Снимки и спомени от близко и далечно минало - 4

• 157 590
  • 4 127
  •   1
Отговори
# 4 110
Правят, R-sport.
Не знам дали конкретно имат с велкро, но имат същите модели "Ромика" и "Тренинг" като от 80-те.
Физически магазин имаха на "Одрин" в София,  мисля, че имат и онлайн.

# 4 111
шушо̀н, м.
1. Високи гумени обувки, които се обуват върху други през зимата.
2. Вълнени къси или докъм глезените чорапи.

Това според речника. А сега де Wink
Ами вълнени чорапи са се плели в България от векове - откакто са започнали да стрижат овцете и да използват вълната им за различни изделия. И те са си имали български названия, а не са се наричали първоначално „шушони“.
Думата „шушон“ е вносна и е свързана с чуждо изделие/название, появило се в по-ново време. Впоследствие в някои райони явно са започнали да наричат с нея и плетените вълнени чорапи.

# 4 112
За вълнените чорапи от време оно аз знам думата "калцуни".

# 4 113
  • оттам, откъдето започва България
На вълнените чорапи им казваме томани.

# 4 114
Плетените шушони са нещо между терлици и чорапи, някъде до глезена са високи.

# 4 115
Калцуните са чорапи без стъпала, понякога са над коляното. Навремето имах такива на райета, с които играех аеробик. Голям зор беше да си набавиш свестен екип. Бях успяла да си купя яркоцикламено трико, а калците ми бяха бяло и розово. Обичах да се фръцкам с екипа между съблекалнята и залата, в която играехме.

# 4 116
Много ми хареса, днес го мернах

Скрит текст:
Никога не влизайте в конфликт с хора около петдесет. Те са от друго тесто. Семействата им ги научиха на почти всичко необходимо, още преди да са тръгнали на училище. На пет години мнозина вече носеха ключ от вкъщи на врата си. На седем можеха сами да си приготвят истинско ядене, а на девет бяха напълно самостоятелни. Всяка лятна сутрин изчезваха навън веднага след изгрев и се прибираха чак когато светнат уличните лампи. Пиеха вода директно от градинския маркуч, ядяха плодове, без да ги мият, скитаха из горите и някак винаги намираха пътя към дома без GPS, мобилни телефони или споделяне на локация. Знаеха как да запалят огън, да пекат картофи или царевица в жарта, да превържат ожулено коляно с каквото намерят наоколо, да си ремонтират велосипеда сами и да изкарат целия следобед с един сандвич, увит в хартия. Състезаваха се с велосипеди без каски, строяха рампи от шперплат, играеха на "ръбче" по тротоарите, футбол по улиците, "шмайзер", "Стражари и апаши", фунийки и още десетки игри. Катереха се по дърветата и решаваха споровете си лице в лице, без нужда от групови чатове. Четяха истински книги – от онези с хартиени страници, които нямат нужда от зареждане на батерия. Те все още могат да смятат наум, помнят телефонни номера, поправят вещите си, вместо веднага да ги изхвърлят, мислят критично и стигат до изводи, без да гледат видео с инструкции. Ние сме последните, които можем едновременно да върнем рутера към фабрични настройки, да запалим печка с мокри дърва и да намерим адрес само по обяснението: „След старата фурна, втората пряка вдясно.“ Обучени сме да оцеляваме без интернет, инструкции, психологическа подкрепа и батерия над 20%

# 4 117
  • Sofia

Имам и от двата модела/терлици и шушони/и
зимата понякога ги нося вкъщи 😍

Последна редакция: нд, 13 сеп 2026, 08:59 от Doli

# 4 118
Много ми хареса, днес го мернах

Скрит текст:
Никога не влизайте в конфликт с хора около петдесет. Те са от друго тесто. Семействата им ги научиха на почти всичко необходимо, още преди да са тръгнали на училище. На пет години мнозина вече носеха ключ от вкъщи на врата си. На седем можеха сами да си приготвят истинско ядене, а на девет бяха напълно самостоятелни. Всяка лятна сутрин изчезваха навън веднага след изгрев и се прибираха чак когато светнат уличните лампи. Пиеха вода директно от градинския маркуч, ядяха плодове, без да ги мият, скитаха из горите и някак винаги намираха пътя към дома без GPS, мобилни телефони или споделяне на локация. Знаеха как да запалят огън, да пекат картофи или царевица в жарта, да превържат ожулено коляно с каквото намерят наоколо, да си ремонтират велосипеда сами и да изкарат целия следобед с един сандвич, увит в хартия. Състезаваха се с велосипеди без каски, строяха рампи от шперплат, играеха на "ръбче" по тротоарите, футбол по улиците, "шмайзер", "Стражари и апаши", фунийки и още десетки игри. Катереха се по дърветата и решаваха споровете си лице в лице, без нужда от групови чатове. Четяха истински книги – от онези с хартиени страници, които нямат нужда от зареждане на батерия. Те все още могат да смятат наум, помнят телефонни номера, поправят вещите си, вместо веднага да ги изхвърлят, мислят критично и стигат до изводи, без да гледат видео с инструкции. Ние сме последните, които можем едновременно да върнем рутера към фабрични настройки, да запалим печка с мокри дърва и да намерим адрес само по обяснението: „След старата фурна, втората пряка вдясно.“ Обучени сме да оцеляваме без интернет, инструкции, психологическа подкрепа и батерия над 20%

Лелееее, колко е вярно това. Как се е сетил някой да го събере толкова добре?

# 4 119
  • Sofia

Последна редакция: нд, 13 сеп 2026, 14:34 от Doli

# 4 120
  • Немция
Като сте подхванали вълнените чорапи, се сещам за моите баби, които носеха вълнени(плетени) гащи над бельото си. Joy
Едната ми баба(Бог да я прости) носеше понякога по 3 чифта един върху друг да не й настинел кръста, дори и лятно време. Smile

Другата ми баба(и нея Бог да я прости), от Северна България, редовно беше със забрадка от по-плътен плат при излизане в студено време.

Поколението на майка ми носеха често ластични гащи, тип "колан", вече на по 40 години примерно, които прибираха корема.

# 4 121
Не мога да си го представя. 😹
При все че днес е приятно прохладно - само при мисълта да си облека нещо вълнено - почвам да се потя. 😹

# 4 122
Ама ластични гащи и колани се носят и днес.

# 4 123
  • Немция
Не знам в днешно време колко се носят ластични колани, тогава ми се струваше по-масово, поне в обкръжението на майка ми.

# 4 124
По-старото поколение може и да носи, но който носи не го разказва наляво и надясно. Щом се продават все някой купува. То и вибратор никой не споделя, че ползва, ама я какъв оборот прави секс индустрията Wink

Общи условия

Активация на акаунт