Почитатели на исторически филми, period drama и екранизации по романи - 18

• 39 676
  • 596
  •   1
Отговори
# 585
Да, древните гърци са имали колонии в Африка.
Да, сред хората, които са се смятали за гърци, е имало и хора с тъмна или черна кожа, макар че това не е било типично за населението на континентална Гърция.
Скрит текст:
Гръцки колонии в Африка

От VII век пр.н.е. нататък гърците основават редица колонии по африканското крайбрежие, най-вече в Северна Африка. Най-известните са:

Кирена – основана около 631 г. пр.н.е. от преселници от остров Тера (Санторини). Тя става център на областта Киренайка.
Навкратис – гръцки търговски град в делтата на Нил, създаден с разрешението на египетските фараони.
По крайбрежието на днешните Либия и Египет е имало и други по-малки гръцки селища.

Тези колонии са били част от гръцкия свят, като жителите им са говорели гръцки, почитали са гръцките богове и са участвали в гръцката култура.

Имало ли е чернокожи гърци?

Тук е важно да се прави разлика между етнически произход, гражданство и културна принадлежност.

В древността „грък“ (елин) се е определял предимно чрез:

езика;
културата;
религията;
принадлежността към гръцките градове-държави.

Поради търговията, войните и миграциите в гръцкия свят са живели хора от различен произход, включително от:

Египет,
Нубия,
Етиопия.

Древните гърци използвали думата „айтиопес“ („изгорелолики“) за народите на юг от Египет, които описвали като хора с много тъмна кожа.

Ако човек с такъв произход е живял в гръцка колония, говорел е гръцки и е бил интегриран в гръцкото общество, той е можел да бъде възприеман като част от гръцкия свят. В елинистическата епоха (след Александър Велики) това става още по-често, тъй като гръцката култура се разпространява от Египет до Азия и различни народи я възприемат.

Какво показват изображенията?

По древногръцките вази има изображения на хора с черна кожа, особено на нубийци и етиопци. Това показва, че гърците са познавали народите от Африка на юг от Египет и са поддържали контакти с тях. Въпреки това тези изображения сами по себе си не означават, че повечето гърци са били чернокожи.

Заключение
Древна Гърция действително е имала колонии в Африка, главно в Египет и Либия.
В гръцкия свят е имало хора с африкански произход, включително и с черна кожа, особено в северноафриканските градове и по време на елинистическата епоха.
Няма исторически доказателства, че населението на континентална Древна Гърция като цяло е било чернокожо; то е било предимно от местен егейски и източносредиземноморски произход, но гръцкият свят е бил разнообразен и многоетнически, особено в големите търговски центрове и колонии.

https://chatgpt.com/s/t_6a68c5e799d08191a8d37e58a19bac63

PS Хубаво е да си правим по някоя бърза историческа справка от време на време.

Последна редакция: вт, 28 юли 2026, 20:20 от Модератор Бубанка

# 586
  • Галифрей
Филма го гледах и е много хубав. А Хубавата Елена  за която правите всичките егати драмата, аз въобще не я видях, защото историята на филма е за Одисей от А до Я! За един смел мъж който е видял болка,страдание,омраза и иска да се прибера у дома при семейството си обаче има големи опасности.

Последна редакция: вт, 28 юли 2026, 20:20 от Модератор Бубанка

# 587
А дали Другата сестра Бенет вече го има качен някъде със субтитри ?

# 588
Филма го гледах и е много хубав. А Хубавата Елена  за каото правите всичките егати драмата, аз въобще не я видях, защото историята на филма е за Одисей от А до Я! За един смел мъж който е видял болка,страдание,омраза и иска да се прибера у дома при семейството си обаче има големи опасности.
У Одисей от А до Я няма и помен от посттравматичен стрес, вина и угризения на съвестта. Всъщност Одисей от А до Я е наказан заради своя хюбрис - толкова се е възгордял, че се е помислил за равен на боговете. Затова боговете му пречат да се прибере у дома в продължение на 10 години.

Хубавата Елена е дъщеря на Зевс и Леда - спартанска царица. Не съм чувала нито Зевс, нито която и да е спартанска царица да са описвани с негроидни черти.

Последна редакция: вт, 28 юли 2026, 20:21 от Модератор Бубанка

# 589
И аз се учудих от разнообразието в Другата сестра Бенет, но пък сериала беше много добър, премерен. Много по-добър от Бриджъртън. Всъщност Бриджъртън трябваше да е толкова "осъвременен", и щеше да е супер. А вече е пародия.

# 590
  • Галифрей
У Одисей от А до Я няма и помен от посттравматичен стрес, вина и угризения на съвестта. Всъщност Одисей от А до Я е наказан заради своя хюбрис - толкова се е възгордял, че се е помислил за равен на боговете. Затова боговете му пречат да се прибере у дома в продължение на 10 години.

