Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 82

• 15 585
  • 475
  •   1
Отговори
# 300
Аз пък не съм толкова възторжена от прогестероновата терапия. През 2021 г., след хистероскопия и премахнат миомен възел, когато още не знаех, че съм с хипотиреоидизъм, ми изписаха Три Регол, уж за да се намали естрогеновата доминантност. Последствията за мен бяха ужасяващи - топли вълни, безсъние, постоянно зацапване, задържане на течности... Все едно бях влязла в менопаузата. Спрях хапчетата след около 6 месеца и симптомите престанаха. Давам го като различен опит, за да не се смята прогестеронът за панацея.

три регол - няма нищо общо с биоидентичен прогестерон. Съставките на три регол, може да си ги видите сама.
Естроген + Прогестини

# 301
Минавам да споделя опит на приятелка с ендокринолог. След ехография на жлезата заключението е: "Карала си някога Хашимото, вижда се по жлезата, но сега нямаш и всичко е наред". С FT4 под нормата и ТСХ в граници всичко е точно. Та да питам и тук, защото спорим- може ли да се изкара Хашимото като вирус според вас?

# 302
Ох, без думи съм! Не, не може това не е вирус карала си, мале направо не знам какво да кажа чак. В организма започва автоимунен процес, който след време може да е позатихнал по някаква причина, т.е. в ремисия да е болестта, но не и да изчезне завинаги. А самото автоимунно може да започне от вирус, но самото то не е такова дето минава и заминава после. А това с Т4 под норма и всичко е наред, няма да го коментирам просто

# 303
Минавам да споделя опит на приятелка с ендокринолог. След ехография на жлезата заключението е: "Карала си някога Хашимото, вижда се по жлезата, но сега нямаш и всичко е наред". С FT4 под нормата и ТСХ в граници всичко е точно. Та да питам и тук, защото спорим- може ли да се изкара Хашимото като вирус според вас?
TSH в граници е много широко понятие. Референтната стойност е до 4,5, а оптималната между 1-1,5. И при нисък FT4 със сигурност говорим най-малко за хипофункция на жлезата.

# 304
Точно да си изкара като вирус -  не, но има хора, които са постигнали ремисия на Хашимото. Тоест вече нямат антитела тат и мат и нямат бъдещи поражения по жлезата. Възможно е и тази ремисия да се е случила спонтанно без човека да е направил нещо специално, макар че това е мнооого рядко.
Доста от лекарите, които пишат за лечение на Хашимото са постигнали ремисия чрез своите програми, но това се е случило на късен етап от заболяванет, когато вече голяма част от жлезата е била унищожена. Така въпреки че автоимунното заболяване е спряно, те продължават да приемат медикаменти за хипофункция.
По важното за твоята приятелка е: изследвани ли са Тат и Мат и какви са техните стойности? Как точно този лекар е решил, че вече е излекувана от Хашимото. Наскоро попаднах на една статия, че е възможно да има Хашимото и без завишени тат и мат.
Приятелката ти е с хипофункция с това поднормено ft4 и има нужда от лечение....

# 305
Конкретно при този преглед не са изследвани антитела, при ехографията са открити 5 възела с различни размери, които не са опасни. В миналото ТАТ и МАТ са били в норма. Според мен тя си има само хипофункция без Хашимото, но ми беше интересно лекарското тълкуване на проблема. Пациентката е насочена само за проследяване .

# 306
Ако по жлезата има разрушени места, намалено кръвоснабдяване, размери и т.н. други маркери, може да се съди, че е имало атака срещу нея. Но щом не са изследвани сега антитела, как е решено, че всичко е отминало...абе пак да кажа, без думи съм от такива бисери.

Аз нямам антитела в момента, но жлезата ми е надупчена като швейцарско сирене с намалено кръвоснабдяване, което ясно говори за Хашимото

# 307
  • България <3
Имате ли препоръка за добър лекар в София?

Мибобо, може ли да ти пиша на лично?

# 308
# 309
  • София
Леле, карала си Хашимото?! Според мен лекарят не е "карал" лекции в унивеситета. На такъв "лекар" не бих имала вяра за нищо, още повече ако са открити 5 възела. Трябва си читав лекар за преглед и консултация, плюс изследване за ТАТ и МАТ. Как с поднормен фт4 нищо й няма?

# 310
Момичета, следите ли си фолиевата кна? В началото на лечението ( преди 10г. ми беше ниска). Сега от време на време, ендото ми я изследва и е все по ниска и ниска. Но онзи ден на изследв., вече е под мин. реф. стст. Още не съм говорила с лекаря, но ще искам суплементиране. Само да кажа, че фолиевата е важна, не само за бременните, а и за всеки друг. Как е при вас?

# 311
Аз два пъти до сега съм се хващала в дефицит (под норма) и съм си вземала фолат, последната година май не съм я проверявала. Но веднъж моята ендо ми каза за една фолиева на долна граница - А нищо страшно ти няма да бременееш Simple Smile (но, тя има страх от витамини В заради рак)

# 312
Аз от тоя грип хашимото вече може да се каже, че съм почти без жлеза.
Така каза, не я усеща въобще. Едва ли е останало много.
2 месеца еуто от 125, януари на прегледа да видим. Тогава мисля и ехограф. Можеше и днес, обаче бързах.
Но то и миналия път на ехографа трудно я намери, много е малка.

# 313
Какво става тук?Какви са тези грипове и страхове от витамин Б и рак?Аз съм от друга планета явно:sunglasses:

# 314
Хаха така е, лекарите тотално удрят дъното понякога. Моята ендо не знам какво я прихвана, преди години сме обсъждали прием на В12 и даже е поощрявала следене, но нещо й се е случило ли не знам. Първо преди година ме отряза така за фолиева, последно беше тази година, като й казах, че за ниския кортизол ще опитам с В5 (Пантотеновата киселина) и тя отсече - Не ти препоръчвам да пиеш ей, така В-витамини защото сигурна ли си, че нямаш потенциално ракова клетка в организма Anguished и аз просто реших повече да не споря.

Тези дни гледам интервютата от седмицата на Тревожността и депресия, вчерашния ден ми беше най-полезен и интересен. Някой от вас гледа ли ги?

Общи условия

Активация на акаунт