Снимки и спомени от близко и далечно минало - 4

• 120 263
  • 3 243
  •   5
Отговори
# 3 225
Във Варна се гледаше преди години във почити всеки един двор. Финап, смокиня, мушмула бяха традиционни дървета в дворовете, особено на къщите на център на града. Уви,повечето ги няма вече и всичко е заменено от кооперации. Тук-там има.

# 3 226
  • Наблизо
Ай мушмули.Много обичах.Не съм виждала по пазарите от повече от 20 години..

# 3 227
Чак па престиж, то май във всяка къща имаше такъв комплект.
Както имаше и по една мечта, една перла - евентуално... Simple Smile

Личи си младостта

Не сте събирали покъщнина като обикновен българин / българка .
Навярно от хотел Рила са ви носели обяда, а?

# 3 228
  • Deutschland/HE
Мушмули не обичам, имахме на лозе и подарявахме на приятели. Но аз и смокини не обичам.

Кубратова, финапът има вкус на леко кисела ябълка, аз тогава го обичам най-много.  После леко омеква и става сладък.

Лане, в един двор под ТУ има страхотен финап, очите ми остават в него, но не съм в България, когато зрее. Донесох си в Германия три  издънки, само една оживя Sad но не расте, за 4 години е пораснала с 3-4см само. Те са топлолюбиви и тук им е хладно. Едната я покривах зимата с бутилка, но на втората зима измръзна.

# 3 229
  • София
За кокошката - идва от село баба ми с чичо Иван/майка и брат на баща ми са/.  На автогарата ги посрещат с номенклатурен мерцедес, бабата държи една затворена кошница да е в ръката и. ОК, докарва ги шофьора, качват багажите, кошницата и трябва да се изнесе на балкона - мятат я там. Аз, любопитно 5 год. хлапе с ужас забелязвам излизащото от нея пиле. То  се оказало  дърта кокошка. На другата сутрин баба и чичо слизат с пилето в задния двор, то мърда, ходи, кълве в пясъчника, но те са решили да го колят. Да, ама не - пилето не се дава и търчи по двора, кудкудяка, врещи, чичото го гони с брадвичка. Аз кротко наблюдавам ситуацията от пейката. Слиза съседско момиче  - по сегашните стандарти ще е определено със СОП, но тогава и  казвахме олигофрен. След дълго гонене чичото залови кокошката и веднага я гилотинира. Главата отхвърча настрани, пилето продължи да рита с крака още доста време. Съседчето със СОП много се впечатли от клането и от тогава намрази чичо ми - убиеца на кокошки.
После в къщи бабата я оскуба, изми и сложи да се вари. Ми това чудо вря 1/2 ден и все беше жилаво. Майка ми се прибра от работа с 2 пилета на грил, направихме салата. А бабата заяви, че нарочно е избрала най-дъртата и жилава кокошка, защото на село тя трябвало да изхаби много дърва докато я свари. Пък нали в града е лесно - врътнеш ключа на печката и не харчиш дърва, като безплатно е.

# 3 230
Лошо ми става от натуралистичните описания. Frowning1
Веднъж бяхме в Ахтопол при приятели. Имаше зайчета. Нито гледах, нито разбрах кога и как са заколили едното и са го сготвили. Не ядох.

Последна редакция: пн, 13 юли 2026, 23:13 от Г-жа Рамацоти

# 3 231
Чак па престиж, то май във всяка къща имаше такъв комплект.
Както имаше и по една мечта, една перла - евентуално... Simple Smile

Личи си младостта

Не сте събирали покъщнина като обикновен българин / българка .
Навярно от хотел Рила са ви носели обяда, а?

Разбира се, аз съм младеж. 😌

Нашите имаха такъв комплект, бабите ми - и двете - също. А, и лелите ми - и те.
Какъв престиж, какво качество?
Изпуснах черпака на нашите (някога, пр.н.е., нали съм младеж) и се отчупи пунктшвайцнатото на качествения черпак - просто се отчупи от недомислената тъничка дръжчица.
Ако беше монолитен качествен черпак - нямаше да се счупи. 😭
Моите са монолитни стоманени, щото съм младеж. Simple Smile

# 3 232
Ензим, тези комплекти бяха две разновидности (поне две съм виждала, не изключвам да е имало и повече), та на едната действително качеството не е същото, по-тънки са дръжките.
Моят още е в пълен състав и здрав, а най-много ме изумява,че ножът още е остър, поне откакто е при мен, не е заточван и не е имал нужда, пък преди това не знам със сигурност, но и не личи да е заточван.

# 3 233
Майка ми, лека и пръст, докато почина ги ползваше. Не помня да е имало някой повреден или счупен.

# 3 234
# 3 235
  • софия
Черпакът на майка от този комплект се счупи на един митинг с тенджери. Били сме много активно участващи явно.
Кубратова, на ЖП при Александър (края на пазара към реката) има хинап, когато му е сезонът. Допреди няколко години и аз не знаех за него, но някъде четох и го пробвах. Хареса ми и купувам чат-пат.

# 3 236
# 3 237
От последните две снимки не мога да си ги спомня продуктите. Обаче от консервите от първата и шпека от втората ги помня.
Имахме и фабрика за рибни консерви "Славянка". Много ми харесваха скумрия в доматен сос и копърка.

# 3 238
  • оттам, откъдето започва България
Салам "Сервилат" беше задължителен като асортимент в хладилника ни през онези години. Relaxed
Салам "Деликатесен" не ми харесваше, защото имаше едри мазни парчета.
Смядовската луканка беше много вкусна, но рядко я купувахме, че доколкото помня беше 12 лв/кг., а шпек "Сервилат" - 6,50 лв/кг.

# 3 239
Извадих му душата на Изкуствения, но ми намери снимки на част от комплекта прибори, който имахме.
Решетъчната лъжица беше страшно удобна, доста голяма и много стабилна. Само нашия беше с червено, а не синьо.
Скрит текст:

От месата филето си спомням, толкова беше сухо, че на сандвича един пръст масло трябваше да сложиш, за да го преглътнеш😀

Скоро открих в Кауфланд нещо, което докарва онзи вкус, някаква рибица на Тандем, само че сега са я овалялли в малко ч. пипер и е едно такова никакво на цвят, значи е без оцветители.

Общи условия

Активация на акаунт