меча си от ножницата и избута Дънк настрани. — Раймън от дома Фосоуей — заговори тържествено и опря острието на дясното рамо на скуайъра, — в името на Воина, задължавам те да бъдеш смел. — Мечът се премести от дясното рамо на лявото. — В името на Бащата, задължавам те да бъдеш справедлив. — Отново на дясното. — В името на Майката, задължавам те да защитаваш младите и невинните. — На лявото. — В името на Девата, задължавам те да защитаваш всички жени…
Дънк ги остави, толкова облекчен, колкото и гузен.
След това Дънк нямаше ясен спомен дали сам беше излязъл от полето, или с нечия помощ. Болеше го навсякъде, на някои места — по-лошо, отколкото на други. „Наистина ли съм рицар вече? — помнеше, че се беше зачудил. — Шампион ли съм?“

# 237
Много ми хареса четвърти епизод! Малкия Ег е страшно чаровно дете и много добре играе. Сър Дънкан също се развива като образ. Каква реч им дръпна само! Наистина напомня на Джон Сноу, но донякъде и на Тирион, в онази епична реч на неговия процес. Принц Белор е толкова почтен и доблестен. Не мога да повярвам, че е Таргериън и престолонаследник и е толкова скромен и земен. Би бил чудесен владетел. Брат му Мекар също не ми се струва лош. Очевидно не одобрява поведението на синовете си. От друга страна, той трябва да се справи с Ерион, който е абсолютно болен мозък. Сър Лайънъл също ми се издигна в очите. Не е просто разхайтело пиянде, а е и смел.

# 238
Като цяло таргите брюнети са готини.

Общи условия

Активация на акаунт