Отговори
# 30
Като гледах тая майка при Генка и Миролюба - май основно майките са били зле в този случай. Бащите загрижени за децата, а майките ги даряват като курбан. Е имаше и един доста неадекватен баща преди 2-3 дена, на това момчето, което се самоуби. Изобщо родителите мега зле в случая. Сами са ги тикали там.

Последна редакция: чт, 12 фев 2026, 12:19 от Moderator3

# 31
  • Beyond the stars
Ами не съм съвсем сигурна, но ако непълнолетно или малолетно дете не живее с родителите си без някаква много основателна причина  това не е ли основание за лишаването им от родителски права?

Повечето мюсюлмански училища са с пансионна част и децата се обучават отделно от родителите.
Всички училища от пансионен тип в Европа.
Спортни школи в чужбина, отново на принцип детето живее и тренира и родители няма.
Има форми на homeschooling или индивидуален план за обучение, където никой никъде не търси детето, щом се явява на изпити. И няма общо с неглежиращи родители, даже в повечето случаи родителите са изцяло ангажирирани и преподаващи в този процес.
Няма как подобен довод да бъде използан като валиден мотив за отнемане на родителски права.

# 32
Какво им се иска на родителите е едно, но образованието до 16-годишна възраст в България е задължително и смятам, че децата НЕ трябва да бъдат лишавани поне от базово образование, ако нямат дълбока умствена изостаналост.

В пансионите и училищата интернати има учители и възпитатели, т. е. хора с педагогическа правоспособност, които знаят и могат да работят с деца. Тези деца не са оставени сами с въоръжени мъже в гората...

И аз съм била няколко години в детски санаториум за деца с увреждания с училище към него. Там завърших основното си образование през 1992 г. Имаше многоброен персонал – санитарки, медицински сестри, рехабилитатори, лекари, учители, възпитатели, готвач, огняр, който поддържаше парното и т. н.

И сега има институции за деца – домове за медико-социални грижи и ЦНСТ, както и училища интернати, средношколски общежития, но в тях има персонал, децата не са оставени без надзор. В това е разликата.

А спортните лагери са нещо съвсем различно – децата отиват с треньори, с лекари, и то за седмици, за месеци, не за години...

Има проблеми с грижите за децата в България през последните години. Много родители заминават в чужбина, а понякога роднините, при които ги оставят, не се справят. Наскоро две дечица загинаха при пожар: https://fakti.bg/bulgaria/1030136-stana-asna-prichinata-za-pojar … dishni-bliznachki

Преди няколко години майка беше оставила малкото си момче на двама младежи, единият от които непълнолетен, да се грижат за него, но те му причиниха тежка черепно-мозъчна травма. Майката беше заминала на работа в чужбина: https://novini.bg/article/2025030415475115535

и https://www.dnes.bg/a/63-sofiya/274482-edin-ot-biyachite-na-malk … o-iska-na-svoboda

Пак случай от преди няколко години. Дядо беше убит от родниниге си, защото беше подал сигнал до институциите, че трите му внучки не ходят на училище, понеже родителите не харесвали образователната система: https://www.bgonair.bg/a/166-kriminalno/83100-dyado-razkri-che-v … d-klyuch-ubiha-go

Не всички родители могат да се справят с отглеждането на децата си. Понякога държавата трябва да се намесва.

Последна редакция: чт, 12 фев 2026, 17:13 от Radilena

# 33
Ами не съм съвсем сигурна, но ако непълнолетно или малолетно дете не живее с родителите си без някаква много основателна причина  това не е ли основание за лишаването им от родителски права?

Повечето мюсюлмански училища са с пансионна част и децата се обучават отделно от родителите.
Всички училища от пансионен тип в Европа.
Спортни школи в чужбина, отново на принцип детето живее и тренира и родители няма.
Има форми на homeschooling или индивидуален план за обучение, където никой никъде не търси детето, щом се явява на изпити. И няма общо с неглежиращи родители, даже в повечето случаи родителите са изцяло ангажирирани и преподаващи в този процес.
Няма как подобен довод да бъде използан като валиден мотив за отнемане на родителски права.
Да, и н мюсюлманските и католически училища също има насилие от страна на възрастни мъже към момченца.
Тук дори да не е имало сексуално такова, то насилие и погубени животи има. Всички тези родители са били богати и от търсене на алтернативи са погубили децата си.

# 34
Аз не смятам, че е правилно да се сравняват случаи, които се отнасят за деца от различни етноси. Реалността е такава, че културите ни са различни и отношението към живота и семейството също. Имам предвид поста, който изброяваше "подобни" случаи, не искам да цитирам.

# 35
В случая с музикантката и убития дядо – българи са си. Дядото е бил военен! Гледах участието му в предаването „Съдебен спор" тогава. Потресе ме!

А и има ли значение от какъв етнос са децата?! Те са български граждани.

Ето мнение на адвокат за родителската отговорност: https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/22258610

Последна редакция: чт, 12 фев 2026, 19:56 от Radilena

# 36
Е, има и откачалки (като тези от хижата), но понякога става дума за мърлявщина и неглижиране. Несравнимо е.

# 37
Темата, която дискутираме тук, е за свободата на родителите и родителската отговорност по принцип, и трябва ли държавата да се намесва в отглеждането на децата. А не толкова конкретният случай в Петрохан.

Да, трябва държавата да се намесва, ако децата са в риск, ако е застрашена безопасността им, ако се отнема правото им на образование и т. н. Затова посочих тези примери.

В случая с Христо майката е можело да се обърне към социалните служби, а не да го остави на двамата младежи да го обгрижват. В случая пък с пожара 5 деца са оставени на грижите на дядо и гледачка. Е, как ще се справят с тях?

Или пък трите момичета – оставени са без образование, което им се полага и е задължително по закон. В тези, и в други подобни случаи, държавата трябва да се намесва.

Последна редакция: чт, 12 фев 2026, 22:55 от Radilena

# 38
Аз не смятам, че е правилно да се сравняват случаи, които се отнасят за деца от различни етноси. Реалността е такава, че културите ни са различни и отношението към живота и семейството също. Имам предвид поста, който изброяваше "подобни" случаи, не искам да цитирам.
Повярвай ми, има не едно и две деца от привилегирования български етнос, които са неглижирани, подложени на насилие, живеят със зависими родители или в мизерия.

# 39
Сигурно има и не смятам, че българите са привилегировани, но при други етноси е по-често срещано, трябва ли да се преструвам, че това не е вярно?

# 40
  • София /Абсурдистан
Някои хора просто не стават за родители и не се справят. Излишно е да се питаме дали държавата трябва да се намесва, защото тук държава няма. Всеки се справя сам както може.

# 41
  • Beyond the stars
Някои хора просто не стават за родители и не се справят. Излишно е да се питаме дали държавата трябва да се намесва, защото тук държава няма. Всеки се справя сам както може.

За мен това е основното. “Седмият труп на Петрохан е този на държавата” както написа Mediapool.bg
Та дискусията как и доколко трябва да се намесва държавата е излишна при липса на такава.

Общи условия

Активация на акаунт