Предстои ми ЗЕТ - да поговорим - тема 13

• 16 425
  • 361
  •   1
Отговори
# 345
Aз да си призная увеличих смело сама дозата на л-тироксина. Можеш да редуваш например 50 и 25. От толкова консултации с ендо и измервания му хванах цаката на тсх-то и си го нацелвах сама. Но ако имаш как да се консултираш по-бързо с ендо, разбира се го направи Simple Smile

# 346
Lubanik, този път не пуснах fT4😣Да се чудя и аз защо. На 01.09 fT4 беше 18.61 (скала 12-22). Напълно в норма и честно казано изобщо не очаквах така да се вдигне tsh за две седмици…Ще искам да го сваля под 2.5 със сигурност.

Salsera, четох, че 15 Прогестерон е ок за трансфер, но май си е нисък, да. Ще го обсъдя утре с доктора. На лекарства съм, не на ЕЦ. За естрадиола четох, че зависи кога си приел дозата Естрофем преди изследвания. При мен бяха минали 12 часа и така явно се изчиства от кръвта. Но не пречи да е повлиял на лигавицата. Това казва интернет. Дано е добре утре тя. Нямам назначен предварителен ехограф.

Semirra, по принцип при последния ми преглед при ендокринолог, след стимулация, пак tsh се беше вдигнал на 2,56 и точно това ми каза лекарят: редувай 1 ден 0.25 и един 0.50. Така че, правилно си го нацелила и аз така го свалих. Simple Smile
Това ще ми е и сега схемата. Защото с продължаващия прием на тези лекарства и още може да се вдигне…

Aз да си призная увеличих смело сама дозата на л-тироксина. Можеш да редуваш например 50 и 25. От толкова консултации с ендо и измервания му хванах цаката на тсх-то и си го нацелвах сама. Но ако имаш как да се консултираш по-бързо с ендо, разбира се го направи Simple Smile

# 347
От 5г пия хормон и аз лично не бих си увеличила дозата на своя глава, ако фт4 ми е в норма, дори и да знам ендокринолог как би ми я увеличил. Знам за не един и два случая, при които при увеличаване на дозата се минава в другата крайност - хиперфункция, което е по-лошото. Рядкост е, но аз сама в такова положение не искам да се поставям, макар и в момента моята доза да ми е по-висока от колкото трябва. Реално ендо ми я увеличи миналата година преди първата ми стимулация и, въпреки че тя беше неуспешна и СЕТ беше отрицателен, не намалихме дозата и си седя на нея. За съжаление вече си е риск да я намалям, за да си търся оптимална доза, и си седя на нея. Ама както се казва: всеки сам си преценя и си носи отговорност.
Може да звъннеш в лабораторията и да питаш дали може да ти пуснат и фт4 от същата проба. Май до 1-2дни е възможно. Само трябва да си доплатиш.

Успех с трансфера утре!

# 348
Като човек с щитовидна жлеза била навсякъде - от хипо до хипер през няколко месеца - не си пипайте дозата сама.
2.7 с нормално ft4 за ЗЕТ не е страшно. Не правете глупости от паника и единичен резултат.

# 349
Мисля че точно щитовидните хормони не може със закъснение от същата кръв, но може и да не съм права. Иначе не съветвам за самолечение определено, просто при мен след толкова ходения и тестове не виждах разлика дали аз или Начев ще ми пипа дозата, виждах при какво отклонение с колко я мести. Продължавам да си водя една таблица със стойностите, дозите и обстоятелствата (стимулации, т.н.), довели до вариация в стойността. То ендотата сравнително лесно се докопват за бърз час тия дни. 2 дни забавяне нищо няма да промени.

# 350
Благодаря ви момичета за отговорите и съветите 🍀

# 351
Здравейте, на 19 септември ми беше пункцията. Още преди нея започнаха болки в долната част на корема, като менструални (и в яйчниците).
В деня на пункцията също и след нея продължиха нещата без никакво успокоение.
Днес (24 септември) ми беше ембриотрансфера. Снощи, нощта преди трансфера, имах капки ясна кръв неизвестни откъде. Казах на лекаря. Той не обърна внимание.
След трансфера продължиха и продължават болките. Даже са най-силни.
За пръв път ми е това инвитро.
Има ли и други като мен, които са били със същите болки?
Иначе ми беше сложена система Атозибан.
И сутринта преди трансфера бе поставено Но шпа. Следобеда също съм пила.
Единственото, което съм нарушила и не е нарочно е, че сутринта от притеснение забравих Циклогеста да сложа анално. Сложих го анално около 4 часа след това, около обяд, в колкото по принцип го слагам. Но сигурно не е стоял и час и половина, и го изходих. Не посмях да слагам пак. Вечернато доза поставих вагинално, не знам правилно ли постъпих.

Моля, ако има някоя от вас, която е имала подобни болки, да сподели нормални ли са или по-скоро това не е добре и трябва до търся помощ?

# 352
По принцип леки болки след пункция, заради травмираните яйчници са нормални, но не силни , не подуване на корема сякаш сте качили 5 кг за един ден, не е нормално гадене, повръщане, силни режещи болки. Всичко това го имах и се оказах с хиперстимулация, заради която лежах три дни в болница и ме източваха. И то на 9 фоликула, не са били 30. А да се прави свеж трансфер при евентуална хиперстимулация е не само глупаво решение на доктора, а и много опасно, защото при евентуална бременност и покачване на ЧХГ болките могат да се засилят и дори да се провали имплантацията. Тази кръв също е трябвало да проверят откъде идва. За мен лично са ви неглижирали доста.
Имате ли още болки и как боли - режещо или тъпо?

