🧿ЧААТАЙ УЛУСОЙ🧿"EŞREF RÜYA"/"UYKUCU"-"СЪНЛИВЕЦ"🧿Проекти, партньори и приятели🧿Тема-37

• 8 589
  • 325
  •   3
Отговори
# 300
И тази седмица ви предлагам анализа на миналия 20 епизод

Красотата на връзката между Ешреф и Нисан се крие във факта, че и двамата са сираци, които е трябвало да се изправят и да поемат грижите за своите подопечни. Докато Нисан го е правила само за Афра, Ешреф го е правил за Сираците. Както казва на Нисан, неговото търсене не е за лична изгода, а за кауза. Той не убива хора за забавление. Бори се за справедлив свят за сираците и затова е толкова лесно да подкрепяш екипа му въпреки цялото насилие. Това не е подкрепа за мафиотски свят; това е подкрепа за борба между доброто и злото.

Успехите на Нисан като певица се усещат празни. Стоенето далеч от Ешреф ѝ се струва твърде висока цена. Тя е готова да се откаже от кариерата си, за да бъде с него, знаейки много добре как изглежда неговият свят.

Тя не е непозната за грозотата на този свят и разбира красотата, която се крие в Ешреф.  Нямаме никаква представа за миналото ѝ и как е отгледала Афра, след като Ешреф уби изнасилвача ѝ. Как е успяла да се прехранва? Знаем, че тя не е пуританка, която е шокирана от насилствения обрат на събитията в света на Ешреф. Би било добре да имаме някакъв контекст за това как Нисан се е превърнала в това, което е днес. Досега знаем повече за лудата Чийдем, отколкото за Нисан. Често ни карат да забравяме, че тя е и сирак, който е имал труден живот и, изглежда, не е имала защитата на някой като Якуп Баба. Целта на живота ѝ не е Ешреф. Надявам се, че авторът ще отдаде дължимото на разказа си, както прави с Ешреф и неговата обширна вселена.

Всички знаехме, че Динчер няма да си тръгне толкова безцеремонно. Смъртта му ще трябва да бъде в ръцете на Нисан, която ще трябва символично да поеме контрола над живота ѝ, като го елиминира. Тя ще трябва да направи това като изкупление за собственото си малтретиране и за убийството на Афра.  Динчер не бива да умира от ръцете на Ешреф като част от състезание по "уриниране" между двама алфа мъжкари.

Струва ми се, че историята е отишла малко прекалено в мафиотските войни. Макар че е подходяща за сбит телевизионен сериал, надявам се Етем да върне сюжета към баланс, показвайки и борбите в света на Нисан. Не знам защо дизитата трудно разказват историите на главните героини. Получаваме изобилие от обяснения за мъжкия наратив, дори за женските злодеи, но разказването на истории се затруднява, когато става въпрос за главната героиня. Те или са принудени да се държат шумно по неразбрани причини, или понасят невъобразими загуби, които поглъщат в тъканите на живота си. Бих искал да видя Нисан да има история, която е изцяло като Нисан - не като попечителка на Афра или като любовница на Ешреф. Това се задълбочава в миналите ѝ рани, за да обясни защо желанието ѝ за Ешреф е основателно.

В момента любовта ѝ към Ешреф се представя като паралел с манията на Чийдем по него, но това е всичко друго, но не и това. Нисан е дълбоко ранена душа, която се укрива в музиката, текстовете и сега в Ешреф. Тя също така знае в сърцето си, че времето им на този свят е ограничено и иска да се възползва максимално от него.

Когато децата избират Ешреф Баба, Кадир отново си спомня как фалшивата корона, която си е сложил върху себе си, се разклаща несигурно. Ето защо един несигурен човек като него се нуждае от сериозна огнева мощ под възглавницата си, за да се наспите добре. Дори тогава той успява да бъде отвлечен от собствения си дом... 😄 Но той е страхотен в това да спасява собствената си кожа във всяка ситуация. Като такъв, той обединява сили с Ешреф срещу Ловците на глави във финала на епизода.  Въпреки това, съперничеството между Ешреф и Кадир е станало малко сатирично без тежестта, която притежаваше в първи сезон. Кадир трябва да плати за убийството на Якуп, без това да се проточи твърде дълго.

Такива популярни предавания се борят с максимизирането на рекламните средства, вместо да разказват стегната история. Надявам се, че темпото на разказване на истории занапред ще се ускори, без да се прави компромис с визуалния наратив или целостта на сюжета, която остава звездна.

Последна редакция: вт, 04 ное 2025, 14:51 от NeZ_9

# 301
  • AMS

Привет и благодаря за споделеното и реакциите!!!
Нези, благодаря за превода на анализа за 20 еп.
Много съм съгласна с това мнение. То вярно, че съм по кримито,
но в повече ми идват разните бандити, та и режещите глави.
Има достатъчно крими за разплитане за досегашните.
Докога Кадир ще се подвизава безнаказано за убийството на ...
И най-вече време е да се открие повече за миналото на Нисан.

# 302
Аз продължавам да мисля за жеста на Ешреф. Thinking
Не ни го показват случайно и то за втори път.
Хрумна ми нещо- ако Нисан вече е открила, че е живяла при чичото, разбрала е кои са  хората на снимката. Ако, когато е бил момче, Ешреф е направил този жест към нея, например, когато са го арестували...
И сега,  пращайки тази целувка с жест към Нисан, нея изведнъж я връхлита спомена и тя го разпознава, а съответно разбира и коя е тя, т.е.Руя.
И затова да припада на сцената.
Просто си представям малкия Ешреф със замечтания си поглед, отвеждат го, с белезници, той вижда на отсрещния тротоар момичето, и и изпраща въздушна целувка.

