Най-после да си купя свестни препарати за почистване - 16

• 25 994
  • 407
  •   1
Отговори
# 240
Става и още как, но с накисване.
Побелял кран и слушалка на душ, неподдържани с месеци, натопени в леген с оцет/ имах едно голямо шише /.
Без търкане , извадих като нови.
Само че това е инцидентен случай, няма кой да разглобява и сглобява.
Иска се редовно почистване, за да няма отлагания , които после се чистят трудно.

# 241
Фрош е много ефективен препарат за премахване на котлен камък. Чешмите и душ слушалките стават като нови.
Но на мен ми пречи този аромат на оцет.
Не мога да го търпя ,така както не мога и не ползвам нищо с белина.
На Фрош също толкова ефективен е и препарата със сода за кухня ,където премахва отлагания от мазнини и много замърсени повърхности.
Него го ползвам и ми е постоянен в кухнята.
Както и така не харесваният Пинк паста ,която перфектно изчиства всичко ,стига да не е прекалено мръсно. За подръжка е перфектен. Мивката ми от инокс я прави като нова и отблъсква водата ,а плочките светят.
Всеки с различни предпочитания ,според замърсяванията в къщи.
След всяко готвене чистя печка и котлони. Както и мивка след всяко миене на чинии. И още други. Но всеки е с различни приоритети ,така че е нормално всеки да харесва различни препарати според степента на замърсяване.

# 242
Дайте ми снимки на тия препарати на Фрош, моля! Аз май пак отключвам лудост на тема препарати и ще започвам да събирам и да си правя колекция 😆.
Искам и аз за мивка от инокс, да я прави да свети. На Циф май видях специален за инокс, мисля да го взема, дали е хубав?

Последна редакция: сб, 30 авг 2025, 19:03 от Morkovelka99

# 243
ColorIndex благодаря за разясненията по химия и назидателното натъртване за германците.
В крайна сметка не се разбра кой препарат препоръчваш.

# 244
Ето пастата. Аз почиствам всичко с нея в кухнята. Плотове ,печка ,котлони ,мивка ,плочки.

Ето препаратът с оцет ,но моят беше и с мирис на малини.

Този препарат го ползвам само за ламинат ,защото не матира а става лъскав.
Пръскам с приставката за пяна по ламината и после го бърша с мопа.
За съжаление не мога да намеря препарат ,който се разтваря във вода със същият ефект. Мирише невероятно свежо после.

Някой може ли да ми каже този препарат с какъв мирис е? Няма оцет вътре ,би трябвало да мирише на свежи лимони.
Ако някой го е ползвал ,моля да сподели мнение.

# 245
  • Бургас
Аз да повторя - тази паста не е точно паста, а фин абразив. Даже обезмасляващите й свойства никак не се усещат. После иска здраво изплакване. Да се чисти мивката - хубаво. Не знам колко е ефективна, не ми е замърсена че да направя разлика. Но върху тигана, отвън, не останах очарована. Сигурно и циф върши същата работа. Ще я изхабя ама не съм впечатлена.

# 246
  • София
Доволна съм от този за мивката специално. Лъсва много добре.

# 247
Аз да повторя - тази паста не е точно паста, а фин абразив. Даже обезмасляващите й свойства никак не се усещат. После иска здраво изплакване. Да се чисти мивката - хубаво. Не знам колко е ефективна, не ми е замърсена че да направя разлика. Но върху тигана, отвън, не останах очарована. Сигурно и циф върши същата работа. Ще я изхабя ама не съм впечатлена.
Тази паста почиства перфектно не толкова мръсни повърхности.
Пак повтарям ,че когато в къщи се подържа ,не са нужни толкова агресивни препарати.
Печката и котлоните ги чистя след всяко готвене. Днес правих във фурната чушки с яйца и сирене и още докато беше топла я минах с Пинк пастата и блесна ,стъклото също. Инокса става като нов и отблъсква водата. Не очаквайте този препарат да чисти силни мазнини и загорели повърхности. За тази цел ползвам активният гел за фурна и кухня или на Фрош препаратът за кухня със сода.
Плотовете на кухнята също светват с пастата на Пинк.
Първо хубаво разнасям ,разтърквам и после със влажна почивка или микрофибър на кърпа обирам и подсушавам.
Изобщо не е хамалогия. Прави се за 5 минути време.
Снимка от фурната.

