Избор на Airfryer - тема 4

• 31 675
  • 750
  •   1
Отговори
# 705
  • София
Сложи си модела да го видим из нета.

Това е моделът.
https://cosori.bg/produkt/cosori-turbo-tower-pro-caf-dc123s/

Сирос, в упътването не видях такава опция, така че явно няма, което е жалко. Дори сега видях в отзивите от страниците на косори, че един мъж е коментирал точно липсата на възможност за избор на нагреватели.

Невена, благодаря за препоръката, но по-добре да пека баницата в голямата фурна, при това положение.

Надявам се все пак да се включи и някой, който има точно този модел на Косори, за да знам дали проблемът е само в моя уред, или просто долният реотан си пече по-слабо при този модел.

# 706
според мен ако е в долната кошница би трябвало да се изпече и отдолу 170* BAKE 30-40мин. - защото видимо ако е в горната кошница е по далеч от долния реотан.
Странно според мен ако е в гаранция направо им го връщай и искай смяна!
би трябвало да пече перфектно - то е вид мини фурна това АФ
по компактно и по бързо да се готви.
Не е ок да не можеш да опечеш баница!

# 707
  • 1st floor
Може да потърсиш клипове с рецепти за баница в конкретния модел. Или директно да потърсиш или питаш в тази група във ФБ:
https://www.facebook.com/groups/3246092335619548

Така ще разбереш дали уредът има проблем или си е такъв.

# 708
  • София
Здравейте,
искам да се допитам до вас преди да се обърна към Косори.
Накратко - имам Turbo Tower съвсем отскоро, наистина съм много доволна от уреда, писах доста в тази тема, но вече втори опит правя за баница и не се получава. Пека я в долната кошница, която е с горен и долен реотан, използвам програма Bake 165 градуса. Ами какво да ви кажа - баницата се изпича неравномерно - отгоре тръгва да изгаря, а отдолу и вътре стои сурова.
Първият път пекох баницата на решетка и понеже беше сурова отдолу, реших, че следващият път ще пека директно на дъното на кошницата. Ами резултатът пак е същият. Наложи се да я обръщам и въпреки това в средата беше сурова, та я допичах на голямата фурна. Явно долният реотан е слаб. Сега като се замисля и при други ястия го забелязвам, но там винаги разбърквам и не е толкова очевидно.

Според вас това за рекламация ли е или да се примиря, че този модел просто си върви с този дефект?
Скрит текст:

Според мен, проблемът не е в еърфрайъра, а в това, че баницата заема цялата площ на кошницата и така не остава място, през което горещият въздух да проникне под нея. По-горе писах, че тези уреди пекат с въздух, а не с лъчиста топлина. Реотаните служат за нагорещяване на въздуха, а не директно да пекат храната. Долният реотан е слаб, защото ролята му е спомагателна.

В еърфрайъра просто трябва храната да се поставя така, че да има място въздухът да циркулира около и под нея. Във вашия случай, може да разделите баницата на две и да я изпечете на два пъти, препоръчително върху решетката. Иначе, когато баницата е така плътно поставена, горещия въздух циркулира само над нея и съответно запича само от горната страна.

Аз например пека прави, дълги банички, направени от готови кори, навити на рулца. От един пакет кори излизат осем банички, които пека на два пъти по четири, с разстояние между тях. Моята Нинджа е само с един реотан и затова към края на времето ги обръщам. Стават перфектни. Впрочем, те се изпичат дори и без обръщане, но аз го правя, за да получа еднакъв цвят от всички страни.

