Сътворение или еволюция? Дискусия за вярващи и невярващи.

• 21 337
  • 389
  •   1
Отговори
# 165
Отправката за Deinococcus radiodurans ли?
Ето какво пише там:

"Наука и технологии: Самовъзстановяваща се бактерия поправя собствената си ДНК
09/10/2006

Хърватски учени бяха ядрото на изследователска група, която проучва необичайните способности за оцеляване на deinococcus radiodurans. 

Межуднароден колектив от биолози обяви, че е открил как една бактерия, която може да съществува при екстремални условия, е способна да възстановява увредения си геном и да оцелява. Четирима хърватски учени бяха ядрото на екипа, чиито резултати ще бъдат публикувани в списание "Нейчър". Deinococcus radiodurans, открита преди 50 години, може да издържа на изключително силно облъчване с йонизираща радиация. Разбирането на причините за това може да доведе до откриването на начини на лечение на човешки болести, развиване на регенеративни лекарства и възстановяване на мъртви клетки. "

(Историята на откриването и изследването на Deinococcus radiodurans през тези 50 години е много любопитна)

# 166
Ако еволюцията е приспособяване с цел оцеляване, то има безброй примери, че по-лесно оцеляват по-простите организми. Има такива на милиони години и са напрактика безсмъртни.
Еволюцията не е целева по принцип. Както вече беше обяснено по-горе, вследствие на различини обективни въздействия, в организмите възникват изменения - някои способстват оцеляването, други не. При естествения отбор се запазват "полезните" изменения.

И какво е обяснението за огромното многообразие на формите на живот в едни и същи условия от милиарди години. Например на някое по-дълбочко морско дъно.
И там условията се променят, макар и в по-малка степен.

Защо на сушата усложняващият се и усъвършенстващ се организъм е имал нужда да развие висша нервна система, а на морското дъно - не е имал чак такава нужда...
Именно защото на сушата промените в околната среда са били много по-драстични. В учебниците пише, че мисловните способности на човешкия мозък са еволюционно приспособление за адаптация към средата така, както размерът, острите зъби, бързите крака и т.н при други видове. На мен ми звучи логично, макар и не много възвишено. Но това е разликата между науката и фикцията.

# 167
 Laughing ами и за двата можеш да отговориш.

аз по-скоро стигнах до разред    Crocodilia , семейство Crocodylidae
но, ако искаш можеш да отговориш и за останлите 20ина ( май са ) вида от това семейство   Wink

това за бактерията е ултра интересно  Peace егати приспособеното нещо. рина77 може да го пише към нейните примери. в тези ултра условия о се е приспособило  и си поправя днк-то.
какво общо има това със сътворението от кал? 

и кое те кара да мислиш, че в еднообразна и непроменяща се ( или почти) среда трябва задължително да има еднообразие от организми? как това се проектира към сътворението в библейски смисъл

Последна редакция: сб, 03 мар 2007, 00:20 от Lennie

# 168
За мен човек слял се с Бог е  човек намерил вътрешния мир и спокойствие в душата си и в сърцето си...бих го нарекла като усе6тане за"летене".../не в буквален а в преносен смисъл/.

Роза, аз се изживявам от доста години вече като човек, който е намерил вътрешен мир и спокойствие в душата си, и въпреки това нямам абсолютно никакво усещане, че в това Бог има някакво участие.  Wink

Иначе и аз си мисля, че душите ни са някаква енергия.
Моето разбиране за света е, че има някакво огромно количество енергия, което обаче няма само по себе си разум,мисъл, цели и т.н., и късче от която са душите на всички хора. Като душата ми е в мен, в резултат на някакво съчетание между материята (тялото) и въпросната енергия (душата), се получавам аз със съответните мисли, чувства и т.н. Като умра- тялото се разлага, душата ми се връща в първоначалното си енергийно състояние и  отива в онази по-голямата, аз изчезвам напълно, а от световния енергиен океан се откъсват други късчета да ходят в други тела на хора и животни. Но в това аз не влагам замисъл. Не мисля, че енергията сама по себе си може да мисли.
Моля ви се, не ми се смейте на тази псевдотеория. Или поне не се смейте много Wink Знам, че е далеч от истината, но това си е едно мое усещането от много години насам и така ми е по-лесно да възприемам нещата Peace

