Експерт по осигуряването „Пенсионно обслужване“ - НОИ

• 636
  • 10
  •   1
Отговори
Здравейте, мили БГ-мами (и татковци), Relaxed

От известно време съм без работа, активно търся нова и попаднах на обява от НОИ за позицията експерт по осигуряването – „Пенсионно обслужване“, отдел „Пенсии“.
Веднага ми привлече вниманието, защото търся "нормална" работа и покривам изискването за висше образование, макар то да е в педагогическата сфера.

Пускам темата, защото – въпреки че съм наясно с документите и вече съм ги попълнила – не откривам никакви материали за теста.

Въпросите ми са:

Някой от вас знае ли откъде могат да се набавят такива материали?

Има ли конспект или някаква допълнителна информация относно теста? Аз търсих, но не открих нищо конкретно.

Какви въпроси се задават на интервюто? В друга тема видях, че често се повтарят еднотипни, но ако имате конкретни примери, ще съм благодарна.

Благодаря ви много предварително! Flowers Hibiscus

Извинявам се, ако вече има актуална тема по този въпрос.

Също така, всякаква адекватна информация, свързана с позицията, ще ми бъде много полезна и интересна.

# 1
"Материалът" за теста е нормативната уредба, относима към длъжността, за която е обявата. На сайта на НОИ следва да има списък на съответните актове.

# 2
"Материалът" за теста е нормативната уредба, относима към длъжността, за която е обявата. На сайта на НОИ следва да има списък на съответните актове.

Много ви благодаря за бързия отговор. След като видях обявата за отворената позиция, сайтът на НОИ беше първата страница, която отворих, за да търся информация относно подготовката за конкурса. Единственото, което е публикувано за конкретната позиция, е самото „Обявление“, което съдържа неотносими към гореспоменатите ми въпроси, а именно изискванията за длъжността, необходимите документи и описание на самата длъжност.

# 3
Следете като публикуват списъка на допуснатите кандидати, в който ще има информация за материалите за подготовка

# 4
  • БГ
Как кандидатствате за позиция,  от която хал хабер си нямате? Смели сте.
В страницата на НОИ има основни нормативни документи - кодекси, закони, наредби.  Допълнително, предвид, че ще сте държавен служител, малко закона за държавния служител може да попрегледате.

# 5
В страницата на НОИ има основни нормативни документи - кодекси, закони, наредби.  Допълнително, предвид, че ще сте държавен служител, малко закона за държавния служител може да попрегледате.

Здравейте,

Като млад човек съм чувала: „Как кандидатствате за позиция, от която хал хабер си нямате?“ – дори за работни места, за които имам бакалавърска или магистърска степен. Много тъжно ми стана от вашия коментар, защото това е изказване, което съм чувала не само от вас, а и от други хора.

Искам да ви кажа, че нашата държава е залята от „баби“ по държавните бюра, които не искат да „пускат кокала“ – компютърно неграмотни, но с „много опит и много хабер в работата си“. А младите като мен, които си нямат „хал хабер“, както казахте, сме принудени да работим в най-добрия случай по кол центровете.

Според вас как един млад човек би могъл да натрупа опит в която и да е сфера, след като не е работил преди на такава позиция?

Амбицията често води до по-висока ефективност, дори при липса на опит, отколкото дългогодишният стаж без желание за развитие. С други думи амбицията и желанието прави един човек в пъти по-ценен от някой с 20 години стаж, но без желание за работа.

Също така, в изискванията за работа, определени от НОИ, са посочени следните условия:

- образование: висше, с образователно-квалификационна степен – професионален бакалавър;

- професионален опит – не се изисква или минимален;

- ранг за заемане на длъжността: младши.

Аз покривам тези изисквания и мисля, че мога достойно да се боря за място като всички останали желаещи да бъдат наети на работа. В крайна сметка, позицията не е за старши служител.

Пуснах темата като дискусия, за да може да се обмени опит – защото е напълно възможно в бъдеще да бъде полезна на друг човек, както често става, когато някой търси информация по дадена тема в онлайн пространството.

Искам само да попитам: как отгатнахте, че „малко закона за държавния служител“ не съм го „попрегледала“?

Въпросите ми бяха конкретни – насочени към хора, които заемат подобна длъжност или въобще работят в НОИ – да споделят своето мнение, а не да се пускат неоснователни, хапливи коментари дали аз притежавам личностни качества като смелост или не.

Благодаря ви все пак за отделеното време да напишете своето мнение.