# 709
Здравейте, какво ви е мнението за този модел на Cosori https://cosori.bg/produkt/cosori-dual-blaze-air-fryer-caf-p583s-black/
Чудя се между него и еър фраер на Филипс https://www.technomarket.bg/gotvene-na-para/philips-hd9270-00-09210658

# 710
На Филипс само като видя макс темп 200 градуса и се отказвам , покритието какво ли е ?

# 711
  • Paris, France
Е, на Cosori 205-те градуса не виждам какво ще променят. Пекла съм на 200° в такъв уред пилешки копани, които пека във фурната на 240° градуса на долен реотан без вентилатор и станаха за същото време и даже по-бързо. От повече градуси виждам смисъл единствено за roast beef. И аз в началото бях скептична.

Предпочитам 100 пъти показаното Cosori dual blaze, защото има долен реотан и пече много добре, дори тестени. Повечето неща нямат никаква нужда от обръщане и разтръскване в Cosori а във Филипсите не е точно така.

Dual blaze има функция да държи храната топла, което е голямо удобство за студенти и семейства, в които хората не се хранят по едно и също време. Филипсът не знам да ли има тази функция.

Аз бих купила Dual blaze със затворени очи. Единствено цената ми се вижда ужасно висока. Във Франция и Германия винаги се намира под 300 лева. Видях:

https://www.cdiscount.com/electromenager/petits-appareils-de-cui … 810043377409.html

# 712
А като цяло според вас кок фраер е добър, като температура до какво градуси е хубаво да стига?
Фурната ми стига до 275градуса и е голямо удобство 😅 и ако нещо ще се мотка ми става напълно излишно. Доста се колебая дали изобщо имам нужда от уред, аз обичам да готвя, почивам си така и не знам дали няма да ми убие удоволствието по някакъв начин

# 713
Извинявайте за градусите не съм видяла  , аз си знам за ''моя"'- 230 този който заглеждам и си мисля , че и дуал блейз е толкова , тъй като и него бях харесала.
Между другото и на мен не ми трябва , но ми е интересно и искам да го имам.

# 714
  • Paris, France
"Добър" и "хубаво" са разтегливи понятия. Няма добър и лош, има здраво покритие, функции, които ви устройват. Един държи на едно, а друг на друго.

Тези уреди са за бързо готвене на малко количество храна и не заменят на 100% фурна. Естествено, че ще е много добре да имат 25 или 30°С за пълноценно втасване и разни ферментации, 500°С за пица и да се самопочистват, избор на температура до градус, заедно с избор кой реотан да работи и дали да работи вентилатора, но това е непостижимо в съвременен малък уред. У свекърва ми имахме настолна фурничка Moulinex, която вдигаше до 275°С, но в момента Мулинекс вдигат до 230° и даже с 250° отдавна не се намират.

По-големите уреди и повечето уреди на Ninja вдигат до по-високи градуси, 260° максимално в някои грилове, които се отварят като ракла. Ninja max pro вдига до 260°С.

Градусите на хартия не винаги имат общо с резултата. Имам рецепта за хляб, която е за уред Филипс и се пече на 120° за 15 минути ако не се обръща за долна кора. В една Ninja трябваше да пека на 160° за да стане същото, а в един карфурски и на 180° не беше готов след 20 минути.

Тези уреди не убиват удоволствието от готвене. Това не е робот, който кълца, после пържи накълцаното сам, готви и накрая пасира сам, а някои даже си вземат сами продуктите в нужното време. По air fryer даже може да има повече хамалогия с чистенето.

Предимствата на air fryer в сравнение с фурна са:

1. Използват много по малко енергия, до 3-4 пъти по-малко енергия от фурната.

2. Заемат по-малко място, така че в малко жилище да се сложи миялна или пералня на мястото на фурната.

3. Преносими са и могат да се махат от плота и да се носят другаде при пътуване.

4. Повечето с долен реотан и много без долен не изискват предварително загряване.

5. Храната се приготвя бързо, много по-бързо, отколкото във фурната. Не са по-бързи от комбинирана микровълнова с конвекция за тестени и големи парчета храна, които трябва да са добре изпечени вътре, но качеството на изпичане на тестените е по-добро ако има долен реотан. Микровълновата понякога сготвя прекалено бързо вътрешността и хлябът става с малки дупки, макар и хубава кора от вентилатора. Просто няма време да се надигне на долен реотан.

