Интериорен и екстериорен дизайн по аматьорски - тема 93

• 26 438
  • 472
  •   1
Отговори
# 450
Къде я запращате тая тоалетна чак на другия край на банята... Как ще се скрие тръбата?

# 451
Чертежът е за дадено помещение 1250/2400.
И аз така разбрах, не знам от къде дойдоха 103см.
Все още ли говорим за едно и също?-  може да се играе с разположението, разбира се в зависимост от вода и канал, между свободното място, пералнята и тоалетната.
Скрит текст:
Тук ми е интересно как сметнахте 2.40м - тоалетна чиния най-малко 0.5+.0.9врата+0.65пералня+0.8минимум душа правят точно 2.85 без да смятаме плочките, преградата на душа и т.н

# 452
Чертежът е за дадено помещение 1250/2400.
И аз така разбрах, не знам от къде дойдоха 103см.
Все още ли говорим за едно и също?-  може да се играе с разположението, разбира се в зависимост от вода и канал, между свободното място, пералнята и тоалетната.
Скрит текст:
Тук ми е интересно как сметнахте 2.40м - тоалетна чиния най-малко 0.5+.0.9врата+0.65пералня+0.8минимум душа правят точно 2.85 без да смятаме плочките, преградата на душа и т.н
Болднатото??
Освен това,  ставаше въпрос за местене на вратата по- горе.

# 453
Това , което е предложила LordOzzy ⚡с допълнителна колона в кухненската част , изглежда добре . В този случай наистина може да се разгради склада или да остане , но да пробвате масата да е с друга форма - кръгла според мен - така ще има достъп отвсякъде без ръбове за заобикаляне . Масата може да е малка с опция разтягане .

Оска, тази идея за пералня и мивка готов продукт ли купи или по поръчка?
Иначе с предложеното местене на вратата сътворих това 😊

Тук ако се сменят местата на мивката и пералнята, ще е по-удобно. Пералнята си остава така ориентирана, но отива в ъгъла и се обслужва откъм тоалетната. Би могло да стане. Даже може да се сложи дълъг плот на мивката по цялата къса стена и пералнята да е под него, както на снимката, която беше публикувана.

Даже не е необходимо да им се сменят местата - отиват и двете (пералня и мивка) на късата стена вляво . Мивка около 60см + цялостен плот под нея и над пералнята си е супер . Разбира се , това пак включва къртене и местене на вратата .

Антония , вариантът , който предложих , може да реализирате без къртене . Не знам дали във Вашия случай е добре , при мен беше с оглед на размера на жилището , да речем ,че беше по поръчка -майсторите на банята монтираха плота , който ние си купихме и отрязахме . Няма нищо сложно - просто плот  , в моя случай кухненски термоплот (нищо му няма след около две години ползване) ,но си има и специални плотове за баня . Отстрани вляво може да ползвате стената за фиксиране на плота - при мен е така и от двете страни (защото е между две стени ) , а от дясно - страница , шкаф , етажерка - варианти много от какъвто матириал си  изберете .

Ето още подобни решения :

Последна редакция: сб, 29 авг 2026, 16:39 от oska

# 454
  • Пловдив
Пиша ,понеже имам почти същата малка баня с тоалетна за гости и е абсолютно възможно да се побере всичко ,ако вратата та банята се измести в центъра срещу тоалетната и се отваря навън .Досега обикалях със сантиметра да меря .
 Ето я моята по проект

Да ,малко по-дълга е и малко по-широка ,но сега в готов вид е 241см ×130см ,защото има куфар за тръбите почти по цялата дължина .
 Абстрахирайте се от дизайна -малко е постна ,но е отпреди 6г . и вече ми се бяха изчерпали идеите за трета баня .

Душът е 95 см широк ,а шкафът е 62см дълбок. Има преспокойно място за тоалетната и спокойно  могат да се отнемат 5см от душа и 10 -15 см от  ширината на мястото за  тоалетна.С избор на подходящ моноблок и мивка купа върху плота  съвсем спокойно ще влезе пералнята и ще се обслужва лесно .Ако се изберат плъзгащи врати ,като при мен , може да се скрие всичко до долу ,включително пералнята  .Няма да се наложи местене на тръби и т.н.
Всеки ,който влезе казва "Каква голяма баня " Simple Smile ,а тя е супер малка ,но с голямо място за душ и голям шкаф с плот и мивка .
 Много малка ми изглежда кухнята и аз не бих жяртвала шкаф за пералня там .

