🎭 Traitors: Игра на предатели - в очакване на сезон 2 🎭

• 63 214
  • 873
  •   1
Отговори
# 810
Глория поне има самостоятелна мисъл, докато за Теа се чудя как диша, без Малоум да ѝ казва "дишай - издишай".

# 811
Петър Данов отрече да е участвал в Трейтърс, то и никой от сигурните не го следва. От тук тръгна този слух, но и в ТикТок го видях, явно не е верен.

# 812
Олеле, очаквам Теа да е Мирела.. Денислава не съм сигурна, че искам да си а причиня - абсолютно невъзпитана, лицемерна, изключително неприятна. Това си е мое мнение, разбира се, не искам да обидя никой. Останалите ще ми бъдат интересни. Надявам се да нямат много екранно време двете птици. Наум си го представям като вечния мрънкач и хейтър, който няма да допринесе с нещо за играта. Смес между Венци и Петканов от предишния епизод.

Дано няма образи като Владо и Бачорски, а и Ева. Развалиха кефа от играта. То всъщност, останалите ги оставиха да развалят играта, не че те са толкова виновни.

# 813
Чудя се Тони който дори се изяви като форумец, дали още е тук, та да коментира новите участници когато почне шоуто.  Simple Smile

# 814
  • София
Аз последните седмици (след като си свърших работата по отношение на Игрите) реших да се фокусирам малко повече тук.
На първо място най-сетне намерих време да наваксам със дълго отлагано нещо: да видя как бе джанъм го правят останалите по света: да изгледам поне няколко от чуждестранните сезони (и да разбера колко е сложен форматът, но най-вече колко далеч е Българският вариант от истината: за жалост на светлинни години, но не това е главния въпрос). Също така имам най-сетне зелена светлина да разкрия че имам мой близък човек, участвал във направата на един от чуждестранните сезони.

И бих искал да разкрия малка част от мръсните тайни които се крият зад кулисите. Мисля, че на много хора би им било интересно това.
Няма да казвам, че играта е манипулирана от страна на продукцията (защото това не е технически изцяло вярно), но до определена степен действието се насочва към достигането на определени телевизионни майлстоуни (не се сещам за подходяща Българска дума тук, така че се извинявам че позлвам чуждицата), които се харесват на екипа правещ формата. Ето няколко конкретни примера:
- Въпреки че глобално по-голям процент (около 60 по последни данни) печелят предатели, то се забелязва модел при който в определени варианти се накланят везните в полза на праведните. По изчисления (ще обясня за тях по-късно) предателите би трябвало да имат много по-голямо предимство по отношение на спечелване на играта: тук изчисленията дават някъде над 80% в полза на предателите
- Изключително висок процент от изданията (над 80%) е достигнал до най-любимият момент от играта: оставането само с един предател, който след това да трябва да рекрутва с ултиматум. Тук директно си е заложено като цел предварително: просто всички продуценти решават че е много готино да се снимат сцените на тайните срещи (качулки, изненадани лица и прочие захаросан телевизионен продукт). А в действителност очакваният при нормални обстоятелства процент на точно този вариант е многократно по-нисък (10-15%)
- Също така имаме близо 90% от всички сезони когато предатели се стрелят един друг: това също стои много добре телевизионно, обаче в действителност очакваният процент би трябвало да бъде не по-голям от 30.
- Имаме също така много висок процент (около 70) на много рано открити и изгонени предатели. Тук дори не са нужни сложни изчисления, а елемнтарна теория на вероятности, че при положение, че на първите маси се стреля напосоки, то би трябвало да се уцели предател едва в около 1/4 от случаите.

Всички тези високи проценти изобщо не са случайни. Отново подчертавам, че тук не става дума за пълно нагласяне по сценарий, а по-скоро за тънко насочване, така че редактори и режисьор да си начешат крастата за постигане на определени резултати и заложени телевизионни цели.

Да кажа няколко думи за споменатите изчисления: тъй като си нямах друга работа реших, че си струва да потроша няколко торби с токени (и киловата ток в някой дата център) и да впрегна един от по-мощните ИИ модели да свърши тази работа вместо мен.

