Войната в Украйна 3

• 892 306
  • 19 824
  •   10
Отговори
# 4 125
Гадно ми е да го кажа, но украинците са на път да пеглътнат един от най-горчивите си хапове в живота. Една украинка в Тик Ток го описа много добре - "Ние сме към края на филма, още сме под емоцията на това, което става на екрана, но скоро ще светнат лампите и тогава ще ни изненада грозната действителност".
САЩ и Русия договарят примирието и краят на войнтата. Това с което Европа трябва да се ангажира в момента е не как да налива още оръжие и бензин в тая месомелачка с лозунга, че "Украйна не трябва да загуби тази война", а да направи така че Украйна да не започне вътрешна гражданска война. С Русия войната завършва, и не трябва да изненадва никого факта, че Украйна е победената. Никой не е и очаквал обратното. Русия нямаше да позволи да загуби, няма как страната с най-голям ядрен потенциал да се остави да бъде победена. Ако нещата там отиваха толкова зле, те щяха да натиснат копчето. Никой не вярваше на тези "червени линии"... блъфират, няма да посмеят, няма да рискуват. Просто Запада усети, че този път в Русия се закучиха сериозно. Особенно след орешника. Някъде светна голямата червена лампа, че сме на една крачка от ядрената катастрофа. Това, което Байдън не разбра беше, че навсякъде извън Украйна на никой не му се умира, и че заради това дали Зеленски или Путин ще командва в Донбас не си заслужава целия свят да отиде на кино. Дали е честно. Някой ще кажат, че не е. На този свят никога нещата не са били само "честното" и "доброто" да побеждават. За загубилите винаги ще е нечестно. И в моя живот, и във вашия на ниво индивидуална личност е същото. Понякога губим, но рано или късно трябва да го приемем и да продължим. Другия избор е да останем в миналото. И да се терзаем, че не е било честно или не е било добро.
Европейците трябва да предотвратят вътрешния конфликт в Украйна. Защото ако в момента съотношението на убитите цивилни - към убитите военни на фронта е 1 към 200, 300, 500 или 1000, то при гражданска война ще е 50 на 50. И ако трябва да влязат миротворци те няма да са там да се пази границата с Русия, а за да не се избият украинците помежду си.
Моля се да не съм прав, но и аз като украинката от Тик Ток виждам, че лампите в залата скоро ще светнат.

# 4 126
Откъде дойде тази глупост за гражданска война?
Значи руснаците не са заплаха и няма да убиват повече никого, а украинците ще почнат да се избиват едни други.
И тези грехове ли ще им припишете, за да оневините руснаците и алчността си?

# 4 127
Тръмп:
▪️За  посещението на Зеленски - "да дойде щом иска";
▪️САЩ биха искали да купуват минерали от Русия;
▪️Присъствието на мироопазващи войски в Украйна трябва да бъде във форма, която е приемлива за всички страни;
▪️Европа ще отговаря за предоставянето на помощ на Украйна в бъдеще;
▪️Обмисля възможността за премахване на санкциите срещу Руската федерация в бъдеще.

Политико пък пише, че са се закучили нещата с обещаната военна помощ от 29млрд. на Украйна. Италия, Испания и Португалия са поискали сумата да дойде или от общоевропейски заем, или да се изключат разходите за отбрана от бюджетните дефицити.

# 4 128
Опосум, всеки има свое мнение.
Не го налагам на никого. Опасявам се, че когато една цяла нация се усети, че е била лъгана и заблуждавана не 3 години, ами повече от 20 сигурно някои хора ще им избие клапана.
Това което става там е национална катастрофа на забавен кадър. Щото слушаха Сульо, Пульо, Джонсън, Нюланд, Байдън и другите, които им обещаваха и ги купуваха за жълти стотинки. САЩ са най-виновни за това. Но докато при другите (Афганистан, Ирак, Виетнам) са се изсухляли оставайки всичкото оръжие и оборудване и отписвайки цялата авантюра като кофти сделка, то тук са решили (Тръмп) че този път трябв да си осребрят разходите.
Кофтито е, че има много оръжие в украинското население, много хора са нарочени за предатели, много са загубили близки от насилствена мобилизация, много са останали просто на улицата...
Пак казвам - дано не съм прав.