# 455
  • Варна
NelinaLondon, много ти е хубава банята. Особено ми хареса параванът, че е съвсем семпъл и без много обков. Ще ми кажеш ли откъде го поръча и с какви размери е и какъв точно обков има? Това ми е на дневен ред в момента.

Многократно съм показвала банята на майка ми. Сигурно ставам досадна. Но това решение с плот от стена до стена е изключително удобно и банята изглежда много голяма така. Шкафът в случая е около 80 см, но и 60 мисля, че ще се събере. Този сме го правили по поръчка, за да пасне точно размера. МДФ с ХПЛ покритие и боядисано отгоре. Не се мокри директно и издържа на влага. Минаха 8 години и си е перфектен. Продават се и ПВЦ плоскости в Салекс например. Всеки мебелист може да направи ПВЦ шкаф по размер. Условието на подобна конфигурация е мивката да е за вграждане или полувграждане, защото идва доста високо. Плотът е на 85 см, за да влезе пералнята. Ако имах само още 10-ина см дълбочина, щеше и да е зад вратичка. Комбиниран уред е, пералня със сушилня.
Скрит текст:

Последна редакция: сб, 29 авг 2026, 20:28 от Lady April

# 456
  • Пловдив
Lady ,помня ти банята от другия форум и много я харесвам .Ей такива неутрални плочки трябваше да избера ,вместо мраморните ,на които още тогава не бях фен ,но накрая просто влезнах в магазин за плочки и  приключих сагата .
Решението плот от край до край и за мен е най-оптимално .Изглежда по-голямо ,по-завършено .
 И в трите бани сме с паравани "направи си сам" и са максимално бюджетни .
Това ,което не се вижда като обков е евтина алуминиева лайсна ,която ММ вгради  при лепенето на плочките .Избирах я с матиран финиш и добавям гумено уплътнение (може и да беше комплект ,вече съм забравила )
https://finessprofili.com/case_study/p-profil-za-dush-kabini/
 Баните ги правим с понижено ниво в частта с душа .Отвън изглежда така

А, отвътре при понижението ниво-така

Ето на стената

Там където има врати ,се налагат панти  и между двете стъкла ,слагаме гумено уплътнение за душ паравани .
Стъклото си го поръчваме обикновено ,закалено 8мм (по спомен)  от стъкларската фирма ,не такава за бани  .Излиза много евтино .
Всички  стъкла са различно големи .Само на нашата ,която е едно стъкло и е с размер 140×220 см ,ММ реши да сложи въпросната спънка/щанга   отгоре до отсрещната стена .Хич не я харесвам ,но при тези размери ,а и децата в началото се къпеха там ,ме бе страх да не ударят стъклото в свободния край  и да се случи инцидент .

# 457
  • Варна
Много ви благодаря на всички за мненията! Задължена съм ви за идеите, които ми дадохте, а и доста материал за размисъл. Другата седмица пак ще се ходи на оглед и ще вземем решение.
И ММ каза, че сте страхотни!

# 458
  • Бургас
Здравейте, от известно време преглеждам темата, много полезни неща и идеи споделяте!
Ето, че дойде време и аз да се допитам до вас относно един строящ се апартамент.  Има възможност за малки промени, та според вас как по-рационално да се използва пространството?
Например, между банята и спалнята има накакви вентилации и преградна стена, коята не знам дали не е по-добре да се махне.
2. Добра идея ли е да се сложи пералнята където е склада, за да остане повече място в кухнята или не? За в банята не мога да преценя дали ще има място да се сложи.
3. За дневната и трапезарията също си мисля дали е ок така отделено като кът или дневната да се затвори като втора спалня, а дивана да се сложи в трапезарията.
Изобщо приемам всякакви идеи за подобрения, както и бих се радвала да споделите, ако нещо ви прави впечатление, че не е наред. Скоро не сме правили ново жилище и предполагам, че доста неща пропускам.