Ние още нямаме air fryer. 4 човека сме, газта е евтина и си готвя в газовата фурна, но е по-бавно и като е горещо в кухнята става ад. Ако бях сама, щях да имам това, което имах като студентка - микровълнова с долен и горен реотан и конвенция. Трудно се намират, но вършат работа, а и ям основно готвено, та мултикукър с налягане, уок, тиган и и малка тенджерка ще са ми предостатъчни.

Много студенти си купуват комбиниран мултикукър с налягане и капак за air fry. Така имат избор без да им трябва много място. Други карат на air fry и нищо друго не им трябва. В някои домакинства имат мултикукър, фурна и 2 air fryer-а. Синът ми иска air fryer с чекмедже. Дъщеря ми иска готвещия робот с каната (Thermomix) и не държи на печене.

Вие си решавате трябва ли ви. За себе си зная, че 6 литров с чекмедже и долен реотан би ми бил от голяма полза, но нямаме повече място.

# 715
Благодаря за изчерпателния отговор 😊

# 716
Ralralral така баница не съм пекла, но правя тези по рецепта на tanyacoocking ,конкретно за този модел и се получават хубави банички. Кексове обаче често пека вътре като слагам само хартия за печене. Отдолу никога не е запечено както отгоре, но не са ми били сурови. Само с тази конкретна баницата ли имаш този проблем?

# 717
... Фурната ми стига до 275градуса и е голямо удобство 😅 и ако нещо ще се мотка ми става напълно излишно. Доста се колебая дали изобщо имам нужда от уред, аз обичам да готвя, почивам си така и не знам дали няма да ми убие удоволствието по някакъв начин
Имам еърфрайър, но често ползвам и фурната на печката в режима с вентилатор (за да не загаря бързо отгоре), във фурната нещата стават еднакво бързо, а и ми е по-лесно да отварям, доливам вода при нужда в тавата (когато рецептата го изисква)  и пр., може да се приготви наведнъж по-голямо количество и др. Добре е човек да използва напълно възможностите на фурната. Едно от предимствата на еърфрайъра е, че има по-малка площ за чистене, особено ако се ползват хартиени тавички. Но натрупаният опит с фурната (кое как и за колко време става) не бива да се изоставя, еърфраърът е подходящ за определени цели и рецепти. Що се отнася до готвенето с по-малко мазнина, то и  при готвене във фурната никой не ни задължава да слагаме много мазнина.Simple Smile  Досега не съм видяла в кулинарно предаване по ТВ еърфрайър (може и да греша, но не съм забелязала), но фурни и котлони - задължително.

# 718
Здравейте
Точно в момент ,в който бях решила да поръчам двоен еър фраер Филипс серия 5000,бях разколебана от прочетено тук и се загледах пак в двоен Ninja Foodi MAX Dual Zone AF400EU  2.470W.,или NINJA
AIR FRYER NINJA AF500EU
Чудя се ,решаващи ли са максималните 240 гр. при Нинджата за сметка на 200 при Филипса.
Моля дайте ми съвет,кой да избера.

Последна редакция: нд, 02 ное 2025, 11:15 от Agila

# 719
  • Пловдив
Привет на всички! Ще съм благодарна, ако ми помогнете в избора на нов еърфраер! Simple Smile
В момента имам Филипс ХЛ, не помня точно кой модел е, 6.2л. преди 2г. може би съм го взимала.Работи си, доволна съм, но ме дразни, че кошницата някакси много се "захаби", въпреки че редовно го почиствам...Ползвам го често и бих инвестирала в нов, като че ли Косори и Нинджа са най-нашумели сега... Виждам,че вече има модели и с долен реотан. И с две кошници. Може ли да се ползва само едната?
Към какво бихте ме насочили?

Общи условия

Активация на акаунт