Домашни сладкиши - от старите тефтери до нови вдъхновения, ежедневна тема за сладки раздумки

• 13 303
  • 283
  •   7
Отговори
# 255
"От нищо нещо" ми беше първото и любимо кулинарно предаване, да съм била на 3 години сигурно, май по Ефир 2 вървеше? Гледахме го някъде преди Сънчо и преди Далас😁😍

# 256
  • Euskal Herria
Ха, да ви попитам. Сега, като искат да сме политически коректни и измениха един куп наименования, как да обяснявам що е то сладкиш "Негърче" или "Негърски целувки", м? Wink

# 257
  • Бургас
,,Шоколадов мъж,, и ,,Шоколадова целувка,, Simple Smile
Да не кажа ,,Загорял мъж,, Simple Smile ...С тен имам предвид Simple Smile

# 258
,,Шоколадов мъж,, и ,,Шоколадова целувка,, Simple Smile
Да не кажа ,,Загорял мъж,, Simple Smile ...С тен имам предвид Simple Smile
Недей, че ако караме по тая линия, ще трябва да обясняваш и що е "мъж" - хортуват, че не било баш както го знаем от време оно Simple Smile
Аз си карам с наименованията, каквито са, хич не се обяснявам и няма нужда.

# 259
  • под тепетата
Кубратова, преди касите на Джъмбо при сладките работи има карамелени бонбони. Не са парфюмирани и ми харесаха. Ако искаш, ще ти ги снимам преди да съм ги опустошила Relaxed

# 260
  • софия
Харесвам лакта на Захарни заводи.

# 261
"От нищо нещо" ми беше първото и любимо кулинарно предаване, да съм била на 3 години сигурно, май по Ефир 2 вървеше? Гледахме го някъде преди Сънчо и преди Далас😁😍
И на мен ми беше любимо това предаване. Бях млада домакиня, когато го даваха, записвах рецептите в тетрадка. Имам спомен, че го даваха в почивните дни.

# 262
Биляна, благодаря! Ако не съм закъсняла, може да ги снимаш да имам ориентация.
Звънче, и тях опитвах по едно време - бяха доста по-сладки (че бяха по-малки, не ми пречи) и с натрапчив карамелен вкус, не така мек и деликатен, както предишните, но ще ги пробвам пак, може да са ги променили.
И след като го споменах, ето и рецептата за този сладкиш - вероятно повечето наши баби/мами я имат:

Сладкиш с бонбони Лакта
Продукти:
1 и 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар
1 ванилия
1 ч.ч. кисело мляко + 1 ч.л.л сода
1/2 ч.ч. олио
За глазурата:
125 гр краве масло
1 пакет бонбони Лакта (*тук малко се затруднявам да дам актуална дозировка, че тогавашните опаковки бяха с по-голям грамаж от днешните, но може би 2 днешни пакетчета, ще трябва и аз да пробвам, че отдавна не съм правила)
1 ч.ч счукани орехи (може и други ядки, ако предпочитате)
Приготвяне:
Фурната се загрява на 180 градуса (без вентилатор, ако е с вентилатор - 170).
В купа се смесват сухите съставки и се разбъркват с телена бъркалка. Добавя се киселото мляко с угасената в него сода и се разбърква до усвояването му, накрая се добавя олиото и също се разбърква.
Сместа се изсипва в намаслена и набрашнена (сега с незалепващите съдове може и само намаслена) тава (приблизителен диаметър 28 см) и се пече в предварително загрятата фурна до леко порозовяване (може да се направи проба с клечка, не съм записала времето за печене, но е минути). Сладкишът се охлажда напълно преди да се приготви глазурата.
Глазура: В касерола или малка тенджерка на слаба степен на котлона се разтопяват маслото и бонбоните, като се разбъркват до хомогенна маса. Охладеният сладкиш се залива с глазурата, която се разстила да го покрие равномерно и се поръсва с орехите. Консумира се след пълното стягане на глазурата (за нетърпеливите като мен Simple Smile - не помня време, но не е много дълго).

# 263
  • софия
Да питам нещо, за което съм чела по диагонал: ползвали ли сте металните кутии от датски маслени бисквити за печене? Разбира се с хартия за печене.
Тези кутии:
Скрит текст:

# 264
Да, пека англ. коледен кейк в такава кутия. И малка погача също съм пекла.

Да питам нещо, за което съм чела по диагонал: ползвали ли сте металните кутии от датски маслени бисквити за печене? Разбира се с хартия за печене.
Тези кутии:
Скрит текст:

# 265
Пони69 беше писала в друга тема вчера, че е ползвала такава кутия за печене на малки блатове и вероятно ще се получи, но на мен ми се струва доста тънка, ще трябва много да се внимава - ако блатът е дебел, вероятно в краищата и на дъното ще прегори, докато се изпече вътре. Тънкият блат пък трудно ще се извади - хартията трябва да вдигнеш по-високо, за да го извадиш с нея, в смисъл - да не остава по стените тесто без хартия.
При това не знам как биха реагирали боите във фурна - да не вземат да се лющят, та после да се чисти. Ако ти трябва малка форма, а в момента не разполагаш с такава, но имаш по-голяма, по-добре си изпечи в по-голямата и отрежи до необходимия диаметър - остатъците са винаги използваеми.  
Аз за малки торти (20 см диаметър) съм си взела този комплект от 4 тавички и съм много доволна от начина на печене, почистват се лесно:   
  https://zmeeborets.com/shop/ekipirovka-za-sladkarstvo/metalni-fo … e?product_id=5811

# 266
Кубратова, и свекърва ми има такива и каза че ги ползва за мини пици. Предложи ми да ми ги даде за блатове, ама с този сант и половина височина, колко трябва да е тестото вътре за на не прелее, максимум сантиметър? И не бухва ли всеки блат по средата да има нужда от изравняване, или при този диаметър и дебелина не?🤗

# 267
  • софия
Мислех в такава да пека Сан Себастия/ан, че наличните кръгли форми са по-големи.

Последна редакция: вт, 20 яну 2026, 10:01 от zvаnchе

# 268
Кубратова, и свекърва ми има такива и каза че ги ползва за мини пици. Предложи ми да ми ги даде за блатове, ама с този сант и половина височина, колко трябва да е тестото вътре за на не прелее, максимум сантиметър? И не бухва ли всеки блат по средата да има нужда от изравняване, или при този диаметър и дебелина не?🤗
Аз в тях си правя отделни блатове от това количество продукти: 4 яйца, непълна ч.ч. (250 мл до ръба е чашата) захар и непълна ч.ч. брашно - разпределям по равно (има достатъчно място за тестото, дано се вижда добре от снимките дебелината на готовия блат) и пека на две нива, с вентилатор, 170 градуса - около 10 минути. Намазвам формите с масло, само на дъното (без стените) слагам хартия за печене (вероятно е излишна, защото не залепват, но така съм свикнала и не съм пробвала без).
Не бухват в средата, получават се идеално равни и равномерно изпечени блатове, досега не се е налагало да изрязвам капачета.

# 269
Супер сиии, благодаря ти много, още днес ще я помоля да ми ги даде 😍🩷🤗

Общи условия

Активация на акаунт