# 459
  • София
1-това до колкото виждам е обособена гардеробна, дали искате да е отделно или гардероб в стаята, въпрос на предпочитание. Ако стената подлежи на махане. Но също така ви и изолира от звуците на бани тръби и тн.
2. Не виждам проблем пералнята и евентуално сушилня в склада, освен, че може да трябва да оставяте вратата отворена или да сложите хубав вентилатор на помещението. Изглежда, че ще остане място и за препарати, прахосмукачка, кофи и тн без проблем също. А в коридора има мсто за малко портманто, но пак вс зависи от навиците на ползване и нуждите за съхранение.
3.колко човека ще живеете. Ако сте един-двама напълно безсмислено. Трапезната  част е малка и ще стане гъчкано и няма да има нормално място за хранене, ако е квартира за студент, на барче може да хапва, но за нормално ползване от семейство, ако обичате да имате гости, трапезната маса и простора са нещо важно, според мен.
В момента апартамента изглежда приятен, с достатъчно пространство, прилично добре обмислен и не виждам някаква нужда от генерални промени. Не е нужно, човек като влезе в едно жилище да почне да мести стени.
Ако някой ден ви затрябва наистина още една спалня ще го мислите за момента, според финансите, дали и как да обособявате нова или да сменяте жилището с по-голямо.

# 460
Правете си втората спалня още сега, ако ви е необходима, че после ремонтът ще съсипе вече направеното.

# 461
  • Варна
Nelina, много ти благодаря. И аз си мисля да си купя обков от тук и да поръчам стъкла, но се притеснявам дали ще се справим сами. Трябва ни някой, който разбира, а хич не ми се обръща към фирма. Безумни цени ми обявяват. Ще го мисля още.

Sunny-n, мисля че не си давате сметка колко малко са 20 кв.м за дневна. Не стига, че са малко, ами те сложили и барплот, да прегради и без това малкото пространство. А пък и вие мислите за втора спалня. В 10 квадрата ли ще поберете кухня, трапезария и хол? Според мен мащабите на нарисуваните мебели не отговарят. Начертайте си го вие в мащаб и вижте какво се побира там. Дневната е 5,82 на 5,74 м заедно с терасата и коридора. За двустаен апартамент си е много симпатичен и си има всичко необходимо. За тристаен - освен ако не сте в Токио, Пекин или някое AirBNB - е абсурдно.

Последна редакция: нд, 30 авг 2026, 10:58 от Lady April

# 462
sunny-n,
Ако искате втора спалня не мисля, че е удачно при размер на дневна+кухня и трапезария даден на чертежа - 20 кв.м.!

Имате лесен вариант - правите спалнята на дневна. Като се бутне този безсмислен зид на гардеробната, тя става почти 19 кв.м. Вода и канал имате на стената с гардеробите (обща с банята). Там правите бокс. Слагете абсорбатор, вместо аспиратор... Има един голям плюс на това преместване, че помещението граничи със стълбището.
Другото помещение може да се раздели на две спални.
Складът ако е над 70 см дълбок, може да вземете част от тази дълбочина към сегашния кухненски бокс, защото мястото пред пералнята реално няма как да ползвате. Там я виждам аз нея като цяло. Няма проблем за вода и канал, ако няма вече прекарани.

# 463
Още една спалня, ако имате такъв начин на живот- гости, или планирате дете.
Лейди е писала- тъкмо щях това да казвам, този чертеж е неточен- и без да затваряне спалня, хол, трапезария и кухня с плот няма да събете.

# 464
sunny-n, ако решите да не правите втора спалня и да запазите нещата така:

Бутате склада. Удължавате там кухненската част и я завивате на Г към вратата на хола, да опре в нея. Откъм коридора оставяте една дълбока част 60х70 см и една плитка до нея. На гърба на плитката част обръщате хладилника, а глухият ъгъл, който се получава между него и реда на мивката ползвате за пераня откъм коридора, над нея откъм кухнята ще остане кухненски плот, а ако искате да имате отделна сушилня, то откъм кухнята стената ще равни с хладилника (той става като в ниша). Плиткият шкаф в коридора може да ползвате за прахосмукачка и препарати....
Ето нагледно при нас:
Пералнята е в кухината под сушилника за съдове  и се обслужва от коридора.

П.П. От зида при кухнята 50 см с дебелина 25 см също няма смисъл. Ако е да опре в него хладилник, такива ниши се правят с 5-ца Итонг.

Последна редакция: пн, 31 авг 2026, 16:17 от Модератор Бубанка

Общи условия

Активация на акаунт