# 6
Прочетете всички нормативни документи, свързани с пенсионно осигуряване.
КСО, НПОС, дори за частните фондове информация, европейски регламенти за сигурност.
Сайтът на НОИ е много добре направен, има информация за всичко, качени са всички видове формуляри.

# 7
  • София
Когато подадете документите за участие в конкурсната процедура, ще ви предоставят длъжностна характеристика за позицията, от която ще се информирате по-подробно за областите на дейност и преките задължения. По този начин ще се ориентирате относно нормативните документи, необходими за явяване на теста.

На седмия ден от крайната дата на приемане на документите ще бъде публикуван списък с допуснатите кандидати, където би трябвало да е посочена законовата уредба, свързана с подготовката за конкурса. Повече за процедурата ще научите от Наредбата за провеждане на конкурсите и подбора при мобилност на държавни служители. Запознайте се със сайта на НОИ и с Правилника за организацията и дейността на Института. Kristinia е написала останалото.

Съветвам ви първо да подадете документите, а после да продължите да търсите информация. Възможно е там на място да ви ориентират по-добре. Това е първата стъпка.

* "Бабите" биват пенсионирани почти навсякъде в държавната администрация вече, но те са тези, които ще трябва да ви обучат, за да се превърнете в наистина добър професионалист. Не ги подценявайте. Кандидатите за работа в администрацията са малко и повечето идват с нагласата, че няма много да работят, но пък ще получават прилични заплати. А реалността е точно обратната - много и стресираща работа за сравнително неголеми заплати (с отделни изключения).

Последна редакция: сб, 14 юни 2025, 00:40 от Inanna

# 8
  • БГ

Здравейте,

Като млад човек съм чувала: „Как кандидатствате за позиция, от която хал хабер си нямате?“ – дори за работни места, за които имам бакалавърска или магистърска степен. Много тъжно ми стана от вашия коментар, защото това е изказване, което съм чувала не само от вас, а и от други хора.

Искам да ви кажа, че нашата държава е залята от „баби“ по държавните бюра, които не искат да „пускат кокала“ – компютърно неграмотни, но с „много опит и много хабер в работата си“. А младите като мен, които си нямат „хал хабер“, както казахте, сме принудени да работим в най-добрия случай по кол центровете.

Според вас как един млад човек би могъл да натрупа опит в която и да е сфера, след като не е работил преди на такава позиция?

Амбицията често води до по-висока ефективност, дори при липса на опит, отколкото дългогодишният стаж без желание за развитие. С други думи амбицията и желанието прави един човек в пъти по-ценен от някой с 20 години стаж, но без желание за работа.

Също така, в изискванията за работа, определени от НОИ, са посочени следните условия:

- образование: висше, с образователно-квалификационна степен – професионален бакалавър;

- професионален опит – не се изисква или минимален;

- ранг за заемане на длъжността: младши.

Аз покривам тези изисквания и мисля, че мога достойно да се боря за място като всички останали желаещи да бъдат наети на работа. В крайна сметка, позицията не е за старши служител.

Пуснах темата като дискусия, за да може да се обмени опит – защото е напълно възможно в бъдеще да бъде полезна на друг човек, както често става, когато някой търси информация по дадена тема в онлайн пространството.

Искам само да попитам: как отгатнахте, че „малко закона за държавния служител“ не съм го „попрегледала“?

Въпросите ми бяха конкретни – насочени към хора, които заемат подобна длъжност или въобще работят в НОИ – да споделят своето мнение, а не да се пускат неоснователни, хапливи коментари дали аз притежавам личностни качества като смелост или не.

Благодаря ви все пак за отделеното време да напишете своето мнение.

Ще ви отговоря добронамерено. Имате педагогическа специалност - кандидатствате за ,,Експерт ,, , за да натрупате опит? Ами прочетете поне КСО и   наредбата за държавния служител. Едното поне да се ориентирате какво ще работите и как. Започнете от закона.

# 9
  • София
Абсолютно нагласени са тези конкурси..не си губете времето, ако нямате връзки. За съжаление това е реалността в БГ. От личен опит говоря..

# 10
И да не са нагласени, човек, който няма опит в тази сфера няма никакъв шанс. Дори да се случи чудо и да издържите конкурса, после ще ви е много трудно, непосилно.
А и с такъв мироглед към служителите в системата и обучението ви трудно ще върви...
Ако искате да работите в тази институция понатрупайте знания и опит в сферата.
Да, в конкурсите за държавни служители изискването е само висше образование, вероятно с цел да няма дискриминация, но както и навсякъде другаде човек, който няма понятие не биха взели.

Общи условия

Активация на акаунт