?Въпроси всякакви за СО? 2025

• 245 176
  • 6 795
  •   1
Отговори
# 6 705
Изненадана съм, че подарък за празници на близки хора, с които е възможно да се събираш няколко пъти в годината, и на които искаш да покажеш отношение чрез вещ, се приема така бездушно. Какво ви радва, бе хора?
Това не било нужно, онова не било задължително, ами щом имате такова безразлично  отношение към близките си, то е ясно и че ще се хвърлят подобни безлични подаръци под елхата.
Аз съм емоционална и ми е лично. И когато правя подаръци, и когато получавам.
Пък нека всеки си е какъвто си е. Затова сме различни.

Мен ме радва да видя племенничките си. И са добре дошли в дома ми по всяко време, не чакат специална покана. Скъпият подарък не е задължително да показва отношение към получаващия. Смисълът на Коледа не е в скъпите или "безлични" подаръци, някой го написа вече, няма да се повтарям. Добрите отношения в семейството са важни.
Момичето не се обадило същата вечер и веднага невъзпитано го изкарахте. Може да не е имало възможност, да са имали гости или да са ходили на гости, да не й е било добре... Нали е благодарила на другия ден? Вече може и да я поканят на гости.

# 6 706
А не ви ли се е случвало в забързаното ежедневие да Не си отворите подаръка веднага?
На мен ми се е случвало и по няколко дни, ама хайде аз имам сумати малки деца, сигурно по-скоро е изключение моето.

Сега докато четох се замислих, че съвсем спокойно може да съм аз племенницата на Таис, (не съм очевидно), но ми се е случвало да благодаря след ден, два или ако ще се виждаме - като се видим.
Защото отварям подаръците на спокойствие, когато мога да си ги разгледам, да се насладя. Не късам и не хвърлям хартии, такъв си ми е темперамента.
Скоро една приятелка ми писа, да благодари за подарък за детето и от мен, два месеца по-късно. Дала му ги е със закъснение, защото... нещо си.

Може племенницата да не го е отворила веднага, да си го е разгледала по-късно. С мъжа и да са правили мега як секс и да е заспала и на другия ден да е писала.

Но в крайна сметка, тя писа и благодари! Защо още се обсъжда кой колко е неблагодарен и невъзпитан:))))
Благодарна и възпитана е.

П.п честно казано млада жена, която се държи необичайно за себе си, много дълго е безработна, не е посетила майка си за Коледа сякаш без причина - аз бих проверила какво става. Този приятел познавате ли го, дали всичко е наред с нея?
Никой млад човек не седи безработен по година, това е странно

# 6 707
  • France
... Какво ви радва, бе хора? ...
Ами срещата със самите близки! Отдавна не съм на 10, че да припадам, че имам ново лего. И знам, че точно хората сме преходни. Иначе всичко си имам и нищо не ми трябва. Много малко материални неща могат наистина да ме зарадват

# 6 708
А не ви ли се е случвало в забързаното ежедневие да Не си отворите подаръка веднага?

Няма начин да не го отворя. Е, пет минути може да изчакам. Приказваме си. Може и 10. Ама отварям, как така няма да отворя. Grinning

# 6 709
Според мен, tays, си загубила уважение към племенницата си по други поводи и тя вече те дразни и търсиш и очакваш това отношение да е двупосочно. Или иначе казано самонавиваш се и търсиш под вола теле.
“24 часа вече не ми праща благодарности” е върхът на дребнавостта, ама нека си говорим за възпитание, нали...
Младите хора в очите на по-възрастните може да са невъзпитани, аз ги приемам за по-широкоскроени, откровени и нелицемерни и в благодарностите, и в липсата на такива.  
Примерно нямам против да не ми пращат благодарности за подаръци, които така или иначе не съм предала лично (като не е дошла у майка си можеше да я поканиш у вас, нали от 2 месеца ти се моли), но ако усетя такова огорчение, одумване за няма нищо - директно прекъсвам контакт.

Иначе за времето от 24 часа… Праща ми моя леля подарък по куриерска фирма неочаквано, получавам обаждане, че имам пратка, но аз съм в движение и я оставям в офис. Първи ден не отивам, защото съм на работа и след това на лекарски преглед, офисът им затвори, втори ден не отивам, защото трябваше да карам дядо ми в болница, на третия ден най-накрая отивам и се оказва, че е тежък кашон, куриерът ми качва кашона в колата. Казвам на мъжа ми да го свали и казвам, че най-вероятно е подарък от леля ми, той ми казва, че ще го качи на другия ден сутринта. На четвъртия ден вече кашонът е в нас, но след работа бързам да се гримирам и обличам, защото сме канени на рожден ден. Тя звъни “получихте ли подаръка, пробвахте ли го, много време мина”. 100 % е решила, че съм невъзпитана. Аз пък реших, че е редно да изчака, оказа се, че е уред, не знам защо е решила, че веднага ще го пробвам. Е, излъгах я, казах, че съм възхитена и благодарна.

