Медицински университет - Тема 6

• 36 410
  • 607
  •   10
Отговори
# 585
Между другото точно това си мислех, може би има поле за нещо такова с химията. По принцип биологията е зубрене и то крайно. В смисъл състава на човешкия крак Yum е някаква крайна величина и ти я научаваш и я пишеш. Тялото е крайно множество и от стотици кандидати като нищо ще се намерят два пъти повече от приемания брой да наизустят перфектно всичко. Тогава какво правим? Започваме да извиваме критериите, които да включват краснопис, последователност, точност - "а, на рисунката е мръднал тази кост 1 мм надолу, пфу, айде 20 стотни по-малко". 
За изпита по математика ни учеха - радвайте се задачите да са трудни, защото тогава печели, който знае. Ако са лесни, почват да градират по краснопис, изчерпателност на обяснението и т.н. критерии, които не са присъщи за най-брилянтните математици. Биологията няма как да я поставиш като трудност, но за химията може да станат пъклено трудни задачите, обаче тогава ще излезе, че докторки ще стават най-добрите химички... Няма лесен фикс.

# 586
  • Варна
П.П. Варна пак са затворили портала, явно днес ще излезе и химията...
Оправи се портала, оценки по химия няма. Simple Smile
Чета че оценките по моделиране на зъботехниците са излезли, явно заради тях е било.

# 587
Здравейте, преди да се запишем в МУ София, трябва до попълним онлайн формуляр за лични данни. Пише: “Прикачи снимка във формат за документ”. Някои хора ми казват, че са прикачили дипломата, а други- своя лична снимка. Не мога да разбера какво се очаква да направим. И трябва ли да пиша някакви основания за плащане на семестриална такса? Сега просто намерих банковата сметка на ФДМ.

# 588
  • Варна
Здравейте, преди да се запишем в МУ София, трябва до попълним онлайн формуляр за лични данни. Пише: “Прикачи снимка във формат за документ”. Някои хора ми казват, че са прикачили дипломата, а други- своя лична снимка. Не мога да разбера какво се очаква да направим. И трябва ли да пиша някакви основания за плащане на семестриална такса? Сега просто намерих банковата сметка на ФДМ.
Пише прикачи снимка във формат за документ, не разбиртам кое е неясното. Става дума за ваша снимка.
Ако не пише в сайта им изрично какво се пише за основание, запишете - такса 1 семестър и ЕГН на студента.

# 589
При Банков превод за ФДМ на основание за плащане аз лично пиша - Имена, фак.№ (вие още нямате), семестриална такса, курс. Задължително слагам и като задължено лице моето име и егн (ако се превежда от сметката на родител например). Ако мястото за основание не стига за името, то го слагам в допълнително основание или там каквото се казваше.

# 590
  • София
Много е неприятно това, което се случва с баловете при момичетата, но в същото време форматът ги облагодетелства (момче с бал над мин. за момиче, като почти цяла единица от бала изяде ДЗИ-БЕЛ). При друг формат, да действат и каквото сабя покаже.
Форматът на НПМГ състезанието или олимпиадите Хим/Био (опит и с двата предмета от преди 8 г.) води до балансирани паралелките ("нашата" бе 13:15), така че може.

# 591
Преди 10 г., когато се взимаха оценките по биология и химия от училище, пак момичетата бяха с доста по-висок бал. И пак имаше недоволство срещу квотите.
Аз съм „за“ квотите. Университетът обявява Х места за момичета. Целта трябва да е класиране сред тези Х бройки, а не гледане в чуждата паница.