# 169
  • Ямбол
Ето това: http://content.e-edu.bg/course/view.php?id=22 учат учениците в 10-ти клас и аз сега отивам да чета. Само ми направи впечатление, че Божественото начало е в раздел Хипотези, а Дарвин си е сред приетите неща, а след това има и доказателства на теорията му.

# 170
Fairy, това, което описваш, като твое усещане за света е много интересно и е логично.

Жалко, че трябва в тази тема да се 'бият' наука и религия. Sad
Моето лично усещане е за света е, че Бог за това ни е дал глави на раменете, за да откриваме законите , да прогресираме, да се движим напред. Нямам усещането, че изучавайки физика, химия, биология, математика и тн. правя нещо против Бог, или го компрометирам. Не знам дали се разбира какво искам да кажа, но някак си не ми пречи. Аз съм клетъчен биолог по образованието си, но не съм в конфликт с вярата си. Е, не вярвам в ребра, калища и тн, много ми е тъпо и елементарно. Или в 7те дена.  И накрая седнал да си почине.
Нещата са доста по-... енергийни, по-дълбоки, сякаш. Не мога да вярвам в елементарни обяснения.

# 171
... понятието еволюция е в материала по биология за 9ти клас...

Важно е какво влага в него авторката на темата.
Ако еволюцията е приспособяване с цел оцеляване, то има безброй примери, че по-лесно оцеляват по-простите организми. Има такива на милиони години и са напрактика безсмъртни.
Защо тогава еволюцията е довела до усложняване на една клетка до такова нещо каквото е човекът. По-сложната му организация на материята го е направила доста по крехък от една Deinococcus radiodurans:
http://www.setimes.com/cocoon/setimes/xhtml/bg/features/setimes/ … /09/roundup-st-03

Каква е причината на усложняването на организмите, ако тя е външна?

И какво е обяснението за огромното многообразие на формите на живот в едни и същи условия от хиляди години. Например на някое по-дълбочко морско дъно.
Защо на сушата усложняващият се и усъвършенстващ се организъм е имал нужда да развие висша нервна система, а на морското дъно - не е имал чак такава нужда...

Аз си имам отговори за тези въпроси, но нямам самочувствие да кажа на някой, който ги задава в някакъв форум, че е по-добре да си прочете биологията от 9 клас, вместо да се намира на приказка тук и да изглежда смешен.

Холограма благодаря...това постнах от саита ти... Simple Smile

.....Нашият втори гост Д-р Ръсел Хъмфрис, носител на научна степен “Доктор” в областта на физиката”, говори за своите идеи в интервю през 1993 г. в Австралия. Нека да го чуем сега. Заповядайте д-р Хъмфрис. Д-р Хъмфрис, австралийската публика беше развълнувана от огромното количество информация, която им предоставихте при пътуването си за изнасяне на лекции наскоро. Знаете ли, че някой от отявлените противници на науката, основана на Сътворението казват, че тя изключва “цялата атомна физика”?

Всъщност е точно обратното. Моята работа по Сътворението включва получаване на информация от Писанието, която е свързана с ядрената физика и съм използвал тази информация, за да създам няколко теории, които се оказаха удивително успешни.

Да, една добра научна теория е тази, която прави прогнози и беше много вълнуващо да чуем няколко Ваши модела, които са били основани на Сътворението и са се оказали верни.
Един от моделите беше основан на 2 Петрово 3:5 (прочетете стиха), където се описва как Бог е направил Земята и аз го приложих. Приех го като ключ за разрешаване на проблема как Бог е създал магнитното поле на земята. Убедих се, че тази идея действа отлично и осигурява точно необходимата сила за земното магнитно поле.

