Стъпване на пръсти

• 1 003
  • 24
  •   1
Отговори
Здравейте, мами! До кога е нормално бебето да стъпва на пръсти? Мояг герой е на 9м почти и сега се опитва да се изправя, но стъпва на пръсти. Педито казва да не го слагам в проходилка, че така щял да проходи и вече го има "заложено" в него, та се притеснявам. Правя масаж на стъпалото, но си мислех, че отначало е нормално да стъпват така. При вас как е/беше?

# 1
  • София
Въобще не е стъпвал на пръсти. Не съм ползвала проходилки, колани, не съм го държала... Оставях го изцяло сам да се изправя, държи за каквото успее и т.н.

# 2
Проходилки, паяци и всякакви “помощни” средства са отречени отдавна, точно заради неправилното прохождане и натоварване на ставите.
Хубаво е, че рано сте забелязали стъпването на пръсти и детето е само на 9 месеца, ще се коригира, просто не го слагайте повече и да се отглежда на земята. Ограждения тип кошара също са непрепоръчителни.
Аз съм виждала и над 2 - годишни деца, които скачат вместо да ходят и ако детето не се коригира само бих го завела на ортопед.
Вкъщи бих го оставила босо, а навън с боси обувки.
Наясно съм колко е скандално за роднините, особено по-възрастните. Този мач го играх, собствената ми майка чакаше всеки ден влизането най-малкото в болница, то пък за две години имаше, грубо казано, само два пъти сополи Grinning

# 3
  • София
Естествено, че е стъпвала и на пръсти и се е надигала. Нямала е обаче никакви помощни средства като проходилки или нещо тип бънджи. Помня, че го правеше до едно време и после престана. Ако нещо Ви притеснява по-добре посетете ортопед.

# 4
В проходилка го слагам за по 10на мин, а в бънджи за не повече от 5, на всеки буден интервал. Не знам защо ми каза, че бънджи- може, а проходилка- не. То за мен е едно и също- детето стъпва на пръсти и на двете. Явно ще ги спра.

# 5
Ето ти една стара тема с различни мнения. Детето си е твое и ти си решаваш кое е най-доброто за него.

https://m.bg-mamma.com/?topic=1296065

# 6
Ето ти една стара тема с различни мнения. Детето си е твое и ти си решаваш кое е най-доброто за него.

https://m.bg-mamma.com/?topic=1296065
Благодаря!

# 7
Моето още ходи на пръсти понякога, защото така иска. Различни начини на ходене помагат за заздравяване на стъпалото. Но не е проходила на пръсти. Просто в един момент видя, че може. Като ходенето назад.
Ако го слагате в проходилка и ходи така заради нея (т.е. в самата проходилка се отбутва на пръсти) аз лично бих посъветвала да спрете. Ако не го слагате и просто така се изправя - оставяте го. Можете да нагласяте стъпалата, за да свиква. Моята в началото стъпваше на външната страна на крачетата, защото се изправяше от жабка. Ако искате нещо помощно - проходилка за бутане (Уокър).
Но избор, преценка, рискове и т.н. са си лично ваши Simple Smile

# 8
Моето още ходи на пръсти понякога, защото така иска. Различни начини на ходене помагат за заздравяване на стъпалото. Но не е проходила на пръсти. Просто в един момент видя, че може. Като ходенето назад.
Ако го слагате в проходилка и ходи така заради нея (т.е. в самата проходилка се отбутва на пръсти) аз лично бих посъветвала да спрете. Ако не го слагате и просто така се изправя - оставяте го. Можете да нагласяте стъпалата, за да свиква. Моята в началото стъпваше на външната страна на крачетата, защото се изправяше от жабка. Ако искате нещо помощно - проходилка за бутане (Уокър).

Пли изправянето стъпва на пръстчета. На проходилката също е така. Понякога успява на цяло ходило, но започвам да си мисля, че може да му навреди, щом е тръгнал така.

# 9
  • София
Уокър може, да. Но проходилка – не, от доста време ги отрекоха.

# 10
  • София

Пли изправянето стъпва на пръстчета. На проходилката също е така. Понякога успява на цяло ходило, но започвам да си мисля, че може да му навреди, щом е тръгнал така.

Мисля, че сама си отговаряте на въпроса при вашето дете от какво се е появило. Преустановете ползването на проходилка.

# 11
Стъпване на пръсти е нормално до към 2 годишна възраст, част от прохождането е. Ако продължава и след това и доминира ходенето, вече е добре да се направи оценка дали няма скъсяване на сухожилие.
Темата ме вълнува, защото малката прохожда в момента, та изчетох доста материали. След като проходи стабилно, ще я заведа да я погледне и ортопед профилактично.  Но тя не ползва нито бънджита, нито проходилки, нито каишки.

# 12
Стъпване на пръсти е нормално до към 2 годишна възраст, част от прохождането е. Ако продължава и след това и доминира ходенето, вече е добре да се направи оценка дали няма скъсяване на сухожилие.
Темата ме вълнува, защото малката прохожда в момента, та изчетох доста материали. След като проходи стабилно, ще я заведа да я погледне и ортопед профилактично.  Но тя не ползва нито бънджита, нито проходилки, нито каишки.
За скъсяването на Ахилеса непрекъснато правя масаж на стъпалото. Как се справихте с прохождането без помощни средства- от кога започнахте, как водихте детето? Слушала съм и мнения, че ако се хваща подмишница- има опасност да се възпали лимфен възел. Та...вече съм объркана доволно

# 13
Никак!😅 Колкото можеше сама - толкова.

# 14
Никак не сме "справили" с прохождането - детето ще проходи когато е готово. В момента е на година и два месеца, ходи като се придържа към мебелите и в някакъв момент като се почувства готово ще се пусне. Ако вашето дете е на 9 месеца не разбирам защо се притеснявате - оставете го да се развива със собствено темпо.

Общи условия

Активация на акаунт