Градинарство - моето хоби 37

• 6 556
  • 142
  •   1
Отговори
# 135
Пропуснала съм, че мястото е полусянка. Simple Smile

# 136
  • густо майна Филибето
Здравейте, бих искала да си засадя край един открит навес с декоративна цел растения, които да изглеждат добре. Бях засяла лавандула, но не оцеля. Проблемът е, че там когато вали дъжд, тече от покрива и става много влажна почвата и може би корените са изгнили. Иначе като не вали почвата е суха. Мястото е полусянка. Какво мога да засяда, да да се развива добре там и декоративно да изглежда добре. Мислех за хоста, но слетобед по някое време там пече слънце.

Не е проблемът дъжда. По-скоро ми се струва липсата на слънце. Ако е огрято постоянно, при валежите последните години, направо ще ѝ е сухо.

# 137
Какво искате? Цвят, храст, жив плет- явно е до ограда.

# 138
Какво искате? Цвят, храст, жив плет- явно е до ограда.
Не е до ограда. До открит навес е. Бих искала нещо или с цветни листа или с цвят.

# 139
  • София/Варна
Момичета имам ново дворче да се вихря. Мисля където ще има цветя и няма да се коси да мулчирам. Взела съм си тъкано платно с УВ защита и искам да сложа дървесен мулч върху него. Ясно, че пак ще никнат разни тревички, ама поне ще се скубят лесто.
Сега дилемата е дали да си взема борови кори (доста едри са тези които намерих на културна цена) или смляна дървесина от черница.
Почвата ми е много глинеста и върху глината има насипана "хубава" земя, т.е. песъчлива, ако има значение за избора на мулч. Ще гледам цветя - рози, доста лейланди и други дребни и едти цветлета.
Ще съм благодарна за всякаква информация, че аз нещо не намирам.

# 140
По-едър е по-добре, не се разгражда толкова бързо. Освен това и дървесината се разгражда по-бързо от корите.
От моя опит, за да има ефект от мулча - премахни горния слой почва, 3-4см заедно с корените на тревата. Мулчът да е минимум една педя дебел, колкото повече - по-добре. От това мрежесто фолио аз полза не съм видяла, само корените се заплитат в него и скубането е по-трудно. Най-важно е дебелината на мулча и да допълваш редовно, като изтънее слоя.

# 141
Тази година махам агроплатно, слагам картон и пак мулч. Да видим какво ще стане. Агроплатното се маха ужасно трудно при мен.  Цялото  е преплетено с корени на какво ли не.

# 142
Кантонът дава допълнително още 1-2 години трайност на инсталацията.

Общи условия

Активация на акаунт