После се запитах: “Дали Бог не е използвал същия метод, за да направи и другите тела в слънчевата система: слънцето, луната и планетите?” Затова изчислих полетата на всички планети, които бяхме изследвали дотогава, а това беше в 1984 г. Чрез тази теория получих точните стойности и за тях.

Публикувах резултатите в една статия за тримесечното издание на “Обществото за проучвания на Сътворението” през декември 1984 г. и в тази статия заявих, че една добра проверка на моята теория би било сверяването на силата на полетата на Уран и Нептун с изчисленията от моята теория. Мислех, че това би било хубава проверка, защото прогнозите на еволюционистите за Уран бяха около 100 000 пъти по-малки от моите публикувани прогнози.[/b]

Добре, какъв беше резултатът, когато Войаджър най-накрая направи измерванията
?

Резултатът беше точно колкото средните стойности на моите прогнози и 100 000 пъти по-голям от еволюционните прогнози. Така моделът, основан на Сътворението беше недвусмислен победител в този случай.

..................

# 172
Аз ли не схващам или в това интервю има твърдения без грам фактически доказателства? Каква е изходната информация, каква е теорията и какъв е моделът?

# 173
Ето това: http://content.e-edu.bg/course/view.php?id=22 учат учениците в 10-ти клас и аз сега отивам да чета...

Сега, ако пуснеш и тест като условие за участие в темата, нещата ще тръгнат по-добре.
Може и с две отправки към речник или енциклопедия за уточняване на понятията.
Жалко, че поезията малко ще помръкне.

# 174

роза66,[/b] не ти разбрах мисълта - ти мислиш, че Дарвин си е отмъстил на Бог, създавайки еволюционната си теория ли? какво общо има вярата на Дарвин в Бог с научната му теория? newsm78
Или може би , за да си достатъчно вярващ трябва да вярваш, че Земята е центъра на Вселената, че е плоска и се крепи на слонове, и че Слънцето е диск, който се върти около нас, а Бог стои на облак , почесва дългата си бяла брада и клати крака?

Мисля 4е описах добре какво е Бог .....моля те върни се по-надолу и прочети какво съм написала.Не искам да се повтарям с риска да не омръзвам.А ако наистине се интересуваш какво мисля за Бог, то иди на затворената тема " Кое ни кара да вяраваме ли/не вяраваме в съществуването на Бог"...ама от самото   на4ало про4ети
...оххх там много съм писала.И имаше такива които мислеха Бог  за белобрад старец седящ на небето и раздаващ паравосъдие...но повярваи ми аз не съм от тях....

Последна редакция: сб, 03 мар 2007, 00:58 от roza66

# 175

.....Нашият втори гост Д-р Ръсел Хъмфрис, носител на научна степен “Доктор” в областта на физиката”...

???

Доста голяма каша си забъркала с цитати, отправки и определения за "мои сайтове".
Това, което цитираш, е от сайта, от който е взето "интервюто" с Дарвин и на който аз никога не съм се позовавала.
Ако беше цитирала точно сайта, останалите щяха да знаят по-добре какво отношение да имат към него.
Жалко, но напразно си ми благодарила.

# 176
..................................

И какво е обяснението за огромното многообразие на формите на живот в едни и същи условия от милиарди години. Например на някое по-дълбочко морско дъно.
И там условията се променят, макар и в по-малка степен.

Именно защото на сушата промените в околната среда са били много по-драстични. В учебниците пише, че мисловните способности на човешкия мозък са еволюционно приспособление за адаптация към средата така, както размерът, острите зъби, бързите крака и т.н при други видове. На мен ми звучи логично, макар и не много възвишено. Но това е разликата между науката и фикцията.
 202uu

Именно, не е възвишено и затова не може да е "божествено" - просто еволюция на видовете, без всякакъв висш умисъл и благородни цели.

