Възстановяване на приятелство - как?

• 2 773
  • 40
  •   1
Отговори
# 15
  • Сф
Случвало ми се е няколко пъти. В единия случай даже бяха минали над 10 години, когато подновихме връзка. Аз търся контакт, когато е било по моя инициатива отдалечаването. Питам дали иска да се видим на кафе/ обяд. И тогава  лично обяснявам какво/ защо е станало и се извинявам.
Ако не опиташ, винаги ще се чудиш какво щеше да стане, ако я беше потърсила. Затова действай, нищо не губиш.

# 16

развалих приятелството си с много близки хора, но с точно определена приятелка ме тормози най-много и до днес. Искам да се свърже с нея, но не съм сигурна как ще го приеме тя и дали има смисъл, доста съм несигурна какво да правя.

Разбира се, че има смисъл. 🙂
Всичко има смисъл в живота на човек! За да ви е срещнала съдбата, означава, че не е било случайно.
Обади й се или й пиши, което сметнеш за по-уместно. И по най-естествения и непринуден начин, с прости думи, които ти идват от сърцето й кажи нещо от сорта на "Здравей, как си? Толкова време не сме се чували. Ще ми бъде приятно да се видим."
Ще ти олекне на душата.

# 17
Потърси я и обясни какво се е случило. Не съм съгласна да се правиш, че нищо не е станало. Не си вдигала телефон, отдръпнала си се безпричинно и изведнъж - ооо, здрасти, какво правиш, как си. Вярвам, че след като не сте имали скандал, след обяснение и изразяване на съжаление, ще възстановите приятелството си.

# 18
  • SF
Spiritlight, на мене ми се струва излишно да информираш някого как си се чувствал преди 3 години. За какво му е това?! Ако вече са се съгласили да пият по кафе или да изгледат заедно някой филм, значи обясненията и оправданията само ще натоварят срещата.
Виж, ако другата приятелка започне темата и иска да търси обяснения, може и да съсипе опитите за подновяване.
На мене така ми се обади приятелка със "Здрасти, как си!" и ме зарадва. Въобще не ми остана време да мисля защо не ми се е обаждала например преди месеци, за да ме пита как съм.
Но това са хора, с които нищо не се е случило, просто сме се отдалечили или безпричинно не сме се чували и по-атрактивно обяснение от истината, не мога да измисля.

# 19
  • Варна
Обаче тук има конкретна причина и според мен авторката е редно да обясни на отсрещната страна. Да признае, че е допуснала грешка и да каже, че сега е готова да я поправи. Не да се прави на ни лук яла, ни лук мирисала, това е обидно за интелекта на отсрещния. Аз така бих постъпила, ако съм на нейно място и определено бих очаквала обяснение, ако съм на мястото на приятелката. Истинското приятелство си носи и задълженията към другия.

# 20
  • SF
Окей, да се обяснява и да се извинява.
Ако отсрещният се зарадва и приеме или сам предложи да се видят, значи не търси обяснения и не е останал с лоши чувства.
Ако разговорът тръгне в тази посока, може би ще трябва да се проведе. Но не е задължително. Ако й е като камъче в обувката, да го изхвърли.
Аз пък мисля, че ако се видим със стари приятели, разделени заради конкретна причина и някой започне да ми търси извиненията и оправданията, да ми изтръсква стари прашасали торбички, ще ме натовари и ще ме загуби отново. Не че точно раз-прас и ще отрежа кардинално, но стане ли ми прекалено взискателно и обяснително, лека-полека, яваш-яваш и.... с единия крак извън седянката. Следващата среща ще е след нови 3 години.

# 21
  • Варна
Изобщо не става дума, че отсрещната страна ще изисква обяснения. А че човек трябва да е почтен спрямо приятелите, които цени и след като преди три години е отсвирил въпросния приятел несправедливо, самият той би трябвало да изпитва желание да обясни и да се извини. И авторката явно нещо подобно я тормози щом не може да сложи кръст и да продължи напред. Аз така ги разбирам нещата.

# 22
  • SF
Наистина нямаме гаранции, че отсрещната страна ще изисква обяснения. И според мен, според мен, според моето мислене, няма нужда да дълбае и да изисква. Не съм казала, че отсрещната страна ще го изисква или не. Казвам, че е по-приятно, ако не го изисква. Не предвиждам искане на обяснения, а по-скоро очаквам реакция на приятна изненада и предложение за среща, без особено хън-мън относно минали събития.