Хубавата Елена е дъщеря на Зевс и Леда - спартанска царица. Не съм чувала нито Зевс, нито която и да е спартанска царица да са описвани с негроидни черти.

Говоря като цяло просто не искам да издавам спойлери. Има и за законът на Зевс и тн. Просто е показано по различен човешки начин. До колкото до Елена тя въобще не е важна там и не я видях. 😁 Посейдон му пречеше най-много,защото рани сина му. Междугото в сериала на Зина принцесата войн, Елена също беше черна мадама ама не съм видяла никой да протестира  срещу това. 😁  Това е измислен персонаж не историческа личност. Филмът показва как един мъж се бори срещу собствените си грахове.

Последна редакция: вт, 28 юли 2026, 20:21 от Модератор Бубанка

# 591
Гопожо, има си канони. Не може Елена да бъде черна мадама... нелепо е.

https://freeimage.host/i/Cvlo3Nt - Хубавата Елена, детайл от Атически червенофигурен кратер (съд), около 450 – 440 г. пр. Хр.

Всичко друго е пропаганда, промиване на мозъци и простотии на холивудските студиа.

# 592
Интересно ми е да чета какво е впечатлило, харесало-нехаресало и пр. на други киномани, но намирам за странно да чета коментари, които се опитват да ме убедят, че моето или нечие друго мнение е грешно.
За произведения на изкуството няма “верен отговор”.

Аз тази вечер ще си припомня един хубав филм от 2015, “Далече от безумната тълпа”.
На някои сигурно не им е харесало как е пресъздаден романа на Т.Харди, на мене обаче много ми допада. 

Запазете добрия тон на тази тема, защо такива агресивни коментари?

# 593
  • Галифрей
Гопожо, има си канони. Не може Елена да бъде черна мадама... нелепо е.

https://freeimage.host/i/Cvlo3Nt - Хубавата Елена, детайл от Атически червенофигурен кратер (съд), около 450 – 440 г. пр. Хр.

Всичко друго е пропаганда, промиване на мозъци и простотии на холивудските студиа.

А колко косури има филма от 1954?
Ако ще и плъх да беше все тая, нямаше да промени сюжета. Няма никаква пропаганда това са средновековни предразсъдъци. Въобще в филма не я видях, не съм им обърнала внимание. Бях заета да гледам как Мат Деймън се бори с бурите,сирените и тн. Нито сте го гледали да можете да критикувате, хващате се на първата глупост.Емоционален силен филм, чисто човешки. Патинсън играе яко злодей, мега добра роля. Ама туй не е важно, Елена била черна 😒😁 както казах и в Зина беше такава, а там също има епизод за Одисей.
  Като не ви харесва не го гледайте. Можете да гледате версия от 1997.

# 594
  • Бургас
Фенка съм на този "критик", редовно го чета и му се смея на остроумията Grinning

https://cinemascrotum.wordpress.com/2026/07/28/%d1%80%d0%b5%d0%b … 1%8f-the-odyssey/

Моето мнение за Елена е, че нарочно Нолан я е избрал черничка и са я гримирали да не е красива и с белези за да контрастира, защото идеята му е да натърти, че Троянската война не е била заради нея, а заради политически игри и тя няма нищо общо.
Иначе в първия пост някой спомена за музиката. Аз лично музика не чух. Само някакъв безкраен стържещ, пронизващ и ужасен звук през целия филм. Сякаш някой стържеше по ламарина през цялото време.

Иначе мнението ми за филма е като за Брулени хълмове. Ако се разглежда само като филм все едно, че няма такава написана история, на мен горе долу хареса (без звука). Е, началото ми беше скучно докато схвана за какво става въпрос. Но аз като цяло не съм запозната с историята. Древногръцките митове не са ми любими. Изпитвам големи трудности да запомня кой на кого беше брат, зет и сват.

Последна редакция: вт, 28 юли 2026, 22:22 от Irene Adler

# 595
  • България
А дали Другата сестра Бенет вече го има качен някъде със субтитри ?
Не знам дали е по правилата, но
[/spoiler] в пирата е качен, има вградени английски субтитри, а в subscat има опция да изтеглиш субтитри и автоматично да ги преведе на български език.  [/spoiler]

Не съм гледала Bridgeterton или както се пише по същата причина,x HAPPY x. Искам това, което гледам да е малко от малко достоверно по отношение на нравите. Костюмите мога да преглътна в името на естетиката.

# 596
  • Галифрей
Чудя се какво да гледам?

Май явно се връщам да гледам пак класики

Общи условия

Активация на акаунт