Сега да мина малко към това как точно се върши цялото нещо (разбира се черпя информация от кухнята, но не Българската такава):
- огромната част от "магията" се случва във изповедалнята по време на синхроните. Никой не казва директно на участник: ти ще гласуваш за еди кой си, вместо това го държат в продължение на часове (в некомфортна ситуация и дори често с лиспа на вода) във повтаряне на едни и същи неща но по съвсем малко променен наклон и формулировка. Ползват се абсолютно същите  прийоми каквито са при разпит в полицията: въртят те на шиш и не те пускат докато най-накрая не се съгласиш с исканата "версия" (най-вече защото вече искаш този кошмар да свърши).
- също така като правило се избират за участници пълни идиоти, и то такива които много лесно могат да бъдат убедени в едно или друго. Особено са ценени такива лесно податливи на конспиративни теории. Изненадващо голям процент от избраните (визирам вариантите с обикновени хора, но и при знаменитостите има също такива) са така наречените "плоскоземци" (буквално ако някой заяви на кастинг че вярва в тази глупост отива директно на финалния подбор)
- освен това във някои от вариантите се прилага дори хипноза.

Все пак в крайна сметка се получава (в по-голямата част от случаите) интересен краен продукт, макар и поне за мен от сезоните които вече изгледах рядко се случваше да не позная предварително какво става нататък.

В заключение да спомена няколко думи и за Българският вариант. Извън пределите на нашата Родина изобщо не ни вземат насериозно. Като цяло докато останалия свят играят шах, нашите още си играйкат на шашки (и втория сезон няма шанс да промени негативната тенденция от първият неуспешен опит). Но това няма как да се промени поне докато си избират участниците изцяло на шуро-баджанашки принцип. Тази игра няма как да се получи, когато голяма част от участниците се познават предварително. Това е един от основните закони които нашите продуценти още не искат да научат и разберат.

# 815
Дидо, респект за труда, но тук има доста какво да се отговори, така че почвам (а и тъкмо да разпаля старите искри на надеждата, че съм бил "ушенце", "носленце" и какво беше още на продукцията):

Най-напред се надявам, че си гледал чуждестранни сезони и от двата различни типа - с обикновени хора и с риалити "звезди". Те са фундаментално различни по кройка, дизайн и изпълнение. Въобще не е същото предаване. Неслучайно и режисьорът Цецо разказа как в екипа се разделили по отношение на кой тип да се следва. Апропо, където има риалити "звезди" и изобщо известни, те също се познават предварително - не е това проблемът, а че при нас са знаели кой точно влиза и са се наговаряли преди влизане.
Също така, с уважение към твоя близък човек, но не е без значение дали е участвал в продукцията на британските или на румънския сезон. Не са съвсем същите нещата.

За изчисляването на процентите на вероятност и какво се случва в реалност - прекрасна възможност да се докаже, че т.нар. social deduction games не са чиста математика. Ефектът на описаните от теб "milestones" се постига по далеч по-прост начин - избират умишлено поне един категорично слаб предател още в началото, с ясното очакване да се издъни. Няма никаква конспирация тук, все едно да вкараш бияч в къщата на Биг Брадър и да очакваш да не се напие и сбие. Това са нормални неща в сценария и зрителите го разбират. Оттам идват описаните от теб събития (ранно изгонване на предател, съблазняване на нов, и т.н.), които ИИ, работейки с някакви идеални лабораторни данни, няма как да усети.
Отделно от това пропускаш, че самите предатели се топят един друг (спомни си Бачорски с Жоро и Неве), и в голямото болшинство случаи на ранно изгонени не е изобщо въпрос на теория на вероятностите, а на някой е наклепал другарчето.

