Нашите кухни - тема 101

• 31 785
  • 744
  •   1
Отговори
# 540
Чак колкото искам едва ли, все някакъв наклон трябва да има. А и стената е бетонна, не държа да разбивам повече от нужното. Но утре ще помисля за такъв вариант и ще пробвам варианти. Може ли на шкаф 80см да се сложи 60см абсорбатор? Някак не ми се струва добър вариант.

Миялната е нещо което не ползвам и искам да заема възможно най-малко място. А и от старата кухня имам 45см... която не знам дали работи и на колко е години, но подробности. Голямата миялна обаче решава всички проблеми в горния план. Шкафовете стават един под друг и в дясно от хладилника остават 12см. Освен това в този план има достатъчно място за шкаф с въртележка в ъгъла.

# 541
  • София
Като не ползваш изобщо - не слагай въобще, като ще слагаш имаш място за нормална, ако пък решиш да ползваш по-лесно събираш големи тави от фурна.

# 542
Със сигурност ще сложа, било то и само защото може да потрябва в бъдеще. Но в миналото жилище имах и чак след година и половина установих, че не работи. Пуснах я с две нещата в нея, защото реших че е крайно време да пробвам... Все едно, каквато пасва в плана такава. 🙂

# 543
Защо в горния план разваляш симетрията с микровълновата на централно място? Мушни я другаде и виж как ще изглежда цяла стена само с еднакви вратички. Така всеки уред е някак си "разпилян" в пространството. Преди да сложиш старата миялана я тествай преди монтирането ѝ, но това каза, че е друга тема. Нашата кухня си я прави ММ. Двата странични долни шкафа до мивката са стандартни 60см., за да може лесно да се вгради миялна, когато преценя, че искам и дали въобще искам. Та, мисля не е проблем и по- насетне да се добави, щом сега не ползваш.

# 544
  • София
Може би иска микровълновата да е близо до хладилника...

За миялната, да имаш и да не ползваш не го разбирам... Да, всеки може и на ръка, но сумарно - кожата на ръцете ти страда, губиш време, хабиш в пъти повече вода, ако си с бойлер и в пъти повече ток..

# 545
На ултра мат вратите които съм гледала не се отбелязваха пръсти и всички казваха че лесно се поддържат. Не ви ли показаха мостри?

Най-накрая намерих дълбоки горни шкафове и да, с такъв над хладилника определено е по-добре.

За стената... в момента има дупка 82х190 между кухнята и хола. Определено не е било портал преди, стената е доста плътна и вече един майстор каза че вероятно е бетонна. Аз си мислех че като има дупка, ще е тухла и не-носеща, но... или направо ще я затворя, или ще кажа на майстора да види каква е и според това да сложи врата или гипсокартон.

За аспирацията няма как да разбера. Съседите под мен са изнесли кухнята на балкона и тръбата излиза навън. Съседите над мен не са, но вратите на етажите се заключват и няма как да стигна до тях да питам, пък какво остава да им вляза в жилището. До мен апартаментът е по-напред на фасадата и не би трябвало да му пречи. За тези нагоре не знам, но ако приемем че са все кухни там, не би трябвало да е фатално. И след като под мен и до мен са изкарали тръби навън, не виждам защо аз да не мога. Но не искам да пробивам стоманобетонна стена. А старата кухня е ползвала години наред (10+ със сигурност) този изход за тръбата на абсорбатора.

Направих още един план... с колона този път. Така имам шкафове и под котлоните. До хладилника няма плот, но пък масата не е далече... Нямам обаче решение за 5те см над миялната. И трите горни шкафа в дясно са все с различни височини, което е грозно. Не знам и къде бих си държала сушилнята за чиниите, няма как с мивка насред плота да я сложа в ъгъла.

Какво мислите?

До хладилника задължително ти трябва поне малко работен плот. Постоянно нещо се вади, оставя до хладилника, като се пренарежда също, покупки оставям до хладилника докато ги наредя вътре.

