Снимки и спомени от близко и далечно минало - 4

• 156 686
  • 4 094
  •   8
Отговори
# 4 080
  • Майничка
Моите якички бяха бродирани, веднага ги пласирах на малката сестра на приятелка.

# 4 081
  • Sofia

София,30-те год.

Последна редакция: сб, 12 сеп 2026, 16:09 от Doli

# 4 082
Като ги гледам как берат пипер, се сещам, че имаше едно нещо наречено трудодни. Имаше и някакви книжки, които си ги правехме от картон, разграфяване и след трудодена ги подписваше въпросния ръководител. Естествено метла, лопатка и шиш си носиш от дома. В училище даваха едно платнище ( по-точно стара завеса от класна стая, защото никой няма да хаби брезент). Метеш училищния двор, лелките си пият кафето и те надзирават от прозореца. Естествено и коментират от там на висок глас ако си пропуснал. Дамммм...
Имаше и такива които ходеха за шишарки, ако училището нямаше парно а печка на дърва и въглища.

# 4 083
Нас ни караха от време на време да чистим класната стая. Миехме чиновете и след това ни даваха тел за паркета. Никъде другаде не съм виждала такъв метод за чистене на паркет. Тел и трийсетина деца търкат с крака. Не знам колко сме изчиствали, но беше купон.

# 4 084
  • Майничка
Щом не са ви давали да "циклите" с парче дебело стъкло, пак бива.

# 4 085
Цикли се или със стъкло или със специална машина. С машината е скъпо, със стъклото понякога стават порязвания. За това с телата. В някой училища даже имаше шкафчета и там си държиш чехлите с които си в училище. Но не беше навсякъде така.

# 4 086
Много интересно кой ще иска да купи тоя боклук

Още вчера продавачката писа, че са купени от известна актриса от Народния театър за реквизит.

# 4 087
Никога не сме били с чехли в училище. Ходех на уроци за кандидатстването ми, бяхме десетина души курс. Учителката ни беше казала да си носим пантофи, защото улицата била кална. На мен нямаше да ми е приятно десетина чифта пантофи да ми се мотаят в антрето непрекъснато, щях да предпочета да мина с един парцал.

# 4 088
Сетих се какво са ми разказвали за нашия град по повод чистите обувки.
В краен квартал, може би 60-те години тогава застроен с къщи, улицата ставала много кална при лошо време и всички стигали до по-чиста и по-голяма улица с галоши. Събували галошите и обували чисти прилични обувки. На връщане обратното - всеки си знаел галошите. Предполагам на сушина си ги оставяли. Не съм се сещала да питам. Сега е голям квартал с много блокове.

# 4 089
  • Майничка
Когато разчиствахме избата преди години, открихме стари галоши, мъжки и дамски. Бяха направени така, че не да сменяш обувката, а директно да обуеш галоша върху нея. Имаше два вида дамски, за различна височина на тока.

# 4 090
Тези неща не се ли казват шушони?

# 4 091
Не съм сигурна дали шушоните не са нещо като гумени ботуши, които се носят при дъжд без обувки отдолу. Галошите се обуват върху обувките. Не изключвам и да са синоними на един и същи вид обувки.

# 4 092
И аз така знам. Шушоните са си ботушки, а галошите са за върху обувката.

# 4 093
  • София
Шушоните са дебели плетени чорапи. Не съм чувала да са вид обувки.

# 4 094
И по нашия край шушоните са чорапи.

Общи условия

Активация на акаунт