# 592
  • София
Аз лично в  чужда паница не  гледам, нито  съм гледала,  детето ми е  момиче и вече  специализира. Отделно в гимназията  съм   твърдо ЗА  квотите,  понеже в  тази  подрастваща възраст   е хубаво  средата да  е балансирана  (макар  че, когато  училището/паралелката  са  добри и  масово желани, баланса  го има  и без квоти,  примери за  това са  СМГ  и НПМГ),  а не  да  е  чисто момичешки или момчешки  класът.  Но в  университета  този баланс, особено за медицинските специалности,   би  дошъл от само себе,  понеже  говорим вече  за пораснали, осъзнати  хора,  които  знаят, че  за приема (  а после още повече) доста  трябва  да се  напънат при  тази  голяма  конкуренция. Това  са умни  младежи и девойки,  така  че   липсата на квоти няма  да спре  мотивираните  момчета.А  ако все пак са  влезли малко  повече от единия  пол, независимо  кой,  ОК, значи  са  били  по-подготвени.  И щом  този баланс  навсякъде  другаде из  Европа  го има и  БЕЗ  квоти,  значи има  над  какво да се  помисли и тук. Никъде няма  недостиг на  ортопеди, травматолози и  хирурзи заради  отсъствието на  квоти по  пол. 
На  същата  логика може да се каже  -   има  толкова места  за медицина  общо,  изпитът е еднакъв  за  всички,  ще  се класира  онзи,  който се вмести в  бройката, без значение  от какъв  пол е. Отделно  ако самият  изпит се  промени в някой момент и се проверяват вече и  доста други   умения/способности на  кандидатите,  а не примерно дали  могат  да  възпроизведат локумите на литературни  критици в  ДЗИ  БЕЛ или да  цитират дословно учебника  по биология,   момчетата нищо чудно да се  окажат по-добре  справящи  се погледнато в  цялост.

Последна редакция: сб, 11 юли 2026, 15:04 от Просто русалка

# 593
Стана ми любопитно и проверих - сегашното класиране, 2026та, само 13 момчета са изкарали бал НАД този на последната класирана девойка. Ако нямаше квоти щяхме да имаме 13 доктора и 137 докторици  Grin Това няма да доведе до липса на хирурзи и ортопеди, а до преобладаващи хирурЖКИ и ортопедКИ. Доколкото е решаващо колко е добър един лекар начетеността, значи пациентите ще сме на супер плюс. Обаче, съдейки по това, че имам привилегията да съм сред едни от най-големите светила по информатика, които пишат софтуери за ядрени централи, уреди по хемодиализа и т.н. мога да кажа, че нито един от тях не е бил блестящ студент, а някои едва са и влези от 3то класиране. Единият цялата фирма го мрънкахме със седмици да вземе да се дипломира, за да ни се вдигне броя на магистрите...
До колко е ефективно в здравната система да има повече докторКИ е почти невъзможно да се каже. Защото измерването е в "пропуснати ползи" и не винаги може да се дефинира ясно, за медицина със сигурност е плаващи пясъци. Как ще определиш, че лекарката е взела по-лошо решение от това, ако беше лекар? Трудна работа, но е възможно да е така, затова сигурното е да има поравно и от двете.
А, и нещо важно забравих: влизането с 6 не значи, че ще си студент с 6. Аз толква се бях напрегнала с моите изпити  да влезна ФМИ, че се бях заклела влезна ли няма да барна учебник, за да изкарам нещо повече от 3. И първите няколко години удържах на думата си. Реално веднъж вътре, каква мотивация имаш, освен мижавата стипендия, да взимаш изпити с 6, а не с 3 Stuck Out Tongue Питал ли е някой от нас доктор(К)ата си колко има от следването?

Последна редакция: сб, 11 юли 2026, 15:41 от ivana31

# 594
  • София
АКО  знаеха  момчетата  2026 от самото начало на подготовката  по био и  химия нейде  в 11 клас, че  ще се  състезават за  прием на  равни начала,  съм  убедена, че  след  2  години  по- мотивирано и  интензивно учене нямаше  да са  13  момчета  и  137  момичета  приетите по низходящ бал. Балът на  входа, за добро или лошо,  е  това , което селектира кандидатите, и така е навсякъде  по света.  Няма  как да знаем предварително, че гений се крие  зад  влезлия на трето или  четвърто класиране.  А  и такива  класирания  за медиците  като няма,  значи  по  същата  логика губим  доста потенциални бъдещи  корифеи сред  девойките, останали  извън  класирането..

Последна редакция: сб, 11 юли 2026, 16:20 от Просто русалка

# 595
Реално всички страсти се вихрят за София, защото сме сравнително малка държава и сме си свикнали да ни е близо всичко. За 7ми клас наистина няма как да избягаме от града, детето си иска с мама и татко. Но за висше - каква драма да се отиде в Пловдив, Варна - супер градове. Моята щерка не иска, не знам това някакво набиване в главите ли е между столицата и "тъпите" провинции. По принцип казах, че средствата за родителя ще са сходни - дали ще плаща за издръжка в друг град или такса платено - все тая. Обаче моята го приема като стигма, че си от платените и е убедена, че отношението е друго. Отделно е убедена, че всичко извън София е друго. Еми точно такива мисли сигурно надуват баловете в академията.
Мъжете по принцип не са толкова по академичното знание - с някои малки изключения. Това изобщо не значи, че няма да проявяват истински интерес към това, което си изберат като професионално специализиране, няма да му се отдадат изцяло и в процеса няма да съберат толкова опит и знания, че даже ще надминат женските си колежки, които по няколко години от живота си ще дундуркат бебета. Някои от най-добрите ни софтуерни архитекти са едва-едва дипломирали се, някои от най-добрите лекари, които познавам, са завършили в Плевен и Варна.
[/quote
И дъщеря ми заложи само в София,  защото живеем тук, има си самостоятелно жилище,приятелите и са тук...но сега го отчитам като огромна грешка, с този висок бал които изкара имаше реални шансове и за други градове.

# 596
И дъщеря ми заложи само в София,  защото живеем тук, има си самостоятелно жилище,приятелите и са тук...но сега го отчитам като огромна грешка, с този висок бал които изкара имаше реални шансове и за други градове.
[/quote]
То и ние сме така и сега ще стане интересно какво ще правим... С голямата кошница тръгнахме и сега почти празна.  Платено в академията е ОК, но тя не иска и твърди, че отношението било различно. Чакаме със стоицизъм, доколко може да го измъкнем, второ класиране в СУ, а  цялата рода вече брейнстормва варианти, ако не ни се получи. Успех Ви желая!

# 597

Прикачете снимка 4/6.
Попълнете формуляра и изберете начин на плащане банков превод тогава ще ви генерира платежното с нужните данни.

# 598
То и ние сме така и сега ще стане интересно какво ще правим... С голямата кошница тръгнахме и сега почти празна.  Платено в академията е ОК, но тя не иска и твърди, че отношението било различно. Чакаме със стоицизъм, доколко може да го измъкнем, второ класиране в СУ, а  цялата рода вече брейнстормва варианти, ако не ни се получи. Успех Ви желая!
[/quote]
Същата работа и при нас,.още с ДЗИ се успокоиха нещата,.че е висок бала 39.95 и гледайки минали години ще бъде приета....и сега шок Simple Smile Работя в болница, допитвала съм се до младите специализанти, до колеги от учебен отдел и всеки ми казваше, няма начин с този бал да не влезе...е да ама не Simple Smile Живи здрави, ще го мислим!

# 599
  • София
Ивана,
Скрит текст:
чак  сега  видях  послеписа. Вероятно си зависи най-вече   от  характер/нагласи, но дъщеря ми  през  цялото  си  следване  учеше супер  интензивно за знания,  а  това  рефлектира неминуемо и върху  оценките.  Близначката й,  която следваше  съвсем  друга  специалност, но  отново нямаща  нищо  общо  с лекото, беше  със съвсем различна нагласа  - взела  ли  съм го изпита, да, с  колко няма значение.  Голямата  ми дъщеря беше  от типа на медичката - хора  всякакви..  Отделно  може  би има значение, че  негласно  (поне  аз не  съм срещала  официално да  е  упоменато някъде)  при кандидатстване  за  специалнизантско място в  Германия  се гледат  оценките  от  държавните.  А  те  като  са  върху един и същи изпит  за  всички,   на  първия  етап  от  подбора,  за  събеседването, се оказва  фактор това, че  си  с  по-високи оценки  от  други кандидати.  Та  може  пациентът  после  да не  я пита,  но заа  желанието й да  получи исканото място  в болница  Х  за специалност  У на практика са  я "питали" колко има.   Кой  тип  хора  един  ден  ще са  по-успешни  -  това никой не  знае.  Но  определено не  за всички нещата  приключват с   приема  и  нагласата, че е просто важно да  го избуташ до  финала..

Последна редакция: сб, 11 юли 2026, 17:54 от Просто русалка

Общи условия

Активация на акаунт