Какво мислите,възможно ли е според вас?

Последна редакция: вт, 04 ное 2025, 20:25 от NeZ_9

# 303
Нези, би било много добро, ако е така. Жестът е много запомнящ се, вътрешно очаквам нещо уау, като прибавим и Ешреф в бяло. Каквото и да и каже Динчер, тя няма да спре да мисли за снимката. Може би наистина е свързано снея.
Не ми се ще Динчер да я е упоил, за да я прибере уж, за да не го разкрие Нисан, ама Ешреф да я прибере при него и тн... Не ми се ще да се опитат да убият 30мин от епизода с толкова символи.

# 304
Аз не се бях замислила, че жестът може да пробуди някакви спомени. Но определено си мислех, че припадъка може да се дължи на внезапен спомен. Дори и в резюмето сякаш загатнаха, че тя ще си спомни нещо от миналото.

# 305
Да, Хриси,  нещо такова си мисля и аз.
А Ешреф наистина изглежда различно от този, когото е свикнала да вижда.
Може да получи някакво внезапно прозрение.

Брат ми, когото винаги вземам за пример...

Работим

# 306
Резюме и снимки - епизод 21

Неспособността на Нисан да си спомни другите хора на снимката дава голямо предимство на Динчер, докато Нисан подсъзнателно стига до прага на болезнената реалност на миналото си.
В този труден процес, който я очаква, най-големият и поддръжник ще бъде не кой да е, а Ешреф.

Да, Гери, това изречение загатва.

# 307
  • AMS
KanalD
      "Любовта стана картина в ръцете на Рюя." >>>

# 308
Хатидже днес задава въпроси

Къде Ешреф за пръв път е видял Нисан

Как Ешреф нарича колата си?

И сега, като чета тези въпроси, си мисля- Нисан не е ли виждала никога тази кола?
Все пак е ретро модел. Не всеки кара такава кола в Истанбул.
Явно ще се говори за миналото-Burdur, колата...
Все нещо ще започне да си спомня.

Diva, това е много красиво! Heart Eyes

# 309
На майка ми братовчедите имаха коли, купувани 60те години. Ако сега ги видя няма да се сетя, че са те. Има хора като мен, които колите по цвят ги разпознават само. Цветът може и са си спомни. А може тази кола изобщо да не я е забелязала. Тя е момиче. Не мисля, че някога се е возила на нея. Тази кола я ремонтираха в онзи сервиз.
Аз за хората от снимката се изумявам. Този мъж я е наранил по един или друг начин. Или са ни заблудили, че е имало нещо такова, или тя подсъзнателно го е изтрила, за на преодолее травмата.

Нези, на тези стълби исках да се снимам, а долу имаше някаква жена с мръсни торби, торби с боклуци. Така и не го направихме. Другия път.

Това е съвсем близо до кулата.

# 310
Момичета, много интересни идеи имате.
Ако можеха само сценаристите да ви прочетат и откраднат идеите.  Много ми допадна това което Нези е описала с протегнатите ръце, наистина много интересно би се получило. Ах, Нези  турския език си го сортнала, вземи да кандидатстваш за позиция сценарист и да си работиш онлайн от вкъщи.  Веднъж само да опитат с теб и няма да можеш да се отървеш от писане на сценарии, отдава ти се.
Дива, много е красива картината на Руя!
Гери, не губи кураж за следващия тираж!😉

Току що попаднах, на някакво видео, Салих Бадемджи ще изнася някакъв театър Fanatic game с други турски актриси в Лондон, гледам, че не ми е далече. Що ли не взема да отида.🤔

# 311
Момичета,привет !:heart:

Напълно е възможно паметта да "изтрие" определени травматични болезнени спомени за да може човека да продължи напред.Пиша изтрие в кавички,защото стои в ума и при определени обстоятелства излиза.На мен ми се е случвало това.Спомних си години след това,какво ми е било причинено,заличила го бях,докато не изплува,но изплува тогава,когато бях способна да го отработя,а не да ме парализира.Напълно възможно е Нисан да е изтрила от ума си това,че като дете са прилагали насилие над нея,всичко съпътстващо този период или момент ще бъде заличено от ума и докато в даден момент не излезе на яве.Спусъка може да е била снимката,която видя и да започнат да изплуват неща едно по едно ,докато не сглоби цялта картина.

Нези бързо оздравяване Heart

# 312
Добро утро!
Скрит текст:
кашлицата ме събуди рано...
Ели, благодаря ти за доверието, но не ставам за тая работа. Grinning
А ето, че някои хора имат по-добри предположения

Нисан вижда шапката на Ешреф и си спомня за чичото насилник, който също е носел подобна.
Може би ще отидат заедно с Ешреф в Burdur, със зеления Кадилак и ще започнат да възстановяват спомените.
И като споменах шапка, ето още една -Аслъхан след представление

Позната ли ви е?

Желая ви прекрасен ден! Hug

# 313
Добро утро на вас в деня на Ешреф! Благодаря за хубавите снимки и интересните идеи! Опитвам се да не изоставам от сюжета. Поздрави от Мелбърн и от мен Sunglasses

# 314
Добро утро, момичета!
Малко остана 😍
Нези, страхотно предположение!
Според мен трябва да напишеш книга, имаш прекрасно дар слово!
Това с каскета също ми хареса!
Пожелавам хубава сряда на всички и до довечера. Дано се прибера на време. Ще се опитвам да се включвам с преводи Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт