Снимки и спомени от близко и далечно минало - 4

• 118 518
  • 3 158
  •   5
Отговори
# 3 120
  • Sofia

Последна редакция: сб, 11 юли 2026, 23:07 от Doli

# 3 121
Замисляли ли сте се колко по - лесно се живее сега?  И ние и децата ...

Скрит текст:
Автор   
Неизвестен
Описание   
Български: Вършитба с коне в България.
English: Threshing by horses in Bulgaria.
Дата   Преди 1945
Колекция   
[Показване]Държавна агенция „Архиви“   wikidata:Q12279299
Текущо местоположение   
Централен държавен архив, София
Входящ номер   
Фонд: 2072K "Христо Вакарелски"
Инвентарен опис: 1
Архивна единица: 316 "Снимки отразяващи различни земеделски дейности в България - оране, жътва, вършитба, сушене и др."

До колкото знам преди навлизането на механизацията за вършеене, средния добив от декар е бил 60-80 кг. от дка жито. В добри години - 100. Върху площадката от снимката (харман)

се тегли от животни тежко приспособление - дикан дъска

След навлизането на механизацията - вършачка със задвижван маховик от парна машина (после и дизелова) - 130-150 кг.
Това подобрява качеството на зърно малко - не е толкова натрошено, и по чисто (от изпражнения на животните, по бързо се вършее и и по - малка вероятност от намокряне от дъждове)

По детски мои спомени около 90-те години, като получавахме рента, казваха - тая година е по - добре - има добив 230 кг. Съответно даваха ни повече рента. Взимаше се в натура - даваха ни жито, олио и ечемик. Спомням си как течаха старите комбайни - гориво масло. А около тях попиляно зърно отвсякъде имаха дупки. Около камионите също, складовете ...

Сега чета, че средният добив по нашия край е бил около 700 кг. от дка жито и 630 кг. ечемик.

Колко много труд - оране, подравняване, сеитба, жътва, вършеене ... и накрая 60 кг. от дка.

Последна редакция: нд, 12 юли 2026, 03:29 от Seiko7075

# 3 122
В днешно време в сравнение с 1920 година средните добиви в България достигат 500 - 560 кг от декар, благодарение на модерната техника, торенето и качествените семена.
Навлизат торове и ГМО. В началото не е било ГМО, а нови сортове. Статистика за ракови и други заболявания не ми се прави. Но в момента храната е по-лошо отколкото преди 30 години. Сега почити всички домати са като гумени без вкус за разлика от тогава.

# 3 123
  • Sofia

Последна редакция: нд, 12 юли 2026, 09:45 от Doli

# 3 124
Това е чугунена печка "Вулкан"! Имахме някога такава. Зимата беше незаменима когато спреше тока, а това се случваше почити ежедневно. Четеш на свещи, яденето се готви на печката, топло е в стаята ....

# 3 125
В днешно време в сравнение с 1920 година средните добиви в България достигат 500 - 560 кг от декар, благодарение на модерната техника, торенето и качествените семена.

По соц времената някои ТКЗС-та докладваха за по 1000 кг от декар, благодарение на ... преувеличенията и скритите засети площи Wink

# 3 126
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Сейко, 1887 част от банатските българи се връщат в България и "донасят" знания и техника, каквато не е имало до тогава. Едно от тези чудеса на техниката е било вършачка. Wink

Добивите са били по-ниски, но е била хлебна пшеница. Сега, ако имаме късмет, ядем фуражна. А все по-често и техническа.  което обяснява и затлъстяването и болестите.

И въпреки ниските добиви ни е стигала за почти девет милиона население и даже сме изнасяли. сега сме наполовина и внасяме.

# 3 127
О, баш жито и царевица изнасяме. Комай само тях не внасяме. Или ако внасяме, то е по-малко от износа, не знам защо става така, явно изгодата.

# 3 128
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
О, баш жито и царевица изнасяме. Комай само тях не внасяме. Или ако внасяме, то е по-малко от износа, не знам защо става така, явно изгодата.

Още го разучавам Relaxed
Особено ме впечатли вноса от Обединените Арабски Емирства Head Band

https://www.mzh.government.bg/media/filer_public/2026/07/10/vnos … a_-_mart_2026.pdf

# 3 129
Нямам нерви да се ровя за справки и да сравнявам, затова попитах ИИ:

Иначе тук ги има тези таблички и се вижда колко много много пъти повече износ имаме.
https://www.mzh.government.bg/bg/ikonomicheski-analizi/informaci … uri/vnos-i-iznos/

# 3 130
България внасяше (май и още внася ) големи количества фуражна пшеница от Украйна и други места, която изобщо не се тества за пестициди, торове и т.н. С нея се прави хляба който го ядем. Хлебната пшеница която произвеждаме се изнася навън, защото цената и е в пъти по-висока от фуражната. А познатите какви печалби се правят.
Имам познат собственик на пекарна. И човека казва - всичко е от брашното. За това понякога хляба е невероятно вкусен а понякога за нищо не стават при една и съща рецепта и технология.
Това е катедралата във Варна преди години.

Това е сега

Позлатиха кубетата. Красиво е, но някак си изгуби автентичност според мен.

# 3 131
  • софия
Къпането на слънце е толкова мило. По настояване на майка, всеки път лятото, когато ходехме на вилата, къпех дъщеря ми в слънчева вода с орехова шума в коритото, в който са къпели мен. Да напълним легените с вода и шума беше първата работа сутрин. Така хубаво са ги правели, че сега е прибрано за внуци, живот и здраве.

# 3 132
  • Deutschland/HE
Лане, Украйна е един от най-големите производители на зърно и от реколтата в Украйна и Русия зависеха борсовите цени. Те си изнасяха тяхното зърно, ние нашето. И да е имало внос на зърно от Украйна, то е било доста малко.
Зърното произвеждано в Североизточна България си е масово Втора Б група, при това с не най-добри показатели. Все се правят магии за да покажеш по-добро качество.
Такава беше ситуацията преди 12-3г със сигурност, надали сега се е променила. Работила съм във фирма, която търгуваше със зърно (вкл. износ с кораби от Варна-Изток и Дървеното), а и имаше доста дка с обработваеми площи.

# 3 133
  • Sofia

Последна редакция: нд, 12 юли 2026, 21:13 от Doli

# 3 134
Това чудо на техниката помните ли го ?
( Снимката е от нета )

Имахме същия. Имаше възможност да работи и от автомобилен акумулатор когато няма ток.

Общи условия

Активация на акаунт