Майчинството счетоводно - 101

• 25 797
  • 618
  •   1
Отговори
# 495
  • В полите на Пирин планина
Ще си извадя ПИК и ще проверя. Четох,че е възможно и след това да ги натрупам и да се започне изплащане малко по-късно. Ще става въпрос за 1-2 месеца най-много. Не ми се ще да разчитам на социалното само. Бях студентка редовно обучение до скоро и работех почасово,затова и ми е такова положението.

Да, след набиране на нужния осиг. стаж ще започне получаване на обезщетение за бременност, раждане и гледане на дете, ако си осигурена на договор към онзи момент.

# 496
Момичета,така ще направя. Ще изчакам няколко месеца и тогава ще кажа. Другото,което искам да попитам е дали ще имам право на майчинство,което не е социално. Имам предишна работа от 2022г.,но осигуровките ми са 2 години на по 5 часа седмично и една година-1 час седмично,сега ще съм на 8 часа 2100 бруто. Ще се опитам да си работя почти до края. (Ако не ме изгонят заради изпитателния срок.)

Имаш към 3 месеца стаж за тия 2 години, сега си почнала работа на 8 часа до раждането, ако се задържиш на тази работа, ще натрупа още 8-9 месеца стаж. И да ти прекратят договора в изпитателен срок, щом предлагаш да се осигуряваш и на втора работа, значи има къде да се осигуряваш и ако те съкратят в изпитателния срок. В момента, в който направиш 12 месеца трудов стяж, имаш право на нормално майчинство, ако си на договор, работодателят подава документите. Тоест може би, ако ги направиш 12-те месеца малко след раждането, може би няма смисъл да кандидатства за социално майчинство, дз го спират и после за нормално?

# 497
Да,има къде да ме осигуряват. Това със задната дата също не знам дали може да се приложи.

# 498
Да,има къде да ме осигуряват. Това със задната дата също не знам дали може да се приложи.
Не може да се сключва и регистрира договор със задна дата.

# 499
Здравейте имам въпрос. Преведоха ми току що болничния. Болничен съм от 4ти август до 2ри септември и после продължение от 3те септември до 2ри октомври. Въпроса ми е тази сума за първия болничен от 30дни ли е или за двата болнични?

Аз също имам превод от НОИ днес и имам ПИК код. Единият ми БЛ е от 27.07.2025-21.08.2025 и 45-дневният ми е от 22.08.2025-05.10.2025. Получих “3” превода ако мога така да го обясня. За работните дни от юли като отделно изчисление, дните от август като оделно изчисление по единия БЛ и останалите дни от август, които са от 45-дневния, като трето изчисление. Получих общ превод за тях. Предполагам за целият месец септвмври ще получа превод в началото на октомври, ако приемем 5 работни дни на 07.10.2025. и остатъка от октомври по-късно.

# 500
  • В полите на Пирин планина
Най-вероятно ще преведат цялата част от септември до 05.10.

# 501
Здравейте! След трансфер съм, в почти 5г.с. Първият ми преглед е след 10 дни при АГ. Към момента ме мъчи неприятно гадене, умора и недоспиване.

Възможно ли е да си взема болничен от ЛЛ до момента на прегледа и след това евентуално да го продължа от АГ-то с още 30 дни?

Терминът ми би бил средата на Май и знам, че ако излезна от началото, едва ли ще ми стигнат дните. Обмислям какви са ми вариантите.

# 502
Здравейте! След трансфер съм, в почти 5г.с. Първият ми преглед е след 10 дни при АГ. Към момента ме мъчи неприятно гадене, умора и недоспиване.

Възможно ли е да си взема болничен от ЛЛ до момента на прегледа и след това евентуално да го продължа от АГ-то с още 30 дни?

Терминът ми би бил средата на Май и знам, че ако излезна от началото, едва ли ще ми стигнат дните. Обмислям какви са ми вариантите.

Моят ЛЛ ми отказа болничен, трябвало АГ-то да ми го издаде, но предполагам щом ти имаш неразположения не би следвало да ти откаже.

# 503

Моят ЛЛ ми отказа болничен, трябвало АГ-то да ми го издаде, но предполагам щом ти имаш неразположения не би следвало да ти откаже.
Да, може АГ да издаде 14 дневен, а след това на комисия, която всеки месец издава 30 дневен.

# 504
  • Пловдив
АГ за бременност нали можеше да издава болничен, след установена такава - след като чуе пулс? Ако джипито ти е разбрано, може да ти даде болничен за друго заболяване.
Иначе и да не ти стигнат дните, знам че се ходи на комисия.

# 505
АГ за бременност нали можеше да издава болничен, след установена такава - след като чуе пулс? Ако джипито ти е разбрано, може да ти даде болничен за друго заболяване.
Иначе и да не ти стигнат дните, знам че се ходи на комисия.
АГ може 14 дни и то обикновено е с диагноза заплашващ аборт, защото самата бременност не е болест, а просто физ. състояние.

Ако не и стигнат 180 дни, след това се ходи на ТЕЛК, които могат да удължат болничния. Чувала съм, че на бременни не отказват.

# 506
С Телк бях аз. Повръщах доста време, но не съм ходила на телк, а си носех амбулаторната карта на АГ и те ги оправяха.

# 507
А проблем ли е чисто административно ако нямам амбулаторна карта и никъде не са ми искали? Дори мислех, че са отпаднали като документ, докато не разбрах тук от форума, че на места още ги ползват. Следя си болничните и знам кога свършват 180-те, понеже на всеки преглед бебето е или напред, или назад и термина ми все се променя.

# 508
За 2ри път чета за променян термин и ми е странно, защото от моята АГ знам,че веднъж сметнат на ФМ особено не се пипа. При мен го изчислиха на първата фетална и оттогава не е сменян. В болницата,в която аз ще рвждам,амбулаторната карта е задължителна. Докато проучвах други болници,там също я виждах като задължително изискване наред с изследвания и направление. Предстои ми раждане и в картата имам вписан адрес - мой и на работодател, име на работодателя, име на позицията, както и закачена бележка с ВТР, номер на 45 дневния болничен и неговата продължителност/до коя дата е/.

# 509
И аз се чудя като кажат, че изместват термин. Никога не е изместван, нищо, че на всеки преглед е вървяла ту напред, ту назад, още от първия преглед си знаех ВТР 23.08.
При мен за ЛКК искаха амб карта.

Общи условия

Активация на акаунт