Нашите орхидеи – тема 47

• 6 962
  • 130
  •   1
Отговори
# 120
Моите орхидеи не ги кисна. Поливам ги като обикновените цветя, гледам отдолу в подложките да не се застоява вода. Наблюдавам си състоянието на субстрата и когато е мокър примерно до  половината, не ги поливам. Тази година ги пръсках отвреме навреме и мисля, че се чувстваха добре с пръскалката. Имам едно бебе орхидея дето си го спасих преди близо 2 години, мъничко е още, но е здраво. Спасих го буквално от едно пънче с конструкцията върху навлажнен памук, споделяла съм я тук.  Ще му направя снимка да покажа. Сърце не ми дава да изхвърля нещо живо. Ей така имам едни каланхоета дето ги мразя, пък те виреят и нито цъфтят, нито нищо. Спасяването на орхидея е едно предизвикателство и аз съветвам дамата, която питаше в предните постове да опита. Може би трябва да се обработи с фунгицид.
Едната снимка е от септември 2024, тъкмо е било поставено в кори след реанимацията.
Скрит текст:

Последна редакция: ср, 16 сеп 2026, 19:31 от Morphea

# 121
  • Бургас
Няколко есенно цъфтящи
мисля че беше брасия

и Милтония,  тази година по скромна на цвят.

# 122
Да ви покажа най-новата ми красота! 🥰
И една която си отива,но ще опитам да спася.Виждам само едно здраво коренче 😒,дали има шанс?

# 123
И моята нова любов. От много време исках такава.

# 124
  • София
believe_, накиснете корените за 20 минути във вода. Вижте, кои позеленяват - те са добри и не ттрябва да ги махате. На мен не ми изглеждат болни, а по-скоро дълго време държани на сухо.
Честита Ви нова красотичка.
Sunny29, честито пафче и на Вас.

# 125
Отскоро се грижа за няколко красиви орхидеи, но имам проблем с едната. По принцип не съм много добра цветарка и не ми е ясно как става пресяването от една саксия в друга, камо ли когато става въпрос за орхидеи, понеже знам, че са доста капризни. Та, опитах да пресея едната ми орхидея, взех почва за орхидея, накиснах я малко във водичка и орязах вече залинелите корени. Пресях я в другата саксия, но след малко време листата и започнаха да повяхват. Уж беше пуснала едно ново листо, като аз се зарадвах, че все още е жива, обаче и то повяхна. Иамте ли някакво обянсние какво може да е станало, или пък съвет, с който бох могла да я спася моята красавица?

# 126
  • София
Без снимки не може да се каже нищо. Какъв вид са орхидеите? Какво е "залинели корени"?

# 127
Дами, имали ли сте такова нещо? Какво да очаквам да се случи с таз орхидея?
В началото мислех че цветонос, а то се развиха листа

# 128
Шантаво кейки е това. И аз имам едно такова от мноооого отдавна. Някой тук каза, че пускали и корени някогаш, моето още не е.

# 129
  • София
Да, детка е. Ще пусне корени. Гледайте си я както досега. Когато корените станат съответстващи на листната маса, може да прережете цветоноса и да я засадите в отделна саксия. А може и да си ги гледате така - заедно.

# 130
  • Мадрид / София
Очакват се корени евентуално. Не съм имала такова шантаво.

Общи условия

Активация на акаунт