Медицински университет - Тема 6

• 34 765
  • 572
  •   7
Отговори
# 525
  • София
За първи път има прием с договор в МУ София, така че едва ли някой може да каже. Но след като сега не е трябвало да се заяви този прием, значи ще го пуснат отделно, както е и за платения прием.

# 526
Класирането с договор би трябвало да бъде след като бъдат обявени работодателите по чл.95а от ЗВО за учебната 2026/2027. Такъв списък все още не е пускам на обществено обсъждане. Не знам какво още се бавят от МОН…

Казвам би трябвало, защото в документите за кандидатстване трябва да се представи декларация за съгласие със съответния работодател (така беше в МУ-Варна миналата година).

# 527
  • Варна
Излезе биологията във Варна.

# 528
Изобщо не съм изненадана от високите балове при намалените бройки ДП във всички университети.
Изненадана съм, че когато обявиха това намаляване, никой не реагира ... Нямаше протести, петиции, коментари по медиите на възмутени родители или кандидатстуденти ... При положение, че причината за орязаните бройки е нещо толкова несправедливо и крайно порочно като средство за решаване на проблем. Разбирам мотивът за орязването да беше повишаване качеството на медицинското образование в България, примерно. Или пък изравняване на приема  с възможностите на държава, болници и университети за качествено обучение за специалност (на каквото се дължи ограниченият прием във Великобритания). А то - натиск към децата да обират луфтовете на системата .... Много се ядосвам за тези договори. И то заявките на болниците дори не са обявени предварително и анализирани.
За промените в НВО-то в 7 клас  само дето нямаше ритуални самоубийства по новините. За нещо толкова съществено - абсолютно безропотно приемане. Доколкото си спомням, точно майките на набор 2006 или 2007 бяха тези, под чийто натиск преди няколко години не беше реализиран проектът в бала за мед.университети да влизат оценките по химия и биология от 9-10 клас, а не ДЗИ БЕЛ. Какво стана сега - одобрихте идеята или се надявахте, че точно вашите деца ще влязат?

# 529
Добре де, с колко е орязано? За Сф и Пд е същото. Като процент общо ли?
А високите балове са си високи, да, трудно се влиза държавна поръчка. Платеното сякаш го увеличават за сметка на това. След месец , бас държа , ще се търсят с бал 26-27 за записване. Щото 80% от изкаралите 28-36 няма да могат да си позволят да платят тия огромни пари за 6 годишно обучение, и ще се получат тези смешни ситуации тройкаджия да учи, а някой с 5.50 да не учи...

Последна редакция: пт, 10 юли 2026, 17:22 от ivo ivanov2

# 530
Добре де, с колко е орязано? Като процент...Все ми се струва че бройките са същите.
А високите балове са си високи, да, трудно се влиза държавна поръчка. Но е добре, че платеното сякаш го увеличават за сметка на това, след месец , бас държа , ще се търсят с бал 26-27 за записване.
Господин Иванов, всеки Ваш пост в темата е във връзка с платеното обучение и по-ниския му бал. И почвам да усещам един неприязън от Ваша страна към студентите платено. Това че един студент е приет платено обучение не го прави по-малко студент. Кандидатстудентските изпити са несъвършено нещо, което както виждаме се забелязва от всички особено, когато критериите не са напълно ясни и се режат оценки за щяло и нещяло. КСК е зубрене, което после в университета не помага толкова колкото си мислите…

Това, което искам да кажа е, че няма значение дали си платено или си държавна поръчка - всички имат еднакви права и задължения. И преди съм го казвал - няма значение кой с какъв бал е влязъл или пък е платено. Има хора, които са приети последни или платено обучение, но в момента успехът им е над 5,50. Като отидеш на лекар ще го питаш кой подред влезе в МУ, държавна поръчка ли беше или платено? Или ще те интересува този човек дали е специалист в съответната област. Повярвайте ми… кандидатстудентските изпити в този им формат са просто показател можеш ли да зубриш… а не дали можеш да мислиш и да свързваш нещата логически (това го търсят на изпити в университета). И това трябва да се промени.

# 531
Здравейте, по коя банкова сметка се заплащат таксите за медицина в МУ -София, че нещо не се е оправила online?

# 532
jennyb, и сега някой анонимен от форума като ви даде един IBAN и ще платите по него, така ли?

# 533
Здравейте, по коя банкова сметка се заплащат таксите за медицина в МУ -София, че нещо не се е оправила online?
Банковата сметка на всеки факултет е различна и се намира в техния им сайт. В случая за МФ на МУ-София е тук: https://www.medfac.mu-sofia.com/za-fakulteta/bankova-smetka/

# 534
  • София
Добре де, с колко е орязано? За Сф и Пд е същото. Като процент общо ли?
А високите балове са си високи, да, трудно се влиза държавна поръчка. Платеното сякаш го увеличават за сметка на това. След месец , бас държа , ще се търсят с бал 26-27 за записване. Щото 80% от изкаралите 28-36 няма да могат да си позволят да платят тия огромни пари за 6 годишно обучение, и ще се получат тези смешни ситуации тройкаджия да учи, а някой с 5.50 да не учи...
То се вижда колко е орязано, нали можеш да четеш? За МУ София бройките за прием на общо основание са намалени от 180 на 153, което е много голяма разлика. И мога да се хвана на бас, че няма да търсят с бал 26-27 за записване.
За другите неща epicagotenmoten добре ти е отговорил.

Последна редакция: пт, 10 юли 2026, 17:46 от sanaka

# 535
Питам, защото  няма нищо като указания в профила на детето, а на сайта за  КСК е посочено общо друга сметка на Ректората, но не знам тя каква е, дали не е само сметка за явяване на изпит?
Ето, това има в раздела КСК:
https://mu-sofia.bg/priem/ksk/bankova-smetka-rektorat/

Последна редакция: пт, 10 юли 2026, 18:13 от jennyb

# 536
  • София
Няма лошо в идеята за договори, но реализацията отново е потресаваща. Трябва да се знае предвалително коя болница предлага договори, да е подредено. На практика "под условие" отново ще влязат деца, които успешно са положили изпита, но кога, как. А когато мъглата е сериозна, винаги има нерви.
И да, възможно е там балът да е по-нисък, защото някой е приел условието. Военна медицина, например, приемат 20 човека, а през 2024 не събраха и тези двайсе, като балът падна драстично - защо - няма  желаещи да изпълнят условието. Същото е с военните училеща - всички са с условие - и правят по 100 приема.

# 537
  • София
Аз съм изцяло против този насилствен прием с договори, но ако го има, поне да отпуснат допълнителни бройки за него, а не да е за сметка на общите.

# 538

То се вижда колко е орязано, нали можеш да четеш? За МУ София бройките за прием на общо основание са намалени от 180 на 153, което е много голяма разлика. И мога да се хвана на бас, че няма да търсят с бал 26-27 за записване.

Sanaka, добре, запазвам ти поста! Да не го изтриеш! 😀 След 20 дена пак ще си говорим.

# 539
  • София
Никога не се трия. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт