Пациенти на Д-р Александър Калчев - 2

• 12 437
  • 358
  •   1
Отговори
# 345
Lubanik, как ти установиха лекия хроничен ендометрит? С биопсия ли? И какво лечение предприехте?
Питам, защото ми предстои биопсия по същия повод.

# 346
Lubanik това пишеше и при мен за лявата тръба-данни за перитубарни адхезии.За дясната абсолютно нищо.
Съветвам те щом има съмнение за такова нещо да преминеш към диагностична лапароскопия.Ние похабихме 7 качествени ембриона като преди това правихме какво ли не -Ера Ема Алис тест,микробиоми, хистероскопия…имунология.И накрая излезе всъщност проблем с тръбите.
Плюс фактора години защото аз съм на 38 а ММ 43.И всъщност спонтанната бременност беше много голяма изненада и за репродуктивния , защото твърдеше вече че на тези години и яйцеклетките вече не са качествени.И мъжкия фактор…
А и да добавя , че едно е да пропускат течност , съвсем друго е яйцеклетката свободно да се движи през тръбата.С тези адхезии доста трудно би било или ако се случи е много вероятна извънматочната бременност.Моята беше стигнала 8 г.с и 3 дни 😢

Последна редакция: сб, 25 юли 2026, 11:11 от Tinkiela

# 347
Да, с него обсъдихме всички варианти след лапароскопията както и този за инвитро. Тепърва ще проучвам и на къде да се ориентирам в тази посока, защото в главата ми е хаос. С доказана ендометриоза съм през 2022г. ми беше отстранена киста от левия яйчник в Плевен, която рецидивира след 6 месеца и от тогава само я следя и не съм и помисляла за повторното й отстраняване, с Калчев следим и нея, но тя няма промяна от години и според него не пречи на забременяването. Не знам на къде да тръгна наистина и в кое от всичко да се фокусирам предвид множеството пречки за така желаните две черти. 🥺

Ех, Tinkiela, съжалявам за това през което си минала. Sad Надявам се сега с отстраняването и на двете тръби, да имаш една успешна бременност! Инвитро или не, крайният резултат е най-важен!

При мен никой не ми е споменавал думата хидросалпингс, но Калчев и репродуктивната ми изразиха мнение, че може би задържам течност в тръбите. Откриха ми и лек хроничен ендометрит. Следващия месец ще правя контрола и, ако още го има, преминаваме и ние към лапароскопия.
При мен има суспектни данни за перитубарни адхезии, но тръбите пропускат свободно контраста, макар и нагънати. И се чудя как може хем да пропускат, хем течност да има…

Krem, ако останеш без тръби, единственият вариант е инвитро. Калчев не прави такова. Няма да е зле да си направиш консултация с репродуктивен специалист, да ти назначи цветна снимка и да чуеш друго мнение.

# 348
Крем, наистина второ мнение няма да навреди. А пък ако се наложи лапароскопия поне ще махнат сраствания от предната, кистата и много вероятно да се случат нещата.

# 349
Непременно ще се консултирам и с друг. Отворена съм за всякакви препоръки за добър репродуктивен в цялата страна, а ако се наложи и Турция впоследствие, ще се радвам да ми препоръчате, защото си мислех че Калчев е моето спасение за мъките.

Крем, наистина второ мнение няма да навреди. А пък ако се наложи лапароскопия поне ще махнат сраствания от предната, кистата и много вероятно да се случат нещата.

# 350
За съжаление не мога да препоръчам. И аз от повече от година обикалям по лекари. И аз се надявах на Калчев, но уви. Близка ме навива за Турция. Там успяха с мъжа и.

# 351
Ванеса, по време на хистероскопия изпратиха материал за хистология и от резултата се сюрпризирах с тази новина. По план трябваше да правим биопсии този месец, като щях да настоявам и за CD138, тъй като се експресира в хистологията. Подготвиха ме за биопсия и в деня на биопсията докторката ми заяви, че няма да ми направи биопсиите преди да имаме лечение за хроничния ендометрит. По принцип правих при Калчев ендометриален микробиом през ноември и всичко беше чисто с обилно лактобацили. В момента пия антибиотик, следващия месец ще правим биопсиите. Планът на репродуктивната е, ако отново излезе хроничен ендометрит, да направим лапароскопия. Каза, че докато го имам, няма да мога да забременея. Реално аз в момента се подготвям за трансфер с балансиран ембрион. Тъжно ми е много при мисълта ми да се разделя с тръбите си(не, че са ми свършили работа досега), но каквото е нужно, ще направя.

Tinkiela, от началото на годината двама различни репродуктивни подмятаха, че имат съмнение за ендометриоза, но нямало смисъл да се прави диагностична лапароскопия, само за да се каже “да, има”. Очевидно е, че имам някакви сраствания(единият ми яйчник е до пъпа почти), но лапароскопията също е рискова за образуване на сраствания и доколко е оправдана в конкретен случай.
Аз съм с НЯР, много трудно стигаме до бластоцист. Предстои ми втори трансфер, първи ЗЕТ. За съжаление никой не може да ми даде гаранция, че ако отстраня тръбите, ще бъде успешен.
Доста неща сте правили. А конкретно CD138 дали сте изследвали?
Много е странно, че хем са ти гледали читавата тръба на лапароскопия, хем два месеца по-късно правиш ИМБ. Фрапиращо е за колко кратко време са се променили нещата!
Миналия месец правих втора цветна снимка и не беше по-различна от първата относно тръбите, а са минали над 2години.