Че се избират още на кастинга по-наивни хора за праведни също не е кой знае каква конспирация и то се вижда от зрителите. Още повече, че предателите отстраняват по-умните и до края остават основно по-наивните (това е търсена стратегия от самите предатели). Но е редно да отбележим, че вероятностите да спечели предател съвсем не са еднакви в началото и в края на играта. Когато останат 5 човека е доста по-трудно вече, защото праведните малко или много почват да се усещат кой не е бил никога на пангара и могат да обърнат играта в тяхна полза (случи се успешно в един от тазгодишните чуждестранни сезони, да не давам повече спойлери). Зависи от самите хора, разбира се, но на самия финал нещата често са 50 на 50, и обикновено се решават от вота на един-единствен колебаещ се.
Предполагам, че съм гледал повече сезони от теб, и поне за мен финалът е винаги много труден за предсказване. (изключвам няколко зле монтирани версии, в които напоително ни разказват драматичната история на някой участник и става ясно, че е победил)

(Последна скоба: има и ситуации на равенство във вотовете, в които теглят жребий кой да отпадне. Случи се поне в две скорошни версии точно преди финала и беше между предатели и праведни, като резултатът от жребия оказа директно влияние върху крайния изход. Не мисля, че им казват кой кое ковчеже да отвори, това си е чист късмет.)

В заключение: няма нужда от хипнози и наставления как да гласуват. Достатъчно е да вкарат доволно количество наивни праведни, да изберат 1-2 оправни предатели без скрупули и още един за издънка, и сезонът е готов. Останалото е живият живот - който е по-интересен от всеки написан сценарий.

# 816
  • София
Alcor, бях на 100% сигурен, че ще с е включиш Satisfied
Само че изобщо не си разбрал какво се опитах да кажа, но точно с теб нямам намерение да влизам в дискусия.

Интересено ми е само това: защо сметна като варианти именно британските и румънския сезон? И преди да отговориш: нито един от тях, но точната държава няма значение: всеки екип има достъп до информацията за развитието и прецедентите възникнали във всички останали издания и сезони, и какви са опциите за реакция при различните ситуации. И наистина нашите в първи сезон са създали "световен прецедент", защото без такъв е нямало да има изобщо финален епизод (който въпреки това оглавява класацията за най-нелепо скалъпен такъв), но това са вече минали работи. Важно е сега какви "чудеса" са сътворили за втория. И имам усещането, че поне в това отношение няма да ни разочароват. Blush

# 817
Ами жалко, форумът е за дискусии, не е бюлетин за съобщения, наредби и депеши. Аз съм отворен да дискутирам.

Това че екипите имат информация за прецеденти от други държави не означава, че ползването на хипнози и други техники за манипулация на участниците са стандартна практика. Най-малкото имаме много интервюта на участници от всякакви сезони, с доста подробности от кухнята (даже и отвъд разрешеното им по договор). Винаги можеш да решиш, че масово всички лъжат и укриват истина - а дано, ама надали.

# 818
  • София
Ами жалко, форумът е за дискусии, не е бюлетин за съобщения, наредби и депеши. Аз съм отворен да дискутирам.
Ама каква дискусия да водим? Аз казвам, че съм надникнал във фабрика за производство на кремвирши, докато ти веднага контрираш (както поне 100 пъти досега, независимо от контекста) че си ял повече кремвирши от мен (и всеки друг). Blush

# 819
Ама каква дискусия да водим? Аз казвам, че съм надникнал във фабрика за производство на кремвирши, докато ти веднага контрираш (както поне 100 пъти досега, независимо от контекста) че си ял повече кремвирши от мен (и всеки друг). Blush

Има различни фабрики за креНвирши, както има и различни по качество кренвирши на пазара.
В съседния раздел вече 4000 страници дискутират нещо далеч по-ясно като Петрохан. Не знам какъв е проблемът да се дискутира. Нито твоят близък е напълно меродавен, нито аз съм, затова нека всеки "сам да си преценя".