# 4 129
И от кого е била лъгана и заблуждавана три години? Не смятам, че украинците не знаят всеки от техните политици какво представлява и че не са наясно за корупцията. Все едно да кажеш, че ние не си познаваме нашите.
Дори в първите дни на войната не е настъпил хаос, не вярвам, че ще настъпи сега, когато са създали ред и правила.
Аз не видях в Украйна предпоставки за гражданска война сред хората, освен това поне в градовете, в които бях, беше много спокойно, чувствахме се в безопасност и хората бяха дружелюбни.
Да се е променило всичко коренно за една година ми се струва малко вероятно.
Единствено може да има нещо от типа на войнишко въстание или подобно, но това не е гражданска война. И дори това ми се струва невероятно, щом не стана досега.
П.П. Между другото и ние се притеснявахме от многото оръжие, от това че хората може да са изнервени, даже едни други българи искаха да остават в новогодишната нощ в убежището, защото ги бяха наплашили, че ще има стрелба и ще бъде опасно. Когато споделих опасенията си с персонала, те бяха истински удивени как може дори да си го помислим. И наистина, никъде не видях това, от което се опасявах, че ще бъде като мутренските времена в България, които добре си спомням.
Та затова си мисля, че украинците ще се справят достойно и със следвоенните проблеми, така както ги видях да се справят по време на войната.

# 4 130
  • София
Вариантът е един - Европа. Така, както и нашите истински възрожденци го залагат като архитектура на тяхната следосвобожденска България. Нито ти щем тиранична Русия, нито османлийска Турция.
И добре, че съдбата на държавата не зависи от форумните пристрастия и по-скоро се подгответе съвсем скоро да сложите някое евро в портфейла, а не рубли/турски лири. Sunglasses

Добавяме и възрожденците в темите, които не разбираш, но идваш и ни дърпаш ушите, докато ние сме правите. Това "истински" ме притеснява - и тях ли вече ги канселирате, за да оставите "приемливите" възрожденци, а другите да се правим, че ги е нямало?

Не мисля, че си проследил цялата дискусия, тъй като тя бе изтрита доста по-рано, а отговорът ти е часове след нея. Коментарът ми стои насред празно поле без контекст

# 4 131
Тръмп:
▪За  посещението на Зеленски - "да дойде щом иска";
▪САЩ биха искали да купуват минерали от Русия;
▪Присъствието на мироопазващи войски в Украйна трябва да бъде във форма, която е приемлива за всички страни;
▪Европа ще отговаря за предоставянето на помощ на Украйна в бъдеще;
▪Обмисля възможността за премахване на санкциите срещу Руската федерация в бъдеще.

Политико пък пише, че са се закучили нещата с обещаната военна помощ от 29млрд. на Украйна. Италия, Испания и Португалия са поискали сумата да дойде или от общоевропейски заем, или да се изключат разходите за отбрана от бюджетните дефицити.
По първа точка
“ Чух, че той ще дойде в петък (28 февруари). Със сигурност нямам нищо против, ако той иска да го направи“, заяви Тръмп в Овалния кабинет, цитиран от „Ню Йорк Поуст“.”

# 4 132
„Ако членството в НАТО остане затворено за Украйна, за нашия народ, тогава ние с вас няма да имаме друг избор, освен да изградим НАТО в Украйна“, смята Зеленски."

С чии пари?
Питай Зеленски. Не вярвам да дойдат и да ни джобят по домовете за да се въоръжават. А това, че искат силна и обучена армия е напълно резонно в ситуацията, в която са поставени. И аз не виждам никаква заплаха за нас в тази ситуация. Може да попиташ и с чии пари сега ще вадим средства за отбрана ние, като можеше ако Русия си беше стояла на мястото сега да ги дадем за икономическо развитие, търговия, култура и образование. Но явно светът се променя и приоритетите вече са други.

# 4 133
В Гласове са превели реч на Джефри Сакс пред ЕП. Цялата е много информативна за хода на събитията, които доведоха до днешните събития. Не видях да я има някъде на бг, но я намерих в ютуб, много по-обширна е, превели за само част. Качена е от източници, които не минават за авторитетни, в тях поне на английски не намерих нищо.