# 353
Здравейте, момичета! На 06.08 ми беше направена хистероскопия заради неуспешен трансфер, за щастие нищо не се откри. На 04.09 ми започна цикълът (на 35 ден, аз съм с по-дълъг цикъл 32-35 дни) и започнахме подготовка за трансфер с Естрофем. Един ден след включването на прогестероновите препарити имах зацапване, което продължи 2-3 часа. Ходих на преглед, всичко изглеждаше наред, но въпреки това отменихме трансфера и ми изписаха Дуфастон за 7 дни. Макар че приемах Дуфастон цикълът ми започна вчера, на 23 ден от предходния, което е необичайно за мен. Буквално от ученичка не ми се е случвало да ми идва два пъти за един месец. На някоя  друга случвало ли й се е по време на подготовка за ЗЕТ?

# 354
Заради лекарствата е. При спиране на прогестерон идва цикъл до седмица май беше след спирането.

# 355
По принцип леки болки след пункция, заради травмираните яйчници са нормални, но не силни , не подуване на корема сякаш сте качили 5 кг за един ден, не е нормално гадене, повръщане, силни режещи болки. Всичко това го имах и се оказах с хиперстимулация, заради която лежах три дни в болница и ме източваха. И то на 9 фоликула, не са били 30. А да се прави свеж трансфер при евентуална хиперстимулация е не само глупаво решение на доктора, а и много опасно, защото при евентуална бременност и покачване на ЧХГ болките могат да се засилят и дори да се провали имплантацията. Тази кръв също е трябвало да проверят откъде идва. За мен лично са ви неглижирали доста.
Имате ли още болки и как боли - режещо или тъпо?
Здравейте,
Имам още болки. Вече 5 ден след трансфер ми е. Нощта преди вчера ми стана много лошо. Вчера сутринта и днес пуснах кръвни и Ддимера ми е завишен от 0.5 - горна референтно на 1.56 вчера, а днес вече 1.96.

Аз също помислих, че е неглижиране.

Като, сега не помня дали споделих, но имам много сериозни съдови заболявания, и кардиологични, и съм с много висок тромботичен риск, а включително и съмнения за наследствена тромбофилия.
Провеждам Клексан терапия от 0.6 още от началото на стимулацията и въпреки него се случи това.
На мнение съм, че е от Естрогена най-вече, а прогестерона помага, и не разбирам защо доктора, при положение, че знаеше това, ми е включил Естроген след тронсфер. Той бе предупреден и каза, че ще проведе възможно най-лека за мен терапия.
А проведе много агресивна.
И сега в момента не зная какво става. Защото имам и болки и се притеснявам да не правя тромбоза или емболия.
Когато започнах да пия Естрофем, не знаех, че може да доведе до тромбоза, защото го започнах на доверие. Едва, когато ми стана лошо, разбрах, че може да се случи това.
И не разбирам защо въобще щом като не е задължителна по принцип терапия с естроген след трансфер, той ми е включил такава.
Отделно всички други кръвни показатели са ми разстроени от Зарзио, и то само за пет дни и само две поставени такива инжекции.
Посъветвайте ме.
Ходих при Чилингирова. Тя направо ме изгони. Че било от терапията и не ми обърна никакво внимание ей така да ме прегледа.

Естрогена не може да го спра. В патова ситуация съм. Ако го спра, ще ми дойде цикъла, а инвитро опита и целеят ужас, който преживях от тази агресивна терапия, ще отидат на кино. И аз никога повече няма да посмея отново.

# 356
Заради лекарствата е. При спиране на прогестерон идва цикъл до седмица май беше след спирането.

Дуфастонът също е прогестерон. Явно нещо се обърка този месец, уж хормоните ми бяха окей, на преглед всичко изглеждаше наред.

# 357
Потърсете преглед: спешна помощ, хирург или в клиниката. Обяснете им, че се притеснявате, че правите хиперстимулация.
Аз също направих хиперстимулация. Още на първичния ми преглед в Турция, категорично ми казаха, че ще направя хиперстимулация, каквито и лекарства да ми дават, колкото и лека терапия да ми проведат и че в никакъв случай няма да ми позволят свеж трансфер, а след пункцията ще ми предизвикат цикъл. Така и стана и честно казано бях много благодарна, когато ми дойде цикъла 5 дни след пункцията. Грешката в случая е, че се преминало към свеж трансфер.
При бъдещи замразени трансфери няма да се случва същото.
Хиперстимулацията обикновено е резултат от самата стимулация. Не знам за естрофема. Аз направих хиперстимулация и без него.
Но сега потърсете лекар! Успех!
Важното сега е да се опази твоето здраве и евентуалната бременост!
elari,
а ти още ли слагаше Дуфастонн, когато ти дойде цикъла. Аз си помислих че е бил изписан за седем дни и след спирането му ти е дошъл цикъла, което е нормално.

Последна редакция: пн, 28 сеп 2026, 13:00 от steli4ka s

# 358
Лейдичар, естрофемът сам по себе си има такива странични ефекти - главобол, замаяност, усещане “че ни е лошо”. На комбинация от препарати се, силно паникьосана и малко не разсъждавате трезво. Така звучите. Не казвам, че субективните ви усещания са за подценяване, идете в клиниката си да ви видят.

И като цяло сте за работа с добър психолог.

# 359
elari,
а ти още ли слагаше Дуфастонн, когато ти дойде цикъла. Аз си помислих че е бил изписан за седем дни и след спирането му ти е дошъл цикъла, което е нормално.

Да, трябваше да го пия още един ден. Започна ми цикълът сутринта на 7мия ден от приемането. Свързах се с доктора и каза да го спра.

Общи условия

Активация на акаунт