# 546
Подкрепям последния пост на Рейна относно нуждата от свободен работен плот до хладилника, но и друго бих отбелязала в последния проект - готварският плот не е много добре в края на реда точно до вратата, където и движението се очаква да е по-интензивно, а понякога стърчат дръжки на тигани, пръска и т.н.
При наличието на СМ изобщо не бих търсила специално място за сушилник на плота, в един момент става напълно излишен. Имам и аз, разбира се, някои дребни неща, които мия на ръка, но подсушавам с кърпа и прибирам, не ще губя място на плота заради тях само. Или най-много някой временен текстилен при нужда и после пак се прибира. Разбрах, че не ползваш сега СМ, но това винаги може да се промени и да се заобичате силно и завинаги Simple Smile

# 547
  • София
Е, тя спомена, че ще ползва масата, което си е възможно.

# 548
Че е възможно, възможно е - когато няма друг начин да си организираш кухнята (напр. е твърде малка, има архитектурни особености и т.н.), всичко е възможно и правиш ред компромиси с ергономията, но в случая ми се струва, че точно ергономичността ще страда при липсата на нужда от такъв компромис - не знам колко е разстоянието от хладилника до масата и от масата до мивката, ама за да пренесеш напр. продукт от хладилника до мивката или ще трябва да заобикаляш колоната, или ще носиш до масата, а оттам до мивката. Струва ми се, че в тази кухня има достатъчно място да се организира ергономично, без сериозни компромиси после при ползването. На мен лично ми допадна точно твоя вариант с колоните в двата края, но пък не съм ползвателя на кухнята Simple Smile

# 549
  • София
В 4метра има как що-годе, да...  Но и разстоянията не са безкрайни...
И на мен ми допада с колоните, като изключим, че фурната е до вратата на кухнята, заради аспирацията, ако пък хладилника е  там пак не е идеално, защото ще се отварят на едно място неговата и кухненската врата.

Гледах последно в икеа и някакъв вариант на полуръст колона , нещо като 1,50...мн приятно някак стояше..  Та може до вратата да не се затваря напълно с мн висока.

Последна редакция: пт, 27 фев 2026, 09:34 от Angel_Dust

# 550
Здравейте, може ли мнение за двата модела мивки Тека и Грое?
Ще се монтират под плот, но се чудим все още коя от двете да бъде..

https://bg-maistor.com/kuhnia/kuhnenski-mivki/grohe-k700-kuhnens … a-31574sd0-detail

https://bg-maistor.com/kuhnia/mivka-za-kuhnq-teka-be-linea-rs15-50-40-115000005

# 551
Здравейте,

След доста години пак ще правя кухня. И в момента тема е материалът. Минала съм през всичко, което беше достъпно преди години, включително и естествен фурнир на МДФ. И сега търся нещото, на което няма да робувам и няма да се активира ОКР-то ми против петна. Гледах Feelness Ultra Matt Plus с MDF на Кроношпан. Това нещо е петно до петно. И не излиза лесно с препарат за прозорци. В шоурума им кухнята е изпълнена от тъмно такова и е някакъв ужас. Гледах и MDF с ХПЛ покритие, което има покритие Invisible Touch. Уж не остават петна, но не съм много убедена и търся хора, които са си сложили такова нещо в кухнята да дадат отзиви.
Другото нещо, което обмислям е поне на долните вратички да се сложи синтерован камък 3 мм. Това е супер вариант, но пак търся мнение на хора с опит по отношение подръжка и фирма - изпълнител, защото все още е рядкост в България.

# 552
  • Варна
Minchorna, те са си направо еднакви. Избери по-евтината в този случай (има и код за още намаление за нея). Мисля че и на двата бранда може да се разчита като качество.

Последна редакция: пт, 27 фев 2026, 10:05 от Lady April

# 553
Моите долни шкафове са с естествен фурнир (малко нестандартно дебел, ама това няма значение) върху МДФ и изискват нула грижа. Нищо не им личи, Освен това дървото "носи" на наранявания и очуквания. Не знам защо си недоволна.

# 554
Моите долни шкафове са с естествен фурнир (малко нестандартно дебел, ама това няма значение) върху МДФ и изискват нула грижа. Нищо не им личи, Освен това дървото "носи" на наранявания и очуквания. Не знам защо си недоволна.

След 13 години ползване са с толкова деруги и очуквания, че бих си го спестила следващ път. Освен това около аспиратора цъфна от повечето пара, въпреки мощния и ефективен аспиратор. Има си слабости при активно готвене и бих вложила още повече сега, за да не ме е яд всеки път като го погледна. Освен това мазни пръсти личат все пак. А там се готви активно и няма как да не пипнеш.

Общи условия

Активация на акаунт