Krem, не искам да препоръчвам никого. Всеки се усеща добре с лекаря си. Аз лично в момента съм при трети репродуктивен. И тримата ги харесвам, но първите двама успяха да ме разочароват. Трудно ми е и в момента да се отпусна напълно и да се доверя. Факт е, че при третия репродуктивен вече има резултат, който чака за трансфер.
Мога единствено за цветна снимка да сравня тази в Щерев и тази в Надежда.. ами разликата е от земята до небето! В Щерев имам две снимки от процедурата, докато от Надежда цели 9 как се разлива контрастът, а по време на цветната снимка(не бях под упойка) направо си беше като видео всичко на екран, който наблюдавах.
И в Турция много ги хвалят цветните снимки, но не съм виждала, за да изразя мнение.

# 352
Lubanik не сме изследвали CD138.Много е трудно да се разделиш с тръбите си и да повериш съдбата си изцяло на докторите , но е факт че аз никога не съм забременявала преди ИМБ , която пък стана веднага след отстраняването на хидросалпингса и тръбата.Свързвам го изцяло с това.Ние се борим вече няколко години естествено и с инвитро.Обяснението за дясната тръба беше , че външно и на лапароскопията може да изглежда здрава,но вътре ресничките и цялостно не се вижда…🤷🏻♀
В моментна се чувствам от друга страна спокойна , че ако направим качествен бластоцист няма да отиде в някоя тръба.
Дано намерите и вие решението за ендометрита и да забременееш от следващия си ЗЕТ ! 💫💫💫 Както и всички останали момичета , които чакаме да станем майки! 🍀

# 353
Благодаря за споделено, Lubanik.
А би ли споделила какъв антибиотик пиеш за ендометрита и за колко време?
На мен в Турция ми казаха, че имам и пих 2 седмици Клацид. Калчев наскоро също се усъмни, че имам и препоръча  Cd138 (на микробиома и аз си имах лактобацили). Моята репродуктивна каза, че обикновено изписват доксициклин и клацида, който са ми дали в Турция, е слабичък.

# 354
Пия Вибрамицин, който също е доксициклин, за 12дни по 2 на ден. Преди контролната биопсия е хубаво да са минали поне 14дни след спирането.
В Турция на изследване ли ти беше излязал хроничен ендометрит или е било само предположение?
Аз честно казано не виждам голяма логика да пия АБ при все, че нямам доказана бактерия… Ще видим контролата и дали ще го бъде лапарото.

Тинкиела, защо сте правили трансфери преди да се отстрани хидросалпингса?
Съвсем логично ми звучи това да е била основната пречка при вас.

# 355
Lubanik защото според репродуктивната “Не бил пречка като бил изолиран и не се виждал на ехограф”.Страшно разочарована съм от цялостния подход.Всичко беше стимулации и празни трансфери плюс един на фона на Ера тест.Изобщо едни загубени 3 години.Но ти ще ме разбереш най-добре понеже си била в същата клиника преди.Стреляне в тъмното,размотаване и пари!

Последна редакция: сб, 25 юли 2026, 17:37 от Tinkiela

# 356
Благодаря ти Simple Smile
В Турция го видяха на хистероскопия, но без хистология. Доверих се и пих антибиотика, но пак нямахме успех. Тук на ехограф Калчев видя течност около едната ми тръба, затова също се усъмни, но според моята репродуктивна това е моя особеност и винаги имам течност при стимулация.
А за доказването на бактерия се прави Alice... (ако се сещаш, от триото Ема, Ера и Алис). Но нямам идея докторите имат ли практика да следват тази последователност (първо виждаш има ли, после търсиш бактерията). Май ползват универсален антибиотик просто.

# 357
Забелязвам, че при доста случаи, когато двойката е с изяснен стерилитет, репродуктивните лекари дори цветна снимка не препоръчват… Имало рискове, бяха казали на моя приятелка. Ама да тръгнеш да правиш трансфери, без да знаеш в какво състояние са тръбите… сякаш няма рискове и не го разбирам!

Alice не е ли същото като ендометриалния микробиом при Калчев?

Репродуктивната ми даде някакво обяснение защо ще го пия въпреки че нямам нищо доказано, но аз в такъв шок бях, като започна да обяснява как няма да ми хареса какво й се върти в главата, че тотално изключих…
Приемам го като превенция. Надявам се само да не стана по-зле след антибиотика. Уж пия и пробиотик, ще видим.

Скрит текст:
Tinkiela, ако кажеш, че и при Савова си била…

# 358
Доколкото си изясних с репродуктивната,  cd 138 ти казава имаш/нямаш хроничен ендометрит, Alice ти казва коя бактерия е причинител. Но честно казано това е обвързано с време и средства (на следващ цикъл пак биопсия и чак след това лечение и после пък контрола) и затова май Alice се пропуска.

Общи условия

Активация на акаунт