Да не би пчелата да е обсебена от фикцията, че произвежда единственото органично, хранително вещество в природата,  което не се разваля, вмирисва и разлага. Нищо подобно - живее, приспособява се, размножава се и умира, без да се съобразява с факта, че като жили - евентуално, може да не е богоугодно.

# 177
Нещо съвсем загубих нишката на темата. Дебат няма никакъв, всеки си пише каквото му дойде. Има обаче и интересни и обосновани мнения.
Lennie и аз като теб не схванах каква е връзката между вярата на Дарвин в Бог и неговата еволюционна теория за която пише Roza666. newsm78 Може би Дарвин е написал теорията си,за да отмъсти на Бог. Е, не мисля, че това е правилен подход за оборването на тази теория. Ще се опитам да обобщя собственото си мнение след всичко прочетено: Вярвам, че съществува някаква висша сила (ако искате я наречете Бог),която по някакъв начин влияе върху живота ни. НО също така мисля, че еволюцията е процеса благодарение на който днес ние,хората, сме такива,каквито сме. Еволюцията продължава и днес, но не очаквайте да видите как маймуна ви проговаря (както вече беше писано това е резултат от милиони години еволюция). Под еволюция аз разбирам процес на изменение при който организмите преминават на по-високо ниво в своето развитие (обикновено с цел по-добро приспособяване).Има и случаи при които измененията са резултат от временна промяна в условията на средата и тези изменения са се запазили във времето,тъй като не са пречили на приспособяването. Мисля, че причината да има  организми, които не са се променили в продължение на милиони години (крокодили,костенурки,хлебарки) е тази, че средата в която живеят почти не се е променила с времето.
Общо взето това е. Стана дълъг постинга, сори.

# 178
За мен човек слял се с Бог е  човек намерил вътрешния мир и спокойствие в душата си и в сърцето си...бих го нарекла като усе6тане за"летене".../не в буквален а в преносен смисъл/.

Роза, аз се изживявам от доста години вече като човек, който е намерил вътрешен мир и спокойствие в душата си, и въпреки това нямам абсолютно никакво усещане, че в това Бог има някакво участие.  Wink

Иначе и аз си мисля, че душите ни са някаква енергия.
Моето разбиране за света е, че има някакво огромно количество енергия, което обаче няма само по себе си разум,мисъл, цели и т.н., и късче от която са душите на всички хора. Като душата ми е в мен, в резултат на някакво съчетание между материята (тялото) и въпросната енергия (душата), се получавам аз със съответните мисли, чувства и т.н. Като умра- тялото се разлага, душата ми се връща в първоначалното си енергийно състояние и  отива в онази по-голямата, аз изчезвам напълно, а от световния енергиен океан се откъсват други късчета да ходят в други тела на хора и животни. Но в това аз не влагам замисъл. Не мисля, че енергията сама по себе си може да мисли.
Моля ви се, не ми се смейте на тази псевдотеория. Или поне не се смейте много Wink Знам, че е далеч от истината, но това си е едно мое усещането от много години насам и така ми е по-лесно да възприемам нещата Peace

Fairy, Защо милсиш така,кое те навежда на мисълта че енергията няма разум? Забележително е че когато помислим нещо ... впоследствие го поискаме ,то ние "несъсъзнателно" или казано нау4но"подсъзнателно" го изпращам във Вселената! И то след време се реализиара или както казваме  се мтериализира.Това какво е според теб??

# 179

.....Нашият втори гост Д-р Ръсел Хъмфрис, носител на научна степен “Доктор” в областта на физиката”...

???

Доста голяма каша си забъркала с цитати, отправки и определения за "мои сайтове".
Това, което цитираш, е от сайта, от който е взето "интервюто" с Дарвин и на който аз никога не съм се позовавала.
Ако беше цитирала точно сайта, останалите щяха да знаят по-добре какво отношение да имат към него.
Жалко, но напразно си ми благодарила.
Какво стана..къде е гре6ката???? Ти даде линка....

Последна редакция: сб, 03 мар 2007, 01:11 от roza66

Общи условия

Активация на акаунт