# 6 710
Съгласна съм с това:
П.п честно казано млада жена, която се държи необичайно за себе си, много дълго е безработна, не е посетила майка си за Коледа сякаш без причина - аз бих проверила какво става. Този приятел познавате ли го, дали всичко е наред с нея?
Никой млад човек не седи безработен по година, това е странно

Не всеки държи на материални свидетелства на внимание. Да не казвам, че ако е в дупка, това допълнително може да го натисне надолу.

# 6 711
  • София
Радвам се, че има положителна развръзка поне за този случай. Иначе, за мен най- притеснителното е тази ситуация е евентуалното състояние на момичето.
Не работи от много време, а е била на добри позиции, не идва да празнува Коледа. Изобщо... Странна е цялата работа.

# 6 712
Лили, няма да я обсъждам повече. Вчера отговарях на въпроси по повод моята емоция.
Момчето е много свястно, познаваме го и аз го одобрявам.  И най- важното е, че се обичат и тя е щастлива.

Е, Фил, естествено, че това е най- важно.
И аз всичко си имам, и не само аз, а всички възрастни. Ако тръгнем в тази посока на разсъждения, ще стигнем до словесен тупик. Подаръците са символични, но лични и това ги прави уникални. За мен са част от радостта от близостта. Много мило ми стана, когато водих при нотариус снаха ми, баща и и брат и миналата година малко след НГ и видях и тримата с чорапите, които им бях подарила, а живеят всеки в къщата си. Ми яко е, много се изкефих.

На така.
Вчера още приключих темата, включих се, за да не се преиначава, няма какво да обсъждаме повече племенницата ми.
Благодаря пак!

# 6 713
Или хората имат по един чифт чорапи, или знаят колко си тънкообидна и някой от тях е строил другите да се накичат и обуят с подаръците ти. Grinning

# 6 714
  • София
Аз тази Коледа за сефте ползвах подарък, даден ми десетилетие по- рано. Узрях за него, въпреки вътрешния ми потрес при получаването му.
Оня ден благодарих 😂

# 6 715
Като сме подхванали темата с подаръците – за мен е също толкова невъзпитано да зафижнеш подаръка някъде като го вземеш и да не го отвориш веднага, за да благодариш. След като човекът си е направил труда да ми вземе подарък, дори и да не ми харесва, ще го отворя и ще благодаря за жеста. Винаги са ми правили лошо впечатление хората, които вземат, прибират, махат, носят в друга стая без дори да погледнат на момента подаръка. Грубо и невъзпитано.

# 6 716
BasilA, да, и на мен ми е правило лошо впечатление, докато една приятелка не ми каза, че според нея така е възпитано и в нейното семейство е като етикет, другото мерене и разглеждане пред всички гости било проява на лош вкус. Също ми каза, че отварянето пред гостите и подаряващия може да доведе до сконфузни ситуации - примерно да не можеш да скриеш разочарованието си, да ти подарят нещо, което абсурд да ти стане, самите гости да сравняват подаръците си и т.н. Има логика. Затова гледам да не си правя заключения за отношението и възпитанието на хората по такива случки. Освен ако не е някакво абсурдно отношение като “какъв е този тъп/евтин подарък” или нещо такова.

# 6 717
Или хората имат по един чифт чорапи, или знаят колко си тънкообидна и някой от тях е строил другите да се накичат и обуят с подаръците ти. Grinning
Хич не съм тънкообидна. Не съм питала дали са се наговорили, а дори така да е, какво от това. Ми страхотно беше 🤣

# 6 718
  • София
Имаше дискусии в този форум, точно за подаръците и отварянето им.
Аз съм учена, че при малка сбирка с близки хора се отваря на момента, но при повече хора и особено в заведение не е редно, защото скъп подарък от един, може да накара друг да се почувства неудобно.

# 6 719
  • Далечният изток
Мда... Още помня един случай от бедните ми години. Все пак бях отделила някаква сума за подарък на свекървата. Детето го подари, тя даже не го погледна, а го захвърли на дивана.

Общи условия

Активация на акаунт