Последна редакция: сб, 30 авг 2025, 18:57 от mavina1380

# 248
Пастата я знам, но не съм я ползвала още заради коментарите, че не е нищо особено. Този Фрош с портокал и аз му се чудих онзи ден имаше и розов в шише с помпа сигурно е бил този с малини.
Този на Дм го имам, но имам чувството, че само полива, а не чисти.
Видях и това

Ще купя обаче препоръчания от Мики, защото е с помпа и е по- удобно.
Онзи ден взех два за Медикс срещу микроби. Единият май беше за фурна и се сега се чудя да го използвам ли по предназначението му.

# 249
Като имах иноксова мивка бях много доволна от тази паста на dr. Beckmann
Също е абразив. Подходящ за мивки, тенджери, тигани, фурни … чисти, полира и оставя филм, който не задържа вода.
Розовата паста така и не я пробвах. При нас се продава в магазини евтини от типа “всичко за 1 лев”.

# 250
Маниак съм на тема препарати и имам почти всички, които се продават. Иноксовата мивка, за мен, най-добре се чисти с прах за пране. Преди имах българска иноксова мивка, която буквално пускаше искри, когато я изчистя. Сега имам на Тека, с доживотна гаранция, но е някак много леко матирана и никога не може да блесне така, освен това и се драска. Иначе ми е много удобна, огромна е и има разни аксесоари за удобство, но не е така бляскава.

# 251
Без ефективна химия няма да стане, да не говорим, че оцетната киселина също си има химична формула (CH3COOH), както и лимонената. Идеята да се премахне котления камък (калциев карбонат най-вече, CaCO3) е да се измести въглената киселина от това съединение (отделя се СО2, балончета, по това се познава, че протича исканата химична реакция) и да се превърне калциевия йон във водоразтворима сол - такива освен ацетатите и цитратите ( и други органични киселини) са и хлоридите и нитратите, но солната/азотната киселини са агресивни и изискват добавка инхибитор на корозията. Оцетната киселина е изключително слаба и практически в използвания вид неспособна да реагира с нужната скорост при стайна температура (и смърди ужасно), лимонената също изисква нагряване (с нея се чистят чайници и кани за подгряване на вода успешно). Най-често се използва орто-фосфорна (има я в кока-колата) или сулфонамидна киселини. За млечната киселина нямам инфо. Германците отдавна не са никакво мерило за каквото и да е.

Изключително интересно, много благодаря за разяснението!
Дали може само и конкретен препарат да посочите?

# 252
Маниак съм на тема препарати и имам почти всички, които се продават. Иноксовата мивка, за мен, най-добре се чисти с прах за пране. Преди имах българска иноксова мивка, която буквално пускаше искри, когато я изчистя. Сега имам на Тека, с доживотна гаранция, но е някак много леко матирана и никога не може да блесне така, освен това и се драска. Иначе ми е много удобна, огромна е и има разни аксесоари за удобство, но не е така бляскава.
Интересно. Това с прахът за пране не го знаех. Задължително ,ще се пробва.
А има ли значение какъв прах ,ще се ползва или просто трябва да е прах за пране?
Днес научих нещо ново благодарение на Вас!

# 253
Аз пера обикновено с Ариел и с него си чистя и мивката. Само че задължително с ръкавици, прахът е доста агресивен и по-трудно се изплаква. Обикновено го забърсвам с микрофибърна кърпа, с която се почиства още по-добре, после плакна

# 254
Благодаря ,ще го пробвам.

Моля за съвет за почистващ препарат за ламинат ,който прави ламината лъскав и без следи.
Ползвам спрея на Фрош ,който се води универсален с портокал ,но той не се разрежда. За сега този препарат чисти най-хубаво. Но ми се иска препарат ,който се разтваря с вода.

Общи условия

Активация на акаунт