# 820
  • София
Има различни фабрики за креНвирши,
С това доказа перфектно моята теза. Правописната ми грешка не беше случайна Wink

Сега за тези, които наистина искат да дискутират (а не просто да се покажат колко много я разбират материята) съм подготвил така наречен "пищов" със скрити подсказки, които дават много информация още в началните епизоди за това какво се случва нататък в сезона (за някои точки умишлено не съм дал точните елементи, нека всеки се опита да помисли върху тях и да даде своята теза):

- Още с представянето на участниците (първото показване) ни дават информация за това кои стигат до самия край (т.е водещите играчи), както и това кои са предателите: начални и рекрутнати впоследствие. Тук се гледа облекло, ред на "влизане", първа изречена от тях реплика, дори първите им контакти с останалите (и най-вече кои са те)
- Водещия още със обяснението на правилата дава насока за това дали ще спечелят праведни или предател(и)
- Музикално оформление на първия епизод също издава коя от двете групи печели
- Първият кадър на кръглата маса също показва дали печелят праведни или предател(и)
- Редът на влизане на първата закуска винаги следва определен модел и е златна мина за подсказване на развитието на сезона: като ред на отпадане, кой как напуска (убит или гласуван на маса). Там също се гледа кой предател влиза първи и кой последен, а също така кои влизат сами и кои на групички
- Първа кръгла маса: редът по който се изказват и редът по който се показва за кого е гласувано (и то не само на тази маса, а и на следващите). Много бързо и лесно се хваща шаблона (има общо 3 разновидности)
- Голямата част от синхроните са записани след отпадането на участника, а не в деня на същинското действие от конкретния епизод: трябва да се следи за еднакви дрехи, колко уморен и недоспал изглежда играча. Така още от първите до 3 епизода лесно се хващат кои са стигнали до финал

Има разбира се много други дребни детайли в зависимост от това на какъв етап е играта (като това че в началото на всеки епизод има подсказка дали ще изгори предател или праведен на кръглата маса), но горните са тези с които се започва. Конкретно за първият Български сезон: опитаха се да ги следват, но да кажем заради неопитност а не нещо друго, някак си успяха да ги объркат повечете. Нека внимателно да следим People Eyes в новия сезон дали поне нещо са научили за последната една година. Satisfied

Последна редакция: сб, 26 сеп 2026, 10:30 от dido2k

# 821
Страхотна дискусия ще се получи като разсъждаваме върху твоите пищови и подсказки. А, чакай, в първия сезон нищо от това не се случило, ама то било грешка. Ясно, няма проблем.
Добре, че има и Reddit за реални дискусии, че у нас и предаването, и форумите са Бачорски Шоу.

# 822
Интересна дискусия, бих искал да се включа понеже Дидо и Alcor бурно обсъждат кое как и що е в сценария - Затова нека спомена, че нямам личен "вътрешен актив", който да ми потвърди всичко от кухнята, но да речем, че съм засичал и комуникирал леко с хора, които имат разнороден опит. Това си е мое виждане и впечатления, естествено, не налагам нищо, нито се старая да съм голям "разбирач" Simple Smile

Нека отбележа задължително, че не всеки сезон следва една и съща формула; играчите са различни типажи, различни истории, прилагат се различни методи за влияние и наклон според ситуацията, да има нещо различно за очакване, не бих казал, че всяко действие казва задължително кое следва нататък, дори продуцентите се изненадват от някои неща които скалъпват сами конкретни участници (въпреки други очевидно монтирани и търсени сюжетни линии, ако хванат дикиш)

Общо взето от изгледаното досега в нашия и много чуждестранни сезони смятам, че подходът на продукцията е нещо средно между казаното от Дидо и Алкор - ама по един такъв техен си начин, който продуцентите навсякъде да усетят сами, защото формули и сценарии много, ползват се, но се търси нещо колкото предвидимо, толкова и изненадващо - всеки фен на играта (90% минимум) се старае да не гледа само един единствен сезон и то от своята държава, винаги гледа и останалите в чужбина с цел удоволствие и очакване за изненадващи начало, край, истории и евентуално някой скандал (ама не като нашите лапешки)

Моите впечатления от няколко конкретни сезона създават следната ситуация, в която и Дидо, и Алкор са еднакво прави и (не)прави. 😉🙂