В нея той отново казва нещо, което съм чувала и друг път. В периода след 15 декември (ултиматума на Русия) е имал едночасов разговор с Джейк Съливан (съветника по нац. сигурност на Байдън), в който го е молил да не приемат Украйна в НАТО. Съливан му е казал, че Украйна никога няма да е НАТО и Сакс го моли да го каже публично. Съливан отказва и на опасенията, че това ще означава война с Русия го успокоява, че война няма да има.
В допълнение само да напиша, че точно тогава Блинкен обяви, че Украйна рано или късно ще влезе в НАТО.

Та толкоз как никой не е лъгал украинците. Въпрос на време е такава информация да пробие в по-широк кръг

# 4 134
В Гласове са превели реч на Джефри Сакс пред ЕП. Цялата е много информативна за хода на събитията, които доведоха до днешните събития. Не видях да я има някъде на бг, но я намерих в ютуб, много по-обширна е, превели за само част. Качена е от източници, които не минават за авторитетни, в тях поне на английски не намерих нищо.

В нея той отново казва нещо, което съм чувала и друг път. В периода след 15 декември (ултиматума на Русия) е имал едночасов разговор с Джейк Съливан (съветника по нац. сигурност на Байдън), в който го е молил да не приемат Украйна в НАТО. Съливан му е казал, че Украйна никога няма да е НАТО и Сакс го моли да го каже публично. Съливан отказва и на опасенията, че това ще означава война с Русия го успокоява, че война няма да има.
В допълнение само да напиша, че точно тогава Блинкен обяви, че Украйна рано или късно ще влезе в НАТО.

Та толкоз как никой не е лъгал украинците. Въпрос на време е такава информация да пробие в по-широк кръг
В допълнение нещо интересно, което каза доцент Сивилов. Даде интересна гледна точка за членството на Украйна в ЕС. В източна Украйна имало цели индустриални градове с огроми заводи, които би се конкурирали с германските заводи при евентуално членство в ЕС. Това е достатъчна причина да са нямали никакво намерение да ги приемат в ЕС европейците, не и преди да ги затворят. Нека не забравяме, че ние трябваше да затворим няколко реактора на АЕЦ Козлодуй. Всичко е пари и интереси, нищо че в тази тема се свежда до руска пропаганда.

# 4 135
Да спрат да гърмят, пък другото е ...друго, . като в брака, подписът, хартийката ,не го държи.
 От друга страна ,нали изнесоха заводите си на изток, е   , имат терен за изнасяне,  по-близо.
 При разработване на ресурсите, изникват нови селища, Рудозем при нас е  такова, руините ще чистят десетилетия. Да се оправят в тази посока, важното е да не гърмят.

# 4 136
При всички случаи мисля, че Европа има нужда от силна, просперираща и мирна Украйна, конкуренцията от заводите и селскостопанската им продукция да ни е проблемът.....Тъкмо повод да си запашем гащите и да се постегнем малко и ние.

# 4 137
При всички случаи мисля, че Европа има нужда от силна, просперираща и мирна Украйна, конкуренцията от заводите и селскостопанската им продукция да ни е проблемът.....Тъкмо повод да си запашем гащите и да се постегнем малко и ние.
И какъв точно е интереса на Европа от просперища Украйна? Богатите в ЕС имат нужда от пазари и евтина работна ръка, за да останат богати, никакъв интерес нямат от благосъстоянието на Украйна. И как ще обясниш на немския селскостопански производител, че трябва да взима по-малко пари, защото пазарът е залят с евтина украинска продукция. Свалете си розовите очила, всеки гледа първо себе си.

# 4 138
Има един израз - ако искаш мир, готви се за война. Според мен на първо място Украйна трябва да развие военното си производство. И след това да надмине като асортимент, количество и качество това на страните от ЕС.

# 4 139
  • София

Ето тук е цялата реч на Джефри Сакс, уникален е https://economictimes.indiatimes.com/news/international/world-ne … 4254.cms?from=mdr
Има я и накратко с гласов превод на български в тубата:

Сакс е наблюдавал процесите повече от 35 години, бил е съветник на няколко държавни секретари и говори наистина важни и разтърсващи неща.

Общи условия

Активация на акаунт