# 23
Да, но нали авторката казва, че заради токсичните отношения с определени хора е загубила приятелството и с тази приятелка без причина. Или по-скоро причина са били тези токсични хора. Има такива ситуации.
Сега, ако започне с обяснения като се видят с приятелката, означава да се върне мислено към вече преживените неща, които явно не са били приятни, да ги изживее повторно или поне да си причини дискомфорт. Какъв е смисълът? А и би трябвало да нарече нещата с имената им, тоест да замеси хора, личности и събития, които са се случили тогава. Не е коректно към приятелката. Виж, ако приятелка зададе въпрос защо, тогава кратко и ясно с 2 думи може да каже "заради еди-коя си личност, но не искам да коментирам повече" или пък "не ми се връща към тези спомени, не си ти причината".

# 24
Преди година прекратих над 50-годишно приятелство. Стана ми много обидно от държането на тази моя много близка приятелка. На няколко пъти се опита гадно да ми мачка фасона, за да нямам претенции към неин роднина. В името на дългото ни приятелство няколко пъти се направих на ударена и не реагирах. В резултат тя реши, че може да усили натиска. Поплаках си, но го преживях. Оттогава не й вдигам телефона. Дразни ме, защото вместо да попита има ли проблем или да се извини, тя се държи все едно отношенията ни са предишните. Ами не са. Предпочитам изобщо да не контактуваме, защото този път няма да си замълча и наистина ще се изпокараме непоправимо. Тя е зодия Овен и е свикнала с рогата напред, но с това само още повече ме дразни. Липсва ми, предполагам, че ако съм в подходящо настроение ще вдигна телефона, но далеч не съм простила още.

Последна редакция: пн, 26 авг 2024, 11:41 от Poni69

# 25
  • Варна

Сега, ако започне с обяснения като се видят с приятелката, означава да се върне мислено към вече преживените неща, които явно не са били приятни, да ги изживее повторно или поне да си причини дискомфорт.

Да, естествено, нека продължава да мисли егоистично. Да не й пука за отсрещната страна и да не каже поне едно извинявай, че да не преживее наново "дискомфорта" на предишната връзка, в която сама е стояла и която й е коствала много.

Според моите разбирания пък приятелството лежи на откровеност, почтеност и искреност. Също и на умението да се поставиш поне за малко на мястото на другия. Отношения от типа "аз, аз, аз и пак аз" не са приятелство, както се вижда и от предния пост с приятелката овен. Човек, който мисли само за себе си, само на него да му е добре, само на неговото да става, не е приятел и свестни отношения с него няма как да има. Учудвам се даже на съветите тя да се направи на ударена и без никакъв намек и обяснения да зачеркне три години да започнат от там, където са били, вярвайки, че и отсрещната страна по магически начин ще получи тригодишна амнезия. И това всичко за да не си изкриви устата да каже "извинявай, грешката беше моя", когато е било точно така.

# 26
Съгласна съм с Хайспийд. За мен е редно след като прекъсването на отношенията е пряко следствие от действия на авторката, тя да се обади и да обясни. Няма гаранция, че другата страна изобщо ще й отговори на обаждането, но при положение, че вината е у авторката, за мен не е нормално тя да се прави, че нищо не  е станало.
Това е обидно и унизително според мен. Три години ни звук, ни стон и изведнъж - хайде давай да ходим по кафета, все едно сме се разделили вчера. На мен ако ми се случи такова нещо, ще блокирам нахалната бивша приятелка. Разделила се с приятеля си и ни лук яла, ни лук мирисала да ми се присламчва да й слушам драмите отново. Аз съм злопаметна и не бих толерирала такова поведение. Считам го за нагло.

# 27
Да, без извинение и обяснение си е точно нагло. Все едно приятелката е длъжна да търпи всякакво отношение мълчаливо и безропотно, а виновният да се гаври както му е удобно, че да не се разстройва. Аз не знам как си представяте, че звъните на приятелка, тя не ви вдига, вие опитвате, но другата страна или клинчи, или не вдига, или затваря и това трае известно време. Не знаете каква е причината, но другата така или иначе ви отсвирва и се отказвате. След няколко години въпросната звъни жизнерадостно, кани ви на кафе и започва да си бъбри, все едно нищо не се е случило. Нелепо е.

# 28
Дами, моля ви, естествено, че ще ѝ обясня какво и защо.

# 29
  • Варна
Зачерквал съм от живота си три близки приятелки през годините. С една от тях дадох шанс, когато се обади след години и опитахме да си възстановим отношенията. Ами не се получи. Но поне втория път, когато се разделихме, нещата бяха ясни и за двете страни.

Успех ти желая. Щом това те тормози значи си струва да опиташ.

Общи условия

Активация на акаунт