Румъния /Тема 5/

• 17 324
  • 310
  •   1
Отговори
# 300
За Клуж Напока мога да споделя. Голям град, много натоварено движение, красива катедрала в центъра. Може да видите снимки в интернет . Друго не ме впечатли.

# 301
  • In transit
Здравейте! 🍀

Искам да попитам дали градовете Клуж-Напока, Тимишоара, Орадя и Куртя де Арджеш си заслужават посещението?

Планираме пътуване в Румъния след около месец и сме включили още Сигишоара, Сибиу, Трансфъгърашкото шосе, Синая, Бран (заради замъка), Брашов и Букурещ.

Ще се радвам да споделите мнение кои места според вас не бива да се пропускат и дали има градове, които бихте пропуснали. 🤗

За мен първите три категорично си заслужават, като Орадя ми №1 в Румъния. В Куртя не сме ходили. На мен Клуж пък ми хареса много, централната част е много хубава, имаше красиви сгради и чудесна храна. Беше пълно с млади хора, защото все пак е университетски град. Има българска следа, през 18 век там са се заселили много български градинари, затова един от кварталите се казва България. Оттам посока Сибиу може да посетите и солната мина Турда.
Тимишоара също е много красив град, с много силно австро-унгарско влияние в архитектурата. В Тимишоара може да посетите бирарията във фабриката на Тимишоарена. Огромни порции на прилични цени и много видове бира.
Ако имате достатъчно време за почивката, може да отскочите до Дебрецен от Орадя. Пътя е само магистрала и се стига за около час.
Скрит текст:
Но например пътят Сегед - Дебрецен, категорично не го препоръчвам... най-ужасното ми изживяване последните години, 70 км дупка до дупка.

# 302
  • Русе
Определено си заслужават!

# 303
Според мен всяко място в Румъния си заслужава (единствено югоизточната част е по-западнала), а какво ще посетите, е въпрос на Вашите предпочитания и времето, с което разполагате.
Ако имате намерение да посетите всичко изброено, ще ви трябват поне 10 дена.
Колкото по на запад отивате, толкова повече се усеща унгарското влияние.

Относно замъка в Бран - не съм го посещавала, но за мнозина отвътре не е нищо особено.
При всички положения е по-добре първо да видите него, а после дворците в Синая - Пелишор и Пелеш (в тази последователност), защото след Пелеш е разбираемо този в Бран да изглежда "постен".
А и все пак няма как да правим паралел между средновековен замък и дворец от края на 19. век.

# 304
  • Разпиляна във въображението
За мен Бран не си заслужава.

Ние следващият месец сме в Сибиу и околностите.

# 305
Ние също ходихме в Пелеш и Бран в един ден и в тази последователност. Не мога да ви опиша разочарованието си от Бран. Въобще не си заслужава. Не бих го нарекла замък дори. Все пак ако се чудите, напишете в Гугъл Bran castle inside и преценете дали ви допада такъв стил. Както казаха по-горе, ако ще гледате всички замъци, Бран трябва да е първият.
Успех!

# 306
Здравейте! Планувам екскурзия със семейството в Румъния през август. Изчетох всичко и не съм сигурна как да построя плана си. Държим да преминем по Трансфъгърашан. Плануваме нощувки в Сибиу и Брашов. Замъка Пелеш и солната мина Унирея са задължителни. Не съм сигурна дали да ходим до Букурещ изобщо. Евентуално за посещение на ретро музея за автомобили. В тази връзка помогнете как да построя маршрута. Четох, че Трансфъгърашан е хубаво да се мине от север на юг- така ли е? Как да разпределя нощувките и забележителностите, за да не е супер натоварващо. Разполагаме с 4,5 нощувки и ще пътуваме от Пловдив. Чудя се в събота или неделя да пътуваме, а прочетох, че замъка Пелеш не работи понеделник и вторник...Дълго стана, но искам да използваме на максимум времето, с което разполагаме. Благодаря ви!

# 307
  • In transit
Ние минахме по Трансфагараш от юг на север и спахме в Сибиу. Като съвет, преди да тръгнете огледайте да няма някакви събития, мероприятия или нещо друго. Ние нарочно избрахме да е седмичен ден, да избегнем лудницата през уикенда, но точно този ден бяха решили да снимат реклама на луксозни коли горе на върха и половината път беше затворен за няколко часа. Наложи се да спрем на платен паркинг горе и да изчакаме, няма да споменавам колко златен беше, даже центъра на Дубровник е по-евтино. Joy

# 308
  • Разпиляна във въображението
Ние в края на август ще направим същото от юг нагоре към Сибиу.

# 309
Много благодаря на всички за съветите и полезната информация! 🍀

Имам още два въпроса:

1. Някой знае ли какви са актуалните цени на горивата в Румъния в момента?
2. Има ли значение в коя посока ще преминем по Трансфъгърашкото шосе от Сибиу към Куртя де Арджеш или от Куртя де Арджеш към Сибиу? Коя посока бихте препоръчали и защо заради гледките, трафика или самото изживяване?

# 310
  • In transit
Кристална сълза,

1. В този сайт може да проверяваш за цените на горивата в цяла Европа: https://ro.fuelo.net/?lang=bg Принципно са по-скъпи от тук. То вече всичко е скъпичко в Румъния, с тази инфлация.
2. В нашия случай трафика беше по-интензиван в обратна посока, т.е повечето идваха откъм Сибиу. Горе е много високо и времето е много динамично. При нас се спусна една мъгла, която не се виждаше на 2 метра пред нас нищо, а какво остава да се види пътя надолу. Преди това до върха си беше идеално времето и другата част на пътя се виждаше. Така, че до късмет си е работата.
Колкото до изживянето, да, хубаво е...има разкошни места и гледки по пътя, няколко пъти спирахме, снимахме, но пътят е многоооо дълъг и тези завои в един момент ми писнаха ужасно.

Общи условия

Активация на акаунт