Предложения за странни, необичайни и интересни имена - 50

• 435
  • 24
  •   1
Отговори
# 15
Любомила съм срещала.

# 16
Забранени ли са били двойните имена? В "Дами канят" нали имаше една сцена за "(не помня първото име)-Дора, с тире!".

# 17
Спиромир, което ми звучи като спиртомер.

# 18
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
От тази тема все още помня една Среброзара. Как можаха 3 букви Р да натъпчат в едно име.

# 19
Кита, Моя, Ростела, всички са жени.

# 20
Забранени ли са били двойните имена? В "Дами канят" нали имаше една сцена за "(не помня първото име)-Дора, с тире!".
На филм всичко може, а "Дами канят" все пак е комедия.
От 09.06.1953 г. е въведена забрана за две лични имена с "ПРАВИЛНИК ЗА ИМЕНАТА НА ГРАЖДАНИ /ПИГ/", а хората с 2 имена в 6 месечен срок е трябвало да изберат едното.
Скрит текст:
https://www.grao.bg/normact/normativ-imena.html
Лице което носи две собствени имена може да заяви в 6 месечен срок от обнародването на този Правилник, кое от тези имена ще запази. Ако не подаде такова заявление второто име се заличава служебно.За тези промени се прави бележка в акта за раждане. /чл.11ПИГ/
Пример: Маргарита - Изабела Йосифова Николова. Служебно ще бъде заличено Изабела.
През 1975 г. е приета НАРЕДБА ЗА ГРАЖДАНСКОТО СЪСТОЯНИЕ и в чл. 8, ал. 5 пише "(5) Не се допуска записване на новородено дете в акта за раждане с две или повече лични имена или с умалително или галено лично име."
https://www.ciela.net/svobodna-zona-darjaven-vestnik/document/-5 … nskoto-sastoyanie

Но у нас е нормално част от държавните служители да не познават законите или да имат особено мнение. И предполагам, че на някои места са записвали децата с 2 лични имена (със или без тире).

# 21
По време на соца е имало извращения всякакви. Майка ми родена преди 1944 и кръстена София, при ваденетл на първи паспорт е била принудена да се запише Софка с мотива, че родното и име не било българско. От друга страна моя близка родена през 70-те години е кръстена с английско име завършващо на съгласна. На въпроса ми как са успели да и дадат подобно име, ми обясни, че баща и бил агент на ДС и за тях можело.

По темата давам две имена. Дариан в ученическа възраст и Цанислав на около 30-40 години.

# 22
  • Пловдив
Възможно е двете имена с тире да са се схващали на места от част от чиновниците като едно. И сега ЗГР говори за собствено име и фамилно име в ед.ч., а тирета се допускат.
Мина-Ангела имаше в новото ми училище, когато отидох там в края на 80-те. За кратко сме се засекли и не я познавам лично, но после от брата на приятелката ми от училище чух, че се майтапеше с името и - "мина дявола"(-ът). Не знам дали е била родена в Бг, но тук си е живеела и това име си е носела.
От друга страна, разказвала съм как бабата на моя друга училищна приятелка от старото ми училище, унгарка или чехкиня (трябва да питам, като се видим, името е унгарско, но мисля, че бабата беше чехкиня), в един момент трябвало да избере с кое име трябва да остане в бг документи - явно на основание тази наредба. Тя избрала Пирушка (с ударение на И) и после направо съжалила, че не е оставила другото - все имало някой неразбрал как се казва, асоциации с пирожка и пр. На мен самата с детския ми акъл ми беше малко смешно това име.

_____

Това със Софка е вече извращение и смешка (на чужд гръб), не знам в чия глава е поникнало. Open Mouth

Последна редакция: нд, 16 ное 2025, 10:38 от Магдена

# 23
  • Пловдив
На времето имах позната българка, която се казваше Жаклин (на Жаклин Кенеди била кръстена). Сега сигурно е вече над 60 години. Как ли са разрешили тогава да я кръстят така.

# 24
  • Край морета северни и южни
Още по-смешно ми е, че имаше и мъж на име Жаклин Михайлов. Е, това как са го разрешили не знам. Grinning

А от мен добавям Звездемона
Звезделин и Звезделина също са редки, но това за първи път го чувам

Общи условия

Активация на акаунт