В единия ирландски Трейтърс, който е гледал имаше един предател, който беше буквално монтиран да бъде перфектния самоуверен, амбициозен и харизматичен човек, който лъже, маже и манипулира, за когото всеки би казал, че ще стигне докрай и ще попилее всички праведни - Докато накрая заради непресметливост и надхитряване отпадна що-годе бързичко преди другите двама предатели.
Имаше и тайна роднинска връзка между двама конкретни играчи, която беше друг търсен ефект - за "таен съюз", който да се държи докрай и да прави интриги, но това накрая приключи безславно за единия поради това, че отпадна по-скоро отколкото трябваше.
А докрая на играта се докопаха едни играчи, които не блестяха с кой знае каква стратегия и мисъл, но колко победиха и загубиха вече няма да издавам да не развалям кефа на негледалите.

В британския трейтърс (една от най-добрите версии) освен водещата, която много ми харесва, ми харесват и обратите и това, че нищо не е ясно докрай - имаше една тъпа изцепка на един играч, дето обърна някак целия ход на играта и провали нещо като "любовен триъгълник" който трябваше да се оформи, а за капак накрая единият от предателите беше публично "наказан" с един глас от свой уж съюзник поради некомпетентност и импулсивност от негова страна.

Австралийският вариант (поне първият сезон) пък ме изкефи заради друго - много елементи, които го различават от останалите версии - по-интересната локация, която не бе замък, играчите носеха червени костюми с имената отзад на всяка битка, предателите не се събираха в затворена кула, а в стая на същото имение, че дадоха възможност да си удвоят или утроят спечелените пари с лотария и т.н.
За развитието само ще кажа - поне според мен дадоха предвидим старт на случайни хора за предатели, докато не почнаха да се нареждат и да искат да се гонят сами, но накрая точно един човек, който в началото не очакваш, че ще направи нещо особено, накрая направи нещо като неочакван обрат за един от играчите. Поне за мен беше едновременно положителен и отрицателен финал - Един от по-драматичните.

Накратко: Синхроните, гласувания и тем подобни стратегии и ходове действително имат нещо като "натамъняване" от продукцията но те не са решаващият фактор - има си и доста непредвидимост спрямо това как действа играчът и каква свобода на действие в тези обстоятелства му се дава - За мен поне средностатистически кантарът е 65/35 в полза не неочакваното развитие, като не броим нашите нали дето още не са опипали правилно почвата.
Това е засега от мен. 🙏👌🙂

# 823
Моето мнение с два изгледани сезона (българския и първи английски) е, че точно като в Сървайвър, тук тръпката на предаването се създава на 90% от добрия монтаж и опитното зрителско око може да си извади изводите много рано, но може и да се подведе. Ако ти разкриват много за един играч има два варианта: да е финалист или да има зрелищно отпадане. Точно затова ми харесва да гледам такива предавания и да си правя изводи как ли е протекло, но за съжаление в сезон 1 хвалипръцкото с метлата побърза да разкаже колко велик ход е направил и единствената тръпка в последния епизод беше дали гонят Ева или не.

# 824
Но това няма как да се промени поне докато си избират участниците изцяло на шуро-баджанашки принцип. Тази игра няма как да се получи, когато голяма част от участниците се познават предварително. Това е един от основните закони които нашите продуценти още не искат да научат и разберат.
Амин за това!
Като цяло не знам къде стоя в тази дискусия, но като цяло Трейтърс си е доста контролиран формат от гледна точка на това, че там винаги ще имаш обещаните 12/13 епизода - независимо как се развива играта, което е големия проблем играта да е наистина велика. Винаги ще имаш нови Предатели независимо колко добър си в това да ги разкриваш и това малко убива от смисъла да си добър детектив.
Затова аз не бих могъл да я сравня със Сървайвър.
Но да кажем, че е най-близкото, което имаме в момента, поне от към социална игра.
Действително МЕТА-та за мен е просто да имаш силна коалиция и да се пазите на кръглите маси

Общи условия

Активация на акаунт